Dopravné správy

Mikuláš zavíta na detskú železnicu

Pre najmenších cestujúcich vypravia po roku na košickej detskej železnici opäť mimoriadne Mikulášske vlaky. Zamrznutým Čermeľským údolím sa tak v sobotu 6. decembra 2014 ozve klepot koľají historického vláčika, aj vďaka podpore generálneho partnera podujatia – Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá prevádzkuje verejnú osobnú železničnú dopravu. Storočnými vagónikmi sa okrem verných cestujúcich odvezie aj svätý Mikuláš s anjelmi a čertom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlakvedoucí a exministr aneb Pendolinem načerno

Jízdenku neměl, předložil pouze průkaz, říká vlakvedoucí, který exministra dopravy Zdeňka Žáka v pendolinu z Ostravy kontroloval. Jeho jméno redakce zná, veřejně ho ale uvést nechtěl z důvodu, že by se mu Žákovi sympatizanti na dopravě chtěli mstít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 47. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali uplynulý týždeň až 5 smrteľných prípadov zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati Spišské Vlachy - Markušovce zrazil a usmrtil v utorok neznámy vlak ženu. V ten istý deň vo večerných hodinách zrazil a usmrtil osobný vlak muža na trati Kamenica nad Cirochou – Humenné. Ďalšia smrteľná zrážka sa odohrala vo štvrtok na trati Zohor – Malacky, kedy vlak zrazil a usmrtil osobu mužského pohlavia. Dôsledkom tejto zrážky meškalo až 16 vlakov dokopy 315 minút. Na trati Považská Teplá – Považská Bystrica usmrtil vlak muža, v tomto prípade išlo o samovraždu. V nedeľu 23.11.2014 zrazil vlak taktiež muža, tento prípad sa odohral na trati medzi Malou Lodinou a Kysakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čistka v dozorčích radách dcer Českých drah

Velké personální změny v Českých drahách pokračují. Jejich představenstvo, které se změnilo dva dny před rezignací ministra dopravy Antonína Prachaře, provedlo tento týden velkou čistku v dozorčích radách svých dceřiných firem. Ze čtyř dozorčích rad odvolalo bývalého předsedu představenstva Daniela Kurucze.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavou bude premávať Vianočná električka

Dopravný podnik Bratislava, a.s. už po štvrtýkrát vypraví do ulíc centra Bratislavy historickú Vianočnú električku. Jazdy centrom mesta sa už stali tradíciou nielen u obyvateľov hlavného mesta, bohato vysvietenú električku obdivujú aj návštevníci a turisti. Tento rok začne v uliciach Bratislavy premávať Vianočná električka v piatok 5. decembra 2014 a verejnosť ňou bude môcť bezplatne cestovať od tohto dňa až do 23. decembra 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Státu se některé rychlíky prodraží

Ministerstvo dopravy čeká výrazný skok v platbách za rychlíky mezi Plzní a Mostem a Pardubicemi a Libercem. Místo 56 korun za kilometr zaplatí Českým drahám 127 korun. Drahám totiž skončila pro ně nevýhodná smlouva z roku 2006, do které se samy dostaly svojí snahou zabránit vstupu konkurence na trh. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Modernizácia električkových uzlov v Košiciach

Mesto Košice vyhlásilo ďalšie verejné obstarávanie v rámci projektu na modernizácie električkových tratí (MET). Predmetom zákazky s názvom "KE, Modernizácia električkových uzlov z rozsahu MET v meste Košice" v hodnote 19 805 208,95 eur bez DPH je modernizácia niektorých dôležitých koľajových križovatiek a obratísk, tratí a dispečingu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prahu a střední Čechy postihnou výluky

Provoz na železničních tratích v Praze a středních Čechách ovlivní od 29. listopadu do 5. prosince několik výluk. Půjde zejména o tratě, Praha - Rakovník, Praha - Kralupy nad Vltavou, Praha - Beroun, Praha - Vrané nad Vltavou - Čerčany a Čerčany - Světlá nad Sázavou.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura donúti ZSSK zrušiť InterCity do Košíc

Šéf RegioJetu Radim Jančura je presvedčený, že štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) bude musieť čoskoro niektoré IC–vlaky medzi Košicami a Bratislavou zrušiť. „Vo februári alebo marci asi zastavia všetky, lebo sú drahí,“ tvrdí Jančura.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ficovy vlaky zdarma už svezly stovky občanů ČR

O bezplatné cestování vlakem na Slovensku už projevily zájem stovky občanů České republiky. Češi tvoří výraznou většinu z více než tisícovky cizinců, kteří se u státního dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zaregistrovali na cestování vlakem zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Čína otvorila najdlhšiu železnicu sveta

Najnovším výrobkom od Applu trvá cesta do Európy po mori 60 dní. Čína, kde sa väčšina z nich vyrába, sa rozhodla tento čas skrátiť a posielať tovar vlakom. Cesta z východočínskeho mesta Ji­wu do Madridu prekonala Transsibírsku magistrálu a stala sa najdlhšou vlakovou traťou na svete.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pendolina ČD jsou splacena!

