Dopravné správy

Oprava nádraží ochromila dopravu v centru Úval

Dopravu v centru Úval u Prahy od začátku března ochromila rekonstrukce vlakového nádraží. Řidiči auto i autobusů nemohou využívat přejezd na průtahu městem v Husově ulici ani podjezd v ulici Na Spojce. Úvaly jsou tak prakticky rozděleny na dvě části. Potíže mají i chodci a obchodníci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nezvyčajná nehoda na priecestí

Zvolenská polícia objasňuje dopravnú nehodu z nedele 8. marca, pri ktorej narazil 19-ročný vodič z Vígľaša v okrese Detva do železničnej závory. Ako ďalej agentúru SITA informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, nehoda sa stala v nedeľu o 3:55 na Borovianskej ulici vo Zvolene.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňské hlavní nádraží mění podobu

V Plzni začala na začátku března velká přestavba hlavního vlakového nádraží. Cestujícím se zhruba na pět měsíců uzavřelo 3. a 4. nástupiště. Hned po otevření nových nástupišť začne v srpnu čtyřměsíční rekonstrukce nástupiště 1 a 2, výstavba druhého podchodu ze Šumavské ulice a zavazadlového tunelu ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Varšava otvorila druhú linku metra

Obyvatelia poľskej metropoly Varšava mohli v nedeľu prvýkrát využiť druhú linku varšavského metra. Prevádzka novej trasy dlhej šesť kilometrov sa začala s viac ako ročným oneskorením. Výstavba trvala päť rokov a stála podľa agentúry AP zhruba 4,2 miliardy zlotých (približne 1 miliarda eur).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Proč vykolejené nákladní vagony „zdobí“ krajinu

Okolí kolejí po železničních nehodách často stále „zdobí“ havarované vagony. Státní společnosti ČD Cargo se totiž nedaří vozy rychle zlikvidovat mimo jiné kvůli složité přípravě tendrů. Dále se zatím dostal případ vykolejených vagonů v České Třebové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Policajti hľadajú drogy na železnici

Železničná polícia pripravila na stredu 11. marca akciu zameranú na drogy. "Na vyhľadávanie omamných a psychotropných látok sa železniční a poriadkoví policajti zamerajú najmä v osobných vlakoch a v priestoroch železničných staníc. Pri práci im budú pomáhať aj špeciálne cvičené služobné psy na vyhľadávanie drog," priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava rozpáraného „ešusu“ bude stát 100 milionů

Stalo se to v Praze Libni v srpnu 2011. Srážka s posunovací soupravou zdemolovala zánovní vlak City Elefant, mimo jiné došlo k poničení skříně pantografu. Po dlouhém zvažování se České dráhy nyní rozhodly, že stojí za to jednotku opravit. Odhadovaná cena činí sto milionů korun, což je téměř polovina ceny nového vlaku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 10. týždeň

Uplynulý týždeň bol na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) tragický. ŽSR zaznamenali štyri prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, z toho v troch prípadoch osoby zraneniam podľahli. Prvý prípad sa stal na trati Žilina – Odbočka Váh, kde osobný vlak zrazil a usmrtil muža, v tomto prípade išlo o samovraždu. V Bytči vlak zrazil civilnú osobu, ktorá prechádzala cez koľaje pred prichádzajúcim vlakom, tretí prípad sa odohral na trati Trnovec nad Váhom – Šaľa, rýchlik taktiež zrazil a usmrtil civilnú osobu. Mimoriadne šťastie mala žena, ktorú osobný vlak zrazil na trati Hnúšťa – Tisovec. Po zrážke bola so zraneniami hlavy a rúk prevezená do nemocnice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jindřichohradecké místní dráhy v ohrožení

Jihočeský kraj a Vysočina začínají vážně řešit situaci, že přestanou jezdit vlaky na dvou úzkorozchodných tratích z Jindřichova Hradce do Obrataně a do Nové Bystřice. Důvodem je údajná špatná finanční situace společnosti Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která tratě vlastní a provozuje na nich i vlaky objednané oběma kraji.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia Pressburgerbahn zastaví vlaky

V termíne 14. - 18. marca 2015 budú z dôvodu rekonštrukčných prác všetky vlaky na linke S7 (Pressburgerbahn) v úseku medzi Wolfsthalom a Regelsbrunnom nahradené autobusovou dopravou. Odchody náhradnej autobusovej dopravy z Regelsbrunnu budú zachované, príchody do Hainburgu a Wolfsthalu budú zmeškané o niekoľko minút oproti vlakovému cestovnému poriadku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dálkové „RegioPantery“ jsou slibný projekt

