Dopravné správy

Na ostravské letiště budou jezdit RegioPantery

První dvě jednotky z únorového rámcového kontraktu na dodávku až 11 elektrických dvouvozových jednotek zůstanou v Moravskoslezském kraji. České dráhy nasadí RegioPantery na spoje mezi Ostravou a mošnovským letištěm. Národní dopravce bude na nákup dvou jednotek čerpat finanční podporu z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko ve výši 40 %, necelých 90 milionů korun. Provoz na nové lince začíná 13. dubna, zatím budou spoje zajišťovat jednotky CityElefant v rámci prodloužené linky S2.

Další informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlakmi zadarmo sa vozia tisícky cudzincov

Deti, študenti a dôchodcovia. Tí všetci majú od novembra minulého roka nárok na bezplatnú prepravu. Ficove vlaky zadarmo však nevyužívajú iba Slováci. Pracujúci dotujú bezplatnú dopravu aj cudzincom. O registráciu už požiadalo takmer 5000 zahraničných občanov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cheb se má vrátit na železniční mapu Evropy

Přes Cheb by v budoucnu mohly jezdit vlaky z Norimberka do Česka. Trasa přes Bayreuth a Marktredwitz na Pomezí a Cheb je údajně výhodnější pro elektrifikaci a připravenější než druhá zvažovaná přes Folmavu, řekl novinářům chebský místostarosta Pavel Hojda (KSČM).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Najvyššia lanovka planéty je v Kanade

Trpíte závratom z výšok? V tom prípade nastúpte, zavrite oči a ďalších jedenásť minút ich neotvárajte! Presne taká rada by mohla visieť pri vstupe na lanovku Peak2Peak Gondola v kanadskom Whistleri. Kabínky sa tu totiž v niektorých miestach pohybujú až 436 metrov nad zemským povrchom. Vďaka tomu drží tento technický zázrak svetový rekord. Vyššia lanovka na planéte nie je.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka letos vyrobí téměř sto tramvají

Skupina Škoda Transportation letos plánuje, že vyrobí 97 tramvají, což by se mělo blížit loňskému rekordu, kdy počet dodaných vozů přesáhl stovku. Zhruba tři čtvrtiny vozidel opět vyveze do zahraničí, hlavně do tureckého města Konya, a dokončí dodávky do Bratislavy a maďarského Miskolce. V ČR bude hlavním zákazníkem největších strojíren Praha, která stejně jako loni odebere 32 tramvají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická firma zarobí na prestavbe trati pri Brne

Železničné stavby, a.s. Košice začnú v marci tohto roka s rekonštrukciou železničnej trati pri Brne. Košická spoločnosť totiž v konzorciu so spoločnosťami Ridera Stavební, a.s. a Primonekon CZ vyhrala príslušný tender od českej štátnej spoločnosti Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Hodnota zákazky predstavuje 518 mil. CZK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tunel Blanka se v dubnu určitě neotevře

Praha opět odložila termín zprovoznění tunelu Blanka. Musí vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení. Nový termín otevření není znám. Oznámil to náměstek primátorky Petr Dolínek. Kabely poškodily přívalové deště a vlhké prostředí tunelu, se kterým miliardové smlouvy s dodavatelem technologií nepočítaly. Jak dlouho práce potrvají, kolik kabelů bude třeba vyměnit a kolik to bude stát, město ani dodavatel nedokážou říct.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK vypraví priemerne 1 450 vlakov denne

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od 1. marca pridala nové vlaky či pozmenila cestovné poriadky. Na železničných tratiach po celom Slovensku pribudlo 11 nových spojov, ďalším trom vlakom predĺžili trasy a prispôsobili odchody vlakov požiadavkám cestujúcich. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová, tým sa zlepší dochádzanie do práce či do škôl, zlepší sa aj dostupnosť regiónov počas víkendov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Převod nádražních budov ČD na SŽDC vázne

Polovina všech českých nádraží je zchátralá, do jejich oprav bude potřeba investovat miliardy korun. Dluh na údržbě se navíc neustále zvyšuje a rekonstrukce zamrzly na mrtvém bodě. Na vině jsou zejména průtahy s jejich převodem od Českých drah (ČD) zpět ke Správě železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chýba koncepcia rozvoja hromadnej dopravy

Opatrenie vlády Roberta Fica (Smer), ktorá zaviedla bezplatné cestovanie vo vlakoch pre študentov a dôchodcov, má podľa Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) likvidačný dosah najmä na diaľkové autobusové linky. Najväčší autobusový prepravca v Košickom kraji, Eurobus, prostredníctvom šéfa hovorí, že ide o veľmi nesystémové opatrenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Místo železnice potrubní pošta?

Nadzvuková doprava se tvářila jako revoluce, ale před dvanácti lety pro běžné pasažery skončila. I tak ale dnes lidé cestují rychlostí, o jaké se našim předkům ani nezdálo. A vynálezci mají nové nápady, jak vás vystřelit potrubní poštou. Je ještě kam zrychlovat? 

