Dopravné správy

Modernizovaná „patra“ nahradí „žabotlamy“

České dráhy vypsaly nadlimitní veřejnou zakázku na modernizaci 12 patrových vozů řady Bmto. Patrové vozy prodělají podstatnou „omlazovací kůru“, po které budou nasazeny především v rámci Pražské integrované dopravy. Po jejich uvedení do provozu se předpokládá ukončení pravidelného provozu starších elektrických jednotek řady 451 a 452, tzv. pantografů nebo také „žabotlam“.

Vedle revitalizace interiéru budou rozšířeny také služby pro cestující, např. do vozů bude dosazeno WiFi nebo elektrické zásuvky 230 V 50 Hz pro napájení drobné elektroniky cestujících, jako jsou mobilní telefony, notebooky atp.

Další podrobnosti získáte z přiložené tiskové zprávy.

Prestavba Starého mosta hrozivo mešká

Rekonštrukcia bratislavského Starého mosta síce mešká priznaných desať týždňov, ale takýto sklz nabrala stavba len od septembra minulého roka. Pre TASR to povedal predseda poslaneckého Pravicového klubu a šéf dopravnej komisie Jozef Uhler. Na jeseň sa totiž harmonogram upravoval po tom, čo práce stáli pre podozrenie, že pod hladinou Dunaja sa nachádzajú nevybuchnuté míny.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovku v německém tendru porazil Siemens

Po velkém úspěchu z minulého týdne si Škoda Transportation další „zářez“ na náročném německém trhu nepřipíše. V obřím tendru na dodávku vlakových souprav za 25 miliard korun ji předběhl Siemens. Oznámil to ministr dopravy Severního Porýní-Vestfálska Michael Groschek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusy RegioJet na východe chodit nebudú

Prešovský samosprávny kraj v pondelok (9. 2.) neschválil licenciu pre súkromného prepravcu spoločnosť RegioJet na prevádzku autobusov v kraji na linke Svidník – Prešov – Kysak a Bardejov – Prešov - Kysak. Poslanci krajského zastupiteľstva dnes chceli počuť od predsedu PSK Petra Chudíka vysvetlenie. „V obidvoch prípadoch ide o konflikt s dotovanými spojmi, čiže s prepravou vo verejnom záujme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministři o vysokorychlostním spojení SRN a ČR

Německo nevylučuje vybudování vysokorychlostní železniční trati z Berlína přes Drážďany do Prahy. V německém hlavním městě to řekl ministr dopravy Dan Ťok po jednání se svým protějškem Alexanderem Dobrindtem. Nechtěl odhadovat, kdy by taková trať mohla být dokončena.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR k rozsudku o stavbe v úseku Tr.Teplá - Zlatovce

ŽSR sú presvedčené, že výberové konanie na zhotoviteľa pre modernizáciu úseku Trenčianska Teplá – Zlatovce bolo realizované v zmysle platnej legislatívy. ŽSR pokračujú v realizácii modernizácie III. etapy, úsek Trenčianska Teplá – Zlatovce v zmysle uzatvorenej zmluvy a stanoveného harmonogramu prác.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dopravce GW Train Regio koupil tři RegioSprintery

Cestování na některých regionálních železničních tratích se během letošního roku zlepší. Nový majitel železniční společnosti GW Train Region (GWTR), jihočeský silniční dopravce ČSAD Jihotrans, nakoupil pro svůj vlakový byznys čtyři motorové nízkopodlažní vlaky u německých dopravců.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Návrh rozpočtu Košíc o verejnej doprave

V pondelok 9. februára 2015 bol na zasadnutí mestského zastupiteľstva prerokovaný aj návrh programového rozpočtu na rok 2015. V rámci bežných výdavkov na krytie bežných strát z prevádzky mestskej hromadnej dopravy je vyčlenených 16,55 mil. €, teda približne o pol milióna viac ako v predošlom roku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brňáci nadávají na nové plynobusy

V autobusovém vozovém parku ve Slatině stojí dvanáct nových vozů čekajících na vypuštění do brněnských ulic. Budou poháněny ekologickým CNG plynem. Dopravní podnik města Brna už dvanáctku takových autobusů nasadil loni v létě. Teď se k nim přidá těchto moderních nízkopodlažních vozů ještě jednou tolik.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 6. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali počas uplynulého týždňa jeden prípad zrážky vlaku s civilnou osobou, a to v sobotu (7.2.2015) v dopoludňajších hodinách na trati Šaľa – Galanta. Rýchlik tam zrazil a usmrtil muža, ktorý sedel na koľajnicovom páse traťovej koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Populární Merkur letos slaví 90 let

