Dopravné správy

RegioJet opět vítězí - ve zpoždění vlaků

Loni v prosinci se konkurenční vřava na trati mezi Prahou a Ostravou přehoupla přes státní hranici. Vlaky Českých drah, RegioJetu a Leo Expressu soupeří na kolejích do Košic. Lidovky.cz získaly data, jak se jim na této lukrativní trase daří vozit cestující včas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako má vyzerať električková trať v K.Vsi a Dúbravke

Prípravy modernizácie električkovej trate v Karlovej Vsi a Dúbravke sú už v plnom prúde. V týchto dňoch sa pripravuje projektová dokumentácia, ktorá určí, čo sa zmení a čo nie. Modernizácia sa líši od klasickej rekonštrukcie tým, že by mala okrem výmeny zastaraných a opotrebovaných komponentov trate zlepšiť kvalitu mestskej hromadnej dopravy najmä zlepšením parametrov tratí, zvýšením cestovnej rýchlosti, zavedením preferencie verejnej hromadnej dopravy, ale napríklad aj lepším prepojením jednotlivých druhov dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD otevírají půjčovny kol i v Královéhradeckém kraji

Se začátkem turistické sezóny otevírají České dráhy půjčovny kol na hlavním nádraží v Trutnově a v České Skalici. Obě půjčovny budou v provozu od začátku dubna do konce října a od května do srpna se síť půjčoven rozšíří o stanici Adršpach. S vypůjčenými bicykly je možné naplánovat zajímavé výlety například do Babiččina údolí nebo Adršpašsko-teplických skal, a to bez starostí z přepravy kol na místa výletů. Pohodlné je i vracení kola, kromě stanic s půjčovnami lze kola vrátit také na nádraží v Červeném Kostelci.

V letošní sezóně se síť cyklopůjčoven ČD oproti předchozím rokům výrazně rozšíří a služba bude nově dostupná ve všech krajích ČR. Nové půjčovny se otevřou ve středních Čechách, v Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. 

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na www.cd.cz/cdbike.

Národný beh Devín - Bratislava presmeruje MHD

V nedeľu 12. apríla 2015 sa uskutoční tradičný beh Devín - Bratislava, ktorý si vyžiada obmedzenie premávky na nábreží Dunaja v úseku Devín - Námestie Ľ. Štúra. Novinkou tohto roka bude spojenie Devína s Devínskou Novou Vsou skrátenou linkou 28 počas uzávierky Devínskej cesty, takže Devín nebude dopoludia odrezaný od siete MHD. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o šumavské lokálky graduje

Dosud největší železniční soutěž o dotace se komplikuje. Klání železničních dopravců o provoz na třech šumavských tratích bude na popud Českých drah řešit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Deníku E15 to potvrdily dráhy i jihočeské hejtmanství. Úřad na své rozhodnutí nemá žádné lhůty, v krajním případě tak může být ohrožen termín vyjetí vítěze na Šumavu v prosinci 2016.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka v Bratislave omešká niektoré vlaky

Trať medzi Hlavnou stanicou Bratislava a stanicou Bratislava Rača v apríli rekonštruujú, práce si vyžiadajú výluku na trati. V jednotlivých etapách budú mať preto vybrané vlaky zmenenú východiskovú, resp. konečnú stanicu. Pre výluky budú niektoré rýchliky a osobné vlaky meškať do 30 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD rozšiřují síť cyklopůjčoven do všech krajů

 

Se začátkem turistické sezóny otevírají České dráhy nové cyklopůjčovny v sedmi stanicích ve středních Čechách a Praze. Od začátku dubna do konce října si zájemci budou moci vypůjčit kola ve stanicích Praha-Smíchov, Kolín, Kutná Hora město, Lysá nad Labem, Poděbrady, Nymburk hl.n. a Neratovice. K dispozici tu budou kvalitní krosová kola, ve vybraných půjčovnách budou navíc také dětská kola nebo elektrokola. S vypůjčenými bicykly je možné naplánovat řadu zajímavých tras malebnou krajinou Polabí nebo Českého krasu, a to bez starostí z přepravy kol na místa výletů.

V letošní sezóně se síť cyklopůjčoven oproti předchozím rokům výrazně rozšíří a služba bude nově dostupná ve všech krajích ČR. Kromě středních Čech totiž ČD otevírají nové půjčovny také v Libereckém, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. 

Kromě cyklopůjčoven můžou milovníci cyklistiky využít ve středních Čechách také další služby Českých drah. Dopravce umožňuje přepravu kol v naprosté většině regionálních vlaků na území středních Čech a Prahy a také v řadě dálkových vlaků odjíždějících z metropole do všech směrů. V sezóně pak ČD vypravují z Prahy speciální výletní vlaky do Slaného a na Kokořínsko.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě a také na
www.cd.cz/cdbike.

Kedy vlak ZSSK nezastavil pred návesťou Stoj!

Otázka: Incidenty kategórie C 4 za rok 2014, kedy vlak dopravcu ZSSK nezastavil pred návestidlom s návesťou Stoj!

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Němci přesedají z dálkových vlaků do autobusů

Autobusy se v Německu uchytily. Dva roky po zrušení monopolu železnice na vnitrostátní dálkovou dopravu využilo autobusy k cestě po Německu zhruba 19 milionů lidí, ve srovnání s rokem 2013 dvojnásobek. Železnice si ovšem navzdory mírnému poklesu zájmu stále drží výrazný náskok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fotograf zaostril na čínsku železničnú históriu

Len zopár jednotlivcov si vychutnáva pohľad na najrušnejší železničný systém na svete viac ako Wang Wei, 25 ročný fotograf, ktorý precestoval tisícky kilometrov za fotografovaním čínskych vlakov. Precestoval 200 000 km a spravil viac ako 300 000 záberov všetkých typov vlakov prechádzajúcich cez rôzne scenérie, od náhorných rovín a púští po zasnežené hory.

