Dopravné správy

Britská vláda prodá podíl v Eurostaru

Britská vláda se dohodla na prodeji svého čtyřicetiprocentního podílu ve společnosti Eurostar, která provozuje vlakové spojení mezi Británií a kontinentální Evropou. Podíl koupí za zhruba 757 milionů liber, zhruba 28,6 miliardy korun, britsko-kanadské konsorcium Patina Rail. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Brutálny útok na stanici v Pekingu

Deväť ľudí zranili dnes na vlakovej stanici na juhu Číny neznámi útočníci vyzbrojení nožmi. Voči dvom agresorom zakročili policajti, pričom jedného z nich zastrelili a druhého zatkli, napísala agentúra AP s odvolaním sa na tamojšiu políciu. Podľa fotografií, zverejnených na sociálnych sieťach, sa incident stal vonku, na námestí pred stanicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LokoTrain má první ze tří lokomotiv Siemens Vectron

PRAHA (5.3.) – Společnost LokoTrain přiveze na české koleje zbrusu nové lokomotivy typu Vectron z produkce Siemens. Bude se jednat celkem o tři vícesystémové elektrické lokomotivy, najaté od rakouského poolu ELL (European Locomotive Leasing). První lokomotiva bude předána v pátek 6. 3. 2015 v dopoledních hodinách v Břeclavi. Další dva stroje se připojí ještě na jaře tohoto roku. Společnost LokoTrain poskytuje převážně pronájem elektrických lokomotiv a tímto krokem tak výrazně posílí svou flotilu najatých i vlastních lokomotiv.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na prestavbe Starého mosta sa robí nepretržite

Na bratislavskom Starom moste vo štvrtok začínajú s výstavbou nového piliera 34, ktorý nahradí dva zbúrané piliere. Robotníci budú od štvrtka na výstavbe mosta pracovať vo dne aj v noci, v trojzmennej prevádzke. Po kontrolnom dni na stavbe Starého mosta v Bratislave o tom informovala hlavná dopravná inžinierka Bratislavy Tatiana Kratochvílová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na sprejery platí rákoska. V Singapuru ...

Soud v Singapuru uložil trest tři rány rákoskou a devět měsíců vězení dvěma mladým Němcům. Andrease Von Knorre a Eltona Hinziho přistihli, jak ve vlakovém depu sprejují vagóny. Dvojice ve věku 21 a 22 let přiletěla do Singapuru loni v listopadu z Austrálie. Po svém činu ze země odletěli, ale byli zatčeni v Kuala Lumpuru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

S Klubom historických koľajových vozidiel do Medzeva

Pozývame vás na prvú jazdu v roku 2015 s Klubom historických koľajových vozidiel (KHKV) na trase Košice – Medzev – Košice, ktorá sa uskutoční 15. marca 2015 (nedeľa) s odchodom o 9:50 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. Podrobnosti a program nájdete v priloženej pozvánke.
Tešíme sa na Vás.

Čosi je inak! Dňa 6.3.2015 v 15:17 hod. bola do našej redakcie doručená "aktualizovaná" pozvánka

Košická detská historická železnica v spolupráci s Kultúrnym centrom údolia Bodvy a Rudohoria – pracovisko Hvezdáreň Medzev Vás pozývajú na prvú jazdu v roku 2015. Jazda na trase Košice – Medzev – Košic sa uskutoční 15. marca 2015 (nedeľa) s odchodom o 9:50 z hlavnej železničnej stanice v Košiciach. Podrobnosti nájdete v priloženej (aktualizovanej) pozvánke.

OSPRAVEDLNENIE: Chceli by sme sa ospravedlniť za uvedenie nepresných informácií, ktoré ste dostali v predchádzajúcom maily. Z technických príčin nastala zmena v organizácii a zabezpečení dopravnej cesty a vzhľadom na počet účastníkov aj zabezpečenie stravy. Pôvodne plánovaný guláš sa ruší. Ďakujeme za porozumenie.

Tešíme sa na Vás.

 

Sedadla z Moravy do vlaků pro poutníky do Mekky

Každý dobrý muslim má alespoň jednou za život vykonat pouť do Mekky v Saúdské Arábii. A právě tam budou brzy vozit miliony z nich sedačky vyrobené v České republice. Společnost Borcad z Fryčovic u Frýdku-Místku totiž získala unikátní zakázku. Dodá téměř čtyři tisíce sedaček pro nové rychlovlaky Talgo 350.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Konkurencia zmenila správanie ZSSK

Od príchodu súkromných vlakových dopravcov na trať z Bratislavy či Žiliny do Košíc sa výrazne mení správanie štátnej železničnej spoločnosti. Lístok na vlak InterCity z Bratislavy do Košíc, za ktorý vlani zaplatil cestujúci 24 eur, ponúka po novom štátny dopravca už aj za necelých desať eur. V IC vlakoch vyčlenil špeciálne kupé pre najmenších, ľuďom rozdáva občerstvenie a od marca pribudli medzi Žilinou a Liptovským Mikulášom dve ďalšie zastavenia – vo Vrútkach a v Ružomberku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Řekni to v šalině!“

V Brně bude od čtvrtka jezdit tramvaj, která je součástí projektu PS: Řekni to v tramvaji. Lidé do ní mohou umístit různé vzkazy, které budou nad okny, kde bývají reklamy. Do tramvaje se jich vejde 72 a dopravní podnik je bude vyměňovat vždy na začátku a v polovině měsíce.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet prepravil na juhu 2,03 milióna ľudí

Český železničný dopravca RegioJet zo skupiny Student Agency prepravil vlani na regionálnej železničnej trati z Bratislavy do Komárna na juhu Slovenska rekordný počet cestujúcich od roku 2012, kedy spoločnosť na tejto trase začala prevádzkovať osobné vlaky. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytol RegioJet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Děti najdou v dálkových vlacích ČD malé kino

České dráhy během nadcházejících jarních měsíců rozšíří provoz osobních vozů s dětským kinem na linku Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava - Žilina. Cestující s dětmi najdou postupně v pěti párech vlaků EuroCity a InterCity oddíl upravený jako malé kino, kde jsou během cesty promítané pohádky a kreslené příběhy. Dětem díky tomu uteče cesta vlakem mnohem rychleji a nebudou se při ní nudit. Cestující na novou službu na této lince upozorní výrazné grafické prvky na skříni i v interiéru vozů.

