Dopravné správy

Padlé stromy komplikují provoz na železnici

V noci na dnešek popadaly stromy zejména na koleje v Plzeňském kraji. Jde o tratě mezi Domažlicemi a Planou u Mariánských Lázní a Horažďovicemi a Domažlicemi. V Pardubickém kraji je zastaven provoz mezi Moravskou Třebovou a Dzbelem a ve Středočeském úsek mezi Kácovem a Ledečkem. Kromě toho zůstaly mimo provoz některé tratě po úterním silném větru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinská MHD počas veľkonočných prázdnin

Počas veľkonočných prázdnin, od štvrtka 2. apríla 2015 do utorka 7. apríla 2015, bude MHD premávať podľa cestovných poriadkov platných pre dni školských prázdnin. V režime prevádzky "pracovný deň - školské prázdniny" pôjdu všetky trolejbusové linky a autobusové linky 21 a 22. Ostatné autobusové linky budú premávať bez obmedzenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurův vlak se na Slovensku málem srazil s rychlíkem

Vlak IC 404 společnosti Regiojet v neděli v půl deváté večer na železniční stanici Bytča přejel „stopku“, poškodil výhybku a zůstal stát na trati asi dvě stě metrů před přijíždějícím rychlíkem 613. Ten jel naštěstí pomalu, píše slovenský server Čas.sk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné priecestia v Martine

Obraciam sa na Vás s otázkami ohľadom dvoch žel. priecestí v meste Martin. Jedná sa o priecestia na ul. Kratinovej a Škultétyho - ČS armády - Nováková. Na ulici Kratinovej sme dostali divácky podnet ohľadom toho, že nefunguje správne signalizácia (niekedy svietia červené svetlá ale vlak neprejde) a ohľadom toho, že priecestie je zničené. Preto by som Vás poprosil odpovede na otázky ohľadom tohto priecestia.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Nádraží Praha-Bubny včera, dnes a zítra

Pamatuju si, jak na Nový rok dávného roku 1979 uhodily ty strašné mrazy a my s mojí mámou bloudili po noční, sněhem zavalené Praze a hledali nádraží Praha-Bubny. Vraceli jsme se z Moravy a vlak, který běžně odjížděl z Prahy-Střed, tedy z Masaryčky, odklonili železničáři do Bubnů a my, venkovani, byli z toho zmatení a ztracení a vymrzlí. Mám takovou zvláštní emoci k tomu kusu železniční pustiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Šéf RŽD chce spojiť Moskvu s New Yorkom

Šéf ruských železníc Vladimír Jakunin vyrukoval s ambicióznym plánom. Navrhuje výstavbu superdiaľnice a tiež železničnej linky naprieč Ruskom až na Aljašku. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na článok v sibírskych novinách Siberian Times. Podľa Jakunina transsibírska diaľnica s odhadovanou dĺžkou zhruba 20.000 kilometrov by mohla spojiť Londýn cez Moskvu až s New Yorkom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst v osmadvacátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

ZSSK je aj registrovaný poštový podnik

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) popri svojej hlavnej činnosti, ktorou je osobná doprava a preprava, ako registrovaný poštový podnik prijíma, prepravuje a doručuje pre svojich zmluvných partnerov listové a balíkové poštové zásielky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vítkovice Doprava: Po lokomotivě také loď na CNG

Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group začíná vyvíjet motory na zemní plyn (CNG) pro lodní dopravu. První výsledky by měla mít příští rok, informovali zástupci firmy. Jde podle ní o projekt, který je součástí ekologizace dopravních cest v České republice. Má se zaměřit na říční přepravu a turistické lodní trasy v tuzemsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo prípoj ZSSK nečakal na žltý vlak

Prosím Vás o zodpovedanie niekoľkých informácií do novín Dukla (okres Svidník)...
- Dievčina, ktorá v pondelok ráno cestovala vlakovou prepravou do Svidníka, mala problém sa vôbec dopraviť...Prišla do Kysaku cez spoločnosť Regiojet, ale vlakový prípoj železničnej spoločnosti už vraj cestujúcich pre 5-minútové meškanie nepočkal, pričom druhýkrát sa podľa nich bežne čakalo. Okrem toho mali výluku spojov. Ďalší mali zhruba o hodinu, pričom čakanie môže niekomu spôsobiť problém. Nastal konflikt medzi prepravcami, na ktorý doplatili práve cestujúci?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Země V4 a Rakousko zlepší dopravní spojení

Země visegrádské čtyřky (V4) a Rakousko plánují zlepšit vzájemná dopravní propojení. Na jednání na Slovensku se na tom shodli ministři dopravy nebo jejich náměstkové ze Slovenska, Česka, Maďarska, Polska a Rakouska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kedy bude železničná zastávka pri NC Bory Mall?

