Dopravné správy

České dráhy a hokejové mistrovství světa

České dráhy jsou oficiálním partnerem MS IIHF v ledním hokeji 2015. V přiložené tiskové zprávě najdete informace o mimořádných opatřeních v době konání hokejových utkání a o tarifní nabídce „Vlak+ hokej“. Veškeré informace pro fanoušky jsou uvedeny také na speciální webové stránce www.cd.cz/nahokej.
Maskoty šampionátu jsou „Bob a Bobek - králíci z klobouku“, objeví se proto i na vlacích Českých drah. První pendolino se známými postavičkami vyrazí na cestu do Ostravy zítra v 7:22 z Prahy hl.n. a do Ostravy hl.n. dorazí v 10:45. 
 
Více se dovíte z tiskové zprávy.

ŽSR a prekladisko Čierna nad Tisou

Dobrý deň. Chcem sa spýtať na to, či Vaša spoločnosť musela pre obmedzený obchodný styk EU a Ruska a pre problémy na Ukrajine znížiť počet zamestnancov na prekladisku v Čiernej nad Tisou.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Přeprava zboží po železnici loni výrazně vzrostla

Nákladní dopravci mají za sebou relativně úspěšný rok. Podle statistik ministerstva dopravy se loni zvýšil objem zboží na silnicích i kolejích. Mnout ruce si mohou zejména železniční dopravci, neboť ve svých vagonech přepravili 91 milionů tun zboží. To je nejvíce od roku 2008, kdy vypukla ekonomická krize. Meziročně jde o osmiprocentní nárůst. Zároveň narostla přepravní vzdálenost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Prvý parný deň na Rendezi

Železničné múzeum Bratislava-Východ pripravuje na sobotu 11. apríla 2015 v čase od 11:00 do 18:00 tradičné podujatie Prvý parný deň, ktorým otvára svoju múzejnú sezónu. Podujatie sa bude konať v areáli Železničného múzea na Rendezi. Pre návštevníkov podujatia bude pripravená prehliadka múzea, výstava železničnej techniky, deti budú mať možnosť previezť sa na drezine i na stanovišti parného rušňa, alebo zabaviť sa v detskom kútiku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekonstrukce trati z Aše do Selbu začala

Dlouho připravovaná rekonstrukce trati z Aše do německého Selbu, která je známá také jako trať Vlaku svobody, konečně naplno začala. Po české straně, kde práce odstartovaly v předstihu hned, jakmile to počasí umožnilo, se ve středu začalo pracovat i na německém území.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR kúpia nové komunikačné a dátové technológie

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) nakúpia technológie za 28,1 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Dodávku pre ne zabezpečí bratislavská spoločnosť Tempest. Vyplýva to z oznámenia o výsledku tendra, ktoré ŽSR zverejnili vo vestníku verejného obstarávania. Pôvodne pritom železnice odhadovali cenu za zákazku vo výške 28,8 milióna eur bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kvůli prodloužení metra A se změnila pražská MHD

V souvislosti s pondělním zprovozněním metra A do Motola se o půlnoci změnily jízdní řády autobusů a tramvají, zejména na území Prahy 5 a 6. Cestující na letiště poprvé poveze autobusová linka 119 ze stanice metra Nádraží Veleslavín.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podchod v žst. Trenčín je už opravený

Chcel by som Vás požiadať o informáciu, kedy (do akého termínu) bude dodávateľom opravený nakrivo uložený obklad v podchode v ŽST Trenčín? Je pravda, že dodávateľ s opravou krivých obkladov mešká z dôvodu jeho finančných problémov?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Vlakům v ČR už pátým rokem přibývají cestující

Cestování vlakem po české železnici láká čím dál více lidí. Zájem roste hlavně o příměstské vlaky a cesty na delší trasy. Po letech propadu výrazně stoupl i objem nákladu, který se po železnici vozí. Ubývá naopak lidí v autobusech. Nárůst počtu cestujících ukazují čerstvě zveřejněné statistiky ministerstva dopravy za loňský rok. Podle nich loni jelo vlakem 176 milionů cestujících, o 0,89 % více, než před rokem. Důvodem většího zájmu jsou především lepší vlaky a služby.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chystá sa Tatranská integrovaná doprava

Štúdiu realizovateľnosti Tatranskej integrovanej dopravy (TID) vypracuje Výskumný ústav dopravný, a.s. (VÚD) v Žiline. Ministerstvo dopravy vybralo dodávateľa vo verejnom obstarávaní, v ktorom dostalo ponuky piatich uchádzačov, štyroch z nich však vylúčilo. Vyplýva to z výsledku vyhodnotenia výzvy na predkladanie ponúk, vyhlásenej ešte vlani v júni.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mladík z vlaku laserem téměř oslepil výpravčího

