Dopravné správy

Památník holocaustu na nádraží Praha-Bubny

Bubenské nádraží by se z chátrajícího místa mělo proměnit v památník s moderně pojatou výstavou i s prostorem pro diskuse o složitých dějinách dvacátého století. Z Bubnů totiž vyjížděly vlaky transportující desetitisíce židovských obyvatel do koncentračních táborů. Dnes v 16 hodin na místě jako základní kámen odhalí sochu – žebřík z železničních kolejí směřující k nebi. Samotný památník by měl otevřít na podzim 2016.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba košických električkových tratí mešká

Rekonštrukcia električkovej trate na Kuzmányho ulici, ktorá je prvou etapou rozsiahleho projektu v Košiciach, mala byť dokončená najprv v októbri, potom podľa vyjadrenia košického magistrátu do Vianoc 2014. Ako vo štvrtok uviedol na stretnutí s novinármi mestský poslanec za stranu SIEŤ Miroslav Špak, stavba mešká štyri mesiace, pričom mesto sa vyhovára a kritizuje dodávateľa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihlavské trolejbusy budou v noci bezpečnější

Přijde večer a v Jihlavě to bude znamenat, že se cestujícím až do rána otevřou jen přední dveře vozů městské hromadné dopravy. Vedení radnice a dopravního podniku věří, že se tím ucpe jedna díra, kterou se ztrácejí peníze od pasažérů. Novinka má zvýšit i bezpečnost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Leo Express a RegioJet chcú chodiť do B.Bystrice

Slovensko pripravuje súťaž na prevádzku štátom dotovaných osobných vlakov na ďalšie železničnej trati. Ministerstvo dopravy potvrdilo, že tender na linku z Bratislavy do Banskej Bystrice plánuje usporiadať už tento rok. Záujem o túto trasu podľa medií predbežne prejavili aj českí súkromní dopravcovia Leo Express a RegioJet, ktorý skúsenosť s dotovanými vlakmi na Slovensku už má.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Viktorie“ mizí ve skále bez problémů

Razicí štít, který u Kyšic na Plzeňsku hloubí železniční tunel, je měsíc po zahájení stavby téměř celý zavrtaný ve skále. Hlava stroje, která má v průměru deset metrů, se už se dostala do stometrové hloubky. První tubus, dlouhý přes čtyři kilometry, chtějí stavbaři prorazit do podzimu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava má nový ťahač trolejbusov

Dopravný podnik Bratislava si od marca 2015 prenajal nákladné vozidlo Scania P124CB 6x6 420, ktoré bude slúžiť na ťahanie trolejbusov. Prenajímateľom vozidla je senická spoločnosť Unistav a DPB si toto vozidlo prenajal na pol roka. Mesačné nájomné za vozidlo je 2500 € bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výměna Opencard za papírový kupon může přijít draho

Někteří Pražané s ročním či čtvrtletním kuponem na Opencard letos přijdou o peníze. Respektive budou si muset vybrat, zda přijdou „jen“ o sto korun za zřízení nové karty, nebo až o dvě tisícovky, pokud se rozhodnou novou plastovou kartičku si nezařizovat a vrátit se k papírovým kuponům na MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najlepšie sa žije vo Viedni, aj vďaka MHD

Viedeň, Zürich a Auckland. To sú tri mestá, ktoré svojim obyvateľom ponúkajú najlepšiu kvalitu života. Vyplýva to z rebríčka, ktorý každoročne zostavuje americká poradenská spoločnosť Mercer. V najnovšom rebríčku, do ktorého sa premieta napríklad úroveň bezpečnosti, politická stabilita či vzdelávací systém, ale aj kvalita životného prostredia či pestrosť kultúrnej ponuky, skončila Bratislava až na 81. mieste. Slovenskú metropolu predbehla aj Praha, ktorá sa nachádza na 68. mieste.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Minerálky jezdí ekologicky - vlakem

Přes sedmdesát kilometrů. Tolik by podle Karlovarských minerálních vod měřily za sebou seřazené kamionové soupravy, které vozí minerálku z Kyselky, kdyby je v roce 2012 nenahradily ekologičtější vlaky. V pondělí po opravené vlečce vyrazil k zákazníkům už dvoustý.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na čo prispeje Brusel slovenskej doprave

Na dopravu a projekty informačnej spoločnosti môže Slovensko v najbližších rokoch čerpať peniaze z fondov Európskej únie vo výške 3,96 miliardy eur. Spolu so spolufinancovaním zo štátneho rozpočtu to predstavuje sumu viac ako 4,5 miliardy eur. Financie sa nachádzajú v Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra (OPII), ktorý tvorí jeden z operačných programov schválených pre Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O nejdelší karlovarské lanovce

