Dopravné správy

Razítka zklamala, průvodčím ČD se vrátí kleště

Přijde ke mně průvodčí, kleštičkama zatočí, lístky prosím – nemám prosím, jak to prosím – to máte tak. Tuto známou sloku zlidovělé písně „Mašinka" si lidé zpívají už dlouhé roky. V reálu se však u nás označovací kleště na vlakové jízdenky přestaly používat v roce 2007, kdy je České dráhy (ČD) nahradily razítky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košický senior opakovane zastavil električky

64-ročný Košičan zrejme nemal svoj deň, keď vo štvrtok (29.1.2015) dvakrát zastavil električkovú dopravu na tom istom mieste. Predpoludním o 10:33 hod. na zastávke Spoločenský pavilón pri nastupovaní do električky č. 6 spadol na schody. Na miesto bola okamžite privolaná záchranná služba, polícia a dispečer DPMK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brněnské šaliny omezují bezohlední řidiči

Rozmohl se nám tady takový nešvar... Ne, tohle není filmová hláška z oblíbených Pelíšků, ale oznámení brněnských strážníků. Ve druhém největším městě Česka totiž výrazně stoupl počet bezohledných řidičů, kteří zaparkují tak, že zablokují průjezd tramvajím. A MHD nabírá mnohaminutová zpoždění.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výskumný ústav dopravný zarobí 4,29 milióna

Analytické činnosti v oblasti dopravy zabezpečí pre ministerstvo dopravy Výskumný ústav dopravný zo Žiliny. A to za cenu 4,29 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, o ktorom rezort dopravy informoval vo vestníku verejného obstarávania. Vysúťažená cena za zákazku je pritom rovnaká ako pôvodne odhadovaná cena ministerstva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Kyklop“ se vrátí na koleje

Česká železnice zažije koncem února jeden slavný návrat. Výzkumný ústav železniční (VÚŽ) převezme z nymburských dílen Českých drah po kompletní renovaci unikátní lokomotivu zvanou Kyklop. Stroj z produkce ČKD byl vyroben před čtyřiceti lety pouze ve dvou prototypech, dodnes se zachoval jediný kus. Na důležitosti mu dodává především rychlost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Osobné vlaky sa majú vrátiť na trať Zvolen - Šahy

Členovia petičného výboru za obnovenie osobnej železničnej dopravy na trati Zvolen-Šahy odovzdali v týchto dňoch petičné hárky spolu s analýzou a navrhovaným grafikonom vlakovej dopravy na Ministerstvo dopravy, regionálneho rozvoja a výstavby SR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Krym spojí s Ruskem železničně-silniční most

Ruská vláda svěří stavbu mostu z Ruska na anektovaný poloostrov Krym společnosti, kterou vlastní miliardář Arkadij Rotenberg. Ten je považován za důvěrníka ruského prezidenta Vladimira Putina – zná se s ním již od dětství. Rotenberg je také na seznamu západních sankcí, píše agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba nitrianskej autobusovej stanice mešká

Spoločnosť Arriva Nitra, a.s., odložila termín začiatku rekonštrukcie autobusovej stanice v meste pod Zoborom. Komplexná rekonštrukcia sa mala začať v sobotu 31. januára. "Vzhľadom na nepriaznivé počasie, ktoré sa podľa predpovedí nezmení ani v nasledujúcich dňoch, zhotoviteľ prác v plánovanom termíne začať nemôže," informoval Vladimír Šimko, obchodný zástupca spoločnosti Arriva Nitra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brusel chystá jednotný jízdní doklad

Jedním z velkých témat Generálního ředitelství pro dopravu Evropské komise (DG Move) pro následující léta je zavedení konceptu jednotného jízdního dokladu. Před dvěma týdny v Bruselu na setkání s evropskými novináři to uvedla dopravní komisařka Violeta Bulc.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zamestávanie absolventov u ŽSR

Dobrý deň prajem, v Denníku N pripravujeme veľkú tému o VS a o tom, ktoré VS vychovávajú schopných absolventov, ktorí sa dokážu uplatniť. Keďže to vedia povedať najlepšie firmy, oslovujeme viaceré s prosbou, či by nám vedeli pomôcť a odpovedať na par otázok. Najlepšie by bolo, ak by sa nám na otázky pozrel personalista alebo niekto, kto ma u vás vyber nových zamestnancov na starosti.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Trolejbusy se vrátí na pardubickou třídu Míru

