Dopravné správy

Rychlíky na lince Praha - Budějovice komfortnější

Od tohoto týdne bude postupně řazena do provozu na lince Praha – České Budějovice desítka modernizovaných vozů 1. a 2. třídy, která dosud sloužila v mezistátních vlacích EuroCity. Díky tomu budou již více než dvě třetiny všech rychlíků mezi Prahou a Českými Budějovicemi nabízet v kmenové části soupravy kvalitu mezistátních expresů kategorie EuroCity. Z 32 spojů jezdících mezi Prahou a Českými Budějovicemi již 22 vlaků bude nabízet kmenovou část soupravy sestavenou z oddílového vozu 1. třídy s klimatizací a elektrickými zásuvkami a nejméně dva oddílové klimatizované vozy 2. třídy se 6 místy v oddíle a čalouněnými sedačkami.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Polovičné „robotnícke“ lístky na vlak už platia

Polovičné cestovné sa vzťahuje na týždenné a mesačné predplatné lístky v druhej vlakovej triede. "Toto opatrenie sa dotýka okolo 11 % všetkých osôb, ktoré sú prepravené slovenskými železnicami," vyčíslil na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave premiér Robert Fico (Smer-SD). K takýmto zľavám pre pracujúcich pristúpila vláda v rámci opatrení sociálneho balíčka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exšéf ČD o své roli v prodeji ČD Telematiky

Bývalého prvního muže Českých drah Daniela Kurucze si najal operátor O2, aby mu otevřel dveře do ziskové společnosti ČD Telematika. V ní mají většinový podíl právě státní dráhy a Kurucz tak čelí obviněním, že využívá při lobbingu znalosti nabyté ve funkci šéfa ČD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a trenčianska plaváreň na Ostrove

Dobrý deň, prosím Vás, chcel by som sa informovať vo veci tzv. malej stavby, ktorej súčasťou je rekonštrukcia mosta na Ostrov, vybudovanie inžinierskych sietí k "novej" letnej plavárni, vybudovanie parkoviska a niekoľko ďalších stavieb, ktoré sú predmetom tohoto "projektu". Memorandum medzi mestom Trenčín a Železnicami SR hovorí, že stavby budú realizované tak, aby sa v lete/letnej sezóne 2015 dala do užívania nová letná plaváreň na Ostrove. Chcel by som sa teda spýtať, aký je stav prác na daných objektoch, resp. či stavebník a nakoniec aj mesto Trenčín, ktoré sľúbilo sprevádzkovať letnú plaváreň do začiatku leta, dodržia termíny. Je skoro koniec januára a nič sa nedeje. Nechce sa mi veriť, že tieto celkovo náročné stavby (rekonštrukcia a rozšírenie mosta na Ostrov) za 6 mil. €; budú zrealizované cca do konca júna 2015 - teda za 5 mesiacov.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Gott láká Rakušany na výlet do Prahy vlakem

Rakouské spolkové dráhy lákají do Prahy. Cestující vábí na nízké ceny jízdenky. V reklamě využijí nabídky dva turisté, kteří za hlasitého zpěvu s pražským průvodcem v ruce přijíždí do české metropole. Když vystoupí z vlaku, narazí na Českého slavíka Karla Gotta. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy stavby železničného mosta v Trenčíne

Dobrý deň, Strana SaS [...] informovala o začatí vyšetrovania projektu výstavby železničného mostu v Trenčíne v hodnote takmer 250 miliónov eur OLAFom. Objednávateľom boli Železnice SR. Podľa poslancov vo verejnom obstarávaní zvíťazilo Združenie Pod Brezinou napriek tomu, že ich ponuka bola o 45 miliónov eur drahšia než ďalšia ponuka v poradí. Chcem Vás požiadať o reakciu.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Hradeckému DP ubývající platící cestující

O téměř šest milionů větší ztrátu letos očekává Dopravní podnik v Hradci Králové. Zastupitelé schválili pokrytí ztrát z městského rozpočtu částkou 163,5 milionů korun stejně jako loni, zbytek peněz chtějí sehnat v průběhu roku. Opozice má výhrady.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Sťažností na revízorov v bratislavskej MHD ubudlo

Cestujúci v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) sa minulý rok sťažovali na prácu revízorov menej ako v roku 2013. Počet sťažností podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) klesol až o 90 percent. Konkrétne čísla dopravca neuviedol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihočeským krajem na jednu jízdenku

V jižních Čechách chystají uvedení přelomové novinky ještě před začátkem hlavní části turistické sezony. Nová jízdenka za 250 korun bude jednodenní a cestující se s ní svezou napříč celým krajem. Rodina z Tábora se rozhodne udělat si výlet do Českého Krumlova. Vyjede vlakem do krajského města, tam využije MHD a odpoledne odjede autobusem směrem k nejnavštěvovanějšímu jihočeskému zámku. Vše na jeden lístek. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

