Dopravné správy

Na ostravské letiště ode dneška jezdí vlaky ČD

Dnes brzy ráno dorazil na Letiště Leoše Janáčka Ostrava první osobní vlak Českých drah. Mošnovské letiště je první, které má v republice vlakové spojení, a nabízí tak komfortní spojení letecké a železniční dopravy. Deset párů vlaků denně aktuálně zajišťují jednotky CityElefant, od platnosti jízdního řádu 2015/2016 v polovině prosince však vyjedou na letiště noví RegioPanteři, které pořizuje národní dopravce za finanční podpory ROP Moravskoslezsko.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

V dohledné době se na hlavní stránce VLAKY.NET objeví vlastní reportáž na toto téma.

K modernizácii trate v Trenčíne

Kedy sa už konečne začne výstavba kruhového objazdu pri Radegaste? Písalo sa, že sa začne opäť po Novom roku keď sa zlepší počasie, počasie je dobré už dlho a stále sa nič nedeje. Cesta je zdemolovaná, všade samá jama a autá trpia pri každom prejazde. Je hanba aby sme v krajskom meste mali takto zničené cesty.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Čína plánuje železniční tunel pod Mount Everestem

Čína údajně zvažuje, že by propojila své území se sousedním Nepálem železniční tratí, která by zahrnovala i tunel vedoucí pod nejvyšší horou světa Mount Everestem. Informoval o tom dnes britský deník The Guardian s odvoláním na čínská státní média.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo sa robí na bratislavských tratiach

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o odpovede na nasledujúce otázky. Medzi železničnou stanicou Rača a Nové mesto prebiehajú nejaké práce na trati. Aké konkrétne práce sa tam vykonávajú a do kedy budú trvať? Kedy sa začalo s týmito prácami? Kvôli tomu meškajú vlaky, viete povedať aké je priemerné zdržanie vlakov? Resp, ktoré vlaky meškajú a ktoré nie? Prečo ste o tomto meškaní neinformovali, resp, informovali ste o tom vlastne?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Trať z Hostivaře do Libně se má dočkat přestavby

Železniční trať z pražské Hostivaře přes Malešice do Libně by se mohla dočkat na území Prahy 9 nedaleko libeňského nádraží přestavby a výstavby mimoúrovňového křížení. Na jednání magistrátního výboru pro dopravu to řekli zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Cílem stavby je zkapacitnění trati, denně tu projedou desítky nákladních vlaků, které mají problém se na trať vejít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavským električkám vlani chýbali výkony

Vozidlá Dopravného podniku Bratislava (DPB) najazdili vlani menej vozokilometrov, lebo z Dúbravky bola od polovice júla do novembra pre modernizáciu trate vylúčená električková doprava. Podnik takto reagoval na slová hlavnej dopravnej inžinierky Bratislavy Tatiany Kratochvílovej, ktorá dnes uviedla, že DPB vlani neodjazdil 930.000 vozokilometrov, no mesto mu zaplatilo aj za túto nevykonanú prácu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kauza obří pokuty pro ČD pokračuje

Čtvrtmiliardovou pokutou, kterou Českým drahám v roce 2009 uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě, se bude zabývat zřejmě znovu Nejvyšší správní soud. Sankci minulý týden zrušil Krajský soud v Brně, ÚOHS ale podá kasační stížnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O podchode a nástupišti v žst. Trenčín

Dobrý deň. chcel by som sa opýtať, či mesto, ŽSR a mestská polícia neuvažujú o osadení kamier do nového železničného podchodu. Je až nehorázne že len pár mesiacov je veľká časť podchodu posprejovaná a popísaná grafitmi. A pokusy o ich odstránenie tiež nedopadli esteticky moc dobre.

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

„Blbovzdorný“ autobus na pražské letiště vázne

Z letiště do centra Prahy do třiceti minut a za méně než dvě eura. Takové titulky by si přál šéf Českého aeroholdingu už letos v českých i zahraničních médiích a v bedekrech pro turisty. Zatím koncept brzdí zdánlivá maličkost: neshoda o ceně polepu autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Situácia v DP Bratislava je vraj stabilná

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal dôvody na prípadný štrajk zamestnancov Dopravného podniku Bratislava (DPB) nevidí. „Situácia v Dopravnom podniku je stabilná, financovanie beží,“ povedal na utorkovom brífingu primátor Nesrovnal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové stanice pražského metra přilákaly tisíce lidí

Podzemní dráha v Praze dostala velikonoční dárek: zprovoznění čtyř nových stanic na trase A. Ačkoli šlo výhradně o městskou investici, otevřel [...] nový úsek metra předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), kterému sekundovali městští politici v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou (za ANO) a představitelé dopravního podniku. Cestujícím je nové metro k dispozici od 15 hodin, bezprostředně po otevření se přišly podívat tisíce lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácii košických električkových tratí

