Dopravné správy

Praha dostane tramvaje 15T v nové podobě

V květnu vyrazí na pražské koleje tramvaj 15T v nové podobě. Soupravy ze Škody Transportation budou podle informací serveru Lidovky.cz barevně i technicky odlišné. Zároveň by měly lidem zpříjemnit cestování po hlavním městě. Budou mít pohodlnější sedačky a klimatizaci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčanom komplikuje život prestavba trate

Trenčanom komplikujú život stavby, ktoré súvisia s modernizáciou železničnej trate cez mesto. Napríklad podjazd pod železničnou traťou, ktorý by mal spájať časti Sihoť a Pred poľom, mal byť hotový už pred dvoma rokmi. Doteraz je to však len jedno veľké stavenisko. Mestské zastupiteľstvo preto vyzvalo železnice, aby prehodnotili svoj postup a dokončili predovšetkým tie stavby, ktoré zasahujú do života obyvateľov a návštevníkov mesta.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Středočeský kraj letos zaplatí za vlaky víc

Středočeský kraj letos zaplatí za železniční osobní dopravu 1,1 miliardy korun, což je asi o 30 milionů korun více než loni. Navýšení je způsobeno například zkrácením intervalů jízdního řádu na některých tratích, zavedením nového provozu na trati mezi Hostivicí a Rudnou nebo novými zastávkami.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČR otvorí na železnici dvere konkurencii

České ministerstvo dopravy urobí prvý a dlho odkladaný krok k otvoreniu trhu dotovanej železničnej dopravy. Na prelome januára a februára vyhlási prvý tender, v ktorom budú dopravcovia súťažiť o možnosť prevádzkovať motorové rýchliky na trati Plzeň-Most. Rozhodol o tom nový minister Dan Ťok. "Je v našom záujme otvoriť trh," povedal minister denníku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

CZ LOKO zmodernizuje drezíny SŽDC

Více než půl miliardy utratí v příštích měsících Správa železniční dopravní cesty za modernizaci drezín a dalších pracovních strojů pro údržbu tratí. Největší část ze čtyř vypsaných zakázek získala společnost CZ Loko. CZ Loko získalo dvě hlavní zakázky na modernizaci drezín s označením MUV 69. Celkem má opravit 49 vozidel. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prestavba považskej trate má ďalší problém

Slovensku hrozí, že práce za rekonštrukciu železničnej trate medzi Zlatovcami a Trenčianskou Teplou bude možno nakoniec hradiť z vlastného vrecka. Zmodernizovanie 12 kilometrov dlhej trate stojí 245 miliónov eur. Zákazka, ktorú dostala od Železníc SR firma TSS Grade, bola možno pridelená stavbárom neprávom. Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR musia totiž železnice znova prehodnotiť ponuky súťažiacich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Úžasná neschopnost státu dostavět železnice

V médiích se objevily zprávy, že začala stavba nejdelšího železničního tunelu v Česku, která zkrátí jízdu mezi Prahou a Plzní. Přestavba koridoru bude stát 4 miliardy korun. Radovat se ale z toho nemůžeme, protože neschopnost státu dostavět či postavit nové železniční tratě je u nás už desítky let naprosto fascinující. Stačí si vzít za příklad právě trasu mezi hlavním městem a západočeskou metropolí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Blíži sa veľtrh Transport Logistic 2015

16. medzinárodný odborný veľtrh logistiky, vnútropodnikovej logistiky, telematiky, nákladnej a osobnej dopravy sa uskutoční na Výstavisku Mníchov od 5. do 8. mája 2015. Dôvodov, prečo sa zúčastniť tohto veľtrhu, je viacero. Posledný ročník veľtrhu Transport Logistic v roce 2013 bol najúspešnejší vo svojej histórii. Zúčastnilo sa ho rekordných 1.893 vystavovateľov z 63 štátov, vrátane rekordných 10 vystavovateľov zo Slovenska, ktorí vystavovali na ploche 600 m2.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministra dopravy naštval exšéf Českých drah

Ministr dopravy se ostře postavil proti snaze vlámat se do klíčové dceřiné společnosti Českých drah. Dana Ťoka (za ANO) znepokojilo, že cestu do firmy ČD –Telematika má operátorovi, vlastněnému skupinou PPF miliardáře Petra Kellnera, otevřít bývalý šéf drah Daniel Kurucz.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v garážovaní a vypravovaní trolejbusov DPB

