Dopravné správy

Výměna Plzeňské karty jinak

Starobní důchodci, školáci do 15 let a lidé s přiznaným třetím stupněm invalidity nakonec přece jen mohou mít plánovanou výměnu Plzeňských karet zadarmo. Ušetří 170 korun. Jenže aby na bezplatnou výměnu dosáhli, musí mít koupené celoroční předplatné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Počet zamestnancov ŽSR a ich odmenovanie

Prosím o štatistické údaje podľa nasledujúcich otázok: 
1/ počet zamestnancov inštitúcie k 31.1.2014 
2/ počet zamestnancov inštitúcie k 15.12.2014

Všetky otázky aj odpovede nájdete na tejto stránke.

V autobusu na pražské letiště bude možné platit kartou

Pražský dopravní podnik chce příští rok vyzkoušet nový způsob placení v autobusech. Jízdenky bude možno u řidiče zaplatit kartou. Cvičný projekt se rozjede na lince číslo 119 směrem na ruzyňské letiště. „Připravujeme pilotní projekt do autobusových linek číslo 119 z Dejvic na letiště, kde bychom rádi využili možnost platby za jízdenku bezkontaktní bankovní kartou,“ popisuje mluvčí DP Aneta Řehková. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ikarus DPB horel v priebehu týždňa dva razy

V piatok 19. decembra 2014 neskoro večer postihol v Lamači na Hodonínskej ulici rozsiahly požiar autobus Ikarus 435 #2825. Autobus smeroval na linke 92 do Volkswagenu. Požiar zničil motorovú časť vozidla a čiastočne poškodil aj zadný článok vozidla.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Havířovské nádraží se bourat nebude

Havířovští radní se rozhodli odstoupit od smlouvy na financování stavby nového dopravního terminálu. Důvodem je dosud neskončené řízení o zapsání budovy nádraží mezi kulturní památky. Ministerstvo kultury sice už třikrát žádost odmítlo, dosud však neprojednalo rozklad, který proti poslednímu rozhodnutí podal Národní památkový ústav. Kvůli tomu nemohou České dráhy provést plánovanou demolici nádraží, na kterou měla navázat stavba terminálu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR a cestovanie telesne postihnutých a imobilných

Chcel by som Vás poprosiť o stanovisko ŽSR do reportáže o problémoch zdravotne postihnutých osôb, ktoré majú pri cestovaní vlakom. Poslucháč, ktorý sa nám ozval je VŠ študent na vozíčku a poukazuje na problematické nastupovanie do vlakov.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

 

Pražský dopravní podnik šetří

Pražský dopravní podnik zrušil čtyřletou zakázku na nákup 104 osobních a užitkových vozidel za 42,5 milionu korun, kterou vypsal v polovině roku. "Dospěli jsme k závěru, že dopravní podnik nebude tolik vozidel potřebovat, kvůli úspoře jsme tedy soutěž zrušili," řekl mluvčí Jiří Štábl. Kolik aut nakonec podnik nakoupí, zatím rozhodnuto není.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB má nový kĺbový autobus SOR NB 18

Do vozového parku Dopravného podniku Bratislava (DPB) pribudol v stredu (17.12.) prvý kĺbový autobus značky SOR NB s dĺžkou 18 metrov. Po vybavení potrebných administratívnych náležitostí bude zaradený podľa potreby do premávky na petržalské linky MHD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD vyfoukly RegioJetu rakouské vagóny

Přesun rakouských ojetých vozů na české železnice pokračuje. České dráhy se dohodly s rakouským státním dopravcem ÖBB na nákupu celkem 50 vozů na dálkovou dopravu. Dráhy kupují mix osobních vozů první a druhé třídy, které dosud jezdily na vlacích InterCity a EuroCity rakouských drah. Postupně je ale nahradil rakouský dopravce novými railjety a už je nepotřebuje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Žilinská MHD počas sviatkov

Počas sviatkov 24. a 25. decembra 2014 a 1. januára 2015 bude MHD premávať kratšie. V stredu 24. decembra 2014 (Štedrý deň), vo štvrtok 25. decembra 2014 (1. sviatok vianočný) a 1. januára 2015 (Nový rok) nebudú premávať vybrané večerné spoje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sametová revoluce v pražském metru

Pouhých 15 let bylo pražskému metru, když padl komunistický režim. Změna režimu ale nepoznamenala jen společnost jako takovou, ale i metro. Už na začátku roku 1990 si lidé začali zvykat na nové názvy dvanácti (resp. třinácti) stanic. Příčin bylo více – měnily se názvy ulic, podle kterých byly pojmenovány i stanice metra, v některých případech byly názvy nepřesné, vesměs ale šlo zkrátka o politikum.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 50. týždeň

