Dopravné správy

Pražské tramvaje 15T ForCity stále zlobí

Peripetie kolem pražské zakázky na tramvaje 15T ForCity od plzeňské Škody Transportation pokračují. Na tramvajích se totiž objevují další závady, které zvyšují náklady na provoz, a kvůli kterým jsou vozy velmi nespolehlivé. Vyplývá to z analýzy techniků pražského Dopravního podniku (DPP), na kterou upozornil časopis Týden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Čo s traťou Plavecké Podhradie – Plavecký Mikuláš?

Chcem sa Vás opýtať aká je situácia ohľadom železničnej trate Plavecké Podhradie – Plavecký Mikuláš. Bratislavský samosprávny kraj sa usiluje o obnovenie tejto časti trate a o obnovenie dopravy na celej trati zo Zohoru do Plaveckého Mikuláša. Podľa informácií, ktoré nám poskytol bratislavský kraj, má BSK záujem o prenájom tejto trate za symbolickú cenu, od železníc však žiadne vyjadrenie nedostalo. Chcem sa Vás preto opýtať aké sú kroky ŽSR v súvislosti s predmetnou traťou a či bude prenajatá kraju, ktorý má o ňu záujem a po rekonštrukcii by chcel na nej obnoviť pravidelnú dopravu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

LEO Express prodělal na každé jízdence 135 Kč

Soukromý železniční dopravce Leo Express snížil v druhém roce plného provozu svoji ztrátu o 40 milionů korun, stále ale se svými vlaky výrazně prodělává. Firma je přesto s čísly spokojená: bez započítání odpisů a úroků je dopravce ziskový.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vetvenie linky MHD č. 21 v Bratislave

K rozvetveniu trasy autobusovej linky č. 21 v smere do Devínskej Novej Vsi prišlo v súvislosti so zhusteným intervalom a zvýšenou prepravnou kapacitou tejto linky. Dopravný podnik Bratislava (DPB) tým vysvetľuje fakt, že každý druhý spoj v priebehu dňa nesmeruje k automobilovému závodu, ale končí na ulici Na hriadkach. Tieto zmeny zaviedol DPB po 15. novembri v súvislosti s otvorením nového obchodného centra na Boroch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Expressu vadí státní dráhy, naše i polské

Málokdo dokáže svůj byznys obhajovat tak zapáleně jako Leoš Novotný. Železniční dopravce Leo Express sice loni prodělal 120 milionů, ale jeho šéf věří, že je jen otázkou času, kdy se jeho podnikání zlomí do pozitivních čísel. A budoucnost vidí v propojení vlaků a autobusů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spor o názov zastávky pri Strečne

Nezbudská Lúčka sa sporí so Strečnom o názov tabule, ktorá má visieť na železničnej zastávke. Tá je síce v Nezbudskej Lúčke, ale volá sa Strečno. Ministerstvo na návrh železníc rozhodlo, že sa bude nazývať Nezb.Lúčka-Strečno, obec Strečno to chce naopak a vraj sa odvolala. Čo nové je v tomto smere? Prosím, napíšte mi tiež: Prečo v minulosti mohla táto zastávka dostať názov susednej obce? Táto zastávka nie je jediná, ktorá sa nachádza na Slovensku na území inej obce. Koľko je takých prípadov? Menia ich názvy železnice alebo je to vždy na návrh obce? Koľko stojí premenovanie zastávky a za ktoré položky vlastne obec platí?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

SŽDC chystá rekordní investice do tratí

Správa železniční dopravní cesty má letos na nové investice do tratí připraveno 36 miliard korun, skoro trojnásobek sumy utracené loni. „Nikdy v minulosti jsme neměli k dispozici tolik finančních prostředků pro modernizaci železniční sítě,“ řekl mluvčí správy Marek Illiaš. Rekordní částka je částečně výsledkem souhry šťastných okolností.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava vybral firmu na čistenie vozidiel

Dopravný podnik Bratislava začiatkom roka 2015 podpísal novú zmluvu na čistenie vozidiel MHD. Víťazom verejnej súťaže sa stala spoločnosť cata-REAL, s.r.o. z Dolného Kubína, ktorá uvedenú činnosť pre DPB vykonáva už od roku 2012. Zmluva na čistenie vozidiel bola uzavretá na obdobie 48 mesiacov a maximálny finančný objem zákazky je 3,56 mil. € bez DPH.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express loni prodělal „jen“ 120 milionů

Byl to pro nás zlomový rok, říká o uplynulých dvanácti měsících Leoš Novotný. Jeho Leo Express na českých kolejích opět prodělal, ale ztrátu dokázal oproti roku 2013 srazit o čtvrtinu na 120 milionů korun. Šéf firmy se zároveň dohodl s bankami, že jeho podnikání podrží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD vlani výrazne obnovili park osobných vozňov

