Dopravné správy

Průvodčí ČD dostanou po osmi letech opět kleště

Průvodčí státních Českých drah by se po osmi letech mohli vrátit ke kleštím pro označování jízdenek. V současnosti dopravce testuje kleště, které na rozdíl od minulosti kromě proděravění jízdenky také vyznačí datum a číslo vlaku. Důvodem je podle drah lepší znehodnocení dokladu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky chodili do Dúbravky načierno

Skoršie spustenie prevádzky električkovej trate v bratislavskej Dúbravke môže mesto Bratislava vyjsť draho. Hlavné mesto totiž od Bratislavského samosprávneho kraja ako špecializovaného stavebného úradu dostalo 82-tisíc eur pokutu. Proti sankcii sa radnica odvolala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Konkurence na trati Praha - Ostrava je pro stát drahá

Přes 88 milionů korun zaplatil loni stát třem dopravcům přetahujícím se o zákazníky na trati mezi Prahou a Ostravou za státem nařízené slevy studentům, postiženým či dětem do šesti let. Českým drahám značně poklesly platby, zatímco soukromí dopravci RegioJet a Leo Express si polepšili.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky z Rakúska meškajú, niektoré sú odrieknuté

Vlaky z Rakúska do Bratislavy meškajú, niektoré sú odrieknuté. Cestujúcich do Rakúska na to upozorňuje Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) s tým, že dôvodom je silné sneženie najmä v okolí Viedne. Čas prepravy cestujúcich do cieľových staníc sa tak môže predĺžiť. V železničnej stanici Viedeň hlavná stanica vlaky všetkých kategórií nečakajú na meškajúce vlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke

Církev je proti lanovce na Hostýn

Lidé mířící na Hostýn by mohli využívat lanovku. Kilometrovou dráhu z Chvalčova na významné poutní místo na Kroměřížsku by mohla financovat skupina soukromých investorů. Jednat musí s církví, která se brzy stane vlastníkem pozemků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii železničnej stanice Prievidza

Dobrý deň pani hovorkyňa, poprosím Vás o informácie pre Regionálnu televíziu Prievidza k úpravám čakární na Železničnej stanici v Prievidzi. V čom spočíva modernizácia priestorov železničnej stanice a dokedy bude hotová? V minulosti sa hovorilo o komplexnej rekonštrukcii budovy tejto stanice, je to ešte v pláne?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Mobilní signál pronikne do tunelů pražského metra

O pokrytí tunelů metra mobilním signálem se hovoří již řadu let. Zprvu však nebylo pro operátory kvůli vysokým investicím zajímavé, ale při prodloužení trasy A projevili sami zájem. V těchto dnech byla uzavřena dohoda, díky níž je pokrývání tunelů reálnější.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v bratislavskom DP priniesli zisk

Za 20 rokov trvania akciovej spoločnosti Dopravný podnik Bratislava sa po prvýkrát podarilo vygenerovať kladný hospodársky výsledok. Súčasné vedenie Dopravného podniku Bratislava pod vedením generálneho riaditeľa Ing. Ľubomíra Belfiho nastúpilo do podniku v júli 2011. Vzhľadom na nepriaznivú situáciu v podniku boli prijaté viaceré zmeny na rôznych úrovniach riadenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tisíce námitek proti změnám v pražské MHD

Tisíce lidí už zaslaly svým městských částem námitky k plánovaným rozsáhlým změnám v pražské hromadné dopravě. Upravené trasy a jízdní řády mají začít platit od začátku dubna. Do pátku musí radnice odevzdat své připomínky organizaci Ropid, která má MHD na starosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osobná doprava na trati Tisovec - Brezno ohrozená

Dobrý deň, nakoľko sa nám do redakcie dostala zápisnica (v prílohe) z ktorej je jasné, že sa pripravuje zrušenie osobnej železničnej prepravy na trati Tisovec - Brezno. Táto informácia vyvolala u verejnosti vlnu nevôle a už je v obehu petícia o jej zachovanie. Chceli by sme o tejto veci informovať čo najviac objektívne, preto sa obraciam na Vás s prosbou o oficiálne vyjadrenie sa k nasledovným otázkam: Je pripravované zrušenie osobnej prepravy na trati Tisovec - Brezno? Ak áno v akom časovom horizonte?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Karlovy Vary plánují další lanovku

Karlovy Vary možná budou mít první nekolejovou lanovku. Měla by spojit parkoviště u hotelu Marttel s prostranstvím poblíž hotelu Thermal. Radní si ale nejprve chtějí pořídit její studii, která má ukázat, kolik by taková lanovka stála a zda by měla vůbec smysl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo bude s Ťahanovským tunelom?

