Dopravné správy

Nová trať propojila tři středoasijské republiky

Prezidenti Kazachstánu, Turkmenistánu a Íránu Nursultan Nazarbajev, Gurbanguli Berdymuhamedov a Hasan Rúhání [...] oficiálně zahájili provoz Severojižní železnice na východním pobřeží Kaspického moře. Trať, která propojila všechny tři středoasijské republiky, těmto zemím výrazně usnadní přístup k blízkovýchodním a jihoasijským trhům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nové vlaky na tratiach zaradených do IDS BK

Od polovice decembra bude zavedených niekoľko nových vlakov na tratiach zaradených do IDS BK. Od 14. decembra 2014 začne platiť nový grafikon vlakovej dopravy, ktorý so sebou prinesie viacero zmien. Podrobnosti na jednotlivých tratiach prinášame v tomto článku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pracovníci SŽDC si platově polepší

Více než sedmnáct tisíc zaměstnanců Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) dostane od ledna přidáno o 2,9%. Na takovém růstu se dohodlo vedení SŽDC s devíti odborovými organizacemi. V porovnání s loňským rokem je to značný nárůst.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena názvov zastávok MHD Banská Bystrica

V rámci pravidelnej zmeny cestovných poriadkov dochádza tiež k zmene názvov niektorých zastávok MHD. S účinnosťou od 14. decembra 2014 dochádza k zmene názvu vybraných zastávok MHD ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Trať na pražské letiště dostal ministr úkolem

Jedním z hlavních úkolů nového ministra dopravy Dana Ťoka bude propojit českou železnici s Letištěm Václava Havla. Na konferenci Zlatá koruna to ve čtvrtek uvedl vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš. O železnici na Letiště Praha se mluví už přes dvacet let, všechny plány však zůstávají stále jen na papíře. Vlaky na letiště se dostaly i do programového prohlášení vlády.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmena na čele ŽSR

Generálny riaditeľ ŽSR, Ing. Štefan Hlinka, dnes (4. decembra 2014) na zasadnutí Správnej rady ŽSR požiadal o uvoľnenie zo svojej funkcie k 31. decembru 2014 z osobných dôvodov. Správna rada ŽSR, ako aj minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ján Počiatek rozhodnutie Štefana Hlinku akceptovali.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ledovkové „poučení z krizového vývoje“

Situaci s ledovkou jsme zvládli, komunikace však může být lepší. Pomoci by mělo kontaktní centrum, které je ve výstavbě. Čtenářům iDNES.cz to řekl člen představenstva Českých drah Michal Štěpán. V příštím týdnu čeká Dráhy velké hájení. O lidech na dlouhé hodiny uvězněných v nevytápěných vlacích se diskutuje i mezi politiky. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Premávka vianočného trolejbusu v Žiline

Rovnako ako vlani ozvláštni aj tento rok trolejbusovú dopravu v Žiline vianočný trolejbus. Vozidlo s vianočne ozdobeným interiérom i exteriérom Škoda 30 Tr SOR #260 je v prevádzke od 4. do konca decembra 2014 na pravidelných spojoch rôznych trolejbusových liniek.

Originálnu správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express je pro nahrazení vlaků autobusy

Miliardu korun za 15 let. Tolik by mohl podle majitele soukromého železničního dopravce Leo Express Leoše Novotného ušetřit Jihočeský kraj, kdyby v soutěži na provoz vlaků na pošumavských lokálkách upřednostnil namísto vlaků na některých tratích autobusy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DB Schenker kráti prepravný čas z Ázie do Európy

Efektívnejšia a ekologickejšie: DB Schenker Logistics spravil z gréckeho prístavu Pireus nový terminál pre Európu. Nové prepravné riešenie DB Schenker využíva grécky prístav Pireus ako vstupnú bránu pre tovar prepravovaný medzi Áziou a Európou. Kombinácia námornej a železničnej prepravy kontajnermi skracuje tranzitný čas o viac ako týždeň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o šumavské lokálky začal

První soutěž na provozování vlaků po dvou letech potvrdila velký zájem dopravců o byznys s dotovanou veřejnou dopravou. Do tendru na provoz vlaků v Jihočeském kraji na pošumavských lokálkách se přihlásily nakonec tři firmy. Nejnižší cenu nabídl soukromý dopravce GW Train Regio patřící pod skupinu ČSAD Jihotrans. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tarifný systém DPB zmodernizuje spoločnosť BUSE

Víťazom verejnej súťaže na "Dobudovanie tarifného zabezpečenia na území hlavného mesta SR Bratislavy" vyhlásenej v januári tohto roka hlavným mestom sa stala česká spoločnosť BUSE s.r.o., Blansko. Vyplýva to z výsledkov vyhodnotenia ponúk, ktoré zverejnil magistrát. Do záverečného vyhodnocovania sa dostala jediná ponuka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co s poslední ústeckou tramvají?