Dětské kino nabízejí České dráhy ve spojích railjet také na lince Praha - Pardubice - Brno - Břeclav - Vídeň - Graz. Cestující s dětmi mohou mezi Prahou a Brnem využít spoje s touto službou každé dvě hodiny.

I v dalších vlacích nabízejí České dráhy vyhrazené oddíly pro cestující s dětmi do 10 let a opět na letošní turistickou sezónu připravují provoz Cyklohráčku z Prahy do Slaného.

Podrobnosti o možnostech cestování s dětmi do 10 let naleznete v přiložené tiskové zprávě. Přiložené ilustrační záběry prezentují vozy s dětským kinem na lince Praha - Ostrava - Žilina.

V Bratislave pribudnú nízkopodlažné spoje MHD

Od pondelka 9. marca 2015 bude rozšírený počet nízkopodlažných spojov garantovaných vyznačením v cestovných poriadkoch. Na linkách 50 a 53 by mali jazdiť výlučne nízkopodlažné vozidlá, na linke 80 by sa mal zvýšiť ich počet. Zmena súvisí s pribúdajúcim počtom nízkopodlažných autobusov v Bratislave, ktoré momentálne tvoria už tri štvrtiny vozidlového parku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC zrušila tendr na studii rychlotratí

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zrušila soutěž na zpracování studie, která měla zhodnotit možnosti vedení rychlotratí a jejich národohospodářský přínos. Důvodem je skutečnost, že po vyřazení jednoho z účastníků zbyla v tendru pouze jediná nabídka. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 9. týždeň

V uplynulom týždni zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dva prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, v obidvoch prípadoch došlo k usmrteniu. Prvý tragický prípad sa odohral v pondelok (23.02.2015) vo večerných hodinách v železničnej stanici Považská Bystrica, vlak nestihol zastaviť pred osobou, ktorá nehybne ležala v koľajisku. Druhý tragický prípad sa stal v utorok na trati Poprad – Tatry, išlo o samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Rekordní rok žlutých autobusů

Sázka na autobusy vychází podnikateli Radimu Jančurovi čím dál více. Žluté vozy Student Agency loni přepravily 6,7 milionu cestujících, v meziročním srovnávní o desetinu více. Letos chce firma růst hlavně na Slovensku. Autobusová divize loni utržila 1,2 miliardy korun, což je podobně jako počet cestujících nejvíce v historii. Tržby z jízdenek stouply meziročně o patnáct procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výstava modelov MHD zo stavebnice LEGO

Múzeum dopravy v spolupráci s LEGO-fanklub TatraLUG pripravili pre všetkých fanúšikov dopravy a stavebnice LEGO výstavu Doprava v kocke. V priestoroch Múzea dopravy si návštevníci môžu pozrieť mesto postavené z tejto obľúbenej stavebnice s čulou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podoba nových stanic pražského metra budí rozpaky

S novým pokračováním linky A se otevřou také čtyři nové stanice. Ačkoli je u metra jako dopravní stavby na prvním místě funkce, ani na ztvárnění samotných stanic a jejich vestibulů se nešetřilo. O tom, jaký je výsledek, se neshodnou běžní cestující ani odborníci z oboru architektury.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Bratislave pribudne nová železničná zastávka

Pri nákupnom centre Bory Mall medzi bratislavskou Dúbravkou a Devínskou Novou Vsou má pribudnúť nová železničná zastávka. Železnice Slovenskej republiky sa chystajú začať s jej výstavbou v roku 2018 a do projektu vložiť vyše 5,58 milióna eur. Zastávka má byť jednou zo siedmich prestupných terminálov integrovanej dopravy, ktoré sa v Bratislave plánujú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC koupí pražce za 200 milionů

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) si chce zajistit pražce na příští dva roky. Shání proto dodavatele, který získá rámcovou smlouvu v hodnotě dvou set milionů korun. „Vzhledem k tomu, že pražce budou použity nejen na plánované, ale i nepředpokládané opravy a údržbu, nelze jednoznačně určit, kolik kusů jednotlivých typů pražců a jakého vystrojení bude přesně zapotřebí,“ uvedl mluvčí železničářů Jakub Ptačinský.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úspešná spolupráca DPMK a SOŠ automobilovej

Niekoľko desiatok rokov existuje úspešná spolupráca Dopravného podniku mesta Košice a Strednej odbornej školy automobilovej (SOŠA). Vďaka nej vzniká príležitosť na získanie kvalitného vzdelania a stabilnej práce. Dopravný podnik totiž podporuje populárne vzdelanie v odbore: elektromechanik – silnoprúdová technika a automechanik. Absolventi týchto odborov sa môžu uplatniť v DPMK ako opravár električiek, trolejbusov a novinkou je opravár elektrobusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.