Dopravné správy

Poleradského rodáka proslavily drezíny

Polerady na Mostecku se chystají vybudovat skanzen, který vedle starých zemědělských činností zároveň připomene slavného místního rodáka Josefa Wohanku. Obecní úřad už kvůli tomu ve vesnici koupil statek. Nyní bude shánět dotaci, která by opravu a nové využití statku pomohla zaplatit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SNCF má odškodniť amerických Židov

Francúzska a americká vláda v pondelok podpíšu dohodu o odškodnení obetí holokaustu zo strany francúzskej štátnej železničnej spoločnosti SNCF, ktorá počas druhej svetovej vojny odvážala Židov do nacistických koncentračných táborov. Francúzi na základe nej dajú do fondu riadeného Američanmi 60 miliónov dolárov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podaří se zachránit protějšek hradeckého nádraží?

Odpůrci bourání hotelu Černigov v Hradci Králové požádali ministerstvo kultury, aby stavbu prohlásilo za kulturní památku. Chtějí tím zabránit bourání hotelu, který se vyskytuje i v učebnicích architektury a stojí v těsném sousedství památky - hradeckého hlavního vlakového nádraží. O povolení demolice žádá vlastník hotelu, developerská skupina CPI Radovana Vítka, protože budovu chce nahradit jinou stavbou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Hlavnej stanici bezdomovci nosia batožinu

Trikrát v týždni budú na stanici pomáhať s batožinou ľudia bez domova. Poznať ich možno podľa modrej uniformy s bordovými pásikmi a čiapky na hlave. Úlohou nosičov je pomáhať najmä ženám a starším ľuďom s batožinou a taškami po schodoch v budove hlavnej stanice. Nosiči batožín budú na stanici každý pondelok, stredu a piatok od 09:00 do 13:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na Klínovci se rozjela nová lanovka

Zatím jenom pozvané hosty svezla nová lanovka z Jáchymova na Klínovec. Krušnohorské město zahájilo slavnostním spuštěním lanové dráhy svoji historicky první zimní lázeňskou sezonu. Na Klínovci se zatím rozjeli první lyžaři, kterým je ale k dispozici pouze sjezdovka, která vede směrem od Jáchymova.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čo sa robí v žst. Humenné?

Na železničnej stanici v Humennom prebiehajú stavebné práce. Neviete nám o nich podať bližšie informácie alebo aspoň dať vedieť, či som sa nemala obrátiť na ZSSK? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Tři dopravci bojují o tři tratě

Tři společnosti mají zájem provozovat vlaky na šumavských tratích. Přihlásily se do dvoumiliardového tendru Jihočeského kraje, který chce na koleje pustit i soukromé dopravce. Tendru se účastní České dráhy, GW Train Regio a Arriva. Čtvrtý zájemce - Leo Express - podal nabídku mimo soutěž a doufá ve zrušení tendru.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SC Pendolino ako odpoveď ČD a ZSSK na konkurenciu

České dráhy (ČD) a Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predstavili nový vlak SuperCity (SC) Pendolino, ktorým bude od 14. decembra trvať cesta z Košíc do Prahy približne 7,5 hodiny. Riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt zdôraznil, že nový vlak skráti cestu medzi Košicami a Prahou o 50 minút. "Súprava Pendolino už jazdila do Bratislavy, no teraz bude mať oveľa kvalitnejšie služby priamo vo vlaku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Z jazdy prezentačného spoja pripravuje internetový magazín VLAKY.NET vlastnú reportáž na zajtra.

Ledovka stála brněnský DP 1,35 milionu

Na 1,35 milionu korun vyčíslil brněnský dopravní podnik škody, které na vozidlech a infrastruktuře napáchala kalamitní námraza, řekla ČTK mluvčí Linda Hailichová. Námraza se objevila v pondělí odpoledne, kdy začalo pršet a voda namrzala na trolejích. Plný provoz se podařilo obnovit až ve středu odpoledne.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Väzenie v spojitosti s tendrom na širokorozchodnú?