Nové vedení Ústí nad Labem se rozhodlo najít vhodné využití pro historickou tramvaj, která ve městě jezdila do ukončení tramvajového provozu v roce 1970. Poté sloužila v Ostravě a Liberci, v roce 2007 se vrátila do Ústí. Od té doby je uložená v depu dopravního podniku, který se jí hodlal zbavit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácii železničnej trate v Liptove

V akom štádiu prípravy je modernizácia úseku železničnej trate v Liptove - Stavba: „Modernizácia železničnej trate Žilina – Košice, úsek trate Liptovský Mikuláš – Poprad – Tatry (mimo) v súčasnosti? Kedy sa bude uvedená stavba realizovať? Je termín začiatku v roku 2015 reálny? 

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Cestování ve východních Čechách bude jednodušší

Cestování autobusy a vlaky v Královéhradeckém a Pardubickém kraji v rámci takzvaného tarifu Iredo by mělo být od 14. prosince díky novým typům jízdenek jednodušší. Novinkou bude například jednodenní jízdenka v celé síti Iredo pro skupinu až čtyř lidí libovolného věku za celkem 400 korun. ČTK o tom dnes informoval Michal Friček z tiskového oddělení hradeckého hejtmanství.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 48. týždeň

Uplynulý týždeň na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa zaznamenali dve smrteľné prípady zrážky vlaku s civilnou osobou a jednu zrážku s autom, ktorá bola pre vodiča smrteľná. V Trnovci nad Váhom došlo v pondelok (25.11.) v raňajších hodinách k tragickej nehode, na železničnom priecestí vlak zrazil cyklistku, ktorá zraneniam podľahla. V ten istý deň sa odohrala nešťastná udalosť aj v Senci, kde rýchlik zrazil a usmrtil muža. V tomto prípade išlo o samovraždu. Na trati Prešov – Veľký Šariš sa osobný vlak na priecestí zrazil s osobným autom, vodič auta nehodu neprežil. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Liberecký kraj žaluje ČD pro nekvalitní služby

Liberecký kraj žaluje České dráhy. Za nekvalitní služby na dvou tratích v Podkrkonoší žádá 26,9 milionu korun. Pochybení se mělo stát od prosince 2011 do prosince 2013, příští týden tak uplyne tříletá promlčecí lhůta. Pokud by kraj vyměřenou pokutu nevymáhal soudně, mohlo by mít vedení v budoucnu problémy, že se nechovalo s péčí řádného hospodáře, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Není to první žaloba Libereckého kraje na České dráhy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančurovi sa nepáči tarifná politika ZSSK

Českému súkromnému dopravcovi RegioJet sa nepáči nová cenová politika štátneho dopravcu. Železničná spoločnosť Slovensko podľa neho zneužíva svoje dominantné postavenie. Zvažuje preto, že sa obráti na Protimonopolný úrad. Po tom, ako český súkromný dopravca RegioJet zverejnil cenník s revolučne nízkymi cenami cestovného na trase Bratislava - Košice, Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zareagovala novou cenovou politikou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O víkendu pojedou v Praze Mikulášské vlaky

Na tuto sobotu a neděli 6. a 7. prosince připravily České dráhy ve spolupráci se SŽDC, ČD Cargo, Pivovarem Ferdinand a Domem dětí a mládeže Prahy 5 tradiční Mikulášské parní vlaky. nouprava historických vozů v čele s parní lokomotivou „Šlechtična“ několikrát vyjede z nádraží v Braníku po pražských tratích: oba dva dny do Radotína a Libně, v sobotu navíc také do Holešovic a na Zličín a v neděli také do Čakovic. Sobotní jízda po Pražském Semmeringu na Zličín bude po příjezdu zpět do Braníka zakončena slavnostním ohňostrojem. Během víkendu potěší nejmenší cestující také vlak Cyklohráček, který bude jezdit mezi branickým a hlavním nádražím. Při všech jízdách projde vlakem Mikuláš s čertem.

Podrobnosti včetně jízdního řádu a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě.

V sobotu na košické koľaje vyrazí Čertovská jazda

Košičania sa môžu opäť tešiť na čertovskú jazdu mikulášskou električkou. Dopravný podnik ju vypraví v sobotu 6. decembra 2014. Mikulášska električka bude premávať zadarmo v čase od 14:00 do 19:00 na trase linky 6 medzi Staničným námestím a Amfiteátrom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.