Dopravné správy

V jídelních vozech JLV prosazují zdravou výživu

Cestující na železnici se [...] dozvědí nutriční složení pokrmů servírovaných v jídelních vozech. Opatření je součástí příklonu ke zdravější výživě, který společnost JLV dříve známá jako Jídelní a lůžkové vozy ve vlacích spolu s představením nové zimní sezonní nabídky přináší.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rok 2014 v nitrianskej MHD

Rok 2014 bol bohatý na udalosti v mestskej hromadnej doprave Nitra. Vybrali sme pre Vás tie najdôležitejšie z nich.
11. januára bola na ul. Dolné Hony zriadená nová zastávka Priemyselný park III. Skrátila sa tým dochádzková vzdialenosť k najbližšej zastávke pre zamestnancov firmy Horecup.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Osud sesuté tratě u Litochovic je nejistý

Práce na dostavbě zavaleného úseku dálnice D8 u Litochovic nad Labem by mohly opět pokračovat po polovině roku. Do té doby by totiž měla skončit sanace svahu, který se utrhl v červenci 2013 a zavalil stovky metrů rozestavěné autostrády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Solaris vyvíja dvojkĺbový hybridný autobus

Na ambicióznom projekte navrhnutia, vyrobenia a neskôr testovania hybridného autobusu s dĺžkou 24 metrov spoločne pracujú Solaris Bus & Coach S.A., Politechnika Poznańska (Technická univerzita v Poznani) a Politechnika Warszawska (Technická univerzita vo Varšave).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nekonečný příběh jménem Opencard pokračuje

Firma eMoneyServices (EMS), která vlastní majetková práva k Opencard, dnes městu předložila konkrétní návrhy budoucnosti projektu. Kartě chce dát nové funkce a služby, díky kterým by se prý uživila sama bez pomoci města. Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) jsou ale detaily nabídky neveřejné. Vyjádří se k nim během ledna.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii v Trenčíne

Chcem sa prosím Vás spýtať na rekonštrukciu železničnej stanice v Zlatovciach - Trenčín. Pribudlo tam rozšírenie budovy, zaujíma ma jej účel a kedy bude dokončená.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Muž se třemi promile si ustlal v kolejišti

Ne právě bezpečné místo ke spánku si v pondělí večer vybral společensky unavený pětatřicetiletý muž v Lomnici nad Lužnicí na Jindřichohradecku. Opilec si lehl do kolejiště u nádraží. Naštěstí si jej všimla výpravčí. „Policie přijala ve 22:30 oznámení výpravčí Českých drah z Lomnice nad Lužnicí, že se v železničním kolejišti pohybuje podnapilá osoba,“ upřesnila policejní mluvčí Hana Millerová. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Wi-Fi vo vozidlách žilinskej MHD

DPMŽ spustil 23. októbra 2014 testovaciu prevádzku poskytovania Wi-Fi pripojenia na sieť Internet v trolejbuse Škoda 31 Tr SOR #265. Do konca mesiaca bolo možné pripojiť sa na Internet prostredníctvom Wi-Fi už v 5 trolejbusoch Škoda SOR. Po vyhodnotení testovacej prevádzky trvajúcej približne 3 týždne, počas ktorých sa cez Wi-Fi pripojilo na Internet 4 135 užívateľov, padlo rozhodnutie rozšíriť počet vozidiel s Wi-Fi o ďalších 15.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mimořádná změna jízdního řádu SŽDC od 2. února

Správa železniční dopravní cesty připravila od pondělí 2. února 2015 mimořádnou změnu jízdního řádu železniční osobní dopravy. Stalo se tak zejména v návaznosti na výluky ve stanici Praha hlavní nádraží, kde začne rekonstrukce zastřešení haly nad prvním až čtvrtým nástupištěm.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

O modernizácii železničného uzla Čierna nad Tisou

Obraciam sa na Vás s otázkami, ktoré sa týkajú modernizácie železničného uzla v Čiernej nad Tisou.
V akom štádiu je modernizácia?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Srážka vězeňského autobusu s vlakem v Texasu