Rád by som vám položil dve otázky: Je vo vašej správe bývalý železničný tunel pri obci Ťahanovce, ktorý sa nachádza vedľa súčasného dvojkoľajného železničného tunela? Ak áno, aké sú s ním plány?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Stovky vlaků ČD jezdí v zimě bez vody

Vlhčené hygienické ubrousky by si měli v zimě jako povinnou výbavu přikoupit k jízdence pasažéři Českých drah nejen v Karlovarském kraji. Ve starých vlakových soupravách totiž neteče na WC voda. Aby nezamrzla. Pokud někdo nasedne na vlak, který denně vyjíždí v 5.04 z Chebu do Plzně, v 18.08 z Chebu do Mariánských Lázní a do dalších souprav, jejichž vagony jsou vyrobené v letech 1973 až 1975, má prostě smůlu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Investície ŽSR vo Vysokých Tatrách

Chcela by som Vás poprosiť o info, či ŽSR chystajú tento rok nejaké investície vo Vysokých Tatrách. Vlani na jeseň ste mi spomínali, že v roku 2015 by sa mohla začať rekonštruovať stanica v Tatranskej Polianke, tak sa chcem opýtať, či už je jasný termín. Ak áno, poprosím aj konkretizovať, čo všetko rekonštrukcia zahŕňa, aká by mala byť výška investície a dokedy potrvá. Takisto by som sa chcela opýtať, či sa chystáte rekonštruovať aj iné stanice, resp. zastávky, príp. priecestia vo Vysokých Tatrách a tiež by ma zaujímalo, v akej fáze je príprava 3. etapy rekonštrukcie nástupíšť TEŽ na stanici Poprad-Tatry.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Karlovarské horní nádraží přestaví SŽDC

Na karlovarském horním nádraží začne stavba moderní dvoupodlažní budovy ze skla a oceli. Správci kolejí se chystají příští týden otevřít obálky s nabídkami stavbařů. Nová budova má vyrůst do konce letošního roku. Dlouhá léta odkládaná rekonstrukce karlovarského nádraží za desítky milionů korun znamená pro cestující podle investora stavby zásadní změnu k lepšímu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Maďarskí zlodeji kovov zastavili dánske vlaky

Dánska polícia zadržala trojicu maďarských zlodejov, ktorá krádežou medených káblov spôsobila niekoľkokrát kolaps prímestskej železničnej dopravy v Kodani, informoval [...] maďarský denník Bors odvolávajúc sa na informácie Maďarov žijúcich v dánskej metropole.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U Ejpovic začali razit náš nejdelší železniční tunel

Hloubení nejdelšího železničního tunelu v České republice začalo. Tunel propojí Kyšice a Plzeň a dlouhý bude přes 4 kilometry. Stavaři více než sto metrů dlouhý razicí štít Viktorie s hlavou o průměru 10 metrů spustili v úterý přesně v 16:50 hodin. Po čtyřech hodinách se ale stroj zastavil - za tu dobu urazil zhruba dva metry.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba okolia Hlavnej stanice mešká 7 mesiacov

Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa zatiaľ zmluvu s investorom prestavby okolia Hlavnej stanice Bratislava vypovedať nechystá. V informačnom materiáli, o ktorom vo štvrtok rokovalo mestské zastupiteľstvo, bol síce ako navrhovaný záver rokovať s investorom o ukončení zmluvy, resp. pripraviť podklady k vypovedaniu zmluvy, no primátor Nesrovnal tvrdí, že sa tam objavil náhodou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nekonečná kauza tragédie ve Studénce

U soudu v Novém Jičíně pokračuje soud s obžalovanými v případu tragické havárie ve Studénce z roku 2008. Tématem bylo nulové omezení dopravy při rekonstrukci mostu a jeho zasouvání nad tratí, což zásadním způsobem ovlivnilo následky srážky rychlíku se zříceným mostem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo postihli SAD Prievidza

Už v polovici decembra 2014 prestala a. s. SAD Prievidza prevádzkovať diaľkovú linku na trase Prievidza - Bratislava. Dôvodom tohto kroku bolo, že bola nerentabilná. Prepravca nevylučuje, že v budúcnosti zruší aj ďalšie zo svojich diaľkových liniek.

Celú správu nájdete na tejto stránke.