Dopravné správy

Opravená „šlechtična“ vyráží na cestu přes čtyři kraje

Zrenovovaná parní lokomotiva Šlechtična se na cestu po čtyřech krajích vydá 27. března minutu před osmou hodinou ráno z hlavního nádraží v Plzni. Trasa téměř 600 kilometrů je zatím tou nejdelší, na jakou se historický stroj vyrobený v plzeňské Škodovce vydává.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčianske Teplice chcú kúpiť železničnú stanicu

Kúpeľné mestečko Trenčianske Teplice chce získať budovu železničnej stanice, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. V súčasnosti o tom rokuje so Železnicami SR. Radnica plánuje využiť eurofondy na rekonštrukciu budovy, ktorá by sa tak spolu so storočnou elektrickou železnicou stala turistickou atrakciou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ZSSK vyklízí pole před konkurencí

Slovenský státní železniční dopravce ZSSK ustoupí v konkurenčním boji o cestující mezi Bratislavou a Košicemi české společnosti RegioJet. Ze 41 vlaků týdně seškrtá od poloviny dubna šestnáct spojů. Firma to vysvětluje cenovou válkou. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou bude jazdiť historická električka

V piatok 27. marca 2015 pri príležitosti Dňa narcisov vypraví Dopravný podnik Bratislava (DPB) do ulíc mesta historickú električku vyzdobenú narcismi. Električka začne svoju okružnú jazdu po meste o 15:30 na Námestí SNP. Premávať bude približne 3 hodiny po trase: Nám. SNP - Kapucínska - Tunel - Most SNP - Jesenského - Nám. SNP - Obchodná - Radlinského - Vazovova - Špitálska - Nám. SNP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet loni přepravil 2,39 milionu pasažérů

Vlaky soukromého dopravce RegioJet, který patří do skupiny Student Agency Radima Jančury, loni přepravily na trase z Prahy do Ostravy a do Košic 2,39 milionu cestujících, což je meziročně o 46 procent více. Důvodem je mimo jiné nasazovaní souprav s větší kapacitou, prodloužení jednoho páru spojů ze Žiliny až do Košic či obsluha nových stanic. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vraj cenovú vojnu nezačal

Súkromný vlakový prepravca RegioJet odmieta obvinenie Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) zo začatia cenovej vojny, následkom čoho musí štátny prepravca redukovať počet svojich IC vlakov z Bratislavy do Košíc. Spoločnosť RegioJet cenovú vojnu nezačala, naopak, všetky zľavy a zvýhodnené cestovné ponúka cestujúcim najmä preto, aby cenovo dokázala konkurovať štátnej ZSSK. Štátna spoločnosť navyše uplatňovala v IC vlakoch podnákladové ceny, ktoré s bezplatnou prepravou v rýchlikoch poškodzujú akéhokoľvek prichádzajúceho konkurenta," informoval v utorok RegioJet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PID se rozrůstá i na železnici

Do pražské integrované dopravy se od 7. dubna zapojí příměstské linky nejen autobusů, ale i vlaků. Zavedení integrace železnice na trati Všetaty - Mělník - Liběchov potvrdili [...] radní Středočeského kraje. ČTK o tom informovala mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Cestující budou moci i ve vlacích používat jízdenky či kupóny Pražské integrované dopravy (PID), bude jim tak stačit jedna jízdenka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Expres pre eurokomisárku alebo Potemkinov vlak ZSSK

Na slovenskej železnici je uplynulé dni poriadne rušno a to všetko kvôli mimoriadnemu vlaku, ktorý vyrazí z Bratislavy do Žiliny vo štvrtok okolo 10:00. Pôjde o mimoriadny expres o ktorý je nadštandardne postarané a na celom úseku trate Bratislava-Žilina sa pripravujú mimoriadne opatrenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přechod na letní čas ovlivní dálkové spoje ČD

V noci ze soboty 28. na neděli 29. března se posunou hodinové ručičky o hodinu dopředu. Jedenáct dálkových vlaků Českých drah, které budou tou dobou na cestě, se úderem druhé hodiny ranní kvůli chybějícím 60 minutám „zpozdí“. České dráhy se toto „zpoždění“ budou snažit snížit například zkrácením pobytů ve stanicích, zůstanou ale zachovány přechody lůžkových a lehátkových vozů mezi jednotlivými nočními spoji. Cestující, kteří pojedou vlakem po změně času, by měli počítat s tím, že noční dálkové vlaky pojedou se zpožděním až 60 minut. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože vyjíždějí na tratě až po 4. hodině ráno, tedy již podle letního času.

Detailní seznam nočních vlaků Českých drah, které ovlivní přechod na letní čas, najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nový Starý most do konca augusta nebude

Niektoré termíny na bratislavskom Starom moste sa už podarilo dobehnúť, napríklad práce na pilieri číslo päť. "Do konca augusta sa most postaviť nedá. Budeme robiť všetko preto, aby sme ho stihli dokončiť do 15. decembra," povedal na utorkovom kontrolnom dni Starého mosta riaditeľ stavby Peter Tekeľ zo spoločnosti Eurovia s tým, že pracovať budú aj počas veľkonočných sviatkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Siemens rozzlobil Škodovku

Společnost Siemens dnes vydala tiskovou zprávu s názvem „První a jediná moderní elektrická lokomotiva na českých tratích bez omezení: Vectron z produkce Siemens. První moderní vysokovýkonná a vysokorychlostní elektrická lokomotiva, která získala typové schválení k provozu na celé infrastruktuře SŽDC v České republice, byla lokomotiva ŚKODA typové řady 109E Emil Zátopek, kterou kompletně vyvinula a vyrábí Škoda Transportation.

