Dopravné správy

ČD přibrzdí v investicích do obnovy vozidel

České dráhy letos výrazně omezí velké nákupy nových vozidel. Vyplývá to z aktuálního investičního plánu firmy, který MF DNES získala. Loni České dráhy utratily za nové vlaky 4,8 miliardy korun, letošní plán počítá s 2,4 miliardy korun, tedy přesně s polovinou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prúdový pohon ako slepá ulička vývoja vlakov

Počas studenej vojny sa odohrávali preteky nielen vo vesmíre. Čosi podobné sa dialo aj na koľajniciach. Američania a Rusi sa snažili postaviť superrýchly vlak. Recept? Prúdové motory z lietadiel! Japonci so svojím Shinkansenom sa im však mohli iba smiať.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Politici protežují trať Praha - Mnichov

Výstavba železničního koridoru Plzeň - Domažlice - Schwandorf - Mnichov je nutná pro rozvoj hospodářských vztahů mezi Českem a Bavorskem, které je nejdůležitějším obchodním partnerem ČR. Vyplývá to z rezoluce, kterou [12.1.2015] schválili náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jaroslav Bauer a člen německého spolkového sněmu a místopředseda výboru pro dopravu Karl Holmeier.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové vlaky ZSSK za milióny všade neuvidia

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) sa nedávno pochválila ďalšími novými vlakmi. Už v decembri nasadila do prevádzky päť poschodových elektrických súprav s vlastným pohonom, ktoré nepotrebujú lokomotívy. Do arzenálu pribudlo aj sedem jednotiek so spaľovacím naftovým motorom, ktoré sa nasadzujú na neelektrifikovaných bočných tratiach.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda schválila prodej majetku SŽDC za tři miliony

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky rozhodla, že Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) může prodat šest nemovitostí v ceně téměř tří milionů korun. Informoval o tom tiskový odbor vlády. O možnost prodat nepoužívané drážní domky a pozemky v okolí železničních tratí žádá správa železnic kabinet pravidelně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia považskej trate stála už miliardu

Na Slovensku sa v súčasnosti na rýchlosť 160 kilometrov za hodinu modernizujú tri úseky železničných koľají na trase z Bratislavy na sever krajiny. Konkrétne ide o trať zo Zlatoviec po Trenčiansku Teplú, z Beluše po Púchov a z Považskej Teplej po Žilinu. V krátkom čase sa pritom podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej predpokladá začiatok modernizácie úseku z Púchova po Považskú Teplú.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovácké souměstí se dočká lepší dopravy

Uherské Hradiště, Staré Město a Kunovice budou mít do půl roku hotový nový dopravní plán. Díky němu se lidé mají dočkat snadnějších cest do práce, školy i za zábavou. Řešit má kritizovanou městskou hromadnou dopravu i parkování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Obnova električkových tratí v Košiciach obrazom

Od začiatku tohto roka rekonštruujú električkovú trať v úseku Stará radnica – Hviezdoslavova ulica - Námestie Medzinárodného maratónu mieru (MMM), vrátane otočky na Strojárenskej ulici. Zmena v doprave na Námestí MMM sa týka vodičov aj cestujúcich, ktorí používajú autobusy a električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vsetínské nádraží čeká na rekonstrukci

Vlakové nádraží ve Vsetíně je ve velmi špatném stavu. Přípravy na rekonstrukci už začaly, od zahájení stavby však cestující dělí ještě několik let, odstartuje zřejmě až v roce 2019. Je součástí transevropské železniční sítě a nutně potřebuje opravu. Na tom se shodnou všichni, lidmi ve městě počínaje a Správou železniční dopravní cesty konče. Přestože termín zahájení prací je zatím v nedohlednu, věci kolem vlakového nádraží ve Vsetíně se daly do pohybu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ministerstvo sa k odvolaniu RegioJetu nevyjadrilo

Ministerstvo dopravy sa zatiaľ nevyjadrilo k odvolaniu súkromného dopravcu RegioJet proti tomu, že mu Bratislavský samosprávny kraj vlani v novembri zamietol vydať licenciu na prevádzku nedotovanej diaľkovej autobusovej linky Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. Rezort tvrdí, že nepozná konkrétne detaily tohto prípadu, preto nemôže zaujať stanovisko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nové problémy ostravské staré tramvaje č. 5

Nadšení, ale i zklamání. Takové emoce vzbudily velké změny v jízdním řádu tramvajové linky číslo 5, která už devadesát let vozí cestující z Ostravy-Poruby do Kyjovic na Opavsku. „V minulosti jezdila tramvaj často hlavně o víkendu, ale ve všední dny mimo špičku jen jednou za hodinu. Teď jezdí v týdnu co půl hodiny, takže lidé jsou nadšení,“ říká starosta ostravské části Krásné Pole Tomáš Výtisk.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vozidlové novinky v nitrianskej MHD

Dňa 23. decembra 2014 bol z evidencie vyradený autobus Karosa Renault City bus NR-064GM. Tento autobus z roku 1998 sa po zaradení v roku 2012 istý čas objavoval na linkách stabilne, neskôr bol evidovaný už len ako rezervné vozidlo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ropid dokončuje návrh změn v pražské MHD