Obrovské investície do vozňového parku sa začínajú prejavovať nielen v komforte, ale aj v priemernom veku osobných vagónov. Podľa údajov Českých dráh (ČD) priemerný vek ich vozňov bol v vlani v januári 20,34 roka a do konca decembra sa znížil o viac ako 16 mesiacov. Je to výsledok najmä nákupu celistvých vlakových súprav za 4,8 miliardy Kč (171,05 milióna eur).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdci v ČR loni projeli desítky návěstidel

Českým strojvůdcům se nedaří snižovat počet jejich chyb a v čím dál víc případech projíždí s vlakem ve chvíli, kdy podle železničního „semaforu“ mají stát. Ukazují to čerstvé statistiky Drážní inspekce za loňský rok, které má MF DNES k dispozici.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovanie vlakom na slovenský spôsob

Každý z vás už asi niekedy cestoval vlakom, a ten, kto nie, nech si to okamžite vyskúša. Ide o nezabudnuteľný zážitok na celý život, a to hlavne v prípade, ak sa rozhodnete cestovať v nedeľu poobede rýchlikom na trase KE-BA. Chuť spáchať samovraždu vás prepadne už na stanici a ešte sa vystupňuje, keď uvidíte staré koženkové kupé preplnené dôchodcami, ktorí si voľný čas krátia kupovaním miesteniek za euro a zaberaním miesta pre tých, ktorí za cestu zaplatili 20 eur.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

První česká tramvaj na baterky míří do USA

Strojírenská společnost Inekon Group dokončila jako první v Česku vývoj tramvaje na bateriový pohon a její testování v ostrém provozu. Na řadě je nyní sériová výroba a dodávka prvních sedmi vozů pro americký Seattle za bezmála 30 milionů dolarů, tedy za více než 700 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O štandardoch slovenských železničných staníc

Mohli by ste mi prosím poslať ešte prehľad štandardov, ktoré začnú platiť v januári 2016? (tam už nie sú dobre viditeľné) A tiež tie, ktoré začnú platiť neskôr?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Lidé si stěžují na pokladní ČD

Česká rada dětí a mládeže kritizuje způsob, jakým České dráhy omezily poskytování skupinových slev. Státní dopravce si v upraveném jízdním řádu platném od Nového roku stanovil podmínku, že skupiny musí přesný počet cestujících ohlásit tři dny dopředu. Podmínka má sice platit až od jara, někteří pokladní to ale zřejmě pochopili špatně a slevu odmítají přiznat už nyní.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka do Petržalky naberá meškanie

Keby po bratislavskom Starom moste už túto jeseň naozaj prešla električka, ako to predpokladal pôvodný harmonogram prác na jeho obnovu, stal by sa malý zázrak. Most dnes totiž prakticky nejestvuje a stavebný ruch na trase budúcej električkovej trate na oboch stranách Dunaja je skôr stavebným tichom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha chystá převrat v MHD

Praha připravuje největší změny v městské hromadné dopravě od září 2012. Souvisejí s dubnovým otevřením čtyř nových stanic metra, podle radního pro dopravu Petra Dolínka se ale dotknou téměř všech městských částí. Vůbec poprvé pojede autobusová linka Strahovským tunelem. Spojí Dejvice, Anděl a Spořilov.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štát preventívne zakročí proti zlodejom kovov

Výkup kovov sa predsa len sprísni. Tí, ktorí budú odovzdávať šrot do zberní, nedostanú zaň peniaze na ruku, ale výkupca im ich pošle na bankový účet. Ak ho nebudú mať zriadený, dostanú peniaze poštou. Envirorezort si od sprísnenia pravidiel sľubuje vyčistenie trhu od nepoctivých zberní, ktoré vykupujú aj kradnutý odpad.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava kolejové haly pražského „hlaváku“ se blíží

Pražské hlavní nádraží se konečně po letech příprav dočká opravy historické ocelové střechy nad prvními čtyřmi nástupišti. Práce začnou v únoru, hotovo by mělo být na jaře roku 2017. Dělníci budou zastřešení obnovovat postupně, cestujícím se přitom nevyhnou výluky a dopravní komplikace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusom RegioJet za polovicu

Súkromný vlakový dopravca RegioJet plánuje začať prevádzkovať nedotovanú diaľkovú autobusovú linku Banská Bystrica - Nitra - Bratislava a späť v pondelok 2. februára. Ako oznámila spoločnosť, na trase bude jazdiť denne štrnásť spojov zhruba za polovičné ceny oproti súčasnosti.

Celú správu nájdete na tejto stránke.