Dopravné správy

Praha pomůže svému DP splácet nové tramvaje

Hlavní město Praha se zaručí za závazky dopravního podniku vyplývající ze smlouvy na tramvaje od Škody Transportation za 19,2 miliardy korun, která byla loni upravena. Bezúplatné garance za odložené splátky na dodávku tramvají ForCity 15T odsouhlasili zastupitelé. Pro dopravní podnik, který není v dobré finanční kondici, to znamená, že bude od letoška namísto 2,3 miliardy korun ročně splácet polovinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bratislavskej MHD okolo Veľkej noci

Počas veľkonočných prázdnin a sviatkov od 2. do 7. apríla 2015 bude premávka MHD upravená nasledovne: viď celú správu na tejto stránke.

Praha připravuje stavbu další linky metra

Výstavba metra D ze stanice Náměstí Míru do Písnice vyjde na 45 miliard korun bez DPH, kratší varianta z Pankráce by včetně výkupu pozemků a parkovišť P+R stála 33 miliard korun bez DPH. Práce by měly začít v roce 2017 a potrvají pět až šest let. Metro D spojí centrum s jižní částí města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pre cyklotrasu chcú obetovať storočnú železnicu

Ak nebude cyklotrasa medzi mestami Piešťany a Vrbové vybudovaná na nevyužívanej železničnej trati, tak nebude vybudovaná vôbec. Na štvrtkovej konferencii o budúcnosti historickej železnice v Piešťanoch to povedal starosta Trebatíc Juraj Valo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vectron má povolení k provozu na síti SŽDC

Nové lokomotivy Vectron z produkce společnosti Siemens získaly typové schválení od Drážního úřadu České republiky pro provoz na celé elektrifikované síti SŽDC. Všechny zkoušky, schvalování i zkušební provoz se podařilo úspěšně zvládnout.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný podnik Bratislava má vraj vysoké výdavky

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal si chce posvietiť na výdavky Dopravného podniku Bratislava (DPB). Zdá sa mu totiž, že dopravný podnik, v ktorom je mesto akcionárom, má vysoké výdavky a pýta stále viac peňazí. Do podniku chce preto poslať audit. Primátor Nesrovnal sa tak vyjadril na marcových pracovných raňajkách s novinármi. Vedenie DPB sa kontrole nebráni, no generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi hovorí, že ho slová primátora prekvapili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bratislavské depo RegioJetu bude stát dva miliony eur

Český soukromý železniční dopravce RegioJet letos vybuduje v Bratislavě centrum technické údržby, ve kterém zaměstná 30 pracovníků. Předpokládaná hodnota investice do projektu dosáhne dvou milionů eur (55 milionů korun), informovala firma. Dopravce ze skupiny Student Agency na Slovensku provozuje expresní i regionální vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Za zrušenie IC vlakov ZSSK môže socialistická politika

Rušenie IC vlakov štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) dôsledkom "nesystémovej a socialistickej politiky" vlády Roberta Fica. Zavedením bezplatnej prepravy v dotovaných vlakoch vlani v novembri totiž vláda podľa opozičnej strany zasiahla do podnikateľského trhu v preprave osôb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Litoměřicku se srazily nákladní vlaky

Na trati mezi Velkými Žernoseky a Litoměřicemi se dnes dopoledne srazily dva nákladní vlaky. Hlavní trať z Ústí nad Labem na Lysou nad Labem by podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) mohla být mimo provoz až tři dny. Strojvedoucí jednoho z vlaků skončil v nemocnici ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Martinčanov trápi zlý stav železničnej stanice

Obraciam sa na Vás so staršou témou, ale stále otvorenou. Martinčanov stále trápi neutešený stav železničnej stanice, ktorý vnímajú ako veľkú hanbu. Pritom ide o mesto, ktoré je zo zákona definované ako Centrum národnej kultúry Slovákov. Sústavne sa na nás obracajú čitatelia, čo sa s tým a najmä kedy bude robiť. Argumentujú tým, že viaceré, aj menšie, staničky sa opravili, no martinská nie. Napríklad nám poslali fotku žst. Sklené pri Handlovej, ktorá sa so stanicou ôsmeho najväčšieho mesta v SR nedá ani len porovnať. Ale nejde len o budovy, ale i nástupišťa. Hendikopovaní občania, ale aj mamičky s kočíkmi majú veľký problém dostať sa k vlaku. Takže je rekonštrukcia vôbec v pláne? Ak áno, kedy sa začne?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Oprava tunelu zastaví vlaky do Harrachova