Od 1. februára 2015 príde ku zmene garážovania trolejbusov v jednotlivých vozovniach v súvislosti s prebiehajúcou rekonštrukciou vozovní a prevzatím údržby trolejbusov vo vozovni Hroboňova firmou Škoda Electric. Prinášame prehľad nového rozdelenia trolejbusov do vozovní Hroboňova a Trnávka a nasadzovanie jednotlivých typov trolejbusov na linky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vídeň slevami přitáhla do MHD desetitisíce lidí

Rakouské Vídni se podařilo díky slevám jízdného do městské hromadné dopravy přitáhnout tisíce nových cestujících, kteří přesedlali z automobilů. Poté, co v roce 2012 jízdenky zlevnila, prodal vídeňský dopravní podnik o 10 tisíc více ročních jízdenek. Kvůli skokovému nárůstu cestujících ale musel zainvestovat více než tři čtvrtě miliardy korun. Právě Vídní se chce inspirovat se slevami nynější vedení pražského magistrátu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka električiek v Košiciach

V rámci modernizácie električkových tratí sa od nedele 1. februára 2015 opäť rozširuje rozsah výluky električkovej dopravy. Okrem rekonštrukcie koľajových tratí na Komenského, Hviezdoslavovej a Kuzmányho ulici sa začína aj rekonštrukcia električkovej trate na Štúrovej ulici. Na Štúrovej ulici bude medzi križovatkou s Kuzmányho a križovatkou s Moyzesovou ulicou úplne vylúčená doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Arriva spustila v autobusech bezkontaktní platby

Dopravní společnost Arriva spustila na třech autobusových linkách možnost bezkontaktní platby. Cestující tak za jízdenku mohou platit přímo v autobuse s pomocí platební karty Visa či MasterCard, bezkontaktní nálepkou, chytrým mobilem nebo jiným podobným zařízením.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stanica v Starej Ľubovni chátra

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) vyberali na Slovensku stanice, ktoré prechádzajú modernizáciou. Tá staroľubovnianska na zozname chýba. „Je to škoda, budova dosť chátra,“ povedala nám pani, ktorá práve vystúpila z vlaku. „Asi preto tu zrušili toľko vlakov, aby sa tu potom nemuselo nič investovať,“ poznamenal ďalší muž. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výpadek proudu zablokoval koridor u Pardubic

Hlavní železniční koridor se od čtvrtečního rána potýká s problémy na trati u železniční stanice Pardubice. Kvůli výpadku proudu nabírají vlaky z Prahy směrem na Moravu až dvouhodinová zpoždění. K výpadku proudu ve stanici Pardubice došlo v 5:53 hod., hodinu byl provoz v místě úplně přerušen. Obnovit se ho podařilo po deváté hodině, vlaky ale během dopoledne nabírají zpoždění i více než dvě hodiny.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakom do roboty od 1. februára za polovicu

Ľudia využívajúci na cestu do zamestnania vlakovú dopravu budú mať od 1. februára zľavu vo výške 50 % z obyčajného cestovného. Rozhodla o tom v stredu vláda na návrh ministra dopravy Jána Počiatka. Zamestnanci pri ceste vlakmi mali doteraz zľavu 30 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Milionová pokuta za „Taury“ na vlacích ČD platí

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil miliónovou pokutu pro České dráhy za chybný pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah v roce 2014. Rozhodnutí je už pravomocné, řekl v úterý mluvčí úřadu Martin Švanda.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na košickú stanicu nebudú jazdiť električky

Od 1. februára sa nebude dať cestovať električkami cez Štúrovu. Začne sa tam rekonštruovať trať. DPMK v utorok oznámil zmeny v MHD. Obojsmerne neprejazdná bude pre vozidlá MHD aj autá Štúrova medzi križovatkami s Kuzmányho a Moyzesovou ulicou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát vypíše tendr na rychlíky mezi Plzní a Mostem

Ministerstvo dopravy udělá první a dlouho odkládaný krok k otevření trhu dotované železniční dopravy. Na přelomu ledna a února vypíše první tendr; dopravci se v něm utkají o možnost provozovat motorové rychlíky na trati Plzeň–Most. Rozhodl o tom nový ministr dopravy Dan Ťok.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košickí vodiči električiek prídu o prácu

V Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) sa nedávno zišli zamestnanci s vedením, aby sa dozvedeli, ako sa ich dotkne rozsiahla rekonštrukcia tratí v Košiciach. O svoj osud sa obávajú predovšetkým vodiči električiek. Začínajú pribúdať výluky, najnovšia od februára na Štúrovej ulici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.