Dopravné správy

V plzeňské MHD bude možno platit bankovní kartou

Už za několik týdnů budou mít lidé cestující městskou dopravou v Plzni další možnost nákupu jízdenky. Bude totiž možné ji pořídit také pomocí bankovní karty přímo ve vozech. Novinka tak doplní papírové a sms jízdenky a také Plzeňskou kartu, kterou lze využívat buď pro předplatné, nebo jako elektronickou peněženku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo ľuďom vadí na MHD v Bratislave

Vozidlá v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) sú preplnené a cena cestovných lístkov je vysoká. Aj na toto sa sťažovali cestujúci v prieskume, ktorý od mája do júla minulého roka realizoval Dopravný podnik Bratislava (DPB). Zapojilo sa doň 3607 ľudí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Útok na ČD podvodníkům nevyšel

České dráhy se po Správě železniční dopravní cesty staly další státní firmou, na kterou zaútočili podvodníci. Podle informací deníku E15 dostal dopravce falešný dopis, který měl přesměrovat fakturované platby na jiné účty. „Mohu potvrdit, že jsme podvodný dopis obdrželi. Interní opatření v ČD jsou velmi přísně nastavena a podvodný účel byl odhalen,“ uvedla mluvčí drah Kateřina Šubová. Podle ní k odhalení podvodu přispěla i správa železnic tím, že na svou kauzu před deseti dny upozornila a ostatní státní organizace varovala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať v Starej Ľubovni ohrozuje bobria hrádza

Situáciu s bobrami možno označiť za kurióznu, keďže hlodavcov si začali viac všímať aj úrady. Rovnako v strehu sú aj železničiari, ktorí pravidelne kontrolujú trať. „Videl som ich tu, sú poriadne veľké. Pozrite sa, koľko stromov tu obhrýzali. Tu majú noru,“ povedal nám muž, ktorý vraj bobrov viackrát videl, ukazujúc na miesto pri malom potoku Jarabinka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exministr dopravy se živí zahradničením

Velkého byznysu i politiky jsem si užil dost, říká exministr dopravy Antonín Prachař, který po odchodu ze Sobotkovy vlády zcela otočil kormidlem své profesní dráhy. Rozhodl se naplno věnovat zahradnické profesi. Stal se ředitelem firmy Zahrady Alfa, kterou už přes dva roky z osmdesáti procent vlastní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petícia žiada návrat vlakov na trať Zvolen - Šahy

Takmer 6 800 podpisov už získali aktivisti z hontianskeho regiónu pod petíciu, ktorou bojujú za obnovenie osobnej železničnej dopravy na trati Zvolen – Šahy. Ministerstvu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja ju chcú spolu s podporným stanoviskom dotknutých miest a obcí odovzdať do konca januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky z Mnichova zastaví v žst. Plzeň-Jižní předměstí

Vzhledem k rozsáhlé výlukové činnosti SŽDC ve stanici Plzeň hlavní nádraží musí České dráhy přistoupit v dálkové dopravě k následujícímu opatření:

od neděle 25.ledna nepřetržitě do 12. prosince 2015  se na spojích EC a Ex München – Plzeň – Praha hl.n.  výměna lokomotiv uskuteční už ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí.

Vlaky budou zastavovat pro nástup a výstup cestujících ve stanici Plzeň-Jižní Předměstí a přijedou do stanice Plzeň hlavní nádraží o 10 minut později. Ve stanici Plzeň hlavní nádraží nebude zajištěn přestup na přípojné vlaky.

V opačném směru Praha – Plzeň – München jedou tyto vlaky bez omezení a bez mimořádného zastavení ve stanici Plzeň jižní předměstí.

České dráhy se omlouvají za komplikace. Informace o výluce  jsou k dispozici v dotčených stanicích, na webu Českých drah
www.cd.cz/omezeniprovozu a informace poskytnou operátoři Kontaktního centra ČD na telefonu 840 112 113.

Výlukový jízdní řád najdete v příloze.

Výsledky prieskumu bratislavskej MHD

Dopravný podnik Bratislava spolu s audítorskou firmou KPMG v roku 2014 zrealizovali prieskum spokojnosti cestujúcich s názvom Ako zvýšiť kvalitu služieb MHD v Bratislave. Prieskum prebiehal na internete a neskôr aj prostredníctvom dotazníkov v predajniach DPB.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Handrkování kolem kuponů pražské MHD trvá

Praha by měla poskytovat kompenzace lidem, kteří si koupí roční kupony na městskou hromadnou dopravu před plánovanou slevou. "Nyní o tom povedeme diskusi uvnitř koalice," uvedla v dotazech pro radní na webu magistrátu primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehodovosť v bratislavskej MHD sa znížila

Dopravný podnik Bratislava prijal v roku 2011 súbor opatrení na zníženie nehodovosti vozidiel MHD. V roku 2014 sa v medziročnom porovnaní prejavili pozitívne výsledky týchto opatrení. Vedenie DPB, a.s. pravidelne vyhodnocuje štatistiky nehodovosti a škodových udalostí a následne prijíma aj ďalšie opatrenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava haly pražského „hlaváku“ ovlivní spoje ČD

Jedna z nejdelších a nejrozsáhlejších výluk zasáhne vzhledem k výjimečnosti pražského hlavního nádraží také nejvíce cestujících. Správa železniční dopravní cesty bude rekonstruovat zastřešení haly nad nástupišti. Práce se uskuteční po etapách, první se týká nástupišť 1 – 4. České dráhy proto od pondělí 2. února musí přistoupit k úpravám v dálkové i regionální dopravě. Změní se cílové stanice, u některých spojů časy a přeruší se přímá linka S7 Řevnice – Úvaly.

