Dopravné správy

Za co mohou Pendolina

Deset let provozu s cestujícími slaví před Vánoci elektrické soupravy, kterým Drážní úřad přidělil řadové označení 680, cestující je ale znají spíše pod italským názvem Pendolino neboli Kyvadélko. Krátce před prvními "kulatinami" je České dráhy všechny splatily.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kolektívne vyjednávanie na železnici viazne

Kolektívne vyjednávania o zvýšení platov železničiarov na rok 2015 sa doteraz nepodarilo uzavrieť ani v jednej z troch železničných firiem. Pre TASR to uviedol prezident Odborového združenia železničiarov (OZŽ) František Zaparanik. "Rokovania budú pokračovať v januári 2015," doplnil. Odbory sa dohodujú o náraste platov s vedením všetkých troch železničných firiem.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Brno mění jedinou podzemní tramvajovou zastávku

Proměna zdevastované jediné brněnské podzemní zastávky tramvaje Jírova v Líšni pokračuje. Od poloviny prosince ji hlídá zaměstnanec dopravního podniku, na noc se celá zavírá a zůstávají zde čtyři tramvaje. Díky tomuto režimu postupně mizí čmáranice na zdech a městská část věří, že se zastávka stane zase živým a bezpečným místem ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trnavský kraj chce harmonizovať verejnú dopravu

Úbytok cestujúcich v regionálnej autobusovej doprave po zavedení bezplatnej vlakovej dopravy v rámci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) bude podľa aktuálnych indícií v roku 2015 vyšší, ako sa pôvodne predpokladalo. V uplynulých štyroch rokoch sa znižoval počet zhruba o 4 % ročne, na budúci rok by to však mohlo byť aj 15 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škodu Transporation ruský kolaps nebolí

Škoda Transporation letos očekává tržby přes 17 miliard, o tři miliardy více než loni. Firma rozšířila počet svých akcionářů a její byznys roste zejména za hranicemi. I přes zkázu ruského trhu vidí šéf představenstva Tomáš Krsek příští rok optimisticky. Skupina totiž hraje o desítky miliard z německých kolejišť. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a elektrifikácia tratí

Aký podiel železníc v SR je elektrifikovaných? Neviem máte podrobnejšiu analýzu – napr. na denne používané trate a iné (používané len občas), nám ide o tie denne využívané trate.
Aký podiel železníc sa plánuje elektrifikovať do roku 2020, príp. do roku 2030 a čo sa elektrifikovať neplánuje.
Aký podiel železníc v SR je elektrifikovaných? Neviem máte podrobnejšiu analýzu – napr. na denne používané trate a iné (používané len občas), nám ide o tie denne využívané trate.

Odpoveď na tieto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jak zmizely tramvaje z centra Liberce

15. prosince 2014 - Přesně před 30 lety došlo k největší změně tramvajového provozu v novodobé historii Liberce. Tramvaje nadobro zmizely z centra města, což podle některých kritiků způsobilo jeho pozdější vylidňování. Do Moskevské a Pražské ulice už se nikdy nevrátily, stejně jako k radnici na dnešní Benešovo náměstí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cudzia armáda na slovenských koľajach

Na internete sa objavilo video, ktoré zachytáva kolónu obrnených transportérov a nákladných áut prechádzajúcich cez železničnú stanicu v Bratislave. Video koluje po sociálnych sieťach. Ministerstvo obrany ani železničiari pritom netušia, koho armáda sa presúvala cez Slovensko.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jihlava uvažuje o vláčku pro turisty

Je to atrakce, se kterou se rekreanti setkají třeba v přímořských letoviscích. Nějaký čas už podobné spoje jezdí i v několika českých městech. Teď o nové turistické atrakci začali přemýšlet i v Jihlavě. I zde by mohl jezdit vláček, který by vozil výletníky. Přijít by mohl na 12 milionů korun. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Prievidzou a Handlovou nasadili nové vlaky

Zmeny v cestovných poriadkoch železníc sa najvýraznejšie na hornej Nitre dotkli trate Prievidza – Handlová. Medzi baníckymi mestami už premáva viac vlakov, pribudli v pracovných dňoch popoludní. Rýchlikov, ktoré jazdia z hornej Nitry smerom na Bratislavu, sa zmeny v cestovnom poriadku takmer nedotkli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Integrace veřejné dopravy na Ústecku budí odpor

Cestující v Ústeckém kraji čekají od nového roku změny v autobusové dopravě. Spouští se tam integrovaný systém. Změní se jízdní řády i ceny jízdenek, některé zastávky budou na znamení. Ne všichni s tím ale souhlasí. Obyvatelé Jílového u Děčína se proti změnám postavili peticí. Během prvních osmi dnů ji podepsalo přes pět set lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ČD budú vagóny od ÖBB posielať na Slovensko

