Dopravné správy

Jančura věští rychlý zánik vlaků IC v režii ZSSK

Železniční společnost RegioJet v neděli poprvé vyjede na slovenskou trať Bratislava - Košice. Studenty a důchodce ale zatím zdarma vozit nebude, ačkoliv státní železnice tak činí od listopadu. Firma podnikatele Radima Jančury prozatím čeká na právní posudky. Údajně je ale připravená začít zmíněné skupiny vozit zadarmo a vymáhat ušlé tržby po státu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 49. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali minulý týždeň jeden smrteľný prípad zrážky vlaku s osobou mužského pohlavia. V tomto prípade išlo o samovraždu, ktorá sa stala na trati Komárno – Komárno št. hr, táto nehoda nemala žiadny vplyv na osobnú dopravu. Nebezpečná situácia sa odohrala v ŽST Sliač kúpele, kedy cestujúci vyskočil z rozbiehajúceho sa vlaku a poranil si hlavu. Následne mu bola privolaná rýchla záchranná pomoc a odviezla ho do nemocnice vo Zvolene.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V operačním programu Doprava zbývá 44 mld Kč

Rok před definitivním uzavřením operačního programu Doprava zbývá Česku vyčerpat z evropských fondů na dopravní stavby 44 miliard korun. Uvedl to ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáš Čoček. Nedočerpaná suma představuje téměř třetinu všech peněz, na které si mohli Češi od roku 2007 sáhnout. V jejich úplné utracení proto už nevěří ani zarytí optimisté.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výpadky spojov MHD trápia Bratislavčanov

V posledných mesiacoch sa aj v našej redakcii množia sťažnosti na vynechané spoje MHD. Z desiatok sťažností, ktoré nám prichádzajú e-mailom uvedieme len niektoré: "Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je normálne, aby človek čakal hodinu na jeden mestský autobus, a nie je to prvýkrát, čo autobus nešiel ani 7:28 ani 7:58..." 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

DP Praha má novou dozorčí radu

Nové vedení Prahy odvolalo deset politiků z patnáctičlenné dozorčí rady dopravního podniku a následně zvolilo osm členů, čtyři z ANO, po dvou z ČSSD a Trojkoalice, řekl po jednání valné hromady náměstek primátorky Petr Dolínek. Dvě místa zbývají pro opoziční TOP 09 a ODS. TOP 09 zatím zástupce nenominovala. Vedení ODS v pondělí nominaci odmítlo. V dozorčí radě zůstalo pět členů, kteří zastupují zaměstnance.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšie električky DPB po prehliadkach

Z ústredných dielní vyšla po prehliadke súprava električiek T6A5 #7953+7954. Súprave bola ponechaná červená reklama na mesto Bratislava. V premávke je po prehliadke opäť aj súprava električiek T3SUCS #7777+7778. Oba vozne majú klasický červeno-krémový náter.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Praze od neděle přibudou nové zastávky

V rámci pražské integrované dopravy budou od neděle 14. prosince změněny některé jízdní řády příměstských spojů a zprovozněny nové zastávky. Změny se týkají vlaků i autobusů. Na území Prahy přibudou autobusové zastávky na znamení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Desaťmiliónová pokuta pre ZSSK Cargo

Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR potvrdila pokutu v auguste 2013 uloženú akciovej spoločnosti Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo). Rozhodnutie úradu nadobudlo právoplatnosť 5. decembra 2014. Informovala o tom dnes Andrea Wilhelmová z odboru predsedu PMÚ. Pokutu vo výške 10,25 milióna eur podľa nej úrad uložil za to, že spoločnosť ZSSK Cargo obmedzila predaj a prenájom elektrických rušňov a tankovanie do motorových rušňov súkromným dopravcom, ktorí jej konkurovali, čím zneužila svoje dominantné postavenie v zmysle zákona o ochrane hospodárskej súťaže a Zmluvy o fungovaní EÚ.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád si vysloužil kritiku

Vlaky i autobusy začnou od neděle jezdit podle nových jízdních řádů. Pravidelná změna přinese cestujícím v některých oblastech změny k lepšímu, jinde se naopak spojení zhorší. Za cestování si pasažéři také leckde připlatí. Využívat mohou řadu nových zastávek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VIP vozne ZSSK s novým dizajnom

Železničná spoločnosť Slovensko sa túži zbaviť imidžu firmy, ktorá sa aj v roku 2014 musí spoliehať na koženkové vozne z osemdesiatych rokov. Konkurenčný boj na trati Bratislava – Košice ju primäl objednať si tri „prémiové“ vozne s novým dizajnom. Určené budú VIP klientom, ktorí chcú cestovať pohodlne a mať relatívne súkromie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový jízdní řád SŽDC platí už od zítřka

V neděli 14. prosince se mění jízdní řády v celé veřejné dopravě. Na české železnici sestavuje nový jízdní řád na základě požadavků jednotlivých dopravců Správa železniční dopravní cesty. K jakým konkrétním změnám dochází, se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Ľudia sa vrátili do vlaku aj po desiatich rokoch

