Dopravné správy

První přímý vlak z Číny do Španělska jel 21 dní

Přímý nákladní vlak z Číny do Španělska ukončil svoji první jízdu, když v úterý dojel do španělského hlavního města. Spoj mezi Čínou a Španělskem je nejdelším přímým železničním spojem na světě. Trasu dlouhou více než 13 000 kilometrů přes osm zemí ujel vlak za 21 dní, uvedla italská agentura Ansa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Slovenská renesancia osobnej železničnej dopravy

Roky šetrenia, škrtania tratí a rušenia spojov strieda obdobie enormného zvýšenia počtu vlakov. V regiónoch v nedeľu 14. decembra s novým grafikonom pribudne 105 nových vlakových spojení. Existujúce trasy sa zahustia a vlakov, kde si ľudia nevedia nájsť miesto na sedenie a musia sa tlačiť, by malo ubudnúť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Středoevropští prezidenti jednali o dopravě

Hlavním nedostatkem České republiky v rámci evropské dopravní sítě je nevyhovující spojení s Rakouskem, a to jak pro železniční, tak pro automobilovou dopravu. V e Studiu 6 to prohlásil ředitel Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr. Dopravou v Evropě se na svém setkání zabývají středoevropští prezidenti. Vyslovili se pro vytvoření evropského fondu, ze kterého by bylo možné strategické dopravní stavby financovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava už má 15 trolejbusov Škoda 31 Tr

V stredu 10. decembra 2014 boli vo vozovni Hroboňova do užívania odovzdané nové kĺbové trolejbusy Škoda 31 Tr #6808 až #6815. Vozidlá boli dodané do Bratislavy ešte koncom leta, odvtedy čakali vo vozovni na Trnávke na vybavenie potrebných formalít.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exnáměstek GŘ ČD si soudně vymohl „zlatý padák“

Bývalý personální náměstek Českých drah Milan Ruttner má nárok na odstupné ve výši 6,5 milionu korun. Pravomocně o tom rozhodl pražský městský soud. Ruttner přitom odešel z drah po ročním působení na vlastní žádost.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo vyvolali inváziu nových spojov

Ľuďom, ktorí budú cestovať medzi Bratislavou a Žilinou, sa naskytne na slovenské pomery nebývalá možnosť výberu. Len v poobedňajších hodinách im štátna Železničná spoločnosť Slovensko pridá dva nové vlaky. Vďaka tomu budú môcť cestovať v priemere každých 45 minút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Deset nejobdivovanějších železnic světa

Ještě na sklonku 20. století se ozývaly pochyby o budoucnosti železnic, dnes jsou však v úspěšných zemích pilířem veřejné dopravy. Magazín Víkend MF DNES sestavil galerii top tratí planety.

Najdete jej na této stránce.

Decembrové jazdy s Albatrosom

Tento rok je ovenčený aj veľkou šesťdesiatkou – na trať sa dostal presne na Štedrý deň v roku 1954. Obdivovať ho spolu s expozíciou vo vozňoch môžete počas celého dňa a zajtra sa s ním môžete vydať na cestu do Trenčína.

Celý rozhlasový príspevok nájdete na tejto stránke.

DB investuje 28 miliard eur do modernizace tratí

Během příštích pěti let německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) investuje 28 miliard eur (770 miliard korun) do modernizace tratí. Investice mají zlepšit nabídku železniční společnosti, která se v posledních letech potýká s úbytkem zákazníků.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pendolino spojí Prahu s Košicami

Slovensko získa historicky najrýchlejšie priame vlakové spojenie východného Slovenska – Košíc a Tatier s českou metropolou Prahou. Nový priamy vlak pôjde takmer o hodinu rýchlejšie ako súčasný vlak vďaka nasadeniu českého rýchlovlaku pendolino. Zavádzajú ho spoločne Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a České dráhy (CD). Súprava je majetkom ČD.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD přibrzdí nákupy nových vlaků

Zadlužování Českých drah by se mělo zastavit na částce 36,4 miliardy korun, a to v polovině roku 2016. Dnes činí 34 miliard. Dráhy dále počítají s tím, že poté dluh začne klesat až ke 30 miliardám v roce 2020. Kvůli snižování závazků se ale podnik bude muset v následujících letech krotit při nákupech. Vyplývá to z nové strategie národního železničního dopravce, o které v pátek hovořili manažeři Českých drah s premiérem Bohuslavem Sobotkou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo chýba úschovňa v žst. Poprad-Tatry

Dovoľujem si Vám dať do pozornosti, že v železničnej stanici Poprad-Tatry neexistuje v súčasnosti úchovňa batožín. Keď som dnes pricestoval do Popradu a potreboval som si uložiť batožinu do úschovne, dozvedel som sa, že úschovňa bola zrušená bez náhrady a nie je k dispozícii žiadna (ani schránky) iná úschovňa v priestoroch železničnej stanici.

