Dopravné správy

Jak šéf Drážní inspekce ministra dopravy přežil

Loni na podzim se exministr dopravy Antonín Prachař chystal k sestřelení nepohodlného šéfa Drážní inspekce Romana Šiguta. Oporou pro tuto rošádu mu byly předběžné závěry ministerské kontroly, která na inspekci našla řadu pochybení. Ta samá kontrola skončila na začátku února. Výsledek: bez nedostatků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 8. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali počas uplynulého týždňa tri prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, z toho v dvoch prípadoch osoby zraneniam podľahli. Prvý tragický prípad sa odohral v pondelok (16.2.2015) na trati Bratislava Petržalka štátna hranica – Bratislava Petržalka, 5 vlakov bolo z tohto dôvodu odrieknutých a nahradených autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha minimalizovala revoluci v MHD

V okolí nově prodloužené trasy metra A v Praze 6 budou nadále zachovány všechny tramvajové linky s výjimkou tramvaje č.2. Změny čekají autobusy, například linky jedoucí po Evropské budou končit u stanice Nádraží Veleslavín, případně Bořislavka. Vyplývá to ze seznamu změn, které nachystala organizace Ropid. Změny mají platit od 7. dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka bratislavskej MHD počas jarných prázdnin

Väčšina liniek bude premávať v prázdninovom režime. Počas jarných školských prázdnin v dňoch 2. až 6. marca 2015 bude premávka liniek MHD upravená nasledovne:

- viď správa na tejto stránke.

Na Krym zatím jen letadlem

Zatímco pro zbytek Krymu znamená již téměř rok trvající ruská okupace hospodářskou katastrofu, letiště v Simferopolu vydělává na absenci pozemních cest, které by poloostrov pojily se zbytkem světa. Počet cestujících během uplynulého roku vystoupal o stovky procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet na Slovensku potrebuje viac autobusov

Český dopravca RegioJet zo skupiny Student Agency v marci zvýši na Slovensku počet autobusových spojov na linke medzi Bratislavou a Nitrou, ktorú začal prevádzkovať až začiatkom tohto mesiaca. Firma to vysvetľuje dopytom cestujúcich po ďalších spojoch. Spoločnosť zároveň oznámila zníženie cien vybraných cestovných lístkov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnská firma ruskou trať stavět nemůže

Několik let připravovaný miliardový projekt v Rusku na stavbu železnice není pro brněnskou stavební společnost OHL ŽS aktuální. Zastavily ho sankce Evropské unie a USA vůči Rusku v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině. Uvedl generální ředitel společnosti Michal Štefl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný tunel ako turistická atrakcia

Jedinečná turistická atrakcia Slavošovský tunel je najdlhším 2 400 metrov dlhým tunelom na nedostavaných gemerských spojkách, ktorý preráža 744,8 m vysoký vrch Homôlka. Tunel bol bez portálov dokončený v apríli 1944. Onedlho nato, počas protifašistického odboja partizáni vyhodili do vzduchu jeho nedokončený východný portál, lebo sa obávali, že by dohotoveným tunelom mohli preniknúť nemecké vojská. Svojho pravého uplatnenia sa však nikdy nedočkal.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať na pražské letiště se rýsuje

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) se na jednání se zástupci městských částí Praha 6 a 7 shodla na podobě trati na letiště. Měla by být dvojkolejná a zahloubená pouze v kratším úseku u nádraží Praha Dejvice a u Stromovky. Praha 6 tak odstoupila od svého dřívějšího požadavku, aby většina trasy na jejím území vedla pod zemí. Stavba tak bude levnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Odškodné pre RegioJet by platili daňoví poplatníci

Súkromný český dopravca RegioJet, ktorý od začiatku februára premáva so svojimi autobusmi na trase medzi Bratislavou a Banskou Bystricou, si vypočítal, aké veľké odškodné by mohol požadovať od bratislavskej župy. Tá mu totiž odmietala vydať dopravnú licenciu. Ministerstvo dopravy, na ktoré sa RegioJet obrátil, však nakoniec uznalo, že licenciu mala bratislavská župa vydať a súkromný dopravca tak mohol ľudí voziť na trase Bratislava – Nitra – Banská Bystrica už od vlaňajšieho novembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bohemiakombi vypravila více vlaků