Práce na modernizácii električkových tratí v meste Košice prebiehajú už od 2. augusta 2014. Termín dokončenia, júl 2015, sa pomaly blíži a preto prinášame pohľad na to, v akom stave sa nachádza stavba po 8 mesiacoch od začiatku rekonštrukcie a čo sa na stavbe práve realizuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka dodá 25 trolejbusů do Rigy

Škoda Electric dodá do konce roku dalších 25 trolejbusů za více než půl miliardy korun do lotyšské Rigy, kam už loni vyvezla 25 vozů. Škodovka uzavřela v červenci 2013 rekordní kontrakt na dodávku až 125 trolejbusů. V průběhu několika let tak dodá do Rigy nízkopodlažní kloubové vozy typu Škoda 27 Tr v celkové hodnotě až 2,6 miliardy korun, řekl šéf obchodu Petr Kasenčák. Součástí smlouvy je ještě možnost opce na dalších 38 trolejbusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K obnoveniu odobnej dopravy na tratiach 165 - 167

Dobrý deň, v súvislosti s petíciou za obnovenie železničnej osobnej dopravy na tratiach ŽSR 165 Plešivec - Muráň (111c), 166 Plešivec - Slavošovce (111b) a 167 Rožňava - Dobšiná (111a) Vás chcem požiadať o odpovede na otázky: Existujú na strane ŽSR nejaké prekážky, ktoré by bránili obnoveniu železničnej osobnej dopravy na uvedených troch tratiach?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Nové metro cestu na pražské letiště protáhlo

O kolik se zkrátí cesta na letiště, pojedeme-li novým metrem na Veleslavín a odtud autobusem číslo 119? Redaktor iDNES.cz se vydal s kamerou porovnat tuto novou trasu s tou předchozí z Dejvické - tedy ještě před změnami v hromadné dopravě. Výsledek překvapil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lepší prestup na Šafárikovom námestí nebude

Po tom, čo sa vlani podarilo presadiť umiestnenie zastávky petržalskej električky na Šafárikovom námestí do blízkosti auly Univerzity Komenského, pozitívnych zmien sa mali dočkať aj autobusové zastávky v okolí. Magistrát hlavného mesta 22. mája 2014 schválil premiestnenie autobusovej zastávky Malá scéna bližšie k električkovej trati do Petržalky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

S kolem Českých drah napříč Vysočinou

Cyklosezóna pomalu začíná a nadšencům bicyklů nabízí Vysočina řadu zajímavých míst, kulturních i přírodních památek. Za jejich poznáním je ideální vyrazit vlakem nebo na kole, nejlépe z půjčovny ČD. Telčská, novoměstská půjčovna a půjčovna ve Světlé nad Sázavou nabízí celkem 21 kvalitních bicyklů, které lze při výletu bezplatně přepravovat na všech tratích v kraji. Loni využilo této celoroční nabídky 178 zájemců.

Další informace jsou uvedeny v přiložené tiskové zprávě.

Bratislavský DP podvádzal mesto?

Hlavné mesto chce vedieť, kam putuje každé jedno euro, ktorým dotuje Dopravný podnik Bratislava (DPB). Zriadilo preto dve pracovné skupiny. Poukazuje totiž na to, že podnik vlani neodjazdil 930.000 vozokilometrov, lebo mu vraj chýbalo vozidlo či vodič, no mesto mu zaplatilo aj za túto neodvedenú prácu. Podnik pritom nedávno publikoval, že minulý rok skončil so ziskom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zájem o jihomoravské cyklopůjčovny ČD roste

Zájem o kola z půjčovny Českých drah na jižní Moravě každým rokem stoupá. Loni tuto službu využilo 646 zájemců. Po Jihočeském a Karlovarském kraji patří Jihomoravský ke krajům s největším zájmem o tuto službu. Čtveřici půjčoven v Břeclavi, Znojmě, Veselí nad Moravou a Hodoníně doplní v hlavní sezóně, od května, nově i vranovická půjčovna. Navíc se rozšířil seznam stanic, kde lze vypůjčené kolo vrátit.

Bližší informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

V ČR pribúdajú cestujúci na železnici

Cestovanie vlakom po železnici v Českej republike priťahuje čoraz viac ľudí. Záujem rastie najmä o prímestské spoje a cesty na dlhé trate. Po rokoch poklesu stúpa aj objem prepravy nákladu. Podľa údajov českého ministerstva dopravy vlani cestovalo vlakmi 176 miliónov osôb. Ich počet medziročne vzrástol o 0,89 %. Rast záujmu o služby železnice súvisí s lepšími vlakmi a službami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.