Dopravné správy

Nové stanice pražského metra jsou unikátní

Zelená je barvou Velikonoc. V Praze letos o to víc, že se na Velikonoční pondělí prodlouží stejnobarevná trasa metra A o čtyři nové stanice. Nově tak cestující budou metrem jezdit na Nádraží Veleslavín, do Motola, na Petřiny a na Bořislavku. Každou ze stanic navrhl jiný architekt, a tak má i jinou přezdívku - ponorka, bublina či dámské poprsí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opravy nástupíšť na električkovej trati do Rače

Dopravný podnik začal s opravou vybraných nástupíšť električiek na trati do Rače. Postupne budú opravené zastávky Ursínyho, Pionierska, Riazanská, Mladá garda, Nám. Biely kríž, Malé Krasňany, Černockého a Hečkova. Po takmer štvrťstoročí od ostatnej rekonštrukcie zastávok sa na mnohých miestach postupne oddelil obrubník od nástupišťa a začínal sa čoraz viac blížiť k prejazdnému profilu električiek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropný boom v USA živí železnici

Na rozmachu těžby nekonveční ropy v USA se přiživují i američtí železničáři. Od roku 2008 vzrostl objem ropy přepravené po železnici na dvacetinásobek. V roce 2010 putovalo po kolejích od těžařů do rafinérií 55 tisíc barelů denně, loni to bylo už více než milion barelů za den, vyplývá ze statistik americké vládní Energetické informační agentury (EIA). Jinak řečeno, jestli před pěti lety američtí těžaři nakládali na vagóny necelá procenta domácí produkce, tak nyní je to více než 10 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košickú rýchlodráhu čaká výluka

Z dôvodu pravidelnej údržby električkovej rýchlodráhy v dňoch 7. až 11. apríla (utorok - sobota) a 20. až 25. apríla 2015 (pondelok - sobota) v čase od 08:00 (v soboty už od 07:00) do 13:00 budú električkové linky R6 a R7 nahradené autobusmi v celej trase. Dôvodom pravidelnej výluky je zabezpečenie údržby a kontroly technického stavu rýchlodráhy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC chce opravit dvě stě nádraží

Dvě stovky největších nádraží v zemi by se měly dočkat rekonstrukce. Opravy nádražních budov by podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) vyšly zhruba na 8,2 miliardy korun. Nádraží, kterých se rekonstrukce týká, by měla do tří let vypadat jako nádražní budovy v zemích západní Evropy, slibuje správa železnic. Podmínkou je dokončení převodu těchto nemovitostí z majetku Českých drah, s čímž jsou dlouhodobé problémy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo považuje bezplatné vlaky za veľký úspech

Ministerstvo dopravy označilo za veľký úspech zavedenie bezplatného cestovného na železnici pre sociálne ohrozené skupiny obyvateľstva od 17. novembra minulého roka. „Do tohto systému sa do konca marca zaregistrovalo viac ako 680 tisíc ľudí,“ uviedol vedúci oddelenia pre vzťahy s verejnosťou na ministerstve dopravy Peter Zeman.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Soud zrušil čtvrtmiliardovou pokutu pro ČD

Krajský soud v Brně [...] zrušil čtvrtmiliardovou pokutu, kterou Českým drahám (ČD) v roce 2009 uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě. Případ se vrací na antimonopolní úřad. Pokuta byla jednou z nejvyšších, jakou kdy ÚOHS pravomocně jedné firmě uložil. Antimonopolní úřad se musí s rozsudkem teprve seznámit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V žst. Žilina bude nový kamerový systém

Poprosim vas o reakciu na vyjadrenie policie a aj na to ako by sa dal tento problem vyriesit: Najväčším problémom v rámci železničnej stanice Žilina je predovšetkým absencia kamerového systému, ktorý by monitoroval jednotlivé priestory osobnej železničnej stanice v Žiline.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Mezi Hradcem Králové a Velkým Osekem bude výluka

Od 11. dubna nepřetržitě do 19. dubna bude Správa železniční dopravní cesty opravovat trať v úseku mezi Hradcem Králové a Velkým Osekem. Během výluky budou vlaky ve vyloučeném úseku nahrazeny autobusy, které pojedou podle výlukového jízdního řádu. Rychlíky Praha – Hradec Králové nahradí České dráhy v úseku mezi Poděbrady a Hradcem Králové autobusy, místo regionálních vlaků bude náhradní doprava zajištěna v úseku Velký Osek – Chlumec nad Cidlinou – Hradec Králové. Cestující upozorňujeme, že některé spoje náhradní autobusové dopravy budou oproti pravidelnému jízdnímu řádu odjíždět dříve a naopak přijíždět později.