Osmnáctiletý mladík oslňoval z jedoucího vlaku laserem výpravčího stojícího na nádraží. Způsobil mu tím zdravotní problémy. Mladíka vypátrali policisté. Podezírají ho z ublížení na zdraví a výtržnictví. Pro další postup bude rozhodující, nakolik vážné zranění výpravčímu způsobil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB dosiahol vlani zisk vo výške 660 722 eur

Dopravný podnik Bratislava (DPB) dosiahol za minulý rok zisk vo výške 660.722 eur. Potvrdil to audit, ktorý v podniku vykonali podľa zákona vo februári a marci. TASR o tom informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová. "Napriek tomu, že dotácia na prevádzku zo strany mesta sa mierne znižovala, dokázali sme v minulých rokoch vygenerovať takmer vyrovnaný hospodársky výsledok bez toho, aby to pocítila cestujúca verejnosť a už v roku 2014 sme dosiahli zisk," povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bavorsko přispěje na rozšíření trati Praha - Mnichov

Bavorsko přispěje na rozšíření a zrychlení železničního spojení z Prahy do Mnichova přes Plzeň, Domažlice a Furth im Wald. Bavorský zemský sněm na přípravné práce uvolnil šest milionů eur, tedy asi 165 milionů korun. Záměr oznámil při setkání s novináři bavorský ministr dopravy, výstavby a vnitra Joachim Herrmann, který jednal s českým ministrem dopravy Danem Ťokem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Primátor Martina písal riaditeľovi železníc

Vybraté state z listu primátora Andreja Hrnčiara generálnemu riaditeľovi ŽSR Dušanovi Šefčíkovi: 
Mesto Martin je ôsme najväčšie mesto na Slovensku a ako jediné má štatút Centrum národnej kultúry Slovákov, ktorý schválila zákonom Národná rada Slovenskej republiky. V našom meste sa nachádzajú inštitúcie a pamätné miesta celonárodného významu – Slovenské národné múzeum, Slovenské komorné divadlo, Matica slovenská, Slovenská národná knižnica a Národný cintorín.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nosiči místo eskalátoru v metru nejsou řešení

Vedení Prahy chce řešit problém nešťastně řešeného vestibulu nové stanice metra Nádraží Veleslavín. Jak upozornil iDNES.cz, nejkratší výstup z metra k autobusům na letiště a do Kladna vede po úzkém pevném schodišti. Výtah je daleko, eskalátor tu není. Město zvažuje, že by doplnilo alespoň pás na zavazadla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žst. Martin je v dezolátnom stave

Martinská železničná stanica je v katastrofálnom stave a Turčania sa za ňu hanbia. Roky plynú a jej vzhľad sa nelepší. Naopak, ešte viac chátra. Ak sa na budove aj niečo rieši, tak len najakútnejšie opravy, ktoré ale celkovo hrozivo vyzerajúci stav nemenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chtěl skočit pod metro, skončil v base

Pražský recidivista nejdříve přepadl trafiku s drátem od deštníku, protože prý neměl na jídlo. Druhý den chtěl ukončit svůj život skokem pod metro. Když ho policisté zachránili, zjistili, že jim je povědomý. Znali ho z pátrání. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prechod cez koľaje stál život viacerých

V regióne prišlo od roku 2013 o život pod kolesami vlaku štrnásť osôb. Štyri boli ťažko zranené. Posledná nehoda na železničnej trati sa stala koncom januára v Pezinku (pozn.red.: podľa údajov k 31. januáru 2015). Pätnásťročnej dievčine, ktorá si ľahla na trať, amputoval prechádzajúci vlak nohy. Pár dní predtým vošiel do koľajiska na zastávke Svätý Jur muž. Rušňovodič nedokázal zrážke zabrániť. Pod kolesami vlaku prišili o život muži vo Veľkom Bieli (január 2015) či Bernolákove (november 2014).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze byl zahájen provoz nové části metra A

V Praze byl dnes slavnostně zahájen provoz nové části metra na trase A. První cestující čtyřmi novými stanicemi projedou po 15:00, kdy začíná zkušební provoz. Prodloužení metra do Motola společně otevřeli premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (za ANO) a vedením dopravního podniku v nové stanici Nádraží Veleslavín. Od úterý začnou platit také změny v jízdních řádech autobusů a tramvají navazujících na novou část metra.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vagonárska firma v Prakovciach končí

Firma Railway Casted Company vyrábajúca časti podvozkov pre železničné vagóny, ktorá ohlásila hromadné prepúšťanie 200 ľudí, zatiaľ neinformovala, čo bude ďalej. Pritom nielen zamestnanci tejto spoločnosti s napätím čakajú, či budú koncom apríla nezamestnaní alebo nie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.