Dopravné správy

Vrchlabí má unikátní drážní školu - pro lanovkáře

V Česku je přes 700 lanovek a vleků, ale pouze jedna jediná škola, kde se mohou budoucí lanovkáři důkladně připravit na své povolání. Maturitu studenti skládají třeba z výroby a úpravy sněhu, opravy strojů, řízení saní, ale i poskytování první pomoci. V celé Evropě jsou školy tohoto typu už jen dvě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nabíjacie stanice pre mobily ŽSR nechystajú

V niektorých nákupných centrách na Slovensku nainštalovali pre zákazníkov dobíjacie stanice na mobily, zákazník príde, zapojí mobil, zavrie skrinku a po istom čase sa po mobil vráti. Keďže v zahraničí takáto služba funguje aj na letiskách a staniciach, chcem sa spýtať, či o takomto niečom neuväzujete na najväčších železničných staniciach u nás. Ak nie prečo, ak áno, asi kedy by tam mohli byť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nebezpečný žlutý fosfor bude vozit ČD Cargo

Nákladní železniční dopravce ČD Cargo získal na úkor soukromé konkurence další zajímavý byznys. Jde o přepravu nebezpečného žlutého fosforu z Kazachstánu do chemičky Fosfa v Břeclavi. Státní firma získala smlouvu na pět let, finanční podrobnosti ale tají.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK pridá zamestnancom 2 percentá

Zamestnancom osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) stúpnu v tomto roku platy o 2 % oproti priemerenej mzde za rok 2014. Tá bola vo výške 912,58 eura. Vedenie ZSSK [...] v takomto znení podpísalo s deviatimi odborovými centrálami dodatok ku kolektívnej zmluve, ktorý obsahuje nové mzdové podmienky platné pre rok 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD a SŽDC se přou o to, kdo zpackal výluku

Cestující Českých drah ve čtvrtek čekalo při cestování na trati mezi Prahou a Kolínem nepříjemné překvapení. Bez varování alespoň den předem musely České dráhy zrušit celkem sedm párů osobních vlaků. Podle drah jde o chybu Správy železniční dopravní cesty, ta to však odmítá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O infraštruktúre ŽSR

Mal by som pár otázok ohľadom infraštruktúry ŽSR. Aký je účel modernizácie uzla Žilina a aké nastanú najväčšie zmeny v žst. ZA-zriadovacia stanica, Žilina, ZA-Teplička a Varín?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Hrozba bombou zastavila provoz hlavních nádraží

Policie v sobotu odpoledne vyklidila hlavní nádraží v Brně, Olomouci, Chomutově, Liberci a Ostravě. Kvůli bombové výhrůžce, kterou obdržely České dráhy, se kontrolovala nádraží v desítce dalších měst. Anonym totiž nespecifikoval, o jaké hlavní nádraží se jedná. Provoz byl plně obnoven až po půl šesté večer.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Nitre sa začne rekonštrukcia autobusovej stanice

Od pondelka 2. marca 2015 sa začne s komplexnou rekonštrukciou autobusovej stanice v Nitre. Rekonštrukcia bude prebiehať v siedmich etapách po dobu približne jeden a pol roka. Všetky potrebné informácie o organizácii a obmedzeniach počas rekonštrukcie budú zverejňované na internete, v autobusoch a na letákoch na autobusovej stanici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přestavba železničního uzlu Brno má první zhotovitele

Půlmiliardovou zakázku na modernizaci železniční trati mezi brněnskými Maloměřicemi a Židenicemi získala společnost Ridera Stavební. Vyplývá to z informací uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek. Stavba je součástí modernizace takzvaného železničního uzlu Brno. Ve druhém tendru na modernizaci trati z Modřic do Horních Heršpic, která je rovněž součástí brněnského uzlu, zvítězila společnost Skanska s cenou přesahující 150 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehodovosť na priecestiach v roku 2014 - detaily

Chcel by som Vás poprosiť o informáciu, koľko z týchto nehôd bolo na chránenom a nechránenom priecestí (teda so závorami a bez závor, ak sa to tak nazýva)?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Pražanům se nelíbí sleva MHD uprostřed roku

