Dopravné správy

Japonský „maglev“ jel 590 kilometrů v hodině

Japonský vysokorychlostní vlak na magnetickém polštáři dosáhl při testovací jízdě nového rychlostního rekordu 590 kilometrů v hodině. Při dalších testech příští týden se prý pokusí překonat hranici 600 kilometrů za hodinu. Nový rekord zaznamenala vlaková souprava využívající technologie magnetické levitace ve čtvrtek na zkušební trati v prefektuře Jamanaši západně od metropole Tokia ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet pripúšťa odchod zo Slovenska

Tri žlté expresy denne medzi západom a východom Slovenska, tri naopak. Česká súkromná spoločnosť RegioJet od decembra priniesla na najvyužívanejšiu vlakovú trasu pod Tatrami čerstvý vietor. Okrem uvádzacích cien, takmer trikrát nižších ako dovtedajšie ponuky štátnej konkurencie, prišla aj s väčším pohodlím, príjemnými službami, či ponukou reštauračných služieb za lákavé ceny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nechcete ve výprodeji ČD koupit nádraží?

České dráhy spustily svůj speciální realitní web. Má pomoci s rozprodejem majetku, který podnik nepotřebuje. K dispozici jsou jak klasické nemovitosti, tak perličky, které ocení milovníci železnic. Nabídka drah na webu je poměrně pestrá. Na webu je třeba inzerát na bývalou výpravní budovu za necelých 700 tisíc korun, množství pozemků, ale i klasické byty či rodinné domy. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Posilnenie MHD počas podujatia Bratislava pre všetkých

Počas konania podujatia Bratislava pre všetkých bude v sobotu 25. apríla a v nedeľu 26. apríla 2015 zabezpečená posilová doprava do lokalít s najvyšším záujmom návštevníkov. Aj vzhľadom na každoročné problémy s parkovaním odporúčame uprednostniť hromadnú dopravu pred cestou osobným automobilom. Na všetkých linkách, okrem liniek historickej dopravy, bude počas víkendu platiť štandardná tarifa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký kraj řeší stížnosti na vlaky německého dopravce

Liberecký kraj řeší stížnosti cestujících na vlaky německého dopravce. Na trati mezi Libercem a Varnsdorfem totiž nahradil moderní vozy slíbené ve smlouvě soupravami starými i dvacet let. Firmě za to hrozí statisícová pokuta, pochybení ale odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Údržba odstaví lanovky v Tatranskej Lomnici

Z dôvodu pravidelnej jarnej údržby a revízie nebudú v prevádzke v stredisku Tatranská Lomnica lanové dráhy Tatranská Lomnica - Skalnaté pleso, Skalnaté pleso - Lomnický štít a Skalnaté pleso - Lomnické sedlo v termínech ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno má první trolejbus Škoda 31Tr SOR

První ze třiceti kloubových trolejbusů Škoda 31Tr SOR, které letos nakoupil DPMB, přijel dnes dopoledne do Brna z Plzně. Cestující se s ním v běžném provozu setkají od začátku května. Všech třicet nových trolejbusů dodá Škoda Electric do konce června tohoto roku. Cena jednoho nového trolejbusu je přes 13 milionů korun, celkově bude nákup třiceti vozů stát téměř 400 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mestská polícia pomáha revízorom DPMK

Dopravný podnik sa po náraste počtu prípadov agresívneho správania cestujúcich a poškodzovania vozidiel MHD zameral na zvýšenie bezpečnosti v dopravných prostriedkoch. Vedenie dopravného podniku sa rozhodlo danú situáciu riešiť s podporou Mestskej polície.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČR chce kvalitní dopravní stavby za dobrou cenu

Hodnocení ekonomické výhodnosti nabídek na velké infrastrukturní stavby ve veřejných soutěžích bylo tématem kulatého stolu, který v pátek pořádalo Velvyslanectví Nizozemského království a Asociace pro rozvoj infrastruktury ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR. Holandští a čeští experti na veřejné zadávání velkých staveb se shodli na tom, že zadavatelé by měli mít povinnost při volbě hodnotících kritérií respektovat ekonomické principy investiční činnosti a posuzovat kvalitu nabízeného řešení v kontextu nabídkové ceny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 15. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali za minulý týždeň dva prípady smrteľnej zrážky vlaku s civilnou osobou. V prvom prípade predpokladáme, že išlo o samovraždu, nehoda sa stala na trati Podbrezová – Brezno, kedy osobný vlak zrazil osobu mužského pohlavia, ktorá neoprávnene vstúpila do koľajiska. Následkom tejto nehody meškalo dokopy 5 vlakov 282 minút. V druhom prípade išlo taktiež o muža, nehoda sa odohrala na trati Hurbanovo – Bajč, zmeškané boli 3 vlaky dokopy 120 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výluka zastaví vlaky mezi Jaroměří a Starou Pakou

Od 21. dubna nepřetržitě do 22. června bude Správa železniční dopravní cesty opravovat trať v úseku mezi Jaroměří a Starou Pakou. Během výluky bude na trati 030 Hradec Králové – Liberec platit výlukový jízdní řád. Ve vyloučeném úseku zajistí České dráhy celkem šest různých linek náhradní autobusové dopravy. K dispozici budou rychlé autobusy mezi Hradcem Králové a Starou Pakou, zrychlené spoje mezi Jaroměří, Dvorem Králové nad Labem a Starou Pakou i zastávkové spoje do všech stanic na trati. Cestující upozorňujeme, že některé linky náhradních autobusů budou oproti pravidelnému jízdnímu řádu odjíždět dříve a naopak přijíždět později a nebudou u nich zajištěny přípoje na další vlaky.

