Dopravné správy

Legendární rychlík Excelsior skončil, je ho škoda?

V sobotu dopoledne přijel rychlík číslo 441 do Košic naposledy. České dráhy po více než dvacetiletém provozu zrušily zdánlivě legendární a pro jiné odstrašující mezistátní spoj Excelsior. Ukrajinec zemřel poté, co z vlaku vypadl nebo jej někdo vyhodil. Listopad 1995 – celníci v kupé našli 792 kartonů neproclených cigaret. Leden 1998 – gang slovenských lupičů okradl spícího cestujícího o marky a koruny, průvodčí je postřelil perkusním revolverem. A třeba ještě březen 2006 – policie zadržela hledaného vraha, jel načerno.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Premávka bratislavskej MHD 22.12.2014 - 7.1.2015

Počas Vianočných prázdnin od 22. decembra do 7. januára nebudú premávať linky 133 a 192. Ostatné linky budú v pracovných dňoch premávať podľa cestovných poriadkov platných pre pracovný deň školských prázdnin. Linky, ktoré nemajú na týchto stránkach rozdelený cestovný poriadok na pracovný deň školského roka a školských prázdnin, premávajú bez obmedzenia ako v bežný pracovný deň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC otevřela novou zastávku Chýně Jih

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně otevřela další železniční zastávku. Boom přibližování příměstské dopravy novým cestujícím tedy pokračuje i nadále.

Na příměstské trati z Prahy-Smíchova do Hostivice a Rudné u Prahy vznikla další zastávka – Chýně jih. Její slavnostní otevření se uskutečnilo dnes, cestující ji ale mohou využít již od neděle 14. prosince, kdy začal platit nový jízdní řád. Jde o další krok v naplňování projektu zatraktivnění příměstské vlakové dopravy. Již letos 1. září byl slavnostně zahájen provoz na zastávkách v Rudné, Chýni, Jinočanech, Hostivici-Sadové a Hostivici-U hřbitova. Správa železniční dopravní cesty a Středočeský kraj do nich společně investovaly desítky milionů korun.

Novou zastávku Chýně jih najdete mezi stanicemi Rudná u Prahy a nedávnou zbudovanou zastávkou Chýně. Ocení ji zejména místní obyvatelé, protože se jim výrazně zkrátí docházková vzdálenost k železnici. Linka S65 je tak pohodlně, rychle a pouze s jedním přestupem v Hostivici zaveze až do centra Prahy. Moderní osvětlená nástupiště jsou zbudována již s protihlukovou úpravou a výškou nástupní hrany 550 mm nad temenem kolejnice. Cestující tak nastupují do vlaků přímo v úrovni podlahy železničního vozu. Nový zastávkový přístřešek je realizován v betonové úpravě „antivandal“. Kromě laviček je osazen i odpadkovým košem, osvětlením a vitrínou s informacemi pro cestující. Na nástupišti je instalován i označovač jízdenek ROPID.

„Na Smíchovské nádraží cestující nyní dojedou (s přestupem v Rudné) za 28 minut, Na Knížecí bez přestupu za 40 minut a na Masarykovo nádraží se vlak dostane (s přestupem v Hostivici) za 40 minut. Věřím, že i toto zkrácení jízdních dob přivede na železnici nové zákazníky. Navíc novým cestujícím, kteří se rozhodnou vyměnit osobní vůz za vlak, odpadnou starosti s parkováním v centru města a nekonečné popojíždění v dlouhých kolonách,“ říká za SŽDC ředitel Stavební správy západ Lubor Hrubeš.

Chýně jih není jedinou zastávkou, na které nově od 14. prosince 2014 zastavují vlaky. Přestupní uzel s vazbou na metropolitní MHD, v první řadě reprezentovanou linkou metra C, vznikl na pražském Kačerově. Nová zastávka ve Frenštátu pod Radhoštěm zase výrazně zkrátila docházkovou vzdálenost do centra tohoto města. A v Praze-Podbabě již slouží cestujícím obě nová nástupiště, u kterých navíc zastavují i rychlíky ve směru na Děčín.

RegioJet víťazom prvého dňa konkurenčného boja?

