Dopravné správy

První dotovaný rychlík „na prodej“

Pod státní dotační deštník se na železnici mohou v blízké budoucnosti skrýt vedle Českých drah i jiní dopravci. Ministerstvo dopravy pod vedením Dana Ťoka [...] spustilo liberalizaci dotované rychlíkové dopravy, když vypsalo první ze série dlouho odkládaných tendrů. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bude sa modernizovať trať do Trstenej?

Dovoľujem si Vás požiadať o zodpovedanie na nasledujúce otázky ohľadne trate ŽSR č. 181: Je v pláne zvyšovanie traťovej rýchlosti na tejto trati alebo aspoň niektorých úsekov zo zníženou rýchlosťou?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

ČD musí obhájit pověst dobrého dlužníka

Manažeři Českých drah budou v březnu přesvědčovat cifršpiony z agentury Moody´s o tom, aby nesáhli na jejich ratingovou známku. Ta odráží pověst firmy jako dlužníka. Pokud by agentura hodnocení snížila, nepříjemně by se to odrazilo v hospodaření podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava vlani prvýkrát ziskový

Hospodárenie Dopravného podniku Bratislava (DPB) sa v roku 2014, vôbec prvýkrát v 20-ročnej histórii spoločnosti, neskončilo stratou, ale naopak, podarilo sa vytvoriť zisk. TASR to [...] oznámil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva DPB Ľubomír Belfi, pričom spresnil, že zisk by mal byť v niekoľkých státisícoch eur. Zatiaľ ide o neoficiálne údaje, ktoré musí potvrdiť audit. Podľa Belfiho slov však nič nenasvedčuje tomu, že "čierne čísla" nebudú potvrdené.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystané změny pražské MHD projdou úpravami

Městské části sdělily pražské organizaci ROPID řadu připomínek k návrhu rozsáhlých změn plánovaných na duben. Nelíbí se jim přesměrování některých tramvajových linek, ale ani zkrácení autobusových linek na Evropské třídě. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) bude nutná revize původního návrhu, chce, aby ROPID městským částem vyhověl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bitkári z prešovského trolejbusu ostávajú vo väzbe

Dvaja 18-roční obvinení mladíci Filip a Miroslav, ktorí v prešovskom trolejbuse napadli bezbranného cestujúceho, ostávajú vo väzbe. Rozhodol o tom odvolací Krajský súd v Prešove, ktorý v stredu na neverejnom zasadnutí zamietol ich sťažnosť proti verdiktu prvostupňového okresného súdu o vzatí do väzby.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD plánují ztrátu, ale menší než loni

České dráhy už mají pro letošek schválený podnikatelský plán. A přestože je většina čísel zatím tajná, jedna jistota zůstává; dráhy i letos počítají s výraznou ztrátou, která se bude pohybovat v řádu stovek milionů korun. Vedení podniku ztrátu přičítá hlavně na vrub finančním nákladům. Roční náklady na dluh, který k dnešku činí zhruba 35 miliard korun, se blíží jedné miliardě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba trate pri Trenčíne vypadne z eurofondov?

Ministerstvo dopravy uvažuje nad tým, že projekt modernizácie železničnej trate z Trenčianskej Teplej po Zlatovce stiahne z financovania z práve končiaceho eurofondového obdobia. Vyhlásil to [...] v Národnej rade šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Lepší vlaky ČD přitahují cestující

Cestujících ve vlacích Českých drah pět let nepřetržitě přibývá. Masivní investice do lepších vozidel se ve statistikách projevují spíše mikroskopickým růstem. Za poslední rok přibylo ve vlacích Českých drah jen zhruba půl procenta, za pět let je pak nárůst čtyřprocentní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura: Slovensko je ako malé Rusko

Šéf českého dopravcu RegioJetu Radim Jančura v rozhovore pre HNonline:
Po tom, ako odmietol vaše autobusy Nitriansky kraj, ste ich v bilbordovej kampani obvinili z korupcie a klientelizmu. Chystáte niečo podobné aj vo Svidníku, ktorý tiež odmieta vaše linky?
Čo sa týka Svidníka tak musím povedať, že toto je iný príbeh ako v Nitrianskom kraji.

Celý rozhovor nájdete na tejto stránke.

