Dopravné správy

Podchod pod brněnským nádražím hledá vlastníka

Tisíce lidí v Brně denně projdou územím nikoho. Podchod pod hlavním nádražím totiž aktuálně marně hledá vlastníka. Soud město upozornil, že nemůže prokázat svá vlastnická práva. K podchodu se ale nehlásí ani stát prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, České dráhy ani Správy železniční dopravní cesty. Město Brno trvá na tom, že podchod je jeho a chce se dál bránit soudní cestou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

GEFCO rastie na širokom rozchode

Pri vstupe na ruský trh a SNŠ spoločnosti často zistia, že v tomto regióne sa nevypláca púšťať do nových projektov bez odborného poradenstva a spoľahlivého logistického partnera. 85 milimetrov. To je rozdiel medzi rozchodom železničných systémov u nás v porovnaní s Ruskom a krajinami Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). Objemy prepravované vlakmi v Rusku sú obrovské.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pod zánovním ministrem dopravy se houpe křeslo

Vicepremiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš v nedělních OVM podpořil "svého" ministra Dana Ťoka. Ten je nyní podezříván za možnou korupci, a to z doby, kdy šéfoval stavební firmě Skanska. Na podezřelý převod nejméně sta milionů korun při zakázce na dostavbu silnice R7 upozornil tento týden Český rozhlas. Podle premiéra Bohuslava Sobotky by měl šéf dopravy vše důkladně vysvětlit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ľahostajnosť vodičov na priecestiach zabíja

Mimoriadne tragické sú prvé tri mesiace tohto roka na železniciach. Za dvanásť týždňov sa len na priecestiach stalo 14 nehôd, zomreli pri nich 4 ľudia, ktorí nemali ešte ani 20 rokov, a ťažko sa zranilo sedem osôb. Naposledy škrípali plechy v stredu na priecestí so svetelnou aj zvukovou signalizáciou v Ivanke pri Nitre. Vlak tam zachytil auto 26-ročnej vodičky. Ona a jej 41-ročný spolujazdec skončili s ťažkými zraneniami. Podľa železníc sú príčinami nehôd najmä ľahostajnosť a nepozornosť vodičov, ktorí niekedy zbytočne riskujú. Veď len za celý minulý rok pri takýchto prípadoch zahynulo 11 ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový zákon má omezit pravomoci Drážní inspekce

Mezi železničáři obávané přepadové kontroly Drážní inspekce se zřejmě stanou minulostí. Ministerstvo dopravy chce v rámci novely zákona o drahách výrazně omezit pravomoce inspekce. Ta by se měla nadále soustředit výhradně na vyšetřování nehod a takzvanou státní kontrolu včetně ukládání pokut přenechat jiným.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O podchode pod traťou pri trenčianskej Bille

Dobry den, od augusta minuleho roka chodim do roboty cez zel. priecestie v Trencine pri Bille (smer na Dubnicu), kde sa ma stavat podchod. A ze si furt ked tamade idem poviem, ten tu uz mal stat 10 rokov minimalne. Hlavna trat cez SR v krajskom meste a prechod jak na dedine. Fuj. Tie mamicky s kocikami, musia mat radost. A tie kolony v spicke, akoze naplanovat si vcasny prichod do roboty zo sihote na druhu stranu - nonsens. Hadajte preco...? Reku mate pekne studie o realizacii, ale zatial ani jeden robotnik oprety o lopatu tam neni. Ani len tu ornicu ste este neodhrabali. Aspon pre ten dobry pocit, ze sa nieco deje zaparkujte tam nejaky bager -.- . Cosi tam uz kolikuju na zemi, ale mam taky pocit ze meskate aj ten vami naplanovany cas stavby. Niesom domorodec a divim sa domacim ze si ten prechod nevydupali u vas uz skor. (ich chyba) Takze kedyze to bude hotovo??? A zeby nebolo odveci potiahnut podchod aj cez susediacu krizovatku... Ak ho cirou nahodou nemate v plane potiahnut aj cez nu... (si myslim ze nie).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Studenti usilují filmem o bezpečnost na železnici

Ojedinělý bezpečnostně-preventivní studentský film s příznačným názvem To nedáš! dnes představila Správa železniční dopravní cesty. Cílem společného projektu s Českými drahami je zejména u mladých lidí podpořit prevenci a osvětu v oblasti bezpečnosti na železnici. Slavnostní premiéra filmu se uskutečnila dnes v pražském kinu MAT za přítomnosti nejvyšších představitelů SŽDC, ČD, partnerů projektu, autorů a dalších hostů. Hraný dokument seznamuje veřejnost se základními pravidly bezpečnosti na železnici a v jejím okolí, informuje o rizikovém chování a upozorňuje na jeho možné fatální důsledky. Byť jde o fikci, snímek je velmi emotivní a působivý, protože jednotlivé příběhy vycházejí z reálných mimořádných událostí na železnici.