Po více než roční pauze se v dubnu vrátí na opravenou třídu Míru v Pardubicích trolejbusy. V polovině února předají stavebníci pardubické radnici dokončenou zakázku. Další dva týdny budou mít na případné odstranění závad. Rok trvající práce na hlavní obchodní ulici by měly skončit včas.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet už chodí medzi Bratislavou a B.Bystricou

Český dopravca RegioJet, ktorý je členom skupiny Student Agency, začal včera prevádzkovať novú diaľkovú autobusovú linku. Spustil ju od februára po získaní licencie od Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Žlté autobusy začali na tejto trase premávať dnes od 5.30 h, a to každé dve hodiny. Okrem nižšieho cestovného sa žlté autobusy líšia vyšším komfortom cestovania a kvalitou služieb.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka vyveze „RegioPantery“ do Německa

Škoda Transportation získala největší českou strojírenskou zakázku v Německu. Dodá tam 38 jednopodlažních elektrických jednotek. Celková hodnota kontraktu přesáhne deset miliard korun. Vozidla typu „RegioPanter“ budou jezdit na příměstských tratích bavorského města Norimberk.

Více v přiložené tiskové zprávě.

Problémy električkovej trate v Dúbravke

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v polovici decembra 2014 vydal povolenie na predčasné užívanie zrekonštruovanej električkovej trate v Dúbravke pre účely skúšobnej prevádzky do 30. januára 2015. V rámci skúšobnej prevádzky sa vyhodnocuje funkčnosť a parametre jednotlivých zariadení električkovej trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Vagonka má nového šéfa

Ostravskou společnost ze skupiny Škoda Transportation nově povede Ing. Michal Kurtinec, Ph.D. Ten už dva roky úspěšně řídí další společnost skupiny, šumperskou Pars nova. Ve skupině Škoda Transportation působí na různých pozicích od roku 2006.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Na trnavskej stanici chýba WiFi

V novo zrekonštruovanej ŽST Trnava som si všimol, že tam chýba sieť wifi! Márne som hľadal signál po celej budove. Je to predsa bežný štanard v novovybudovaných staniciach a finančne takmer zanedbateľný.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

ČD odpustily Škodovce pokutu a mají za to platit

České dráhy musí hasit problém, který je může stát 251 milionů korun. Ministerstvo financí a regionální rady spravující regionální operační programy mají totiž problém s více než dvoumiliardovým nákupem elektrických jednotek Regiopanter, na které dráhy získaly 40 procent z evropských peněz. Drahám teď hrozí, že čtvrtinu peněz budou muset vrátit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električky T3 v Bratislave jazdia už 50 rokov

Presne pred 50 rokmi, 1. februára 1965, sa do prevádzky v Bratislave zaradili prvé električky typu Tatra T3 vyrobené podnikom ČKD Praha. Legendárne električky Tatra T3, ktoré sa počtom vyrobených kusov (cca 14000) stali najpočetnejším typom električky na svete, boli do Bratislavy dodané v rokoch 1964 - 1989 v počte 188 kusov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD se zlobí na SŽDC kvůli výluce „Wilsoňáku“

V letošním mladém železničním jízdním řádu nastala již třetí změna. Oproti předcházejícím úpravám, které se dotkly především mezistátních vlaků, se ta aktuální týká zejména provozu příměstské dopravy v Praze a okolí, v menším rozsahu ale i dálkové dopravy. Kvůli výluce části hlavního nádraží začínají některé příměstské linky a také rychlíky do Děčína či Českých Budějovic na jiných nádražích. Výluka souvisí s opravou zastřešení nástupišť, která potrvá až do roku 2017. Proběhne v osmi etapách, ještě letos lze očekávat další změny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Verejnú dopravu SR opäť podporia eurofondy

Počas januára sme informovali o Stratégii rozvoja verejnej osobnej a nemotorovej dopravy SR do roku 2020, ktorá naznačila smerovanie verejnej dopravy na Slovensku v najbližších rokoch. Ministerstvá však v roku 2014 dokončili aj ďalšie dôležité dokumenty - nové operačné programy, ktoré slúžia na čerpanie fondov EÚ počas programového obdobia 2014 – 2020.

Celú správu nájdete na tejto stránke.