V pondělí 20. dubna začne druhá fáze výluky, při které bude vlaková doprava omezena v kratším úseku mezi Velkým Osekem a Chlumcem nad Cidlinou. Až do 25. května budou rychlíky nahrazovány autobusy mezi Poděbrady a Chlumcem nad Cidlinou, regionální vlaky pak v úseku Velký Osek – Chlumec nad Cidlinou. Podrobné informace o výlukách jsou na webu www.cd.cz/omezeniprovozu. Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Rušňoparáda ukáže 5 unikátnych parných rušňov

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny – Rušňoparáda – opäť otvorí brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Akcia sa bude konať 18. a 19. apríla 2015. Pripravená je premiéra zreštaurovaného legionárskeho vozňa z prvej svetovej vojny, unikátna technická pamiatka - parná zubačka z Tisovca, ale i rozlúčka s populárnym parným Malým Býčkom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ústecký kraj přidá vlaky

Ústecký kraj posílí několik ranních vlakových spojů na západě regionu. Některé linky se prodlouží a přibudou dva nové spoje. Změny v dopravě začnou platit v polovině června. Novinářům to [...] řekl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Na sezonu se teď připravují turistické železniční linky, na jejichž provoz kraj přispěje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Žilinou a Púchovom je výluka

Železničná spoločnosť Slovensko informovala, že výluka osobných vlakov na trati medzi Žilinou a Púchovom potrvá do konca apríla. Od 1. apríla zabezpečujú náhradnú dopravu zrýchlenými spojmi, ktoré stoja len v Bytči, Predmieri, Plevníku - Drienovom, Považskej Bystrici a Púchove, ale aj spojmi, ktoré zastavujú na všetkých zastávkach pozdĺž rekonštruovanej železničnej trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Mnichovem zrychlí

Bavorsko přispěje na rozšíření a zrychlení železničního spojení z Prahy do Mnichova přes Plzeň, Domažlice a Furth im Wald. Bavorský zemský sněm na přípravné práce uvolnil šest milionů eur (165 milionů korun), řekl po jednání s českým ministrem dopravy Danem Ťokem bavorský ministr dopravy, výstavby a vnitra Joachim Herrmann. Trať mezi Prahou a Mnichovem je nyní jednokolejná a neelektrifikovaná.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčiansky a Žilinský kraj vytvoria spoločný IDS

Vytvorenie integrovaného dopravného systému je cieľom Memoranda o spolupráci v oblasti verejnej osobnej dopravy medzi Trenčianskym a Žilinským krajom. Svojimi podpismi to [...] potvrdili predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška a predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár, a to symbolicky na hranici medzi krajmi v autobuse pred salašom Kľak.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dějiny pražského metra krok za krokem

Výběr významných událostí z historie pražského metra (6. dubna začne provoz s cestujícími na novém úseku linky A) najdete na této stránce

O rekonštrukcii električkovej trate na Hlavnú stanicu

Očakávaná rekonštrukcia električkovej trate na Hlavnú stanicu v úseku od Radlinského po Kýčerského sa bude realizovať v jarných mesiacoch. "Termín rekonštrukcie ešte nie je presne určený," uviedla pre imhd.sk hovorkyňa mesta Ivana Skokanová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro Praha-Kocourkov: nosič místo eskalátoru

Stálo to miliardy a na eskalátory nezbylo? Taková otázka asi napadne cestující, kteří už příští týden budou přestupovat v nové stanici metra Nádraží Veleslavín na autobus k letišti. V místech, kde se dá očekávat neustálý pohyb lidí s těžkými zavazadly, je totiž pevné schodiště. Vypomohou proto nosiči.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sci-fi električky pre hlavné mestečko

Hlavné mestečko Autoslava, kedysi známe aj ako Breslavspurc, Pressburg, Pozsony a Bratislava, v týchto dňoch napäto očakáva nové električky. Rozhodli sme sa preto venovať sa práve tejto rozsiahlej (asi 35 km dlhej) problematike hlbšie (najhlbšie však do plytkého tunela) a obšírnejšie (1000 až 1435 mm). Nové električky pre Autoslavu sú natoľko závažnou spoločenskou témou, že zodpovední občania z neformálnej skupinky (samo)zvanej Asociácia zodpovedných robotníkov (AZR) z vozovne Jurajov dvor dokonca iniciovali referendum, aby bolo jasné, ako si prostý ľud a cestujúca verejnosť nové električky vlastne predstavuje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Královéhradecko zamíří německé motoráky

České dráhy o velikonočním prodlouženém víkendu zahájí zkušební provoz motorových vozů Regio Shuttle RS 1 v Královéhradeckém kraji. Jedná se o stejný základní typ vozů, které cestující znají z tratí v Liberecké a Pardubickém kraji a na Vysočině. České dráhy mají pro tratě v Královéhradeckém kraji zapůjčeny celkem čtyři motorové vozy od společnosti Vogtlanbahn.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

ŽSR k incidentu RegioJetu pri Bytči

Mám ešte otázky týkajúce sa včerajšej nehody RegioJetu pri Bytči.
1) Koľko takýchto nehôd – vlak prejde návesť STOJ – registrujete v jednom roku na celej sieti ŽSR? Aká bola štatistika za minulý rok a ako sa na tom podieľali jednotliví dopravcovia?
2) Je pravda, že rovnakú chybu urobil pri Bytči aj rušňovodič ZSSK dňa 17. januára 2015, resp. iný deň v januári?
3) Bolo takýchto prípadov pri Bytči tohto roku viac? Koľko?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.