České dráhy za 14,4 milióna eur preberajú 50 starších vagónov od rakúskeho štátneho dopravcu Österreichische Bundesbahnen (ÖBB). Vozne využijú hlavne pre diaľkové vlaky z Prahy do Žiliny a Budapešti a medzi Bohumínom a Břeclavou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vánoční a novoroční svátky v MHD a vlacích

Vánoce začínají – ne sice z liturgického hlediska, zato však z dopravního. Děti nyní nebudou dva týdny chodit do školy a mnoho rodičů zůstane doma s nimi. Alespoň s tím počítá mnoho dopravních podniků, které zahajují omezený provoz. Nejméně spojů pojede tradičně večer 24. prosince a ráno 25. prosince, omezený bude také provoz veřejné dopravy v noci z 31. prosince na 1. leden.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vianočná električka vyrazila do ulíc Bratislavy

Vianočnú električku, ktorá od začiatku decembra jazdí centrom Bratislavy, v sobotu rozozvučali vianočné koledy. Vyzdobená spievajúca električka vyrazila do ulíc o 16:42 z bývalej zastávky Vazovova. Vianočné koledy v nej počas okružnej jazdy zaspieva skupina ôsmich mladých umelcov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

10 let provozu řady 680 Českých drah

Zítra to bude 10 let od zahájení provozu rychlovlaků Pendolino s cestujícími. První cestující se Pendolinem svezli 23. prosince 2004 na trati z Prahy do Děčína. Od té doby urazily všechny jednotky dohromady přes 20 milionů kilometrů, jako by 52x dojely ze Země na Měsíc. V současném jízdním řádu 2015 ujedou Pendolina každý týden kolem 50 000 kilometrů, jako by objela 1 a 1/4 obvodu zeměkoule po rovníku, a špičkové výkony některých jednotek jsou přes 1 400 kilometrů za jediný den.

Pendolina různých generací jezdí také v Itálii, Švýcarsku, Portugalsku, Španělku, ve Velké Británii nebo ve Slovinsku, ve Finsku i v Číně. Zajížděla nebo stále zajíždějí i do Německa, Francie nebo Ruska. Letos byla uvedena do provozu dvacítka rychlovlaků také v Polsku.

Další podrobnosti naleznete v tiskové zprávě.

Meškanie vlakov RegioJetu a ZSSK

Prosím Vás o odpovedanie na nasledujúce otázky:
Od nedele jazdí na trati Ba - ZA - Ke spoločnosť RegioJet. Aké je ich priemerné meškanie?
V akých časových intervaloch RegioJet meškal na svojich jednotlivých linkách? (12 vlakových spojeni) Eviduje ŽSR príčiny meškania RJ?
O aké konkrétne príčiny ide? (na 12 vlakových spojeniach). Ako meškali IC vlaky ZSSK na svojich linkách?
Ešte prosím o zdôvodnenie meškania IC vlakov ZSSK, ak meškali IC ZSSK.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ojetiny ÖBB pro ČD na Jančurově kalulačce

Majitel železničního dopravce RegioJet Radim Jančura, jehož firmu přeplatily České dráhy při nákupu 50 vagonů z Rakouska, označil konečnou kupní cenu vozů za nevýhodnou. Další peníze podle něj ČD zaplatí za úpravy vagonů. Podle státního dopravce naopak žádné zásadní investice do pořizovaných vozů nejsou nutné a většina z nich půjde rovnou do provozu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bobor ohrozoval trať Orlov – Podolínec

Dobrý deň, pod železničnými koľajami si bobor priamo v meste Stará Ľubovňa urobil hrádzu. Neviem, či o tejto skutočnosti vás už ochranári informovali, ale mali by ste vidieť aj priložené fotky ,na ktorých to pekne vidno. Nad potôčikom - presne na tom mostíku sú koľaje. Bobor na tomto mieste je síce už niekoľkom mesiacov, no hrádzu si ďalej navršuje. Podľa vyjadrenia ochranárov bobra nepremiestnia, kedže na to nemajú prostriedky. Ako hodnotíte túto skutočnosť? Nemôže dôjsť k nejakému nešťastiu alebo veľkej škode na majetku, ak hrádzu bobor opäť navýši? Prosím, skúste mi k tomu poslať vaše stanovisko.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Opilec zatáhl za záchrannou brzdu a „zařídil“ NAD

Mladý opilý muž notně zkomplikoval více než stovce lidí v pondělí večer cestování vlakem z Vysočiny do Brna. V rychlíku u Náměště nad Oslavou bezdůvodně zatáhl za záchrannou brzdu a utekl. Cestující museli do moravské metropole dojet náhradní autobusovou dopravou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bystrická MHD počas vianočných prázdnin a sviatkov

Počas vianočných prázdnin budú linky MHD v pracovné dni premávať podľa cestovných poriadkov platných pre školské prázdniny. Nepremávajú spoje označené na výveskách písmenom "c". Školské prázdniny začínajú v pondelok 22. decembra 2014, končia v stredu 7. januára 2015. Vyučovanie začína vo štvrtok 8. januára 2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.