Vedení Českých drah má důvod k malé oslavě. Společnost tento týden odeslala poslední splátku za sedm rychlovlaků pendolino. Definitivně se tak uzavírá největší a zároveň asi nejrozporuplnější porevoluční kontrakt Českých drah na obnovu vozidel.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Japonská prestavba trate za 3 hodiny a 25 minút

Vlaková doprava je v Japonsku, a predovšetkým pre Tokio, veľmi dôležitá. Každé ráno takto do mesta prichádzajú státisíce ľudí, a preto Japonci zrealizovali obdivuhodný zámer prestavať a napojiť trať na novú vetvu. Všetko museli stihnúť za 3 hodiny a 25 minút behom noci, medzi posledným a prvým ranným vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exministr dopravy Žák prý jel Pendolinem načerno

Někdejší ministr dopravy Zdeněk Žák cestoval z Ostravy do Prahy první třídou pendolinem bez jízdenky. Průvodčímu ale předložil doklad státního dozoru. Když chtěl průvodčí ověřit jeho platnost, náhle jej nemohl najít. Žák celou věc popírá, České dráhy ji ale bez uvedení jména potvrdily. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluky električiek na Vajnorskej radiále

Počas realizácie opravy geometrickej polohy koľají strojnou podbíjačkou bude od 29. novembra do 1. decembra 2014 v niekoľkých termínoch vylúčená premávka električiek linky 4 v úseku Zátišie - Vozovňa Jurajov dvor - Zlaté piesky a zabezpečená bude náhradná autobusová doprava linkou X4.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD railjet přijel poprvé do štýrského Grazu

Modrý railjet Českých drah dnes přijel poprvé s cestujícími do Grazu. Zajistil jízdu pravidelného spoje railjet 533 z Vídně do Grazu. Rakouští cestující a obyvatelé Grazu se tak dnes mohli poprvé seznámit s provedením našeho vlaku a s gastronomickou nabídnou ČD railjetu. Servis v českém jídelním voze bude v celé trase Praha – Brno – Vídeň – Graz zajišťovat česká společnost JLV. Pravidelně začnou jezdit české railjety až do štýrského Grazu od neděle 14. prosince. Cesta z Prahy do Vídně jim bude trvat 4 hod. 10 minut a do štýrského Grazu pak za necelých 7 hodin. Do Grazu projedou i nejstarší horskou železnicí na světě známou jako Semmeringbahn.

Na jednej koľaji sa ocitli dva vlaky

Na rovnakej koľaji v stanici Kriváň pri Detve sa ocitli dva protiidúce vlaky. Na trati nefungovalo zabezpečovacie zariadenie, ktoré by na nebezpečenstvo včas upozornilo. Podľa železníc za to môžu zlodeji, ktorí ukradli káble. Rýchlik sa k stanici blížil po tej istej koľaji, na ktorej stál aj protiidúci vlak. Našťastie si rušňovodič nebezpečnú situáciu včas všimol.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD chtějí lístek i po dětech jedoucích zdarma

Děti do šesti let nadále nemusí ve vlaku platit, České dráhy však nově budou od nejmenších požadovat lístek. Dráhy k tomuto kroku přistupují, aby zpřesnily statistiky. Pro rodiny s malými dětmi to bude od 14. prosince zřejmě největší změna v celém novém jízdním řádu. Lístky pro cestování vlakem Českých drah (ČD) budou muset mít nově také jejich potomci do věku šesti let.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet predáva lacné lístky na rýchliky do Košíc

Český súkromný dopravca RegioJet spustil predaj lístkov na IC-vlaky medzi Bratislavou a Košicami. Jednosmerné lístky na expresy z východu na západ Slovenska a opačne cez Žilinu sa od včera dajú cez internet kúpiť už za deväť eur. Žlté rýchliky prejdú vyše 400-kilometrovú trať naprieč Slovenskom prvý raz v nedeľu 14. decembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zaplatily za railjety pokutu 25 milionů

České dráhy zaplatily pokutu 25 milionů korun, kterou dostaly v září od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chybný nákup railjetů bez otevřeného výběrového řízení. Potvrdil to mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Je to nejvyšší pokuta, kterou ÚOHS v historii za chybu v zakázkách uložil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.