Skupina Škoda Transportation dodá letos v létě Českým drahám (ČD) první elektrické vlaky pro dálkovou meziregionální dopravu. Půjde o šest třídílných a pětidílných souprav. Celkem jich podnik podle loňského kontraktu dodá drahám 14 za 2,6 miliardy korun. Jsou na bázi jednopodlažních regionálních RegioPanterů, jichž už ČD objednaly 26 v různých konfiguracích a většinu už provozují.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčiansky kraj zredukoval prímestské spoje

Ročnú úsporu 357.000 eur má priniesť optimalizácia prímestskej dopravy v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK). Týka sa asi 170 autobusových liniek, nové cestovné poriadky nadobudli platnosť 1. marca tohto roku. Podľa vedúcej oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK Jany Paulínyovej je cieľom optimalizácie úspora ekonomicky oprávnených nákladov, ktoré sú hradené z prostriedkov TSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC opraví Posázavský pacifik

Správa železniční dopravní cesty plánuje, že oprava Posázavského pacifiku za půl miliardy korun potrvá od letošního srpna do června příštího roku. „Hlavní činnost stavby bude soustředěna na železniční stanice, kde dojde ke změně kolejového uspořádání stanic a vybudování nových nástupišť,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nikto nechce dodať trolejbusy do Košíc

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zrušil opakovanú verejnú súťaž na nákup nových trolejbusov, ktorá bola vyhlásená v januári tohto roku. Dôvodom je, že nedostal ani jednu ponuku. Oznámenie o tom vyšlo v uplynulých dňoch vo Vestníku verejného obstarávania. Podnik chcel v rámci obnovy vozového parku nakúpiť tri dvojčlánkové kĺbové nízkopodlažné trolejbusy s predpokladanou cenou 1,68 milióna eur bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přežije nádražní hospoda bez vlaků?

Nádražní hospodu v Bubenči už čtrnáct let řídí stejný provozní. Štamgasty teď chce lákat i na pravidelné koncerty. Zabalím to a budu se věnovat svému řeznictví za Prahou. Tak Erich Rymarczyk, výčepní ve známé bubenečské nádražce, přemítal mezi štamgasty od doby, kdy loni v srpnu přestaly po 164 letech u jeho hospody stavět vlaky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Británia predala svoj podiel v spoločnosti Eurostar

Británia sa zbavila celého podielu v prevádzkovateľovi vysokorýchlostnej vlakovej dopravy pod Lamanšským prielivom, Eurostar. Svoj 40-% podiel predala Británia kanadsko-britskému konzorciu za 585 miliónov GBP (804 miliónov eur). Kanadský dôchodkový fond Caisse de Depot du Placement du Quebec (CDPQ) prevezme 30 % v spoločnosti Eurostar a britský správca majetku Hermes 10 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve vlacích ČD přibývá dětských kin

Velký přesun ojetých rakouských vagonů na českou železnici přinesl kromě zlepšení komfortu v dálkových vlacích i další benefit, zejména pro rodiny s dětmi. V čím dál více vlacích je řazen vůz se speciálními oddíly pro děti. České dráhy letos dají do provozu celkem dvanáct vagónů se speciálním dětským oddílem a kinem. Jde o vozy, které firma letos nakoupila od rakouských drah ÖBB.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo ŽSR plánujú stavať na Záhorí

Dobrý deň, v mene regionálneho týždenníka Záhorák, ktorý vychádza v okresoch Senica, Skalica a Malacky, sa na Vás obraciam s prosbou o poskytnutie informácie, týkajúcej sa rekonštrukcie železničných tratí a staníc v regióne. Zaujíma ma, ktoré žel. trate a stanice v spomínaných okresoch prejdú (alebo prešli v nedávnej minulosti) rekonštrukciou, čo všetko sa v rámci nej robí, aký je časový harmonogram prác, aká je výška investície, čo bude projekt znamenať pre cestujúcich (a príp. i zamestnancov stanice) a či cestujúci musia rátať aj s nejakými obmedzeniami.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Jančura vydělává miliony na povinných slevách

Povinně nařízené slevy v komerčních autobusech a vlacích stojí daňové poplatníky opět více než v minulosti. Stát loni na kompenzacích pro studenty či postižené zaplatil 232 milionů korun. V meziročním porovnání jde o nárůst pět milionů. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet pridáva osem autobusových spojov

Spoločnosť RegioJet po mesiaci prevádzky autobusovej linky na trase Banská Bystrica – Nitra – Bratislava pridá od pondelka 9. marca v špičkách ďalších osem nových spojov. Súčasne pribudne k možnosti rezervácie lístka cez internet i jednoduchá možnosť rezervovať si cestovný lístok prostredníctvom bezplatnej SMS správy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.