Dopravné správy

Ústí nad Labem už nebude trolejbusovým skanzenem

Dopravní podnik města Ústí nad Labem získal více než půl miliardy korun na obnovu vozového parku. Chce proto do října nakoupit 30 nových trolejbusů, takže bude moci vyřadit nejstarší z vozidel typu 15Tr, která v Ústí jezdí již od zahájení trolejbusového provozu koncem 80. let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 11. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali počas 11. týždňa až 4 smrteľné zrážky vlaku s civilnou osobou, z toho až v 3 prípadoch predpokladáme, že išlo o samovraždu. Prvý prípad sa stal na trati Koškovce - Udavské, kde osobný vlak zrazil a usmrtil ženu, ktorá ležala v koľajisku, v tomto prípade išlo o samovraždu. Na trati Nové Zámky – Dvory nad Žitavou sa odohral podobný prípad, avšak tu spáchal samovraždu muž. Tretia nehoda sa stala medzi Úľanmi nad Žitavou a Šuranmi, vo večerných hodinách tu zrazil rýchlik muža. Posledná tragická nehoda sa stala na trati Veľké Leváre – Malacky, kedy osobný vlak usmrtil muža, ktorý sa nachádzal v koľajisku, predpokladáme, že tiež išlo o samovraždu. Všetky prípady vyšetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O převodu nádražních budov ČD na SŽDC

České dráhy dlouho usilují o prodej nádražních budov, který by mohl přinést i sedm miliard korun. Zabývá se tím ale stále Evropská komise. V letošním rozpočtu s tím ČD proto nepočítají, podle generálního ředitele Pavla Krtka by to byl ale bonus. České dráhy přitom čelí riziku zhoršení ratingu. Pokud agenturu Moody’s nepřesvědčí, mohly by spadnout z posledního investičního pásma BAA2.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba električkových tratí baví Košičanov

Rekordná rekonštrukcia električkových tratí za 43 miliónov eur by mala byť hotová podľa zmluvy s dodávateľom do konca júla 2015. Mesto je rozkopané, plné obchádzok a zápch. Viaceré úseky rozrobili, na niektorých neraz niet ani robotníka a stále nič nedokončili.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje „Porsche“ se vrátí do provozu

Pražský dopravní podnik (DPP) začne vracet do provozu tramvaje 14T, zvané Porsche, od firmy Škoda Transportation, které kvůli poruchám musel loni odstavit z provozu. Vedle dvou tramvají, které DPP vrátil do provozu již dříve, v příštích týdnech vyjede na koleje jedna tramvaj, kterou opravila Škoda. Zbylých 56 vozů opraví podnik sám a ty začnou být vypravovány od června ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výtržníci ohrozujú cestujúcich vo vlakoch

Poškodené sedadlá, krádeže i vandalizmus. Aj tieto prípady musí riešiť počas prepravy cestujúcich Železničná spoločnosť Slovensko. Ide o incidenty na trasách Trenčianska Teplá – Piešťany a Trenčín – Chynorany. Prepravná spoločnosť sa stretla aj s nebezpečnými a neobvyklými prípadmi, kde išlo o všeobecné ohrozenie cestujúcich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Finále revitalizace pražského „hlaváku“ v nedohlednu

Italská společnost Grandi Stazioni žádá o prodloužení lhůty na opravu historické Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží o dva roky. Podle smlouvy má být opravena do října 2016. Spolu s Českými drahami chce najít koncept pro využití budovy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo sa vykoľajil rýchlik RegioJet?

Včera [16.3.2015] podvečer sa na bratislavskej Hlavnej stanici vykoľajil vlak IC 405 súkromného prepravcu RegioJet. TASR o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavlíková. K vykoľajeniu došlo o 17.32 h pri natláčaní prázdnej vlakovej súpravy na 14. koľaj, priblížila. Vykoľajilo sa viacero vozňov súpravy. K zraneniu osôb nedošlo, vlak bol v tom čase prázdny. Súpravu iba pristavovali na nástupište. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prázdné nádražní budovy nejdou na odbyt

Obce v Ústeckém kraji nemají zájem o prázdné nádražní budovy. Výjimkou je Šluknovsko, kde se někteří zastupitelé obávají spekulantů s realitami a přestaveb objektů na ubytovny. Koupit rozlehlou, téměř prázdnou a zanedbanou nádražní budovu od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) teď chce Dolní Poustevna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štandardy železničných staníc ŽSR súhrnne

