Dopravné správy

V dubnu z Brna začne jezdit „Expres Pálava-Podyjí“

Jezdit za vínem autem není moc praktické. Řidiči, a nejen oni, určitě ocení, že do vinařských měst a vesnic na Znojemsku a Mikulovsku bude teď každý víkend jezdit speciální vlak. Propojí Pálavu a Podyjí. Novou trasu zavádějí České dráhy na popud obrovského počtu lidí, kteří sem jezdí za vínem nebo za cykloturistikou. Ti za zavedení vlaku lobbovali v průzkumu, který loni v létě dělaly dráhy mezi svými zákazníky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo do podchodu v Dubnici zateká zrážková voda

Viete už kedy nám v Dubnici upravia nástupište? V Trenčíne je vidieť že už pri stavbe na to myslia a čo mi v Dubnici. Teraz už aj v podchode vidieť že niekde preteká cez plafón a to je len krátky čas v prevádzke.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Návrat tramvají do Washingtonu na český způsob

Všude mají něco, v Praze krásný nový tunel, v hlavním městě USA zase tramvaje. Tedy mysleli si, že by mohli mít, protože pokus o znovuzavedení tramvajové sítě do Washingtonu v mnohém připomíná pražskou Blanku. Včetně toho, že celá story se toto pondělí stala hlavní zprávou listu Washington Post a už její titulek říká vše: Tramvajová linka může skončit dříve, než začala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aktuálne o železničných priecestiach na Slovensku

Železnice Slovenskej republiky sa už roky intenzívne venujú osvete a informačným kampaniam, ako správne a bezpečne prechádzať cez železničné priecestia a vysvetľovať možné fatálne následky. V prvom rade platí najdôležitejšie pravidlo – pri strete cesty a železnice má VŽDY prednosť železnica. Pri prejazde alebo prechode cez železničné priecestie si vždy treba počínať mimoriadne opatrne, presvedčiť sa o bezpečnom prejazde cez železničné priecestie. Keby všetci účastníci cestnej premávky vždy dodržiavali zákon a pravidlá cestnej premávky, k žiadnym nehodám a najmä tým, s tragickým koncom, by vôbec nemuselo dochádzať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Leo Express navázal spolupráci s Uberem

Železniční dopravce Leo Express se dohodl na spolupráci s americkou technologickou firmou Uber. Ta se od podzimu snaží se svou aplikací pro spolujízdu prosadit v pražské dopravě. Partnerství má zatím spíše podobu vzájemné podpory a reklamy, do budoucna by se ale mělo rozšířit. Pro začátek Leo Express nabízí jednu jízdu s Uberem na nádraží zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny termínov na prestavbe železnice v Trenčíne

Trenčanov čakajú od pondelka ďalšie zmeny v doprave. V pondelok uzavrú Čierny mostek, ktorým jazdili autá po uzavretí železničného priecestia na Vlárskej ulici. Chodci mali prechádzanie popod mostek zakázané, kedže podjazd nebol dosť široký, aby ho mohli využívať autá aj chodci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sedačková lanovka na Pustevny je nejstarší v Evropě

Nikde jinde v Evropě nejezdí sedačková lanová dráha déle než na beskydské sedlo Pustevny. Tento týden oslavila už pětasedmdesáté narozeniny. Pokud ale má vyvážet turisty ještě po sto letech, musí projít zásadní rekonstrukcí. Už příští rok by se mohla proměnit alespoň horní stanice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a odborári podpísali Kolektívnu zmluvu

Generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky p. Dušan Šefčík a zástupcovia dvanástich odborových organizácií podpísali dňa 12. marca 2015 Kolektívnu zmluvu ŽSR. Zmluva je platná od 1. marca 2015 do 31. decembra 2016. Výsledkom série rokovaní je dohoda vedenia ŽSR a odborárov vo viacerých oblastiach. Táto kolektívna zmluva zabezpečí pre zamestnancov ŽSR v roku 2015 nárast priemernej mzdy vo výške 2,5%, diferencovane podľa vnútorných organizačných jednotiek. Zachované zostávajú aj všetky sociálne istoty pre zamestnancov ŽSR.

Originál správy nájdete na tejto stránke.