Kvůli opravě zchátralého tunelu za více než 90 milionů korun nebudou půl roku jezdit vlaky do Harrachova. Výluka začne 1. dubna a náhradní autobusy budou v úseku od Kořenova jezdit až do 30. září. Cílem rekonstrukce je zajistit bezpečný železniční provoz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD pri zmene času

V nedeľu 29. marca 2015 o 2:00 dôjde k zmene zimného času na letný (hodina medzi 2:00 do 2:59 sa vynecháva). Spoje do 2:00 budú jazdiť podľa zimného času, spoje po 3:00 podľa letného času. Spoje s odchodmi z konečných medzi 2. a 3. hodinou nebudú vykonané. Výnimkou bude spoj na linke N3 zo Staničného námestia s bežným odchodom o 2:00, ktorý bude posunutý o 8 minút skôr, zo Staničného námestia odíde o 1:52.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát jedná s kraji o prodloužení železničního memoranda

Ministerstvo dopravy jedná s kraji o prodloužení železničního memoranda. Současná dohoda, která vznikla za vlády premiéra Jana Fišera, představovala závazek vlády přispět krajům částkou 2,6 miliardy ročně na financování regionálních železničních spojů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena času ovplyvní osem vlakov ZSSK

Od nedele 29. marca 2015 sa mení stredoeurópsky čas (SEČ) na letný čas. V noci zo soboty 28. marca na nedeľu 29. marca 2015 sa posunú hodiny z 2.00 SEČ na 3.00 letného času. Prechod na letný čas sa na Slovensku dotkne šiestich nočných vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Uvedené vlaky tak prídu do konečnej stanice o hodinu „neskôr“, reálne však bude čas jazdy zodpovedať času uvedenom v vlakovom cestovnom poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O koncepci veřejné dopravy ČR po roce 2019

V roce 2019 končí desetileté memorandum mezi státem a kraji, které nastavilo pravidla pro financování regionální železniční dopravy, a končí rovněž většina smluv s dopravci, a to jak v železniční, tak v autobusové dopravě. Novou situaci se proto s předstihem snaží řešit návrh tzv. Bílé knihy Koncepce veřejné dopravy, který připravilo Ministerstvo dopravy ČR a jenž má jít v nejbližších dnech do mezirezortního připomínkového řízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet stavia v Bratislave depo pre svoje vlaky

Do konca roka budú žlté vlaky RegioJetu zachádzať do depa v Bratislave. Český dopravca zriadením opravárenského centra posilní svoju expanziu na Slovensku, kde sa okrem iného pustil do ostrého súboja sa štátnym dopravcom na trati Bratislava - Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie zasahovala v ČD Cargo

Policii začaly zajímat ztrátové obchody společnosti ČD Cargo se společností Hyparkos patřící do realitní skupiny HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka. Ve firmě tento týden zabavila klíčové dokumenty týkající se byznysu uzavřeného před pěti lety ještě za vedení Jozefa Bazaly.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinský DP od 1. apríla mení cestovné poriadky

V stredu 1. apríla 2015 vstúpia do platnosti zmeny v cestovných poriadkoch, ktoré vzišli z návrhov podaných cestujúcimi od 1. októbra 2014 do 18. januára 2015. Návrhy boli vyhodnotené a spracované DPMŽ a od 9. februára do 1. marca 2015 pripomienkované cestujúcimi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Filmem proti zbytečným tragédiím na železnici

Nový snímek To nedáš! popisuje nejčastější příčiny nehod na železnicích. Jeho tvůrcem je Petr Jančárek: "Je to komplexní zpráva pro mládež o bezpečnosti a prevenci na železnici," říká režisér. Film cílí na mladé lidi od třinácti do třiadvaceti let a ve speciálních vlacích ho od konce května budou pouštět České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava má už všetkých 25 autobusov SOR NB 18

Dopravný podnik prevzal 24. marca 2015 posledné vozidlá z 25 kusovej dodávky kĺbových autobusov SOR NB 18 City. Do premávky už bolo postupne zaradených 21 vozidiel, posledné 4 autobusy budú sprevádzkované do konca mesiaca. Autobusy boli zaradené do vozovne Petržalka #4241 - 4255 a do vozovne Jurajov dvor #2213 - 2222.

Celú správu nájdete na tejto stránke.