Dopravné správy

Vlakem Moskva - Nice pašoval manželku v kufru

Během pasové kontroly v mezinárodním rychlíku na trase Moskva-Nice ve východopolském Terespole došlo k nevídané sitauci. Francouzský občan se v obrovském kufru pokusil propašovat do schengenského prostoru svoji ruskou manželku. Popletený Francouz to ale dělal úplně zbytečně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Správa EK o právach cestujúcich na železnici

Správa Európskej komisie (EK) o právach a povinnostiach cestujúcich v železničnej preprave naznačila, že iba štyri z 28 členských štátov EÚ plno uplatňujú nariadenia o právach cestujúcich v železničnej doprave, zatiaľ čo 22 členským štátom boli udelené výnimky v rôznej miere.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovensko zaplatí Jančurovi nájem dvou vlaků

Ačkoli je poslední dobou Radim Jančura se slovenskými politiky stále častěji ve při, stane se jeho RegioJet prvním soukromým dopravcem, kterému tamní ministerstvo dopravy proplatí náklady na pořízení dalších vlaků. Ty potřebuje k tomu, aby odolal návalu cestujících po zavedení jízdného zdarma pro studenty a důchodce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom výhodne za prácou zo Serede do Bratislavy

Cestujete za prácou zo Serede do Bratislavy? Výhodné pravidlá relačnej ceny platia aj pre týždňové a mesačné traťové lístky. Ak si kúpite týždenný alebo mesačný lístok zo Serede cez Trnavu, môžete ho využiť aj na cestovanie cez Galantu, hoci vzdialenosť je o kilometer dlhšia (cez Galantu sa do Bratislavy hlavnej stanice cestuje 62 kilometrov, cez Trnavu 61 kilometrov).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ťok pro liberalizaci železnice a proti holdingu ČD

Česká republika podporuje liberalizaci železničního trhu EU, řekl v Bruselu ministr dopravy Dan Ťok. Spolu se svými kolegy z ostatních zemí osmadvacítky diskutoval o částech takzvaného čtvrtého železničního balíčku, tedy souboru návrhů Evropské komise majících napomoci liberalizaci vnitrostátní osobní železniční dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Boj proti kradnutí kovov sa pritvrdí

Na boj proti výkupu odcudzených kanalizačných poklopov, odkvapových rúr či medených káblov od budúceho roka doplatia aj bežní ľudia. Výkupca bude povinný poslať peniaze poštovým poukazom alebo na účet v banke. Aj to je súčasťou návrhu nového zákona o odpadoch, o ktorom parlament rozhodne ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z Mělníka na Václavské náměstí na jednu jízdenku

Cestování z Mělnicka do Prahy bude od dubna jednodušší. Středočeský kraj se spolu s hlavním městem dohodly na sloučení integrované dopravy. Lidé se tak do centra metropole dostanou levněji a na jednu jízdenku. Z autobusového nádraží v Mělníku jezdí do Prahy denně v průměru okolo čtyř tisíc lidí. Každý z nich musí nyní kupovat minimálně dvě jízdenky, jednu do Prahy a druhou na cestu metrem nebo tramvajemi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sci-fi z Košíc: Modernizácia mestského opevnenia

Už viac ako sedem mesiacov je život v našom meste poznačený čulým stavebným ruchom. Pomaly na každom kroku stretávame robotníkov, tatrovky, bagre a iné ťažké mechanizmy. Mesto je hore nohami. Do našej redakcie prichádzajú stovky otázok, čo to všetko má znamenať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co se zachráněnou výpravní budovou v Ústí nad Orlicí?

Spolky Nádraží nedáme! a Spousti chtějí navázat na úsilí prvního z nich o záchranu staré nádražní budovy v Ústí nad Orlicí. Ta sice oproti původním plánům železničářů stále stojí, ale již není potřeba, a tak je prázdná a chátrá. Spolky chtějí vytvořit novou neziskovou organizaci, která by se o staré nádraží starala a nalezla pro něj využití. V neziskové organizace by se podle aktivistů měly spojit město, kraj a také ČD a Správa železniční dopravní cesty. Ty se však k ústeckému plánu stavějí rezervovaně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úschovňa batožín v stanici Poprad-Tatry