V akej fáze je plánovaná výstavba železničnej stanice pri nákupnom centre Bory Mall? Máte už predstavu, kde presne by mala nová železničná stanica stáť, ako by mala vyzerať? Kedy bude výstavba pravdepodobne dokončená a spustená prevádzka?

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Státem podporovaná železniční nostalgie táhne

Na železnicích se po příchodu soukromých dopravců změnilo mnohé. Hodně z nich vsadilo na nostalgii, už roky vypravují historické vlaky tažené parními lokomotivami na těch nejmalebnějších tratích v Česku.
Letos v červnu tak vyjedou již pátý rok za sebou na pětikilometrovou trať kamenicko-šenovské lokálky dobové vlaky společnosti KŽC. Provoz na této muzejní železnici na pomezí Českého Švýcarska a Lužických hor budou zajišťovat pravidelně každou sobotu a neděli až do začátku září.


Celou (svým titulkem a úvodem značně zavádějící) zprávu najdete na této stránce.

ŽSR o bratislavskom depe RegioJetu

Dozvěděl jsem se, že si RegioJet od ŽSR pronajímá halu/depo v Bratislavě. Chci proto požádat o potvrzení této informace, případně o nějaké detaily. Zajímá mě například to, odkdy si ji tato firma pronajímá, za kolik peněz a o jaké místo se vlastně jedná?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Lidé viděli, jak vypadá srážka auta s vlakem

Jak to dopadne, když člověka na kolejích srazí vlak při rychlosti pět nebo deset kilometrů v hodině. A co to udělá s posádkou staré škodovky, pokud se dostane do cesty lokomotivě. To mohli v pátek dopoledne vidět diváci, kteří se přišli podívat na simulované ukázky BESIPu v Sedleci na Třebíčsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlak RegioJetu sa takmer zrazil s rýchlikom ZSSK

Vlak IC 404 spoločnosti Regiojet v nedeľu večer o 20,29 hod. na Železničnej stanici Bytča prešiel návestidlo v polohe Stoj!, poškodil výhybku 16 a zostal stáť na trati približne 200 metrov oproti prichádzajúcemu rýchliku 613. Ten sa našťastie pohyboval malou rýchlosťou. Nikomu sa nič nestalo, avšak pre poškodenie výhybky bola takmer tri hodiny paralyzovaná železničná doprava na hlavnom ťahu Bratislava - Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lokomobila z Přerova v zubrnickém skanzenu

Zubrnický skanzen se může pochlubit unikátním exponátem, po opravách už je plně funkční parní lokomotiva, která sloužila k pohonu mlátiček. Návštěvníci si ji budou moci prohlédnout na květnovém jarmarku, kde si také budou moci vychutnat klasický bublavý zvuk parního stroje. Lokomobilu vyrobila firma J. Krátký v Přerově už v roce 1916, příští rok tak oslaví kulaté výročí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EÚ prispeje na verejnú dopravu v Bratislave

Minister dopravy Ján Počiatek sa v piatok 27. marca 2015 v Bratislave stretol s eurokomisárkou pre regionálny rozvoj Corinou Cretu, pričom spolu rokovali o využití príspevkov z fondov EÚ na bratislavské dopravné projekty. Do konca roka 2015 budú v hlavnom meste jazdiť desiatky nových trolejbusov a električiek, koľajová doprava bude slúžiť už aj obyvateľom Petržalky cez obnovený Starý most.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Brně řeší nový způsob řízení vlaků

Na brněnské Mendelově univerzitě vyvíjejí systém, jak řídit vlak pouze pomocí kamery a obrazu, který snímá. V budoucnu by mohl umožnit řízení vlaku bez pomoci strojvedoucího, řekl dnes ČTK Jiří Rybička z Provozně ekonomické fakulty.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na tratiach ŽSR nie je povolená rekuperácia

Chtěl bych se prosím jednak zeptat, zda je v současnosti rekuperace na síti ŽSR zcela zakázána nebo je zda je povolena pouze na stejnosměrné části a jednak, zda může na základě měření vlivu rekuprace lokomotvy 193 220 dne 18.3. dojít k jejímu povolení, resp. zda se případně alespoň jedná o součást aktivit směřujících k povolení rekuperace na střídavě napájené části sítě?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.