Celou zprávu najdete na této stránce.

EÚ prispeje aj na dopravu v regiónoch SR

Zlepšenie kvality života v regiónoch Slovenska podporí Európska únia (EÚ) sumou 1,75 miliardy eur v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Riadiť ho bude v nasledujúcich šiestich rokoch Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Priority programu sa sústredia na bezpečnú a ekologickú dopravu v regiónoch, ľahší prístup k efektívnym a kvalitným verejným službám, mobilizáciu kreatívneho potenciálu v regiónoch a zlepšenie kvality života s prihliadnutím na životné prostredie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakem z Prahy do Ostravy už za 60,- Kč

Cena vlakových jízdenek mezi Prahou a Ostravou našla nové dno. Jízdenku pro dospělého jde koupit už i za 60 korun. Podobně jako v minulosti spadla cena díky akci soukromého dopravce Leo Express. Soukromý dopravce začal tento týden přes Slevomat nabízet se čtyřicetiprocentní slevou kredit v hodnotě 500 korun. Prodává ho za 299 korun. V praxi si tak mohou cestující koupit nejlevnější jízdenku za 99 korun, kterou firma dlouhodobě nabízí, ještě o čtyřicet procent levněji, tedy za necelých 60 korun. Jde ji využít i na mezinárodní linky: do Košic je tak možné koupit jízdenku z Prahy za 210 korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prímestská doprava BSK má nové autobusy

V prímestskej doprave v Bratislavskom kraji bude jazdiť 42 nových autobusov. Ich slávnostné odovzdanie do prevádzky uviedli v piatok (27.2.) na autobusovej stanici Mlynské Nivy v hlavnom meste. Nové autobusy zakúpili v rámci obnovy vozového parku pre prímestskú dopravu, ktorá v zmysle investičného plánu prebieha od roku 2013. Počas prvých dvoch rokov (2013 a 2014) do prevádzky pribudlo celkovo 127 moderných autobusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupina Škoda Transportation uspěla v Rusku

Společnost OOO VAGONMAŠ, která patří do skupiny Škoda Transportation, byla vyhlášena oficiálním výhercem tendru v ruském Petrohradu. Na místní linku č. 3 dodá osm šestivozových moderních souprav metra. Celková cena nového kontraktu činí 3,8 miliardy rublů.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

IC vlaky ZSSK zastavujú aj vo Vrútkach a v Ružomberku

Vlaky InterCity (IC) vypravované štátnym dopravcom Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK) zastavujú od dnes v ďalších dvoch staniciach. Konkrétne cestujúcim na trase medzi Bratislavou a Košicami zastavia aj vo Vrútkach a v Ružomberku. Zmeny sú súčasťou pravidelnej jarnej úpravy cestovných poriadkov, ktorá platí od 1. marca.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pars nova zmodernizuje 93 vozů ČD pro vlaky EC

České dráhy uzavřely dva kontrakty na modernizace celkem 93 osobních vozů 1. a 2. třídy a vozů restauračních pro mezistátní expresní dopravu pro rychlosti do 200 km/h. Vozy budou po modernizaci nasazeny především na linku Praha - Ústí nad Labem - Děčín - Drážďany - Berlín - Hamburk, ale mohou být v provozu i na dalších mezistátních linkách, především tam, kde je zahraničními partnery požadována rychlost do 200 km/h.

Dodavatele modernizace bude šumperská společnost Pars nova, která je součástí skupiny Škoda Transportation. Zakázka tak jistě významným způsobem přispěje k zaměstnanosti na Šumperku a Zábřežsku.

Další podrobnosti naleznete v příloze.

Prerušená vlaková doprava v úseku Štúrovo – Szob

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje, že z dôvodu vykoľajenia nákladného vlaku v železničnej stanici Štúrovo nejazdia žiadne vlaky na úseku Štúrovo - Szob smer Budapešť. Všetky medzinárodné vlaky EuroCity (EC) z Bratislavy smer Budapešť a z Budapešti smer Bratislava jazdia odklonom cez Komárno.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pardubice chystají trolejbusovou zkratku k nádraží

Chystané rozšíření silnice u rafinerie Paramo přinese úlevu jak řidičům, tak i cestujícím městské hromadné dopravy. Na speciálním pruhu totiž dopravní podnik vybuduje i nové trolejové vedení. Když dnes cestující nasedne ve vozovně na Dukle do trolejbusu městské hromadné dopravy a chce dojet na hlavní nádraží, tak se prodírá dlouhé minuty centrem města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a trenčianska plaváreň

Trenčania budú aj tento rok bez letnej plavárne hoci im bolo prisľúbené, že toto leto bude kúpalisko na Ostrove otvorené. Aké dôvody oddialili sprístupnenie kúpaliska? Je už známy termín, kedy bude kúpalisko funkčné?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.