Chcem sa informovať o možnostiach úschovy batožiny a na straty a nálezy na železničnej stanice Poprad- Vysoké Tatry pre potreby TV Poprad.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Karlovarská a Plzeňská karta se propojují

Městské dopravní karty v Karlových Varech a Plzni se propojují. Lidé tak budou moci na jednu kartu využívat její výhody v obou krajských městech. V Plzni byl systém zaveden už před 10 lety. V Karlových Varech se možnosti využití karty teprve rozjíždí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spustenie 2. etapy IDS BK sa stále odkladá

Termín spustenia II. etapy Integrovaného dopravného systému Bratislavského kraja (IDS BK) stále nie je známy. Dopravcovia sú na ňu pripravení, ale definitívne rozhodnutie o jej spustení od objednávateľov dopravy stále nie je. Ako uviedla riaditeľka odboru dopravnej integrácie Zuzana Horčíková, jej spustenie predbežne nie je možné, pretože nie sú ukončené všetky projekty na dobudovanie tarifného zabezpečenia na území Bratislavského kraja.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Fakta k havárii nákladního vlaku v Paskově

Drážní inspekce upřesnila informace o únorové havárii nákladního vlaku v Paskově. Strojvedoucí podle všeho brzdil, kolos o dvaadvaceti vagonech naložených uhlím ale zastavit nedokázal. Všechny vozy až na jeden vykolejily. Nehodu podle všeho zavinila technická závada, nebo selhání člověka. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK Cargo má kolektívnu zmluvu

Vedenie štátnej Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a. s. (ZSSK Cargo) podpísalo s odborovými centrálami podnikovú kolektívnu zmluvu na roky 2015 a 2016. Základné mzdy všetkých zamestnancov spoločnosti sa zvýšia o pevnú sumu 13 eur a zamestnancom v profesii rušňovodič o 30 eur v tomto roku s účinnosťou od 1. marca a v budúcom roku od 1. januára. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarská MHD pro mládež i seniory za korunu denně

Karlovarský dopravní podnik zavede na apríla novinku, která potěší několik tisíc seniorů a dalších pasažérů. Podmínkou ale je vlastnit Karlovarskou kartu a mít ji předplacenou na rok dopředu. Nejedná se o předčasný aprílový žertík, ale o vážně míněnou nabídku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba električkových tratí na košickej radnici

Košickí pravicoví mestskí poslanci Miroslav Špak a Daniel Rusnák kritizujú primátora Košíc Richarda Rašiho v súvislosti s rekonštrukciou električkových tratí. Žiadajú ho, aby bol harmonogram rekonštrukčných prác zverejnený do piatka 13. marca na internetovej stránke mesta. Súčasne požadujú zastavenie prieskumu dopravy s tým, aby sa urobil až po ukončení rekonštrukcie električkových tratí po 31. júli tohto roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovenský bezdomovec útočil nožem v pražském metru

Pražští kriminalisté dopadli jedenadvacetiletého Slováka, který ve čtvrtek ráno pořezal v metru ve stanici Invalidovna cestujícího. Ten skončil s velmi vážnými zraněními krku v nemocnici. Podezřelý muž se k činu během výslechu sám přiznal. Policie ho vzala do vazby. Muži hrozí trest odnětí svobody na deset let. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Policajti na železnici hľadali drogy, našli priestupky

Policajti odhalili počas stredajšej akcii na železniciach takmer sto priestupkov. Najčastejšie to bolo nerešpektovanie zákazu fajčenia a znečisťovanie vozňov. "Odhalili aj čiernych pasažierov a mimoriadne nebezpečné naskakovanie či vyskakovanie z pohybujúceho sa vlaku," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zrychlení dopravních staveb brání ústava

Ministerstvo dopravy kvůli vyvlastňování a urychlení výkupu pozemků pod připravovanými dopravními stavbami zvažuje, že navrhne určité změny v ústavě. Úřad nyní zjišťuje, jakou by měl pro tyto návrhy podporu ve Sněmovně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rezervácia vlakovej trasy má byť spoplatnená

Železniční dopravcovia budú musieť zrejme platiť rezervačnú cenu za pridelenú vlakovú trasu. Ak teda túto trasu alebo jej časť nevyužívajú pravidelne. Opatrenie navrhuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR v novele zákona o dráhach, ktorá je momentálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Celú správu nájdete na tejto stránke.