Mohli by ste mi prosím poslať ešte prehľad štandardov, ktoré začnú platiť v januári 2016? (tam už nie sú dobre viditeľné) A tiež tie, ktoré začnú platiť neskôr?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO nabízí stipendia i středoškolákům

Už nejen studenti vysokých, ale nově také žáci středních škol, se mohou zapojit do stipendijního programu akciové společností CZ LOKO. Přední středoevropský výrobce dieselelektrických lokomotiv tak chce podpořit talentované učně a studenty a do budoucna si zajistit nové, kvalitní zaměstnance se středoškolským vzděláním.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo sa technika US Army nepresúva po železnici

Spojené štáty v blízkej dobe plánujú vyslať na cestu konvoj obrnených transportérov Stryker, ktorý sa bude presúvať šiestimi európskymi krajinami. Vozidlá sa dajú na cestu z Estónska, Litvy a Poľska, kde sa v súčasnosti používajú pri vojenských cvičeniach v rámci operácie Atlantic Resolve.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD proti výsledku tendru na šumavské tratě

České dráhy se pravděpodobně odvolají proti výsledkům tendru na provozování osobní přepravy na třech železničních tratích Šumava, ve kterém uspěla společnost GW Train Regio. V Otázkách Václava Moravce České televize to dnes řekl generální ředitel ČD Pavel Krtek. Vítěze tendru na patnáctiletou smlouvu na začátku března vyhlásil Jihočeský kraj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Most cez Kerčský prieliv je stále len snom

Narastajúci odpor tatárskej menšiny, prepad príjmov z turistiky ani nenaplnené nádeje na hospodársky rozkvet nestlmili ruské nadšenie z anexie ukrajinského Krymu. Rok po referende, ktoré vlani v marci svetu ponúklo politické krytie pre ruský vojenský zábor, je Krym pre Rusko stále symbolom novonájdenej národnej jednoty a zosobnením sily Kremľa. Anexia ako geopolitická téma z diskusií svetových politikov navyše čoskoro vyprchala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Modernizace dá lokálce parametry koridoru

Ministerstvo dopravy schválilo největší železniční projekt za poslední léta. Netýká se žádného ze čtyř koridorů či klíčových dopravních uzlů. Jde o elektrizaci a modernizaci šedesát kilometrů dlouhé regionální tratě z Olomouce přes Uničov do Šumperka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detskú železnicu v Košiciach čaká prelomový rok

Detskú železnicu v Košiciach čaká prelomový rok a významné jubileum, počas ktorého chce upevniť dobrovoľnícku základňu mladých železničiarov, opraviť časť trate či zorganizovať niekoľko desiatok kultúrnych podujatí. Zlatým klincom celoročných osláv 60. výročia bude príchod historickej lokomotívy KRUTWIG. Aktivity nadšencov z Čermeľa aj v tomto roku podporí U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dolní Poustevna koupila nádraží, ale k ničemu jí není

Dolní Poustevna na Děčínsku koupila budovu tamějšího nádraží. Nákup objektu od Správy železniční dopravní cesty schválili zastupitelé na svém posledním zasedání. Jen tři zastupitelé byli proti, jeden z nich byl starosta. Podle něj nemá město pro budovu využití.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Do Bratislavy prišla druhá obojsmerná električka

V pondelok 16. marca 2015 bola vo vozovni Jurajov dvor na bratislavské koľajnice zložená v poradí druhá obojsmerná električka Škoda 30T ForCity Plus. V súčasnosti sa do záverečnej fázy blíži homologizácia prvej obojsmernej električky #7501, ktorá už niekoľko mesiacov skúšobne premáva v uliciach mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministři dopravy ČR a Saska nejen o stavbě VRT

Vysokorychlostní železniční spojení Prahy a Drážďan patřilo k hlavním tématům sobotní schůzky saského ministra hospodářství, práce a dopravy Martina Duliga s českým ministrem dopravy Danem Ťokem. Věnovali se tématu Labské vodní cesty nebo chystanému zpoplatnění dálnic v Německu. Dulig dostal rovněž pozvánku na zprovoznění dálnice D8, které ministerstvo plánuje do konce příštího roku, řekl ministr dopravy Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Inak v medzinárodnej autobusovej doprave

Podmienky pre slovenských a zahraničných dopravcov vykonávajúcich pravidelnú medzinárodnú autobusovú dopravu sa zosúladia. Domáci dopravcovia na medzinárodnej autobusovej linke tiež budú môcť vykonávať vnútroštátnu prepravu cestujúcich na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.