Organizace Ropid dokončuje návrh změn v pražské městské hromadné dopravě poté, co se na jaře otevřou čtyři nové stanice na lince A metra. V polovině ledna chce materiál předložit dotčeným městským částem k připomínkám. Pokud vše půjde podle plánu, měly by se pásky v nových stanicích Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol stříhat 6. dubna. Nejpozději v tento den se změní také trasy a jízdní řády navazující povrchové dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR v roku 2014

Ako by ste charakterizovali rok 2014 pre ŽSR z hľadiska prevádzky a hospodárenia? Čo bolo pre spoločnosť v tomto roku najdôležitejšie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

AŽD dodá zabezpečovací zařízení do Makedonie

Česká společnost AŽD Praha podepsala smlouvu o dílo v hodnotě 3,1 milionů EUR na dodávku a instalaci zabezpečovacího zařízení pro železniční koridor Kumanovo- Beljakovce, Makedonie.

V tendru, vyhlášeném správcem infrastruktury železnic Makedonie v roce 2013, se česká společnost zařadila jako jeden ze zhotovitelů vedle německé společnosti H.F. Wiebe GmbH & Co KG, a italské společnosti MerMec S.pa. Práce AŽD Praha zahrnují projekci, výrobu, dodávku, instalaci, testování a uvedení do provozu staničních a traťových zabezpečovacích zařízení pro celkem tři železniční stanice na trati dlouhé 31 km a systému jejich dálkového řízení.

„Jedná se spíše o menší zakázku, ale o to větší má strategický význam. V Makedonii se totiž jedná o historicky první aplikaci plně elektronických zabezpečovacích zařízení, a tak si nemůžeme dovolit žádné zaváhání,“ říká ředitel zahraničního marketingu a obchodu AŽD Praha Petr Žatecký a dodává: „Země bývalé Jugoslávie dlouhodobě patří mezi naše prioritní trhy, na které se velmi soustředíme a do kterých také značně investujeme. Vedle tohoto projektu v Makedonii nyní AŽD Praha realizuje například prestižní projekt rekonstrukce hlavního nádraží Bělehrad v Srbsku. Od obou těchto projektů si slibujeme posílení a upevnění naší pozice na trzích zemí bývalé Jugoslávie.“

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Veľká modernizácia trate a „malý“ problém

Prosím vás ako je to s ulicou pred Poľom stále sa iba sľubuje že to bude vtedy a vtedy a máme pocit že sa tam stále viac a viac kope a termíny utekajú jeden za druhým 15.11.2014 podľa Inda mala byt ukončená komunikácia medzi domami a chodníky a ani 2.12.to nie je kontroluje to niekto alebo sme moc ďaleko od mestského úradu?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Stížnosti zpozdily prodloužení tramvajové tratě

O pět zastávek by se měla podle plánů prodloužit tramvajová linka, která nyní končí na Divoké Šárce. Radnice Prahy 6 ale požaduje přepracování projektu, lidem vadí třeba menší počet parkovacích míst. Místo aby tramvaj sjela z Evropské ulice na obratiště a hlášení v zastávce Divoká Šárka upozornilo cestující, že se jedná o konečnou stanici, z reproduktorů zazní: „Příští zastávka Vlastina.“ 

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet chce linku do Bystrice otvoriť 1. februára

Súkromný vlakový dopravca RegioJet chce začať prevádzkovať pravidelnú nedotovanú diaľkovú autobusovú linku z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice predbežne 1. februára. Očakáva totiž, že Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) rozhodne o vydaní dopravnej licencie do 14. januára.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovy Vary mají absurdní zastávku MHD

Absurdní podobu získala nová zastávka karlovarské MHD na lince č. 2 v Moskevské ulici. Stojí prosklenou stěnou směrem do ulice a jedna boční stěna chybí. Cestující si tak stěžují, že do přístřešku fouká a prší. „Jiné přístřešky mají prosklené obě boční stěny. Tady je jedna z nich otevřená. Jako na potvoru je to ta, která je otočená na západ, odkud většinou vane vítr. Do zastávky tak fouká, prší a lavička je mokrá. Přístřešek je víceméně na nic,“ zlobí se karlovarský senior Petr Chalupa, který na problém upozornil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trenčiansky železničný most vzbudzuje obavy

Na internetových fórach sa začali šíriť *fotografie podmytého piliera(1. pilier zo strany mesta) na železničnom moste. Pravdepodobne je to spôsobené zlým navrhnutím montážnych hrádzi a násypov pri stavbe nového železničného mosta... Hlavný prúd kanála je tak odrazený, že sa stala táto veľká chyba(ktorú popisujem v 2. vete)! Nechcem strašiť ale aj laik vidí/chápe, že ak sa s týmto problémom nebude nič robiť, stane sa katastrofa veľkých rozmerov. O život môžu prísť ľudia ktorí sa budú v tej chvíli nachádzať na železničnom moste(buď vo vlaku alebo na lávke) alebo sa kludne môže vlak prenášajúci chcemické látky zrútiť rovno do Váhu!!

Odpoveď nájdete na tejto stránke.