Uplynulý týždeň na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa nezaznamenali žiadne úmrtia civilných osôb, stalo sa tak prvýkrát v dlhšom časovom období. Veľké šťastie mali cestujúci v aute, ktoré sa na trati Výhybňa Pod Lesom - Starý Smokovec zrazilo s osobným vlakom na nechránenom železničnom priecestí. Nikto sa nezranil a tento prípad vyšetruje polícia. Na trati Trnava – Šelpice ohlásil rušňovodič osobného vlaku, že zostal stáť v bezpečnej vzdialenosti od chráneného priecestia, na ktorom už z diaľky spozoroval uviaznutý kamión. Prostredníctvom linky 112 bola privolaná polícia aj hasiči, ktorí kamión z priecestia vytiahli.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst ve sedmadvacátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Zmeny v bratislavskej MHD

Od 8. januára 2015 príde k niekoľkým zmenám v obsluhe Devínskej Novej Vsi, Dúbravky a Lamača. Linka 20 bude upravená a linka 120 zrušená. Súčasne bude zavedená nová linka 123 k nákupnému centru Bory Mall.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

PKP Cargo se zatím s CTL Logistics nespojí

VARŠAVA (18. 12.) – Polský nákladní železniční přepravce PKP Cargo ukončil jednání o převzetí domácího konkurenta CTL Logistics bez dohody. PKP zahájila s CTL jednání o podmínkách možné transakce v září, dnes ale informovala, že ke spojení nedojde. Už v září česká média uváděla, že o polského přepravce CTL má zájem česká skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Celou zprávu najdete na této stránce.

EÚ podporí elektromobilitu na Slovensku

Slovensko dostane peniaze z Európskej únie (EÚ) na rozvoj elektromobility a budovanie nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá. Spoločnosť Greenway totiž získala dva európske projekty v hodnote 1 milión a 1,7 milióna eur, z ktorých polovicu preplatí únia v rámci programu TEN-T. Projekt Stredoeurópske zelené koridory má ambíciu budovaním infraštruktúry rýchleho nabíjania elektromobilov prepojiť Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Nemecko a Chorvátsko. Kľúčové mestá pospája 115 rýchlonabíjacích staníc, z toho 21 na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co přinesl rok 2014 v dopravě

Svět a Evropa si ujasnily, jak jsou na tom jednotlivé státy s úrovní dopravy a logistiky. Světová banka vydala po dvou letech nové pořadí 190 zemí světa podle jejího Indexu logistické výkonnosti a EU přišla poprvé se Srovnávacím přehledem dopravy členských zemí. V prvním případě je na prvním místě Německo (ČR 32), ve druhém získalo nejvíce bodů Nizozemsko před Německem a Švédskem (ČR 17).

Celou zprávu najdete na této stránce

Vagóny Viedenskej električky čakajú na záchranu

Viedenská električka, to neboli len električkové vozne, ale aj vlaky tvorené elektrickým rušňom a osobnými vozňami – podobne ako dnešné vlaky na železnici. Zatiaľ čo lokomotívu sa už podarilo zachrániť a Bratislavčania mali možnosť si ju pozrieť pred Eurovea a momentálne ju môžu navštíviť v Múzeu dopravy, originálne vagóny, ktoré premávali za elektrickou lokomotívou, čakajú v Rakúsku na svoju záchranu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čína postaví VRT mezi Bělehradem a Budapeští

Dohodu o výstavbě nového železničního spojení mezi Bělehradem a Budapeští [...] podepsali premiéři Srbska a Maďarska Aleksandar Vučić a Viktor Orbán s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. Výstavba vysokorychlostní trati v délce 370 kilometrů s pomocí Číny by měla začít do poloviny příštího roku a trvat by měla dva roky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Diaľkové autobusy prichádzajú o cestujúcich

Cestovanie vlakmi zadarmo pre študentov a dôchodcov už podľa Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) uberá cestujúcich autobusovým spoločnostiam. Najciteľnejšie je to pritom podľa údajov ZAD v diaľkových spojoch. Tie pociťujú v priemere 10-% odlev cestujúcich, niektorí dopravcovia však zaznamenali zníženie počtu cestujúcich na jednotlivých linkách aj o 20 %.

Celú správu nájdete na tejto stránke.