RegioJet šidí stát ve slevách pro studenty

Podnikatel Radim Jančura s oblibou kritizuje České dráhy, že dostávají ze státního rozpočtu zbytečně mnoho peněz. Sám však díky malé fintě inkasuje od státu více peněz, než na kolik má nárok. Pohrává si totiž s označováním cestovních tříd.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žlté vlaky zdraželi, cenovú vojnu nevyhrali

Súkromný dopravca RegioJet, ktorý nasadil svoje rýchle vlaky na hlavnú trasu z Bratislavy cez Žilinu do Košíc, zdvihol pred pár dňami ceny cestovných lístkov. Cenová vojna, ktorú vlani začal RegioJet tým, že núkal cestujúcim lístok z jedného konca Slovenska na druhý za deväť eur, sa tak pomaly končí. Odborníci spľasnutie cenovej bubliny očakávali, keďže jej trvanie by zrejme poslalo všetkých prepravcov do straty.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

EP Cargo koupí vagóny z miliardu

Společnost EP Cargo, která je dcerou Energetického a průmyslového holdingu (EPH), uzavřela s rakouskou firmou Innofreight smlouvu na dodávku vagonů za zhruba miliardu korun. Vagony skupina využije pro přepravu hnědého uhlí ze svého německého dolu Profen do své elektrárny Buschhaus vzdálené asi 240 kilometrů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 5. týždeň

V uplynulom týždni zaznamenali Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) dva tragické prípady zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati Bratislava Rača – Pezinok neprežil zrážku s vlakom muž, ktorý náhle vstúpil do koľajiska pred rozbehnutým vlakom. Druhá vážna nehoda sa stala na trati Výh. Svätý Jur – Pezinok, kedy vlak zrazil a ťažko zranil ženu, ktorá chcela pravdepodobne spáchať samovraždu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystá se revitalizace smíchovského nádraží

Smíchov Station Development, která je společným podnikem developera Sekyra Group a Českých drah, chce začít s revitalizací smíchovského nádraží na jaře 2017, kdy plánuje zahájit stavbu první etapy rozsáhlého projektu. ČTK to řekl ředitel pro development společnosti Sekyra Group Leoš Anderle, který je zároveň místopředsedou představenstva Smíchov Station Development.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava zavedie študentské posilové spoje

V súvislosti so začiatkom letného semestra na Ekonomickej univerzite bude od 9. februára 2015 opäť premávať posilová linka 184 z Horského parku (Hroboňova) k Ekonomickej univerzite. Autobusy z linky 184 vykonávajú aj posilové spoje na linke 31 pod označením X31 po trase Trnavské mýto - Zochova - Cintorín Slávičie údolie a späť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praze přibudou tři bezbariérové vstupy do metra

V Praze letos přibudou tři bezbariérové vstupy do metra. Dokončené budou výtahy do stanic Můstek, Anděl a I. P. Pavlova. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Jaroslav Ďuriš. Celkem mají úpravy stanic stát asi 280 milionů korun. Z 57 stanic metra je nyní bezbariérových 34.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo „zrušili“ autobus Žilina - Komárno

Spoločnosť SAD Žilina od 1. februára 2015 zrušila po 40 rokoch priame autobusové spojenie medzi Žilinou a Komárnom. Dôvodom je dosah zavedenia bezplatnej prepravy pre žiakov, študentov a dôchodcov v železničnej doprave. TASR o tom informovala hovorkyňa SAD, a.s., Žilina Ivana Strelcová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové RegioPantery budou jezdit na letiště Mošnov

Téměř 319 miliony korun přispěje v letošním roce Evropská unie na projekty z oblasti dopravy, turistiky nebo zdravotnictví v Moravskoslezském kraji. Mezi schválenými projekty jsou například výstavby cyklostezek, nákup nových vlaků nebo rekonstrukce nemocničního oddělení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická sci-fi: Ostro sledované vraky trolejbusov

Vážení vlčáci, viacerí sa sťažujete, že aj po nákupe 66 nových trolejbusov stále v uliciach stretávate „tie staré vraky“. Cítime preto potrebu. Potrebu nahlas povedať, že to nie je pravda! Tie vraky sú úplne nové! Ako iste viete, náhradné diely prozreteľne zvykneme nakupovať na roky dopredu, alebo vôbec.

Celú správu nájdete na tejto stránke.