Bezplatné cestovanie pre študentov a dôchodcov je už takmer mesiac realitou. Názory naň sa ale zásadne nemenia. Mnohým ľuďom sa to nepozdáva, ale tých, čo nevídanú možnosť zúžitkujú, je stále viac a viac. Vo Vrútkach, Martine a v Turčianskych Tepliciach vydali pokladníčky len v novembri 9 426 preukazov na využívanie bezplatnej dopravy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD railjet dnes přiveze do Brna Betlémské světlo

Každoroční cesta Betlémského světla z Vídně do Brna se uskuteční tuto sobotu 13. prosince. Symbol Vánoc přivezou čtyři členové Junáku vlakem EC 74 Franz Schubert. Následující den pak předají Betlémské světlo brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu na mši v 9:00 v Katedrále svatých Petra a Pavla. Za týden, v sobotu 20. prosince, se pak začne Betlémské světlo rozvážet za pomoci Českých drah do všech koutů republiky.

Podrobnější informace naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Jančura sa popýšil Vectronom

Slováci sa budú môcť od nedeľe voziť v najmodernejšej lokomotíve v Európe. Na Slovensko ju doviezol český prepravca RegioJet. Nová lokomotíva Vectron bude jazdiť od nedele 14. decembra na trase Bratislava – Žilina – Košice.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redakcia VLAKY.NET poznamenáva: Natíska sa otázka, koľkí Slováci sa do toho zázračného rušňa zmestia.

Středoevropští prezidenti chtějí evropský dopravní fond

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska jsou pro vytvoření evropského investičního fondu na podporu dopravní infrastruktury. Při zahájení jejich dnešního jednání na Pražském hradě to řekl český prezident Miloš Zeman.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Krupina chce späť osobné vlaky

Krupina a okolité obce sa znova pustili do boja za osobné vlaky medzi Zvolenom a Šahami, ktoré na nej nepremávajú už jedenásty rok. Zrušenie osobnej železničnej dopravy podľa krupinských aktivistov mnohým ľuďom skomplikovalo život, preto sa už dávnejšie usilujú o jej oživenie. Najnovšie rozbehli petíciu, v ktorej sa dožadujú obnovenia osobných vlakov na tejto trati. Podnietilo ich k tomu nedávno spustené bezplatné cestovanie pre študentov a seniorov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy rozšiřují služby pro cestující s dětmi

Již o víkendu 14. prosince 2014 začnou platit v celé Evropě nové vlakové jízdní řády na rok 2015. Také České dráhy začnou od neděle jezdit podle nových jízdních řádů a nabídnou nové spoje a služby. Všechny cestující proto upozorňujeme, aby se včas informovali na případné novinky a změny v jízdě svých vlaků.

V novém jízdním řádu rozšíří České dráhy také služby pro cestující s dětmi. Nejvíce to poznají cestující na lince Praha – Pardubice – Brno – Břeclav, kde se s větší nabídkou vlaků railjet rozšiřuje služba dětského kina do každého druhého expresního spoje. Dětské kino tak budou mít cestující na této lince k dispozici každé dvě hodiny. V rychlovlacích SC Pendolino mají dětští cestující k dispozici portál se zábavou nebo stolní hru Elfíkova cesta. Tento spoj rozšíří svou nabídku z Prahy až do Košic a zpět a je vytvořena i nová časová poloha pro spojení západních Čech a severní Moravy. České dráhy vypraví v jízdním řádu 2015 celkem 346 vlaků s tradičními vyhrazenými oddíly nebo místy pro cestující s dětmi do 10 let.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

ZSSK sa rozhodla zaviesť vlastnú „business class“

Vedenie štátnej železničnej spoločnosti sa rozhodlo osloviť topmanažérov a podnikateľov, ktorí sa slovenským vlakom radšej vyhýbajú. VIP klientov chce prilákať novými službami i interiérom vo svojich expresoch InterCity, jazdiacich medzi Bratislavou a Košicami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Železniční uzly Pardubice a Č.Třebová čeká přestavba

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje modernizaci železničních uzlů v Pardubicích a České Třebové. Jsou jedny z posledních, které na prvním koridoru zatím nepodstoupily rekonstrukci. Mimo ně zbývá opravit už jen hlavní nádraží v Brně. Díky přestavbě se zvýší i traťová rychlost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Príliš dlhé vlaky RegioJetu zaplnia „zadarmisti“?

Napriek tomu, že ministerstvo dopravy IC vlaky z Bratislavy do Košíc zo zoznamu spojov spadajúcich do bezplatnej dopravy vyškrtlo, onedlho sa zadarmo zveziete pravdepodobne aj na tejto linke. Súkromný dopravca RegioJet chce voľné miesta vo vlakoch zaplniť študentmi. „Keď už tam máme prerábať, tak nech máme aspoň plný vlak,“ uviedol pre Aktuálne.sk majiteľ Student Agency, ktorého súčasťou je aj RegioJet, Radim Jančura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.