Další podrobnosti najdete v přiložené
tiskové zprávě. Detaily o umístění zastávek náhradní autobusové dopravy najdete [...] na webu www.cd.cz/omezeniprovozu.

V Moldave n.B. vzniká terminál integrovanej dopravy

Integrovaný dopravný systém v Košickom kraji by sa mal koncom roka dočkať dokončenia prvého prestupného terminálu na území kraja. Po dlhých rokoch diskusií, štúdií, vízií a projektovania a spoločného úsilia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Košického samosprávneho kraja, mesta Moldava nad Bodvou a Železníc Slovenskej republiky v Moldave konečne vzniká hmatateľný výsledok, ktorý blízkej v budúcnosti budú môcť reálne využiť aj cestujúci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Novotný a Jančura se chtějí zahojit na ČD

Městský soud v Praze začíná ve čtvrtek řešit jeden z největších sporů na české železnici, na kterém mohou České dráhy prodělat miliardy korun. Bez účasti veřejnosti začíná projednávání žaloby společnosti Leo Express proti Český drahám kvůli jejich údajným podnákladovým cenám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet možno ukončí prevádzku linky do Košíc

Český RegioJet v decembri expandoval k nám s veľkou slávou. Štart linky z Bratislavy do Košíc sprevádzali bubnujúci tanečníci a sebavedomé prehlásenia o tom, že Slováci zažijú vo vlakoch nepoznaný komfort, uvádza DENNÍK N. Po štyroch mesiacoch už tvrdí, že medzi Bratislavou a Košicami sa nedá jazdiť so ziskom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD mají web s nabídkou zbytných nemovitostí

Chtěli bychom vás informovat o nové podobě webové stránky, kde České dráhy nabízejí k prodeji zbytný majetek. Stránka má formu standardního realitního webu a je přizpůsobena pro vyhledávání prostřednictvím mobilních zařízení, přes která se na ni přihlašuje zhruba polovina klientů.

České dráhy prodávají objekty a pozemky, které nepotřebují a do budoucna nebudou potřebovat ke své činnosti. V této chvíli je v nabídce 140 nemovitostí k prodeji a dalších 600 pronájmů po celé republice.

Každou nemovitost je nutné předem připravit a ověřit, zda ji nebude potřebovat ani SŽDC, teprve potom je možné ji nabídnout zájemcům. Postupně budeme takto připravovat další nabídky. České dráhy mají v portfoliu zbytého majetku asi 3700 budov a 20 milionů metrů čtverečních pozemků.

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

„Barterový obchod“ DPB s menom zastávky

Názov zastávky Nový záhon bol 8. januára 2015 premenovaný na Malé Krasňany. Podľa zmluvy s investorom týmto dopravný podnik zabezpečuje propagáciu rovnomenného developerského projektu v blízkosti zastávky. Developer za odplatu na tejto zastávke dopravnému podniku na vlastné náklady nainštaluje dvojicu štvorriadkových elektronických informačných tabúľ s aktuálnymi odchodmi liniek, v každom smere jednu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Opavu a Prahu spojí přímý vlak InterCity

České dráhy ve spolupráci s Magistrátem města Opavy připravují přímý spoj mezi slezskou metropolí a Prahou. Vlak by měl začít jezdit už v polovině června. Přímá cesta bez přesedání bude minimálně o čtvrt hodiny kratší, potrvá pouhé tři a půl hodiny.

Spoj bude jezdit v pracovní dny v ranních hodinách z Opavy do Prahy a v podvečer opačným směrem. Odjezd ranního IC 514 z Opavy východ bude ráno v 5:55 hod., do Prahy vlak přijede v 9:24 hod. Večerní spoj IC 513 vyjede z Prahy v 16:39 hod. a do stanice Opava východ dorazí ve 20:05 hod.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK pozýva na „Rušňoparádu 2015“

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny – Rušňoparáda – opäť otvorí brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Akcia sa bude konať 18. a 19. apríla. Pripravená je premiéra zreštaurovaného legionárskeho vozňa z prvej svetovej vojny, unikátna technická pamiatka - parná zubačka z Tisovca, ale i rozlúčka s populárnym parným Malým Býčkom. Už 15. ročník obľúbeného podujatia organizuje ZSSK v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jízdenka v budějovické MHD i bezkontaktně

Klasicky mincemi, pomocí SMS, přes aplikaci Sejf pro chytré telefony a nově i pomocí platební karty. Dopravní podnik v Českých Budějovicích rozšiřuje možnosti, jak zakoupit jízdenku do MHD. V provozu jsou nově automaty, které umožňují platbu bezkontaktní bankovní kartou. „Umístěny jsou zatím na třech frekventovaných zastávkách, Nádraží, Poliklinika Sever a Družba - IGY,“ upřesnil Radek Filip, mluvčí dopravního podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach bude opäť premávať električková „trojička“

Východoslovenská metropola sa s dodávkami nových električiek postupne lúči s legendárnymi električkami ČKD Tatra T3. Nesmrteľné "Tétrojky" boli dodané do 48 miest sveta v celkovom počte štrnásť tisíc kusov, čím sa stali svetovým rekordérom. Práve 192 kusov z nich zakotvilo v Košiciach medzi rokmi 1963 a 1989, pričom ich príchod sprevádzala výstavba rýchlodráhy do vtedajších Východoslovenských železiarní, kam mali byť spočiatku určené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.