Dopravné správy

Veřejnou dopravu na jednu kartu chystá i Zlínský kraj

Zlínský kraj zavede čipovou kartu, kterou budou cestující moci platit ve všech typech veřejné dopravy. Přesah bude mít i do Moravskoslezského kraje. Fungovat začne až v roce 2018. Zlínský kraj už předběhli místní dopravci, kteří si karty vzájemně uznávají, proto jsou ke snaze kraje zdrženliví.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Most na Krym má byť hotový za tri roky

„Treba postaviť most, ktorý by spájal Krym s Kaukazom, s územím Ruskej federácie. Je potrebné urobiť to v čo najkratšom možnom čase,“ zdôraznil prezident Vladimir Putin v dokumentárnom filme, ktorý vysielala televízna stanica Rossija 1 pred prvým výročím anexie, ktorú Moskva, naopak, označuje za legálny návrat Krymu do vlasti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Turnovské nádraží se dočká opravy

Mezi největší ostudy Českého ráje patří turnovské železniční nádraží. Cestující se tam propadají hluboko do 20. století. Ohyzdná podoba nádraží se letos změní. České dráhy se pustí konečně do jeho opravy. „Turnov je druhý nejdůležitější železniční uzel v Libereckém kraji a kvůli odkládané rekonstrukci nádraží jsme se hodně natrápili,“ řekla Hana Maierová, současná krajská radní a bývalá turnovská starostka. „Nedávná zpráva, že ji České dráhy letos provedou, nám udělala velkou radost.“

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oravskú lesnú železnicu nezastavia ani záveje

Môže mrznúť, husto snežiť, fúkať, no historický vláčik lesnej železnice sa neskrýva v depe. Turistická atrakcia ako jedna z mála historických lesných železníc premáva v Oravskej Lesnej aj počas zimy. Kým počasie na juhu Slovenska už má jarný charakter, najchladnejšia slovenská obec je ešte stále pod snehom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Holýšov se bouří proti dvojkolejce

Petici proti rozšíření železniční trati, která vede městem, podepsala už asi tisícovka obyvatel Holýšova na Domažlicku. Namísto jednokolejky tu totiž má být dvoukolejná elektrifikovaná trať, kvůli které by mohlo asi 20 lidí přijít o pozemky a nemovitosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba Hlavnej stanice stále vo hviezdach

Súčasné vedenie Bratislavy zmluvu k prestavbe okolia Hlavnej stanice Bratislava nakoniec nevypovie. Radnica počká, či investor do stanoveného termínu projekt uskutoční. Ak to nestihne, zmluva s investorom vyprší a potom mesto plánuje vyhlásiť na revitalizáciu priestoru medzinárodnú súťaž.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stavba nového karlovarského nádraží vázne

Správa železniční dopravní cesty, která bude stavět novou odbavovací halu karlovarského horního nádraží, avizovala, že se stavbou začne na přelomu února a března. Zatím se ovšem nic neděje. Správa ale ujišťuje, že s pracemi začne ještě v březnu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba električkovej trate presmeruje linky DPB

Od 23. marca 2015 na necelé dva mesiace bude pre výstavbu električkovej trate uzatvorená časť Bosákovej ulice a linky 84, 95, 99, N80 a N99 budú premávať obchádzkovou trasou cez Farského, Muchovo nám. a Černyševského ulicu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DB Schenker zajistí logistiku týmu Formule 1

Logistiku týmu Formule 1 MERCEDES AMG PETRONAS zajistí v celoevropském měřítku DB Schenker. První příležitostí ke spolupráci bude závod Grand Prix Španělska v Barceloně. Tým Formule 1 MERCEDES AMG PETRONAS podepsal v minulých dnech ve svém ústředí v Brackley ve Velké Británii čtyřletou smlouvu s logistickou společností DB Schenker.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozvánka na rozlúčku s ostravským City busom

Moravsko-sliezska metropola sa postupne lúči s prvými nízkopodlažnými typmi autobusov. Po autobusoch Škoda 21 Ab vyradených v roku 2008, sa tento rok, v súvislosti s nákupom nových autobusov, chystá vyradenie posledných 4 autobusov City bus. Tento typ nízkopodlažných vozidiel bol vyrábaný až do roku 2005 v kooperácii českej Karosy Vysoké Mýto a francúzskeho Renaultu a vychádzal z koncepcie autobusov Renault Agora.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvaje mezi Libercem a Jabloncem opět vyjedou

Poslední měsíc zbývá do částečného zprovoznění tramvajové trati, která propojuje města Liberec a Jablonec nad Nisou. Obyvatelé obou měst na to už netrpělivě čekají. Práce tu totiž probíhají od loňského jara. Zatím se sice stále staví, ale koleje už jsou položené a investor - liberecký dopravní podnik - naplánoval konkrétní termín, kdy na ně tramvaje vyjedou: 15. duben.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragické vykoľajenie vlaku na severe Indie