Nejméně deset lidí zemřelo a pět bylo zraněno při nehodě autobusu převážejícího vězně na západě amerického státu Texas. Vozidlo dostalo smyk na nadjezdu, sjelo z něj a srazilo se s projíždějícím nákladním vlakem, informovala agentura AP.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava modernizuje svoje vozovne

Na pondelok 19. januára 2015 ohlásil Dopravný podnik Bratislava (DPB) začiatok modernizácie vozovní Hroboňova a Jurajov dvor. V prvej etape modernizácie sa preinvestuje 12,6 mil. € bez DPH, z ktorých väčšinu získal DPB z fondov Európskej únie. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Poděbradech se rodí železniční nadjezd

Železniční nadjezd, který budují stavbaři za téměř 114 milionů korun od loňského března v Poděbradech, bude kompletně dostavěn do konce září. Právě dokončují práce na první etapě, která měla za úkol hlavně připravit stavbu na betonáž.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 2. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali počas uplynulého týždňa dve zrážky vlakov s civilnou osobou. V stredu (7.1.) krátko po 8-mej hodine ohlásil rušňovodič EC vlaku na trati Bernolákovo – Senec, že zrazil a usmrtil muža, ktorý sa pohyboval v koľajisku. Na druhý deň sa odohrala podobná tragická udalosť na trati Šelpice – Trnava, kde osobný vlak zrazil na železničnom priecestí muža. Pravdepodobne išlo o samovraždu. Oba prípady vyšetruje polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet získal ve SR licenci na autobusovou linku

Soukromý železniční dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency po několikaměsíčním sporu se slovenskými úřady získal na Slovensku licenci na provozování autobusové linky z Banské Bystrice do Bratislavy. Příslušné povolení dopravci udělil Banskobystrický kraj (BBSK), oznámil jeho mluvčí Vladimír Gürtler.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Košice opäť obstaráva nové trolejbusy

Dopravný podnik mesta Košice sa po decembrovom zrušení verejného obstarávania opäť pokúša vysúťažiť nové trolejbusy. Vo Vestníku verejného obstarávania č. 8/2015 zverejnil dňa 12. januára 2015 oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodovka změnila svůj symbol

Skupina Škoda Transportation se rozhodla sjednotit firemní komunikaci a s novým rokem představuje moderní vizuální styl. Tímto krokem došlo k přizpůsobení vizuální stránky společnosti současným trendům. Změnou prošel mimo jiné i tradiční symbol Škody okřídlený šíp, který reprezentuje firmu už téměř jedno století.



Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Washingtonské metro zaplnil dym

Stanicu metra v centre americkej metropoly Washington D.C. v pondelok popoludní (miestneho času) zaplnil dym, ktorý tam zabil najmenej jedného pasažiera. Celkovo museli hospitalizovať až 84 ľudí, ktorí sa nadýchali splodín, informuje v utorok spravodajský portál stanice CNN.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Korupčník“ Fico hatí Jančurovy plány

Na výrazně levnější jízdné oproti státnímu dopravci láká podnikatel Radim Jančura i na Slovensku. Po jeho velkém vstupu na trať Bratislava - Košice, kde cestující svými vlaky vozí za devět eur, ale přiznává, že bude muset zdražit. Podnikání mu totiž značně zkomplikovalo rozhodnutí vlády: bezplatné cestování vlakem pro děti, studenty a penzisty. „Fico je největší korupčník na Slovensku,“ reaguje na to Jančura.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trať na východ sa modernizuje od roku 1999

Na Slovensku sa v súčasnosti modernizujú na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu (km/h) tri úseky železničných koľají na trase z Bratislavy na východ krajiny. Konkrétne ide o trať zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú, z Beluše po Púchov a z Považskej Teplej po Žilinu.

Celou zprávu najdete na této stránce.