Známemu rakúskemu právnikovi Gabrielovi Lanskemu hrozí pre kauzu bývalého kazašského veľvyslanca vo Viedni Rakhata Aliyeva vyšetrovacia väzba. Píše rakúsky denník Kurier. Aliyev je vo vlasti obvinený z dvojnásobnej vraždy a Lansky mal pracovať na jeho vydaní do Kazachstanu prostredníctvom úplatkov od kazašskej tajnej služby KNB.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dieselová lokomotiva: řešení, když led vyřadí troleje

Co je nové, nemusí být za všech okolností lepší. I to ukázala tato "ledovková" kalamita. Odborníci tvrdí, že starší tramvaje a trolejbusy nejsou tak citlivé na námrazu na trolejích jako ty nejmodernější. Také proto některé dopravní podniky nasadily v těchto dnech dřívější typy vozů. Na železnici, která postupně prochází elektrifikací, se zase vrátili ke starým dobrým dieselovým lokomotivám, jejichž provoz ledovka neohrozí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka má prednosť!

Cestujúci aj peší účastníci premávky si stále nezvykli na to, že električka má na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov prednosť. Bratislavskému dopravnému podniku sa množia reakcie na nedodržiavanie tohto pravidla, ktoré zo zákona platí už od 1. novembra 2011.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Chystá se ražba nejdelšího tunelu na síti SŽDC

Razicí stroj za stovky milionů korun, který vyhloubí dva čtyřkilometrové tunely pro železniční koridor v Kyšicích u Plzně, začaly montovat firmy Metrostav a Subterra. Ražba tunelů tam i zpět vrchy Homolka a Chlum za Plzní začne 31. ledna 2015 a potrvá 20 měsíců. Při otevření informačního centra stavby to řekl náměstek Správy železniční dopravní cesty Mojmír Nejezchleb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Spomínanie na stavbu Trate mládeže

Mala sedemnásť a pracovala v Hronskej Dúbrave v kameňolome. Zadarmo, len za stravu a modrú zväzácku košeľu. Nakladala kameň do fúrikov a vozila ho do drviča. Dnes 82-ročná Dalma Štepáneková z Banskej Štiavnice hovorí, že to robila z presvedčenia a nadšenia. Tak ako mnoho ďalších mladých ľudí, ktorí sa podieľali na výstavbe Trate mládeže. Do prevádzky ju spustili pred 65 rokmi.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vláda konečně projedná převod nádraží ČD na SŽDC

Vláda by se měla zabývat prodejem nádraží v majetku Českých drah Správě železniční dopravní cesty do konce letošního roku. Hodnota majetku by se měla pohybovat od jednotek po desítku miliard korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Centrom Bratislavy jazdí Vianočná električka

Bratislavskými ulicami od piatka 5. decembra až do 23. decembra opäť jazdí historická vianočná električka. Vyzdobenú a vysvietenú električku viedol na jej prvej tohtoročnej jazde, v predvečer sviatku Mikuláša, ozajstný Mikuláš.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Premiér: ČD při ledovce nezvládly komunikaci

Při ledovkové kalamitě v tomto týdnu České dráhy nedostatečně komunikovaly s cestujícími a Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Musí se to zlepšit, shodl se [...] premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s novým ministrem dopravy Danem Ťokem a předsedou představenstva dopravce Pavlem Krtkem. Podle Ťoka mají České dráhy i SŽDC sice krizové plány pro podobné situace, ale každý funguje jinak.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Opozícia chce hlavu ministra dopravy

Opozícia po získaní podpisov poslancov v piatok požiadala o zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, na ktorej chce odvolávať ministra dopravy Jána Počiatka. Dôvodom je sporný tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami, v ktorom uspela firma Paywell, a. s. Opozícia považuje zákazku za predraženú a neefektívnu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Desátý ministr dopravy během šesti let

Prezident Miloš Zeman jmenoval Dana Ťoka novým ministrem dopravy. Nahradil Antonína Prachaře. Oba do funkce vybralo vládní hnutí ANO. Ťok je desátým ministrem dopravy za posledních šest let. Do funkce přichází z pozice šéfa společnosti Skanska, jedné z nejvýznamnějších stavebních firem.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Úprava cestovných poriadkov bystrickej MHD

S účinnosťou od 14. decembra 2014 dochádza k úprave liniek 1 - 8, 26, 28, 41, 80, 97 a 100.  Cestovné poriadky všetkých liniek sú ovplyvnené zmenou názvu niektorých zastávok.

Celú správu nájdete na tejto stránke.