Ze zlevnění roční jízdenky na městskou hromadnou dopravu jsou Pražané rozčarovaní. Štáb iDNES.cz se vydal do tramvají a ptal se lidí na názor. „Příští rok budu určitě jezdit načerno,” prohlásila jedna z cestujících, která trvala na tom, že poctivost se člověku nikdy nevyplácí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Netradičné súpravy košických električiek T3

Od začiatku tohto týždňa si môžu cestujúci v Košiciach okrem nových prestupov a obchádzok vyskúšať aj jazdu netradičnými súpravami električiek. Dopravný podnik kvôli výlukám električkovej dopravy začal na linku 6 vypravovať okrem električiek KT8D5 aj opačne zapojené električky typu T3.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidič škodovky vybrzdil ústecký trolejbus

Při srážce trolejbusu se Škodou Octavia v Ústí nad Labem popadali cestující a jeden se zranil. Policie má podezření, že řidič auta trolejbus takzvaně vybrzdil. Vůz hromadné dopravy pak do škodovky zezadu naboural.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehodovosť na priecestiach v roku 2014

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zosumarizovali počet vážnych a menších nehôd, ktoré sa stali v roku 2014 na železničných priecestiach. ŽSR evidujú 49 zrážok vlaku s užívateľmi priecestí, teda s cestným vozidlom, chodcom alebo cyklistom. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Němečtí strojvůdci opět připravují stávku

Němečtí strojvůdci připravují stávku poté, co vedení dopravce Deutsche Bahn (DB) odmítlo jejich požadavky na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Prohlásil to dnes předseda Odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky. Termín stávky zatím neoznámil.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 7. týždeň

V 7. týždni 2015 zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dva prípady zrážky vlaku s civilnou osobou, v obidvoch prípadoch išlo o samovraždu. Prvý prípad sa odohral na trati medzi Kriváňom a Stožokom, kedy zrážku neprežil muž. Dôsledkom tejto nehody meškali 2 vlaky dokopy 133 minút. Druhá samovražda sa stala medzi Lipanmi a Sabinovom, kde bol taktiež usmrtený muž. Dokopy mali 3 vlaky meškanie 73 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na vlečce AWT ujel a vykolejil uhelný vlak

Nehodu plně naloženého vlaku s uhlím vyšetřuje od čtvrtečního večera Drážní inspekce na Frýdecko-Místecku. Při vykolejení více než dvaceti vagónů nebyl nikdo zraněn, škoda ale bude nejspíš velmi vysoká. Událost se odehrála ve čtvrtek krátce před půl čtvrtou odpoledne, kdy se dal vlak z dosud nezjištěných důvodů do pohybu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako sa kedysi cestovalo vlakom

Bolo to v čase, keď nás vyviezli v rámci akcii B z Bratislavy a ja som musela každú sobotu po škole cestovať osobákom na dedinu, kde sme dostali možnosť po vyhadzove z Avionu sa nasťahovať. Rodičia so štyrmi malými deťmi bývali v dvoch izbách domu. Riadne sa tlačili, ale dobrých ľudí sa vraj všade veľa zmestí.

Celú spomienku nájdete na tejto stránke.

Ve Švýcarsku se srazily vlaky

V 6:45 se u nádraží severošvýcarského města Rafz, asi 35 kilometrů severně od Curychu, srazil rychlík s příměstským vlakem. Na místo dorazili záchranáři, nasazeny byly i vrtulníky. Provoz na trati mezi Curychem a Schaffhausenem byl přerušen a část vlaků, včetně spojení Intercity mezi Curychem a německým Stuttgartem dráhy odklánějí jinou trasou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Meškanie vlakov RegioJet spôsobujú poruchy Vectronov

V období od 14. 12. 2014 do 4. 2. 2015 celkové priemerné meškanie vlakov spoločnosti RegioJet činilo necelých 11 minút. Najčastejšími príčinami meškania boli poruchy na lokomotívach Vectron a mimoriadne udalosti na trati a poruchy na infraštruktúre.

Celú správu nájdete na tejto stránke.