České dráhy už od roku 2007 vypravují Preventivní vlak bezpečné železnice. Je to projekt zaměřený na nejrizikovější skupinu – mladé lidi od třinácti let a přímo ve vlaku žáky a studenty seznamuje netradiční formou se zásadami bezpečnosti na železnici. Od roku 2007 prošlo Preventivním vlakem přes 10 tisíc žáků a studentů ve 27 městech České republiky. Letos jízda Preventivního vlaku zamíří do Karlovarského kraje a film To nedáš! uvidí žáci a studenti v Karlových Varech a v Chebu v týdnu od 27. dubna.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK Cargo nakúpi obruče za 460 000 eur

Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) chce nakúpiť náhradné diely pre koľajové vozidlá. Konkrétne má ísť o 640 kusov obručí. Predpokladaná hodnota zákazky je 460.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Zátopci“ ČD se budou opravovat v Šumperku

Nejnovější lokomotivy Českých drah řady 380 bude opravovat šumperská Pars nova patřící do skupiny Škoda Transportation. Za opravy dvacítky lokomotiv přezdívaných Emil Zátopek získá firma více než 451 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Společnost zvítězila v vyjednávacím řízení mezi čtyřmi uchazeči.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Poznámka redakce: Zdá se, že editoři jednotlivých obecných médií soutěží v tom, kdo vybere k železničním zprávám co nejnesmyslnější ilustrační snímek. (V tomto případě je to elektrická jednotka řady 440 místo lokomotivy řady 380.)

O búraní starých budov v žst. Topoľčany

Predčasom sa uskutočnila v areáli Topoľčianskej vlakovej stanice asanácia jednej zo starých budov. Viete mi povedať, prečo bola budova odstránená a či na jej mieste niečo vznikne? Predpokladám, že dôvodom bol jej zlý technický stav. V areáli stanice je takýchto nepoužívaných budov viac. Aké majú s nimi železnice plány? - ich stav je veľmi zlý. Bude asanácia pokračovať? Ak bude postupne asanácia budov postupne pokračovať (keďže zaberajú veľkú plochu), uvažuje sa aj nad tým, čo ich nahradí?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Litoměřice se dočkají opravy nádraží

Přestavba dopravního železničního uzlu v Litoměřicích začne v druhé polovině roku. Potvrdil to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Úpravy odhadem za 300 milionů korun se dotknou cestujících, neboť vlaky nebudou moci zajíždět na horní nádraží. Nahradí je autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kedy sa skončí prestavba električkových tratí v Košiciach?

Hru na schovávačku už pripomína snaha získať z magistrátu aktuálny harmonogram prác masívnej rekonštrukcie električkových tratí v Košiciach. Minulý týždeň žiadali priamo primátora Richarda Rašiho (Smer) o jeho zverejnenie opoziční politici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stal se „kozel zahradníkem“ rezortu dopravy?

Mezi stavaři měl pověst „pana Čistého". Jako šéf Skansky, jedné z největších stavebních firem v ČR, býval bojovníkem za čisté veřejné zakázky. Šéfoval Platformě pro veřejné zakázky a Americké obchodní komoře v ČR. Když ho loni v prosinci šéf ANO Andrej Babiš navrhl jako vhodného náhradníka za odstupujícího ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO), vzbudilo to i vlnu nevole, včetně názorů, že se „kozel stal zahradníkem".

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a telekomunikačné služby

Prečo ste sa rozhodli poskytovať telekomunikačné služby? Koľko máte aktuálne klientov zvlášť pre hlasové a dátové služby? Koľko z toho je súkromných klientov a firiem? Kto všetko je ešte vaším klientom (štátne organizácie, pracovníci ŽSR a podobne)?

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Na Kokořínsko vlaky zatím nevyjedou

Trať ze Mšena do Mělníka se zatím opravovat nebude. Zdržela ji příprava projektu. Majitelé kempů, obchodů a restaurací z Kokořínska, kudy trať vede, se ale zlobí. Přijdou tak o tržby a už teď počítají první ztráty. V turistické sezoně, která právě startuje, totiž vlakem do oblasti přijíždějí tisíce lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako ŽSR chránia nefajčiarov

1. Ako železničný dopravca zabezpečuje dodržiavanie zákona o ochrane nefajčiarov v priestoroch železničných zastávok?
2. Koľko pokút bolo vyrubených za porušenie zákona tento rok a koľko vlani?
3. Sú všetky zastávky označené zákazom fajčenia?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Dávno zrušená úzkokolejka má naději na obnovu

Obce z Frýdlantského výběžku mají šanci získat bývalou úzkorozchodnou železniční trať mezi Frýdlantem a Heřmanicemi. Je pro ně důležitá kvůli rozvoji turistického ruchu, ale i jako podstatná součást protipovodňových opatření.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fanúšik MHD ukradol autobus a nastúpil na linku

Cestujúci mestskej linky č. 10 v maďarskom meste Kecskemét zostali prekvapení, keď polícia po príjazde na konečnú zastávku Széchenyi tér legitimovala a hneď aj zadržala uniformovaného šoféra autobusu. Vysvitlo totiž, že 20-ročný Attila P. nemá vodičské oprávnenie, je fanatik do autobusov a vozidlo si jednoducho odniesol neoprávnene z garáže dopravného podniku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vykolejené vagony čekaly na svůj osud 9 měsíců

Na projíždějící vlaky jsou lidé žijící v blízkosti železničního koridoru v České Třebové zvyklí. Déle než devět měsíců však museli snášet pohled na vykolejené vozy, s jejichž úklidem začala odborná firma z městského pozemku až tento týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Závory na rizikovom priecestí v Trnave nebudú

Riešili sme spolu ešte minulý rok železničné priecestie v Trnave na Kamennej ceste, priecestie je bez mechanických zábran, je pomerne dosť frekventované, stále sa nad ním neuvažuje? Predsa len, mechanická zábrana je neprehliadnuteľná.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.Odpoveď nájdete na tejto stránke.