Súkromný dopravca RegioJet počas prvého dňa prevádzky troch párov rýchlostných vlakov medzi Bratislavou a Košicami prepravil spolu 2 290 cestujúcich. Neuviedol, nakoľko bola celková kapacita vlakov obsadená. Spoločnosť v nedeľu vypravila spolu šesť spojov, po tri z Bratislavy do Košíc aj opačne, a vlaky podľa nej boli v špičke vypredané.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Legenda jménem Vindobona patří minulosti

"Ukončete nástup do vlaku Vindobona," ozve se v půl třetí odpoledne na hlavním nádraží v Praze. Nebylo by to nic výjimečného – podobná výzva se na pražských nádražích ozývala 57 let – kdyby to ovšem nebylo naposled. Tak dlouho jezdil den co den vlak, který byl zprvu jedním z mála spojujících Východ se Západem a v posledních letech potom patřil k evropským vlakům vůbec s nejdelší trasou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK doháňa RegioJet

Tridsiatnik Pavol Horváth si vlaky InterCity pochvaľuje. Cesta prvou triedou z Košíc do Bratislavy je pre neho pohodlnejšia, než jazda autom po nedokončenej diaľnici. „Služby sa zlepšujú, môžem vo vlaku oddychovať alebo pracovať, takže som celkom spokojný,“ rozpráva.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Špatně ložený vagón způsobil škodu 6,5 miliónu

Nákladní vlak se špatně umístěným nákladem poničil v pondělí večer trať na Přerovsku. Poškodil několik návěstidel a výhybky, škoda je 6,5 miliónu korun. Doprava byla po nehodě omezena, ráno už vlaky jezdí bez problémů. Nehoda se stala ve 20:20. Nákladní vlak nejprve v Prosenicích na Přerovsku vyvrátil na trase návěstidlo, do něhož poté narazil osobní vlak jedoucí opačným směrem z Olomouce do Suchdolu nad Odrou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tri páry žltých vlakov na linke Bratislava - Košice

Na hlavnej domácej železničnej trati z Bratislavy cez Žilinu do Košíc je od nedele priama konkurencia medzi súkromným a štátnym osobným dopravcom. Spoločnosť RegioJet, a. s., ktorá je súčasťou českého holdingu Student Agency, začala na uvedenej trase prevádzkovať denne tri súpravy svojich žltých rýchlovlakov, ktoré cestu medzi oboma mestami zvládnu za 4 hodiny a 53 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční revoluce na slovenský způsob

Slovenští cestující zažívají poprvé na své železnici to, co už důvěrně znají tuzemští cestující z trasy Praha - Ostrava tři roky. Boj o cestující mezi více dopravci. O víkendu začal na trase mezi Bratislavou a Košicemi jezdit Regiojet, který doplnil spoje státní železniční společnosti.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dopravu v Belgicku ochromil generálny štrajk

Belgickí odborári v pondelok organizujú generálny štrajk proti úsporám vo verejnom sektore, ktorého dôsledkom je okrem iného prerušenie leteckej a železničnej dopravy v celej krajine. Medzinárodné letisko v Bruseli na svojich internetových stránkach informuje o zrušení všetkých odletov a príletov až do desiatej večer a upozorňuje, že ochromené je taktiež autobusové a železničné spojenie s okolím.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Kačerově lze nově přestoupit z vlaku na MHD

Správa železniční dopravní cesty uvedla do zkušebního provozu novou vlakovou zastávku Praha-Kačerov. Od nedělní změny jízdního řádu zde začaly zastavovat osobní vlaky. Hlavním přínosem stavby je přímé propojení železnice s linkou metra a dalšími složkami městské hromadné dopravy. Přístup k vlaku je totiž napojen na podchod pod ulicí Michelská, který již patří ke stanici metra Kačerov. Projekt rovněž počítá s napojením na autobusové linky.

Nová železniční zastávka je vybavena nástupištěm o délce 150 metrů a betonovým přístřeškem pro cestující. Stavbaři dále osadili rozhlasové zařízení, tabule pro cestující a připravili prostor pro instalaci dvou označovačů jízdenek.

Nová železniční zastávka Praha-Kačerov zvýší dopravní dostupnost v oblasti, protože zlepšuje napojení železnice na stávající infrastrukturu. Stavba dále zaručuje bezpečný a komfortní pohyb obyvatel v lokalitě. Nová stanice zároveň respektuje požadavky na pohyb osob s omezenou schopností pohybu a orientace, neboť umožňuje bezbariérový výstup z podchodu do úrovně ulice Michelská v oblasti železniční trati.

„Pevně věřím, že právě projekt tohoto typu zastávek se může stát klíčovým faktorem pro to, aby se železnice stala zajímavou alternativou i pro tisíce cestujících, kteří dosud dojížděli za prací do hlavního města osobními vozy,“ řekl generální ředitel SŽDC Pavel Surý. „Věřím totiž, že pokud někdo tento způsob dopravy vyzkouší, pak kouzlu dráhy jistě propadne stejně, jako jsem mu už kdysi propadl já,“ dodal s úsměvem Surý.