„Hyzdič mesta Bardejov“ a ŽSR

Dnes dopoludnia (22.1.2015) sa v Bardejove uskutočnilo stretnutie zástupcov ŽSR, SAD a mesta Bardejov. Cieľom spoločného rokovania mal byť objekt ŽSR, v ktorom sídli aj SAD-ka. Objekt bol Komunitnou nadáciou Bardejov a študentmi vyhlásený v októbri minulého roka za Hyzdič mesta Bardejov. Keďže toto stretnutie sa konalo bez priamej účastí médií, chcem Vás poprosiť o výstup z tohto rokovania. Aké sa prijali závery. Čo bude prvým krokom k náprave. V akom časovom horizonte a finančnom objeme sa budú realizovať prijaté opatrenia.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nové stanice pražského metra jsou hotové

Čtyři nové stanice metra linky A jsou hotové a v únoru tudy projede první skutečná souprava - i když zatím jen ve zkušebním režimu. Dopravní podnik v těchto dnech stavbu přebírá a začíná s testovacím provozem. Cestující se z Dejvické do nové konečné stanice Nemocnice Motol svezou poprvé zřejmě 6. dubna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Stavba nového Starého mosta mešká

Stavba Starého mosta v Bratislave bude pod dohľadom bratislavských mestských poslancov. Tí totiž začínajú s poslaneckým prieskum na stavbe mosta a budovaní prvej časti električkovej trate do Petržalky. Stavba totiž mešká desať týždňov, poslanci sa obávajú, že sa do konca roka most dostavať nestihne a projekt Európska únia nepreplatí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC nesmí uzavřít další smlouvu s Kapschem

Do sporu o regulérnost soutěží na zabezpečení české železnice signálem GSM-R se poprvé vložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) zakázal předběžným opatřením uzavřít smlouvu na další zakázku v řádech stamilionů. Ta mířila, stejně jako všechny další, pod společnost Kapsch.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravný prieskum v košickej MHD

Mesto Košice realizuje v súčasnosti rôzne druhy dopravných prieskumov za účelom spracovania strategického dokumentu mesta „Stratégia rozvoja dopravy“ financovaného z Operačného programu doprava, ktorý prispeje k zlepšeniu dopravnej situácie v meste Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cestování vlaky je pro handicapované složité

Zamrzlé dveře nebo chybějící výtah. S takovými překážkami se denně setkávají při cestě vlakem handicapovaní. To, že přijede vlak pro bezbariérovou přepravu, totiž neznamená, že cestujícího na vozíku čeká bezproblémová cesta. Nízkopodlažní spoje totiž zajíždí i na nádraží, která nemají bezbariérová nástupiště. Vozíčkáři tak často musí dojet dál, než by chtěli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dôsledky prestavby električkovej trate v Košiciach

Individuálna i mestská hromadná doprava v centre Košíc bude od 1. februára obmedzená. Dôvodom je rekonštrukcia električkovej trate. Hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová neinformovala, ako dlho budú zmeny v doprave trvať. Okrem jestvujúcich dopravných obmedzení pri rekonštrukcii električkovej trate na Kuzmányho a Hviezdoslavovej ulici a na Námestí Maratónu mieru bude od 1. februára uzatvorená aj Štúrova ulica v úseku od križovatky s ulicou Kuzmányho po križovatku s ulicou Moyzesovou a Rastislavovou vo všetkých jazdných pruhoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

JHMD zvládly insolvenci a chystají rozvoj

Jindřichohradecká úzkokolejka, která odvrátila insolvenci, provoz neomezí. Nechystá ani propouštění a naopak připravuje rozsáhlou opravu kolejí za půl miliardy korun. Železničáři na [...] setkání se zástupci krajů a obcí řekli, že firmu stabilizovali. Právě obce i kraje se obávaly omezení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB mení cestovné poriadky trolejbusov

Od 1. februára 2015 budú zavedené viaceré zmeny v cestovných poriadkoch trolejbusových liniek. Významnou novinkou je zavedenie nízkopodlažných spojov, ktoré budú garantované a vyznačené v cestovných poriadkoch, podobne ako je to od roku 2008 v autobusovej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zvyšováním počtu vozidel na CNG za čistou dopravu

Koncem roku 2014 se za účasti čtyřech ministerstev uskutečnilo setkání k vyhodnocení celoročních prací Národního akčního plánu (NAP) čisté mobility. Cílem této zásadní koncepce rozvoje udržitelné dopravy v ČR je snižování emisí a závislost na klasických kapalných palivech. Setkání přineslo velmi pozitivní výsledky v otázce zvyšování počtu vozidel na CNG a budování související infrastruktury po celé České republice.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Košiciach hrozí totálny dopravný chaos

Hrozí Košičanom dopravný chaos? Najväčšia rekonštrukcia električkových tratí za posledné desaťročia výrazne obmedzí a skomplikuje dopravu v centre mesta. Mesto však občanov upokojuje. Po skončení rekonštrukcie bude doprava výrazne bezpečnejšia, tichšia a komfortnejšia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.