Celú otázku aj odpoveď nájdete na tejto stránke.

Nový šéf chce České dráhy přiblížit švýcarským

Rozjezd v nejvyšší pozici Českých drah mu minulý týden znesnadnila ledovka. Manažer Pavel Krtek zároveň nastoupil za ministra Prachaře, který téměř vzápětí ve funkci skončil. Navzdory nesnadnému začátku sebevědomě říká: chceme se přiblížit švýcarským drahám.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nosiči batožín na Hlavnej stanici z pohľadu ŽSR

Na Hlavnej stanici v Bratislave od pondelka 8. decembra 2014 pomáha cestujúcim sedem nosičov batožín. Ide o vybraných predajcov Nota bene, ktorých spoznáte podľa špeciálnej uniformy. Jedným z partnerov projektu sú aj Železnice Slovenskej republiky. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančurovi taxikáři se bouří

Odbory společnosti Tick Tack taxi, která patří do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury, v pondělí v poledne vyhlásily stávkovou pohotovost. Stěžují si na snížení platů, atmosféru strachu a klientelismus ve firmě. Vyhrožují, že pokud vedení nepřistoupí na jejich požadavky, vyhlásí 22. prosince stávku. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo majú pretiahnuť ľudí z áut

Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov a dôchodcov, ktoré sa začalo 17. novembra, má byť súčasťou širšej koncepcie dopravy. Vláda počíta s tým, že časť ľudí presadne do ekologickejších vlakov nielen z autobusov, ale aj z osobných automobilov. Tým by sa mohli preriediť zápchy na cestách či zmierniť nároky na opravy ciest.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poučení z ledovky: rozdělení drah bylo nešikovné

České dráhy a Správa železniční dopravní cesty začínají vymýšlet, jak zabránit špatné informovanosti cestujících během kalamitních stavů. Právě tu vyčítají poslanci i vláda oběma organizacím po poslední ledovce nejvíce. Dráhy například chtějí při výpadcích proudu využívat kancelářské tabule a fixy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Chodci musia dať prednosť električke

Dopravný podnik Bratislava (DPB) opätovne upozorňuje ľudí, že na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov má električka prednosť. "Vodiči sú naďalej na týchto úsekoch obozretní a opatrní, avšak rovnako prosíme chodcov, aby rešpektovali novelu zákona o cestnej premávke, ktorá jednoznačne definuje prednosť električky na priechodoch," informovala agentúru SITA hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí do roka provozovat na 400 vozů s Wi-Fi

České dráhy plánují v příštím roce podstatně rozšířit počet svých dálkových vlaků vybavených Wi-Fi připojením k internetu. Dnes je tato služba běžná ve spojích SuperCity Pendolino od Františkových Lázní přes Plzeň, Prahu, Pardubice a Olomouc po Ostravsko a v pěti desítkách regionálních souprav RegioPanter a RegioShark v různých místech České republiky. V roce 2015 se Wi-Fi rozšíří také na linku railjetů Praha – Brno – Rakousko a na expresní spoje z Prahy přes Olomouc a Ostravu na Slovensko, nebo mezi Ostravskem, Zlínskem a Břeclaví. S novým jízdním řádem bude Wi-Fi dostupná například v rakouských (červených) jednotkách railjet mezi Prahou a Brnem.

Další podrobnosti naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Vlak v bežný deň používajú len 3 % Slovákov

Obyvatelia Slovenska používajú počas bežných dní na presuny do práce či na nákupy najčastejšie auto. Až 46 % Slovákov ho považuje za najviac využívaný dopravný prostriedok. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Eurobarometer. Výsledky z jeho októbrového zisťovania boli zverejnené na začiatku decembra a spracovala ich analytička Poštovej banky Dana Vrabcová. Vlak pritom používajú v bežný deň ako dopravný prostriedok len 3 % Slovákov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.