Celou tiskovou zprávu najdete na této stránce.

Petržalská električka má byť hotová v decembri

V utorok 24. marca 2015 sa uskutočnil ďalší kontrolný deň na stavbe Starého mosta a električky do Petržalky za účasti zhotoviteľa, primátora mesta a dopravnej inžinierky mesta. Zástupca zhotoviteľa na kontrolnom dni skonštatoval, že niektoré meškania na rekonštrukcii Starého mosta sa podarilo, resp. podarí dobehnúť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra zpochybňuje zakázku ČD

České dráhy plánují přidat v nejbližších týdnech možnost internetového připojení do několika vlaků na Slovensko, kde je konkurenční dopravci běžně poskytují. Zakázku za více než pět milionů korun zadaly své dceřiné firmě ČD-Telematika bez řádné soutěže.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 12. týždeň

Uplynulý týždeň boli na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenané tri prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, z toho dve zrážky boli smrteľné. Tie sa stali na trati Lenártovce – Výhybňa Lúčna a v Bánovciach nad Ondavou, v oboch prípadoch išlo o samovraždu. Na trati Vydrník – Spišská Nová Ves zrazil osobný vlak civilnú osobu, ktorá mala mimoriadne šťastie, pretože po zrážke mala iba ľahké zranenia a hospitalizácia nebola potrebná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláček „Cyklohráček“ ČD zahájí druhou sezónu

V sobotu 28. března vyjede opět z Prahy do Slaného Cyklohráček – výletní motorový vlak upravený pro děti jako velké pojízdné hřiště, doplněný vozem pro cyklisty. Bude jezdit kolem hradu Okoř o všech sobotách, nedělích a státních svátcích až do 1. listopadu. Na palubě vlaku se budou starat o děti i letos hrajvedoucí. Přímo ve Slaném je pro rodiny připravena nová hra „Cesta za zlatým pokladem“ a cestující z Cyklohráčku budou mít nárok na řadu slev. Loni, kdy vyjel Cyklohráček poprvé, se s ním svezlo 10 809 cestujících, kteří přepravili 1 169 jízdních kol – byl to rekord na této trati.

Podrobnosti včetně jízdního řádu Cyklohráčku najdete ve společné tiskové zprávě ČD a ROPID.

ZSSK ustupuje žltým vlakom

Štátny železničný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od polovice apríla na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami obmedzí o dve pätiny počet spojov vyššej kategórie InterCity (IC). Šéf ZSSK Pavol Gábor to v utorok zdôvodnil cenovou vojnou českého dopravcu RegioJet, ktorý na tejto trase začal prevádzkovať diaľkové vlaky vlani v decembri. Hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj však povedal, že s cenovou vojnou prišla práve ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Policie šetří miliónový podvod na SŽDC

Pražská policie prověřuje v souvislosti s údajným podvodem vůči Správě železniční dopravní cesty 15 různých případů s celkovou škodou 160 milionů korun. V pátek to uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Státní organizace v lednu zveřejnila, že posílala peníze na účty lidí, kteří předstírali, že jsou jejími obchodními partnery.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava Marathon presmeruje linky MHD

V nedeľu 29. marca 2015 sa uskutoční ďalší ročník Bratislava Marathonu, ktorého trasa povedie mestskými časťami Staré Mesto a Ružinov. Podujatie výrazne zasiahne do premávky mestskej hromadnej dopravy, cestujúcim preto odporúčame v uvedenom čase zvýšiť pozornosť. Informovanie cestujúcich o aktuálnej premávke konkrétnych liniek zabezpečia vodiči a dispečeri dopravného podniku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Elektrobus svezl první Plzeňany

První kilometry s cestujícími najel [...] v plzeňských ulicích elektrobus s rychlodobíjecími bateriemi. Zatím vozí pasažéry mezi Bory a Liticemi a energii dobíjí ve Škodovce. Od května by měly dva tyto vozy pendlovat mezi centrem Plzně a konečnou na Košutce. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Starý trolejbus stál 51 rokov na záhrade

Históriu moderných bratislavských trolejbusov, ktorá sa začala písať v roku 1941, zastupuje v zbierke dopravného podniku niekoľko vozidiel. V našich končinách najzaujímavejším z nich je švajčiarsky trolejbus vyrobený firmami FBW, Tüscher a MFO (Maschinenfabrik Oerlikon), ktorý je ľudovo nazývaný Oerlikon. Šesť vozidiel tohto typu bolo objednaných v roku 1943 a dodaných až po skončení 2. svetovej vojny v roku 1947.

Celú správu nájdete na tejto stránke.