Pražské hlavní nádraží lidi už tolik neděsí

Pražské hlavní nádraží už své uživatele tolik neděsí a jeho reputace roste, ukázal průzkum. Především kvůli proměně odbavovací haly vypadá totiž podstatně lépe než před pár lety. Proměna však zatím nečeká přilehlé Vrchlického sady přezdívané Sherwood, přes které vede cesta a kolemjdoucí odpuzují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Začína ďalší dopravný prieskum IDS BK

Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava informuje (BID), že od soboty 14. marca do štvrtka 26. marca 2015 bude v Bratislave a okolí prebiehať vo vozidlách verejnej dopravy dopravný prieskum. Sčítací komisári budú zisťovať počet cestujúcich, trasu cesty a typ použitého cestovného lístka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z hlavního nádraží v Plzni je staveniště

Hlavní vlakové nádraží v Plzni připomíná v posledních dnech spíše staveniště. Práce na modernizaci železnice a nástupišť totiž nabraly na intenzitě a tak tu bagry trhají koleje a boří staré budovy. Vlaky odjíždějí a přijíždějí k jiným nástupištím, než jsou cestující zvyklí. Práce potrvají až do konce roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Prešov by chcel prevádzkovať aj parkoviská

Mesto Prešov už hľadá prevádzkovateľa parkovísk v centrálnej mestskej zóne medzi svojimi firmami. Výberové konanie na prevádzku platených parkovísk a pouličného parkovania v meste Prešov v celkovom počte 936 parkovacích miest podľa hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej už prebieha.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jak se stal Východočech brněnským „šalinhudlou“

Kdyby věděli, že nepochází z Brna, možná by tolik hlasů nedostal. Díky anonymnímu hlasování na internetu však lidé rozhodli, že Tomáš Peterka z Náchoda namluví všechna hlášení v brněnské MHD. Nový hlasatel má před sebou natáčení více než dvou tisíc hlášení. Cestující je uslyší od 1. září.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K rekonštrukcii železničnej stanice Košice

1) Kedy sa zacalo s 2. etapou rekonstrukcie a co sa ma v ramci nej opravit? Kolko eur bude tato etapa stat? Kolko eur bude stat cela rekonstrukcia?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Ve Špindlerově Mlýně se zhroutilo nástupiště lanovky

Na Svatém Petru ve Skiareálu Špindlerův Mlýn se dopoledne zřítila konstrukce nástupu lyžařů na čtyřsedačkovou lanovku na Pláně. Nástupiště tvořila střecha nad půjčovnou a toaletami. Lanovka se zastavila, incident se ale zřejmě obešel bez zranění. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Oceliari podporia oslavu 60. výročia detskej železnice

Detskú železnicu v Košiciach čaká prelomový rok a významné jubileum, počas ktorého chce upevniť dobrovoľnícku základňu mladých železničiarov, opraviť časť trate či zorganizovať niekoľko desiatok kultúrnych podujatí. Zlatým klincom celoročných osláv 60. výročia bude príchod historickej lokomotívy KRUTWIG. Aktivity nadšencov z Čermeľa aj v tomto roku podporí U. S. Steel Košice a Karpatská nadácia.

Viacej v tlačovej správe.

Výhodné lyžování s Českými drahami

České dráhy nabízejí i v letošním roce ve spolupráci s osmi partnerskými skiareály výhodné lyžování v nejvyšších horách Čech a Moravy a na Slovensku. Nabídka 20% slevy na jednodenní skipas platí až do 29. března 2015. Ve střediscích, kam nejede vlak až ke sjezdovce, dopraví lyžaře návazný skibus zdarma. Z krajských měst trvá cesta vlakem k vybraným skiareálům zpravidla do dvou hodin. Jedinou podmínkou pro získání slevy je předložení platného jízdního dokladu ČD s cílovou stanicí v blízkosti skiareálu. Další informace včetně seznamu skiareálu najdete v přiložené tiskové zprávě.

Výluka električiek v Karlovej Vsi a Dúbravke

Počas realizácie prieskumných vrtov na električkovej trati v Karlovej Vsi a Dúbravke bude počas víkendu 14. a 15. marca 2015 vylúčená premávka električkových liniek 4, 5, 9 v úseku Tunel - Karlova Ves - Dúbravka a zabezpečená bude náhradná autobusová doprava linkou X5.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z nádraží Bubny vedou zas koleje do neznáma ...

Nádraží v pražských Bubnech je bolestně spojeno s deportacemi českých Židů do koncentračních táborů. Proto se společnost Památník Šoa Praha rozhodla vytvořit zde pietní prostor, který bude připomínat oběti válečných deportací i pasivní přihlížející. V pondělí zde bylo odhaleno dílo sochaře Aleše Veselého Brána nenávratna. Kolejnice vedoucí do nebe je pomyslným základním kamenem budoucího památníku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Detská železnica aj na normálnom rozchode

Košická detská historická železnica bude odteraz niekoľkokrát v roku premávať aj na tratiach normálneho rozchodu, nielen v Čermeľskom údolí pri Košiciach. Vďaka osobnému motorovému vozňu 810.626, ktorý OZ Detská železnica Košice zakúpila za týmto účelom, sa už túto nedeľu 15. marca preveziete jednou zo zabudnutých tratí - z Košíc do Medzeva, kde už 11 rokov nepremáva osobná doprava.

 

Podrobnosti v tlačovej správe.