Letos slaví už 90 let, vyrostlo na něm několik generací kluků, tatínků i dědečků a i v dnešní době dokáže s úspěchem konkurovat tabletům či počítačovým hračkám. Merkur - stavebnice, která se vyrábí od roku 1925. Stovky modelů z této stavebnice jsou teď k vidění na výstavě v Domu historie Přešticka, kde obsadily dokonce dvě poschodí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súd zamietol odstránenie bilbordov RegioJetu

Okresný súd v Nitre zamietol žiadosť primátora Nitry Jozefa Dvonča o predbežné opatrenie na odstránenie bilbordov firmy RegioJet, obviňujúcich ho z korupcie a klientelizmu. „Vyhovením návrhu na nariadenie predbežného opatrenia by súd v podstate prejudikoval rozhodnutie vo veci samej, týkajúcej sa ochrany osobnosti navrhovateľa,“ povedal hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči. V tomto prípade by podľa neho vyhovením návrhu súd akoby dal vopred Dvončovi za pravdu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Externí právní služby pro DP Praha šetří policie

Pražský dopravní podnik (DPP) se chystá omezit najímání externích právníků. Oznámil to týden poté, co vyšlo najevo, že smlouvy s některými z nich prověřuje protikorupční policie. ČT navíc zjistila, že pro firmu stále pracuje advokát Vít Plichta, kterého dříve zaměstnávala dvorní právní kancelář lobbisty Ivo Rittiga.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súdy ohrozujú modernizáciu trate pri Trenčíne

Ministerstvo dopravy uvažuje o stiahnutí projektu modernizácie železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá z financovania v aktuálne končiacom programovom období eurofondov v rámci Operačného programu Doprava (OPD).
Dôvodmi sú dlhotrvajúce vnútroštátne súdne spory súvisiace s bývalým verejným obstarávaním na tento projekt, ako aj vyšetrovanie, ktoré vedie Európska komisia voči Slovensku na podnet vylúčeného uchádzača z tohto tendra, stavebnej skupiny Skanska.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zkušební centrum Velim má za sebou úspěšný rok

Zkušební centrum Velim má za sebou další poměrně dobrou sezónu. Ani poslední dva měsíce roku 2014 nepřinesly z hlediska zájmu o využití kapacity zdejších zkušebních tratí žádnou podstatnou změnu, některé plánované zkoušky však negativně ovlivnila ledovková kalamita z počátku prosince. Některé projekty s koncem roku skončily, další však dále probíhají či chystají se zcela nové.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava má nového dopravného inžiniera

Hlavné mesto Bratislava má nového dopravného inžiniera, od 1. februára tento post zastáva bývalá kandidátka na primátorku Tatiana Kratochvílová. Na poste tak nahradila doterajšieho dopravného inžiniera Tibora Schlossera. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidiči pražských tramvají testují „autopilota“

Pod zkratkou EMA se skrývá nový pomocník řidiče v pražské tramvaji. Jde o elektronický systém, který dokáže například přibrzdit soupravu v zatáčce, pokud se do ní strojvedoucí řítí příliš rychle. U každého oblouku si umí vyhodnotit, jaká je správná rychlost průjezdu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Mrazivý zážitok z vlaku ZSSK

Z cestovania vlakom sa môže stať aj zážitok, na ktorý sa nezabúda. Internetom sa šíri fotografia, ktorá to potvrdzuje. Pri kúpe lístka cestujúci zrejme ani netušil, že jeho vozeň bude mať nevídanú pridanú hodnotu. Po nastúpení do vlaku na fotke zachytil to, čo by ste v dopravnom prostriedku zrejme nečakali.

Celú správu nájdete na tejto stránke

Praha 9 jediná plán změn MHD chválí

Praha 9 si jako jedna z mála pražských městských částí plánované změny MHD chválí, dostane novou tramvajovou linku z Palmovky na Lehovec. ČTK to dnes řekla mluvčí Prahy 9 Linda Urbášková. Většina ostatních čtvrtí ale změny, které organizátor dopravy Ropid připravil od letošního dubna, kritizuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dostal RegioJet licenciu na autobusy protiprávne?

Okresný súd Nitra zamietol žiadosť primátora Nitry Jozefa Dvonča o predbežné opatrenie na odstránenie billboardov firmy RegioJet, obviňujúcich ho z korupcie a klientelizmu. "Súd návrh na vydanie predbežného opatrenia zamietol," uviedol hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči.

Celú správu nájdete na tejto stránke.