Dopravné správy

Nová dálková jednotka ČD se představuje

Už od prosince budou mít cestující v rychlících mezi Brnem, Břeclaví a Olomoucí možnost jezdit novými rychlíkovými soupravami. Dráhy za ně zaplatí přes 2,5 miliardy korun. Celkem Škoda vyrobí pro České dráhy (ČD) čtrnáct elektrických jednotek, které vycházejí z koncepce RegioPanterů. Deset jich bude pětivozových s kapacitou pro 350 sedících cestujících a čtyři jednotky třívozové pro 200 lidí. Dopravce za ně zaplatí 2,6 miliardy korun, na jejich nákup využít evropské dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava má už 4 obojsmerné električky

Do Bratislavy bola 29. marca 2015 v nočných hodinách dovezená v poradí už štvrtá obojsmerná električka Škoda 30T ForCity Plus. V Bratislave sa tak už nachádzajú vozidlá #7501, 7503, 7504 a 7505.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC letos opraví 24 kilometrů Vlárské trati

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) bude od začátku srpna do konce listopadu opravovat 24 kilometrů dlouhý úsek mezi Nesovicemi a Blažovicemi na dvojkolejné Vlárské trati z Brna do Uherského Hradiště. Vypsala soutěž za 858 milionů korun, díky nimž kompletně opraví železniční spodek i svršek a zvýší traťovou rychlost z 80 na 100 kilometrů v hodině.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 13. týždeň

V uplynulom týždni zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) 2 smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou. Prvý prípad sa stal v utorok v ranných hodinách na trati Púchov – Lúky pod Makytou, následkom tejto smrteľnej nehody meškali 3 vlaky spolu 139 minút. Druhá zrážka sa odohrala v piatok vo večerných hodinách na trati Ľubochňa - Ružomberok, kde osoba ženského pohlavia vstúpila do koľajiska tesne pred prichádzajúci vlak. V tomto prípade išlo o samovraždu. Meškanie na danom úseku mali 4 vlaky osobnej dopravy spolu 143 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co znamená pojem „city logistika“

Zajištění plynulého pohybu zboží ve městech a městských aglomeracích se stává stále důležitějším problémem. Logistické operace ve městech se střetávají se složitými dopravními podmínkami, stísněným prostorem a potřebou šetřit již tak zatížené životní prostředí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Privatizácia časti ZSSK Cargo bola netransparentná

... proces privatizácie časti Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) za súčasnej vlády bol vysoko netransparentný. Nevykonával sa podľa zákonov na to prislúchajúcich a bol skrytý pod konsolidáciu železničnej spoločnosti bez kontroly opozície. Myslí si to šéf Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo (IDH) Ondrej Matej.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno má pivní šalinu

Brněnský Šalina Pub ode dneška vyráží do ulic. Pivní tramvají se mohou zájemci svézt na pravidelných jízdách každý pátek od začátku dubna až do konce října. Svou první letošní jízdu s cestujícími bude mít pivní tramvaj již dnes – na Zelený čtvrtek. Jak jinak než se zeleným pivem Starobrno.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Diaľkové vlaky sú pred Veľkou nocou takmer vypredané

Štátne InterCity (IC) vlaky aj spoje súkromného dopravcu RegioJet smerujúce z hlavného mesta na východ krajiny sú pred Veľkou nocou takmer úplne vypredané. Najväčší záujem o lístky je najmä na štvrtok (2. apríla) a piatok (3. apríla). Podľa hovorkyne štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jany Morháčovej sú lístky do IC vlakov vypredané na 90 až 95 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výběr názvu rychlíkové jednotky pro ČD vrcholí

V úterý 31. března 2015 byl poslední termín, kdy mohla veřejnost posílat návrhy na pojmenování nového rychlíkové soupravy z produkce skupiny Škoda Transportation pro České dráhy. První z těchto vlaků budou dodány ve druhé polovině letošního roku. Cestujícím nabídnou klimatizované a bezbariérové prostory, moderní audiovizuální informační systém s využitím LCD monitorů, vyhrazené prostory pro cestující s dětmi do 10 let, prostory pro uložení kočárků a jízdních kol, WiFi a mnoho dalšího.

České dráhy a Škoda Transportation do úterního večera obdržely celkem 5 097 návrhů jmen od 2 333 osob. Nyní nastane fáze výběru jen jednoho vítězného návrhu pro pojmenování nových souprav.

Podrobnosti naleznete v přiložené
tiskové zprávě.

Štátny vlak vraj nie je pre slušných ľudí

Posledné týždne ma vždy na nejakom úseku trate z Prievidze do Bratislavy a naopak vyhodili z vlaku Železničnej spoločnosti do autobusu. Je to úplne OK, údržba cez deň je nevyhnutná. Ale keby sa aspoň trochu viditeľne snažili o zníženie meškania. Nie.

Celú „sťažnosť“ nájdete na tejto stránke.