Fotogalériu nájdete na tejto stránke.

Beroun buduje dopravní terminál

V Berouně se naplno rozjely práce na přesunu autobusového nádraží k vlakovému. Na sjezdu k vlakovému nádraží z Tyršovy ulice vznikla provizorní panelová cesta a v místech původního sjezdu dělníci budují nový kruhový objezd. Cílem je vytvořit jeden integrovaný dopravní uzel pro Beroun a okolí ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Navrhovaný rozpočet mesta môže ohroziť prevádzku DPB

Predstavitelia odborových organizácií pri Dopravnom podniku Bratislava, a.s. (DPB) sa v utorok 7. apríla 2015 na tlačovej konferencii vyjadrili k navrhovanému rozpočtu mesta a jeho možným dopadom na prevádzku MHD. Vedenie mesta počíta so zachovaním objemu objednaných vozokilometrov z minulého roka na základe rámcovej zmluvy medzi mestom a DPB, avšak navrhovaný rozpočet počíta so znížením dotácie na prevádzku o cca 3,5 milióna eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD otevřely půjčovny kol na severní a střední Moravě

Od 1. dubna se zájemcům otevřely půjčovny kol na severní a střední Moravě. České dráhy letos rozšiřují nabídku půjčoven, po roční odmlce se otevřely dvě nové půjčovny v Moravskoslezském kraji, nabídku rozšiřuje také Olomoucký a Zlínský kraj. Půjčovny nabízejí kvalitní značková kola s výbavou, k dispozici jsou také dětská kola nebo sedačky pro nejmenší. Zákazníkům je služba ČD Bike v těchto krajích k dispozici do 31. října letošního roku.

Podrobnější informace k jednotlivým půjčovnám naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 14. týždeň

Uplynulý týždeň sa na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenala jedna smrteľná zrážka vlaku s civilnou osobou. Stalo sa to na trati Jelšovce – Koniarovce, kde osobný vlak zrazil ženu, ktorá náhle vstúpila do priechodného prierezu koľaje, pravdepodobne išlo o samovraždu. Veľké šťastie mala žena, ktorá sa neoprávnene pohybovala v obvode dráhy na trati Gelnica – Prakovce, zrazil ju osobný vlak a zranenú ju RZP odviezla na vyšetrenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Německé vozy italského dopravce na východě Čech

České dráhy se rozhodly rozšířit svoji flotilu motorových vozů Stadler RS1. Ke 33 motorákům jezdícím hlavně na Vysočině a v Libereckém kraji přidají dočasně další čtyři stejné vozy. Dopravce si je půjčil v Německu. Firma začala o víkendu testovat v provozu první ze čtyř objednaných vozů. Nasadí je na vybrané tratě v Královéhradeckém kraji. Půjčila si je od dopravce Vogtlandbahn, který je známý i v Česku. Firma vlastněná italskými státními železnicemi provozuje vlaky mezi Libercem a Rybništěm.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odborári DP Bratislava sa vyhrážajú štrajkom

Navrhovaný rozpočet Bratislavy môže mať v prípade jeho schválenia za následok zníženie miezd zamestnancov Dopravného podniku Bratislava (DPB), ich prepúšťanie či ohrozenie pravidelnej údržby dopravných prostriedkov MHD. Na včerajšej tlačovej konferencii v Bratislave na to upozornili predsedovia troch odborových združení pôsobiacich pri DPB. Odborárom prekáža, že na bežné výdavky, prevádzkové potreby, je pre DPB navrhovaných o zhruba 3,5 milióna eur menej v porovnaní s rokom 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoucký kraj chystá jednotnou elektronickou jízdenku

Olomoucký kraj plánuje zavedení jednotné elektronické jízdenky, díky níž budou moci lidé po celém regionu cestovat autobusy a vlaky bez několika papírových jízdních dokladů. Elektronická jízdenka završí sjednocení dopravní obslužnosti a měla by přinést i úspory. Termín zavedení elektronické jízdenky zatím nebyl stanoven ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

O prestavbe úseku Púchov - Považská Bystrica

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na podrobnosti projektu rekonštrukcie trate na Vmax 160 v úseku Púchov - Pov. Bystrica. Zaujímalo by ma v akej fáze projekt je, ktoré jeho časti sú schválené, aká je definitívna trasa (variant) a kedy bude známy zhotoviteľ, resp. kedy sa začne stavať.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Mimořádná změna jízdního řádu SŽDC od 13. dubna

Správa železniční dopravní cesty připravila od pondělí 13. dubna 2015 mimořádnou změnu jízdního řádu železniční osobní dopravy. K úpravám v jízdě vlaků dochází na více než dvacítce tratí, a to na základě žádosti dopravců a krajů a v některých případech i v návaznosti na zahájení dalších etap dlouhodobých výlukových akcí.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Čaká stanicu Spišská Nová Ves rekonštrukcia?

Dobrý deň, čítal som, že počas rekonštrukcie železničnej trate by sa mala rekonštruovať aj železničná stanica. Je možné zverejniť nejaké podrobnosti ohľadom tejto rekonštrukcie? Je v pláne aj výstavba podjazdu/nadjazdu zo sídliska Západ I?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.