Zhotovitelem stavby je společnost Metrostav a.s. Stavební práce začaly v dubnu letošního roku a budou dokončeny do 19. 02. 2015. Celkové náklady projektu činí 50 698 239 Kč s DPH. Projekt je v rámci Operačního programu Doprava spolufinancován Evropskou unií z Fondu soudržnosti, a to až do výše 31 167 497 Kč. Národní financování projektu zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury.

Tajomstvá knižného cestovného poriadku

Prosím Vás, aby ste mi odpovedali na otázku, kedy ste [dali] tlačiť nový cestovný poriadok 2014/2015 (prosím uviesť dátum), aký je náklad, kedy sa začala distribúcia a kde si ho cestujúci môžu kúpiť.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Modernizace železničního uzlu Břeclav skončila

Z Břeclavi se stal jeden z nejmodernějších železničních uzlů v České republice. Stavbaři po dvou letech dokončili druhou, závěrečnou etapu modernizace za 1,2 miliardy korun a od pondělí začnou všechny nové technologie a vybavení sloužit ve zkušebním provozu. Cestujícím přinese rychlejší a pohodlnější průjezd nádražím ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestujúci sa polohu autobusu dozvedia na webe

Aktuálne informácie o polohe autobusov ponúkne od 14. decembra Košický samosprávny kraj (KSK) prostredníctvom stránky www.mojbus.sk. Ako v piatok informovala hovorkyňa KSK Zuzana Bobríková, cieľom stránky nie je nahrádzať vyhľadávače dopravného spojenia, ale doplniť informácie o skutočný príchod autobusových spojov na autobusové zastávky a o ďalšie údaje.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V brněnské MHD bude možno platit pokrokově

Po SMS jízdenkách a jízdenkových automatech s bezkontaktní platební technologií zavádí brněnský dopravní podnik novinku i přímo ve svých vozech. Zatím v pilotním projektu vybaví některé vozy automatem na bezkontaktní platební karty. Lidé si tak budou moci koupit jízdenku přímo v autobuse, aniž by hledali po kapsách drobné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O možnosti výstavby protihlukovej steny

Rád by som sa informoval o možnostiach vzniku protihlukovej bariéry na trati BA-ZA, konkrétne v obci Červeník. O bariéru sa zaujímam nakoľko v uvedenej časti obce vlastnime pozemok, ktorý plánujeme využiť na stavbu RD. Sú nejaké možnosti železnice na vybudovanie takejto protihlukovej bariéry?, pripadne mohla by sa železnica nejak spolupodieľať na takejto bariére, tak aby vlastníci mohli plnohodnotne využívať svoj majetok?Rád by som sa informoval o možnostiach vzniku protihlukovej bariéry na trati BA-ZA, konkrétne v obci Červeník.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

V Praze levnější MHD hned tak nebude

Roční jízdné už od ledna o tisícikorunu levnější – jeden ze slibů nové magistrátní koalice, na jehož splnění si Pražané budou muset ještě minimálně půl roku počkat. Zlevnění jízdného, které je i součástí koaliční dohody, brání podle radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) nepřipravenost metropole na zvýšení počtu cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počiatek ostáva ministrom

Minister dopravy Ján Počiatek zostáva na svojom poste. Opozícii sa na mimoriadnej schôdzi parlamentu podľa očakávania nepodarilo ministra odvolať. Za vyslovenie nedôvery Počiatkovi pre sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami hlasovalo 46 poslancov, proti bolo 74 zákonodarcov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

U veřejných zakázek už nesmí rozhodovat jen cena

Poslanci zvedli ruku pro novelu zákona o veřejných zakázkách, která má zjednodušit jejich zadávání. Nabídky uchazečů by se nově měly posuzovat podle více kritérií než jenom ceny. Zákonodárci nicméně odmítli návrhy sněmovních výborů, aby se limit pro vícepráce u zakázek v jednacím řízení bez uveřejnění zvýšil z 20 na 50 procent.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo priniesol krajom nový cestovný poriadok

Občanom Prešovského kraja pridáva štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) od dnešného dňa 20 nových spojov. Z toho je 18 osobných vlakov a dva sú rýchliky. Zmeny sú súčasťou pravidelnej úpravy cestovných poriadkov na železnici.

Celú správu nájdete na tejto stránke.