Český operátor kombinované dopravy, který se zaměřuje především na přepravu návěsů a tankových kontejnerů po železnici – společnost Bohemiakombi – vypravil loni o sedm procent více vlaků než v roce předchozím, tržby se přitom zvýšily o devět procent. „Zlepšilo se i vytížení jednotlivých vlaků, takže firma loni vykázala zisk a druhý nejlepší výsledek za posledních deset let“ řekl jednatel této společnosti Vladimír Fišer.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovensko málo propaguje verejnú dopravu

Potrebuje verejná doprava reklamu? Na Slovensku sa zatiaľ objavujú len sporadické kampane propagujúce ekologickejšie spôsoby cestovania, ktorým významne konkuruje automobilová doprava. V zahraničí, kde sa verejná doprava čoraz viac snaží upevňovať si svoje miesto na trhu, poznajú odpoveď na túto otázku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Havířovské nádraží kulturní památkou nebude

Železniční nádraží v Havířově, učebnicový zástupce bruselského stylu v české architektuře, se kulturní památkou nestane. V rozkladovém řízení o tom rozhodl ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). O osud objektu se vede bitva tři roky, České dráhy spolu s radnicí původně chtěly nádraží kvůli výstavbě nového terminálu zbourat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košičania márne hľadali dvere na električkách

Ľudia vyvaľovali oči, keď zbadali opačne spojené vozne električiek. Do druhého sa nedalo nastúpiť, lebo tam neboli dvere. Pobabral to niekto? Nie, nejde o nič výnimočné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Je výstavba pražského metra D jen fikcí?

Výstavba metra D se v podání pražské koalice ANO ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) stává fikcí. Uvedl to [...] předseda opozičního klubu zastupitelů TOP 09 a nezávislých Václav Novotný. V návrhu rozpočtu pro letošní rok je na přípravu stavby připraveno necelých 500 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD má byť atraktívnejšia

Do vozoparku Dopravného podniku Bratislava (DPB) doviezli prvú z 15 nových jednosmerných električiek 29T. Tie spolu s obojsmernými električkami z eurofondov kúpil dopravný podnik. Spolu do vozoparku pribudne 45 nových električiek - 15 jednosmerných a 15 obojsmerných s využitím opcie na 15 ďalších obojsmerných vozidiel.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Olomoučtí senioři budou mít MHD zdarma

Senioři od 70 let budou moci v Olomouci od března zdarma jezdit městskou hromadnou dopravou. Podmínkou pro bezplatné cestování bude trvalý pobyt v Olomouci, sdělil dnes novinářům primátor Antonín Staněk (ČSSD). Nyní mohou zdarma olomouckou MHD jezdit pouze dárci krve a odbojáři.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a imobilní cestujúci

1) Prijali ste v roku 2014 nejaké opatrenia týkajúce sa osôb so zdravotným postihnutím? Ak áno, popíšte ich podľa týchto znakov:
1.a) o aké opatrenie ide,
1.b) predpokladané časové obdobie jeho realizácie,
1. c) zvolený spôsob pre odstránenie znevýhodnenia (napr. interný pokyn, predpis, a pod.).

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Vídní zrychlí, dohodli se ministři

Dohoda o spolupráci v železniční dopravě na trati Praha – Brno – Vídeň, kterou podepsal český ministr dopravy Dan Ťok se svým rakouským protějškem Aloisem Stögerem, počítá s tím, že do deseti let se doba jízdy mezi oběma hlavními městy zkrátí na tři hodiny a čtyřicet pět minut. Společným cílem obou zemí je poskytnout cestujícím vysoký cestovní komfort, zkrátit čas jízdy a zvýšit tak atraktivitu železniční dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

InterCity vlaky ZSSK od marca po novom

Expresné vlaky najvyššej kvality, InterCity vlaky ZSSK, budú zastavovať na jedenástich staniciach. "Od marca začnú zastavovať aj v železničných staniciach Vrútky a Ružomberok," informovala agentúru SITA hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Jana Morháčová. Upozornila zároveň, že sa súčasne upravujú časy jazdy vybraných IC spojov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.