Dopravné správy

Sběratel lepenkových jízdenek jich chce mít 100 000

98 606. Tolik kousků má Alan Butschek ve své unikátní sbírce vlakových jízdenek. Těch dřívějších, maličkých z lepenky. Sběratel z Rosic na Brněnsku chce dát dohromady kompletní sbírku původních lístků se všemi pořadovými čísly, kterých je sto tisíc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košice vymenili vedenie dopravného podniku

Mestské zastupiteľstvo v pondelok odvolalo doterajšieho riaditeľa Dopravného podniku mesta Košice Juraja Hrehorčáka. Vo funkcii ho nahradí doterajší riaditeľ Správy mestskej zelene Richard Majza. Zmeny sa udiali aj v dozornej rade, kde znížili počet jej členov z piatich na troch. Zároveň zmenili stanovy tak, že všetky dôležité dokumenty musia podpisovať dvaja členovia predstavenstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská a středočeská ID se postupně propojí

Už v dubnu se po letech příprav začne propojovat pražská a středočeská integrovaná doprava. Kraj čeká rozdělení do zón, podobně jako v Praze. Z nich se poté cestující dostanou do centra Prahy s jednou jízdenkou. A mohou i ušetřit. První, kdo změny pocítí, budou obyvatelé Mělnicka, následovat bude Kladensko. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom ZSSK do práce ešte lacnejšie

Zľava pre pravidelné cestovanie vlakom do práce sa od februára zvýšila až na 50 percent. Zvýhodnené cestovanie sa týka všetkých traťových predplatných cestovných lístkov - týždenníkov a mesačníkov. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) umožňuje pre konkrétnu trasu získať jednosmerné alebo spiatočné týždenníky a mesačníky do vzdialenosti 210 km.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový hlas brněnské MHD je z Náchoda

Rozhlasový moderátor Tomáš Peterka z Náchoda vyhrál prestižní soutěž Dopravního podniku města Brna (DPMB). O tom, jaký hlas bude nově znít ve vozidlech brněnského, rozhodovala jak odborná komise, tak samotní cestující. Na začátku bylo přes 250 uchazečů, z nichž v tomto týdnu vzešel vítěz. S novým hlasem se cestující poprvé setkají v druhé polovině tohoto roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Porovnanie meškania IC vlakov ZSSK, RJ a LE

Vyjadrenie pre: Hospodárske noviny:
Dobrý deň, prosím Vás ešte o jednu vec - o štatistiku meškaní vlakov k dnešnému dňu [12.2.2015]

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Pôvodná odpoveď k uvedenému dňu bola na stránke ŽSR dodatočne nahradená starším prehľadom. 

Antimonopolní úřad chce regulovat železnici

Ministerstvo pracuje na zákonech, podle kterých regulátor vznikne jako samostatný správní orgán na zelené louce. Proti tomu ale protestuje antimonopolní úřad, který by si rád stáhl novou železniční agendu k sobě do Brna. Ministerstvo však na svém plánu trvá. „Důvodem je fakt, že regulátor bude posuzovat železniční trh z trochu jiného hlediska, než jsou pravomoci ÚOHS,“ uvedl mluvčí ministerstva Martin Novák.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba Starého mosta pobeží nepretržite

Zhotoviteľ prestavby Starého mosta v Bratislave začne od budúceho týždňa pripravovať výstavbu nového piliera mosta. Od pondelka preto presmerujú lodnú dopravu na Dunaji do druhej dráhy. Nový pilier nahradí zbúraný tretí a štvrtý pilier, rozšíri sa tak plavebný priestor na Dunaji.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Metro do Motola vyjede 6. dubna

Prodlouženým úsekem pražského metra A do Motola projela poprvé souprava metra. Stalo se tak v noci z pondělí na úterý. Na jednání magistrátního výboru pro dopravu to [...] řekl generální ředitel dopravního podniku (DPP) Jaroslav Ďuriš. V současné době prostory prodlouženého úseku procházejí kolaudační komise. Zkušební provoz s cestujícími by měl začít 6. dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate Lipt. Mikuláš – Poprad Tatry

Pochádzam z obce Podtureň a vzhľadom k tomu, že v našej obci vznikajú nejasnosti ohľadom projektu Modernizácia železničnej trate Žilina – Košice, úsek trate Liptovský Mikuláš – Poprad Tatry (mimo), realizácia úseku Poprad-Tatry - Lučivná a Paludza - L. Hrádok, si Vás dovoľujem osloviť so žiadosťou o spresnenie tohto projektu, čo sa týka obce Podtureň a Liptovský Ján.