Nezletilý džihádista chtěl zničit nádraží ve Vídni

Zcela oddaný své věci, připravený jet do Sýrie a bojovat za své ideály. Rakušan tureckého původu se chtěl připojit k džihádistům v Sýrii a ještě předtím bombami zaútočit na zemi, ve které žije osm let. Plánoval útok na vídeňské nádraží Westbahnhof, na internetu si stáhl návod na výrobu náloží. Prokuratura ve městě St. Pölten rozhodla o jeho obvinění, čeká ho proces. Začne v květnu. Jedna věc je na tom výjimečná. Merkanovi G., jak ho nazývají rakouská média, je teprve čtrnáct let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínu s Európou spojí nová „hodvábna cesta“

Budovanie novej "hodvábnej cesty" z Číny do Európy stojí v súčasnosti v centre pozornosti zahraničnej politiky Pekingu. Tamojšia vláda už v novembri uvoľnila zhruba 40 miliárd USD (36,85 miliardy eur) na zlepšenie dopravného spojenia medzi oboma regiónmi. Informovala o tom agentúra DPA. Základom projektu modernej hodvábnej cesty je rozsiahla dopravná sieť, v rámci ktorej má dôjsť k výstavbe nových železníc, ciest, potrubných spojení a námorných prístavov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová čínská tramvaj vychází z konceptu Škoda ForCity

Nová tramvaj, která nese typové označení 27T byla nedávno představena čínské veřejnosti. Jedná se o výsledek spolupráce plzeňské společnosti Škoda Transportation a čínské firmy CSR Qingdao Sifang Co. Ltd. Vozidlo, které technicky vychází z koncepce tramvají rodiny ForCity, splňuje nejmodernější technické a bezpečnostní parametry, dokonce může být alternativně poháněné bateriovými nebo vodíkovými palivovými články


Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Košická Mestská karta s novými zľavami

Mestská karta so zľavami na vybrané služby a tovary funguje už vyše roka. Poskytujú ich partneri držiteľom karty. Medzi nimi sú aj komerčné subjekty. Od 1. apríla 2015 do projektu vstúpia ďalší partneri, ktorí ponúkajú atraktívne zľavy na tovary a služby. Aktuálny zoznam partnerov bude uverejnený na internetovej stránke Mestskej karty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Parními expresy ČD na křivoklátský velikonoční jarmark

Milovníci železniční nostalgie mohou o Velikonocích opět vyrazit parními expresy na hrad Křivoklát. V rámci akce „Knížecí Velikonoce na Křivoklátě“ budou vypraveny dva expresy, a to v sobotu 4. a v neděli 5. dubna. Cestující s platnými zpátečními a rodinnými jízdenkami na tyto vlaky získají padesátiprocentní slevu ze vstupného do prohlídkového okruhu hradem. Jízdenky a místenky na parní vlak je možné koupit v předprodeji ve stanicích Praha Masarykovo nádraží a Praha-Braník.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

Rušňoparáda 2015 sa blíži

Najväčšie stretnutie priaznivcov železničnej nostalgie i moderny – Rušňoparáda – opäť otvorí brány košického rušňového depa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Akcia sa bude konať 18. a 19. apríla v Rušňovom depe na ul. Pri bitúnku 2 v Košiciach.

 

Pripravená je premiéra zreštaurovaného legionárskeho vozňa z prvej svetovej vojny, unikátna technická pamiatka - parná zubačka z Tisovca, ale i rozlúčka s populárnym parným Malým Býčkom. Už 15. ročník obľúbeného podujatia organizuje ZSSK v spolupráci s občianskym združením Detská železnica Košice. Viac informácií nájdete v priloženej tlačovej správe, na fotografii je parná zubačka z Tisovca. Ďakujeme za pomoc pri propagácii a srdečne Vás pozývame.

ČD upravují 64 vozů podle přání hendikepovaných

Jeden z prvních vozů určených k přepravě zákazníků se zdravotním postižením, které národní dopravce postupně upravuje podle jejich požadavků, byl dnes k vidění na pražském hlavním nádraží. Jedná se o vagony řady Bbdgmee pro dálkové vlaky kategorií EuroCity, InterCity, expres a rychlík. České dráhy rozšiřují také další služby pro osoby s handicapem. Podrobnosti o novinkách v této oblasti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

VLAKY.NET z této události přinesou vlastní reportáž.

EÚ neprispeje na trať Zlatovce - Trenčianska Teplá

Ministerstvo dopravy už stiahlo železničný projekt z financovania v rámci Operačného programu Doprava. Stavebné práce za vysúťaženú cenu 245 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty by tak mal zaplatiť štát, Európska komisia mala preplatiť 204 mil. eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské metro bude mít mobilní signál nejdřív v létě

Operátoři pokryjí první tunely pražského metra mobilním signálem nejdříve v létě, půjde o novou trasu metra A z Dejvické do stanice Nemocnice Motol. Nyní operátoři dokončují smlouvu s dopravním podnikem a po jejím podpisu budou mít zhruba čtyři měsíce na umístění vyzařovacích kabelů mezi novými stanicemi metra A.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Záujem o vlaky ZSSK pred Veľkou nocou rastie

Zvýšený záujem o cestovanie vlakmi v období veľkonočných sviatkov zaznamenáva štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od utorka 31. marca až do utorka 7. apríla. Pred sviatkami sa cestujúci presúvajú najmä zo západu na stredné a východné Slovensko, od nedele 5. apríla zase v opačnom smere. V najvyťaženejších časoch cestuje podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej až dvojnásobok cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.