Detailní informace jsou v přiložené tiskové zprávě.

ŽOS Vrútky vyrobí pre ZSSK 17 nových vozňov

Štátny osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nakúpi 17 nových vozňov od spoločnosti ŽOS Vrútky. Zákazka vyjde železničiarov na 30,94 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Taký je výsledok súťaže, ktorý je zverejnený vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid sjednocuje vzhled příměstských autobusů

Autobusy příměstských dopravců, které fungují v rámci Pražské integrované dopravy, by měly mít jednotný vzhled. Rozhodla o tom společnost Ropid, která organizuje dopravu v hlavním městě a okolí. Cílem je zjednodušení orientace cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Potemkinov nový Starý most

Už dlho sa na stavbe bratislavského Starého mosta cez Dunaj nepracovalo s takou intenzitou ako vo štvrtok. Na petržalskej strane sa to hmýrilo robotníkmi, hučali stavebné stroje, všetko bolo v pohybe. Zo zrejmého dôvodu – návštevu staveniska ohlásil novozvolený primátor Ivo Nesrovnal. A ľudí zodpovedných za narastajúce meškanie výstavby premostenia aj súvisiacej električkovej trate poriadne „srovnal“.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mongolský prezident přijel do Prahy vlakem

Netradičně vlakem přicestoval v neděli na oficiální státní návštěvu Česka mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž. Na pražském hlavním nádraží ho uvítali zástupci prezidentské kanceláře, ministerstva zahraničí a mongolské ambasády. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

V dějinách samostatné ČR se něco takového stalo vůbec poprvé, jak s předstihem upozornil jiný článek.

K modernizácii žst. Trenčín

Chcel by som sa informovať ako občan mesta Trenčín o ŽST v tomto meste a jej rekonštrukcii nástupíšť. Zaujímalo by ma, prečo stále ešte není dokončený podchod pod nástupištiami, niektoré detaily na nástupištiach či schodiská do podchodov. Celkovo mi ten dojem príde z toho taký, ako keby tam nikto nerobí nič a práce sa vlečú slimačím temptom, vôbec sa dôkladne nedbá na detaily ktoré som si napríklad dnes všimol pri čakaní na vlak na 3. nástupišti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Foxconn vozí součástky z Číny do ČR vlakem

Čína patří k zemím s nejrychleji se rozvíjející ekonomikou. Logicky proto také představuje významný potenciál ať už pro námořní rejdaře, nebo pro železniční dopravce. Železniční přepravy jsou zejména v Rusku podporovány investicemi do infrastruktury a lokomotivního parku. Tento přepravní proud je samozřejmě zajímavý i pro ČD Cargo, neboť na území České republiky se nacházejí dvě pobočky čínské společnosti Foxconn.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kedy sa dočká žst. Martin rekonštrukcie?

Prečo bola prednostne riešená rekonštrukcia žel. stanice v T. Tepliciach ? Prečo doposiaľ nedošlo k rekonštrukcii žel. stanice v Martine? Kedy bude zrekonštruovaná prípadne čiastočne opravená žel. stanica v Martine?

Odpoveď na túto aj ďalšiu otázku nájdete na tejto stránke.

Den otevřených dveří Tunelů Ejpovice

Chcete si prohlédnout největší razicí štít TBM v ČR?
24. ledna 2015 od 10 do 15 hodin
• navštivte Den otevřených dveří Tunelů Ejpovice
• východní portál tunelů, mezi obcemi Kyšice a Dýšina (49.7632914N, 13.4796356E) viz mapa níže
• parkování v areálu I.P.P.E. Dýšina, odkud bude zajištěna kyvadlová autobusová doprava
• délka trasy přibližně 1,5 km
• doporučujeme pevnou obuv a teplé oblečení
 
Pozvánku najdete na této stránce.

ZSSK kúpi nové vozne za milióny eur

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) nakúpi sedemnásť nových klimatizovaných osobných vozňov 2. triedy pre regionálnu dopravu od spoločnosti ŽOS Vrútky, a. s. za 30,94 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Dodávateľa vybrala vo verejnej súťaži spomedzi troch prijatých ponúk, keď predpokladaná cena dvanásťmesačnej zákazky bola 31,28 milióna eur bez dane.

Celú správu nájdete na tejto stránke.