Průvodčí karlovarské lanovky na Dianu Věra Tondrová vůbec nemusí vidět pasy svých pasažérů, a hned podle jejich chování bezpečně pozná, z kterého kouta zeměkoule do Karlových Varů zavítali. Nezaskočí ji Rusové ani turisté z asijských zemí. Nikdy se třeba nesplete u hostů z Japonska.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničné spojenie Bratislavy s Prahou včera a dnes

„Idem na vlak do Prahy,“ povieme si dnes a berieme to ako samozrejmosť, ktorá tu snáď bola vždy. Ale viete, že ešte pred sto rokmi to tak nebolo? „Spojenie Bratislavy s Prahou začalo byť podstatné až po roku 1918, keď vznikla Československá republika a išlo o spojenie dvoch dôležitých miest, dovtedy bolo využívanejšie najmä spojenie s Viedňou,“ vysvetľuje pre HN železničný historik a riaditeľ sekcie železničnej dopravy a dráh na ministerstve dopravy Jiří Kubáček.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MHD zdarma v ČR a v Evropě

Obyvatelé Frýdku-Místku jezdí už čtyři roky po městě hromadnou dopravou zdarma. Zpočátku jezdily bezplatné zelené autobusy pouze po Frýdku-Místku, dnes je doprava rozšířena i do okolních obcí, vzdálených až 30 kilometrů. Tato výhoda skončí s výstavbou nového obchvatu, který začne růst příští rok. Krajský úřad také prosazuje sjednocené tarify po celém území.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príde ZSSK o vlaky medzi Bratislavou - B.Bystricou?

Na železničnú trať z Bratislavy do Banskej Bystrice môže prísť súkromný dopravca. Ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD) totiž pripravuje súťaž, v ktorej budú firmy súperiť o prevádzkovanie vlakovej dopravy v tomto úseku. "Naším zámerom je, aby sme v priebehu tohto roka zorganizovali súťaž na tejto diaľkovej linke," opísal pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Baku budou jezdit autobusy z Vysokého Mýta

Český výrobce IVECO Czech Republic z Vysokého Mýta podepsal kontrakt na dodávku 151 autobusů v hodnotě téměř 900 milionů korun do Ázerbájdžánu. Pojištění vývozu autobusů do hlavního města Baku dnes schválila státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Celou zprávu najdete na této stránce.

US Army na železničnej stanici Lešť

Spoločný výcvik príslušníkov americkej skupiny špeciálnych síl a príslušníkov žilinského piateho pluku špeciálneho určenia bol zameraný na taktické postupy pri boji proti terorizmu a pašovaniu nebezpečného materiálu cez hranice Európskej únie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka bude bránit tramvaje pro Prahu u soudu

Bývalý pražský radní za TOP 09 Jan Vašíček se pustil do kritiky sporné zakázky na dodávku škodováckých tramvají 15T pro pražský dopravní podnik. Podle něj je provoz vozů extrémně drahý a navíc je spojen s vysokými vedlejšími náklady. Plzeňský výrobce Škoda Transportation si to ovšem nenechal líbit. Oznámil, že na Vašíčka podá žalobu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vraj dostal ľudí z áut do vlakov

Od prevzatia železničnej trate Bratislava - Komárno sa podarilo súkromnému prepravcovi, spoločnosti RegioJet na tomto úseku počet cestujúcich takmer strojnásobiť. Za tri roky žlté moderné vozne dokázali, že vlaková doprava môže byť alternatívou voči autám.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šumavské lokálky vyhrál dopravce GWTR

České dráhy přijdou o část svého byznysu. V soutěži na provoz pošumavských lokálek podaly horší nabídku, než soukromí dopravci a od roku 2017 opustí celkem tři tratě. Jihočeský kraj si nakonec ze tří nabídek jako nejlevnější vybral společnost GW Train Regio, která patří pod dopravce ČSAD Jihotrans.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Agresivita cestujúcich MHD pokračuje

Agresivita cestujúcich v mestskej hromadnej doprave má pokračujúci trend. Kým v januári otriasol verejnosťou útok troch mladíkov, ktorí v trolejbuse v Prešove zbili 40-ročného muža, tento pondelok Bratislavčan v električke fyzicky napadol ženu. Muža už polícia obvinila z výtržníctva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.