Najmenej 26 ľudí zahynulo a ďalších okolo 30 utrpelo zranenia, keď sa v piatok v skorých ranných hodinách vykoľajili v severnej Indii tri vozne osobného vlaku. Záchranári nožnicami rozstrihávali pokrútený vrak, aby sa dostali k uväzneným pasažierom, informovala agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC prohrála soud s ČEZ, zaplatí přes miliardu

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) má podle Vrchního soudu v Praze zaplatit společnosti ČEZ 805 milionů korun za elektřinu, kterou si v roce 2010 objednala, ale neodebrala. Dlužná částka včetně úroků činí 1,07 miliardy korun. Pro SŽDC je verdikt překvapení, protože prvoinstanční soud rozhodl v její prospěch.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Bratislavy už prišli všetky trolejbusy Škoda 31 Tr

V priebehu marca obdržal bratislavský dopravný podnik posledné kĺbové trolejbusy Škoda 31 Tr z prvej 50-kusovej objednávky. Ako pre imhd.sk uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová, v súčasnosti prebieha preberanie posledných dodaných vozidiel od výrobcu a vybavovanie technických preukazov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zpochybní výherce šumavských lokálek

V soutěži na pošumavské lokálky nabídly téměř dvakrát vyšší cenu než vítězné GW Train Regio. České dráhy přesto mají pocit, že soutěž Jihočeského kraje neproběhla správně a podaly námitky proti jejím výsledkům. Těsně poražená společnost Arriva, která dala druhou nejlepší nabídku, se neodvolá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Eurotunnel vlani zaznamenal nárast zisku

Spoločnosť Eurotunnel, ktorá prevádzkuje tunel a železničnú prepravu pod Lamanšským prieplavom, zaznamenala vlani nárast zisku. Vďačí za to zotaveniu britskej ekonomiky a zlepšovanou ekonomickou situáciou v Európe. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews. Presnejšie, zisk Eurotunnelu pred zdanením minulý rok vzrástol až o 89 % na 56 miliónov eur z 30 miliónov eur v predchádzajúcom roku 2013.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opravila most na trati Chomutov – Cheb

Správa železniční dopravní cesty dokončila komplexní rekonstrukci železničního mostu u Ostrova na Karlovarsku na trati Chomutov – Cheb. Slavnostní ukončení výstavby se uskutečnilo v železniční stanici Vojkovice nad Ohří. Cílem stavby bylo zachovat provoz dvoukolejné trati při požadované třídě zatížení, prostorové průchodnosti a traťové rychlosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Magazín VLAKY.NET ze slavnostního ukončení stavby přinese vlastní reportáž.

Kauza „Tender Zlatovce - Trenčianska Teplá“

ŽSR mali v týchto dňoch rozhodnúť o úseku Zlatovce - Trenčianska Teplá. Stalo sa tak? Ako konkréte ŽSR rozhodli?
Prečo tak ŽSR rozhodli? Je vôbec v poriadku z pohľadu ŽSR, aby opätovne vyhodnocovala tender, ktorý sa už stavia?
Čo všetko už je urobené? Kedy je plánované jeho dokončenie?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD oceněny za vstřícnost k postiženým

Projekt Českých drah „Cestu si objednávám z pohodlí svého domova“ zvítězil v rámci kategorie Instituce veřejné správy za mimořádnou aktivitu nebo čin ve prospěch osob se zdravotním postižením. Národní dopravce získal ocenění za zjednodušení a zkvalitnění objednávek přepravy a asistence pro osoby s omezenou schopností pohybu pomocí otevřené aplikace dostupné na webu a všech pokladnách v ČR.

Oceněná webová aplikace běží od prosince 2013, v ostrém provozu od dubna loňského roku, a do letošního února obdržely České dráhy 5842 objednávek. Objednávku přeprav cestujících na vozíku z vnitrostátní přepravy rozšiřujeme v pilotním provozu od tohoto pátku, tedy od 20. března, i pro cestování do zahraničí prostřednictvím tzv. „booking tool“.

Další informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

Trvalo udržateľný rozvoj SAD Žilina

Autobusy spoločnosti SAD Žilina za rok 2014 prepravili 25,3 milióna cestujúcich a najazdili takmer 18 miliónov kilometrov. TASR o tom informovala hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová. Najvýznamnejšími nákladmi SAD Žilina sú podľa nej osobné náklady na zamestnancov. „Predstavujú zhruba tretinu všetkých nákladov. Okrem miezd a odvodov ich tvoria sociálne a zdravotné poistenie a príspevky na stravovanie. Z celkového počtu 530 zamestnancov je až 440 vodičov, ktorých odmeňovanie, neustále zvyšovanie kvalifikácie a starostlivosť o zdravotnú a psychickú pohodu v rámci platnej legislatívy patria k prioritám spoločnosti,“ uviedla hovorkyňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.