Celú otázku a odpoveď nájdete na tejto stránke.

Medlešická spojka není na pořadu dne

Kuriózní couvání vlaků z Rosic nad Labem na pardubické nádraží jen tak neskončí. I přes rekordní množství peněz, které stát letos pošle do modernizace kolejí, není výstavba Medlešické spojky zajišťující přímé spojení Chrudimi s pardubickým nádražím na pořadu dne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kraje pri licenciách pre RegioJet porušili zákon

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že Bratislavský a Nitriansky samosprávny kraj porušili zákon, keď sa rozhodli neudeliť autobusovú licenciu spoločnosti RegioJet na linke Bratislava - Banská Bystrica.Informoval o tom na tlačovej konferencii majiteľ spoločnosti Radim Jančura. "To, že ministerstvo dopravy na 100 % vyhovelo nášmu odvolaniu, vnímame ako obrovské víťazstvo," skonštatoval. RegioJet sa na rezort dopravy obrátil po tom, ako Bratislavský kraj (BSK) na čele s predsedom Pavlom Frešom neudelil firme licenciu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Revoluce v pražské MHD se odkládá

Praha odmítla chystané změny městské hromadné dopravy. Od dubna se upraví jen povrchové linky v okolí prodlouženého úseku metra A v Praze 6, i jejich návrh ale projde revizí. Změny kritizovali obyvatelé i městské části, celkem magistrát eviduje na 3000 připomínek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čínsky tovar chodí na Slovensko aj vlakom

Medzinárodný poskytovateľ logistických služieb Dachser Slovakia využíva železničné spojenie medzi Áziou a Európou. Kontajnery prekonajú vzdialenosť 11 000 km medzi Európou a Áziou už za 14 dní. Ide o skvelú alternatívu k rýchlej, ale nákladnej leteckej preprave a ekonomickej, no pomalej námornej ceste. Slovenské firmy tak môžu profitovať z výrazne rýchlejšej, ale pritom stále cenovo výhodnej prepravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Všechny vlaky SNCF budou mít internet

Veškeré železniční spoje ve Francii budou nejpozději na konci příštího roku umožňovat cestujícím připojení k internetu. Oznámilo to [...] vedení francouzských státních drah SNCF. V českých vlacích připojení na internet zatím moc není, z 6800 denně vypravených vlaků budou mít Wi-Fi čtyři stovky z nich.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Handlová si na novú železničnú zastávku počká

Presný termín výstavby železničnej zastávky na sídlisku Morovnianska cesta v Handlovej, ktorá by mala zlepšiť prepojenie tejto časti mesta s okolitými obcami, ešte nie je známy. Výstavbu zabezpečujú Železnice SR (ŽSR), podľa uznesenia vlády SR začať stavať sa má do konca júla tohto roku. Výzvu na výber dodávateľa, ktorý vypracuje projektovú dokumentáciu k stavbe, vyhlásili ŽSR ešte 14. novembra 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podivné zadání softwarové zakázky SŽDC

Nezvyklá kritéria stanovila Správa železniční dopravní cesty na některé své zakázky. Za devatenáct milionů hledá dodavatele řídicího systému pro diagnostiku vozidel. Kromě IT specialistů ale po dodavatelích požaduje, aby měli i zaměstnance zcela odlišných profesí, které se zakázkou nesouvisí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet vs. Arriva na trase Bratislava - B.Bystrica

Príchod autobusového dopravcu RegioJet na trasu Bratislava – Nitra – Banská Bystrica vzbudil v závere vlaňajška a začiatkom tohto roka značný mediálny záujem. Dôvodom bolo neudelenie potrebných povolení zo strany bratislavskej a nitrianskej župy, ako aj od mesta Nitra. Prečo sa samosprávy stavali voči českej firme negatívne, je po našom malom teste teraz jasné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky mezi Prahou a Vídní zrychlí

Cestující na železnici by se měli z Prahy do Vídně dostat za méně než čtyři hodiny, přesněji za tři hodiny a 45 minut. Takovou dohodu jede dnes do Vídně podepsat ministr dopravy Dan Ťok s rakouským kolegou Aloisem Stögerem. Vlaky by tak rychle měly jezdit nejpozději v roce 2024.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická električková výluka sa rozšíri

V rámci modernizácie električkových tratí sa od nedele 15. februára 2015 opäť rozširuje rozsah výluky električkovej dopravy. Okrem koľajových tratí na Námestí Maratónu mieru, Hviezdoslavovej, Kuzmányho a Štúrovej ulici sa kvôli rekonštrukcii uzatvárajú električkové trate na Štúrovej, Námestí osloboditeľov a Staničnom námestí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.