Dopravné správy

Mikuláš na košickej detskej železnici

Pre najmenších cestujúcich vypravia po roku na košickej detskej železnici opäť mimoriadne Mikulášske vlaky. Zamrznutým Čermeľským údolím sa tak v sobotu 6. decembra ozve klepot koľají historického vláčika, aj vďaka podpore generálneho partnera podujatia – Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá prevádzkuje verejnú osobnú železničnú dopravu.

Storočnými vagónikmi sa okrem verných cestujúcich odvezie aj svätý Mikuláš s anjelmi a čertom. Podrobnosti nájdete v priloženej tlačovej správe.
A na plagáte akcie.

Kamera zachytila děsivou nehodu na přejezdu

Z toho opravdu mrazí. Kamion přijíždí k přejezdu, na kterém blikají výstražná světla, snaží se brzdit, ale na kluzké vozovce se mu to nedaří. Vjíždí na železniční přejezd, v tu chvíli ho smete vlak! Jenže za pár vteřin ho sešrotuje ještě druhý. Řidič neměl šanci přežít.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bilancia ZSSK: 43 % „nulových lístkov“

Počas prvého týždňa bezplatnej dopravy vydala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) viac ako 316.000 nulových lístkov na vlaky. Ide o predaj od pondelka 17. novembra do nedele 23. novembra. "Lístky pre cestujúcich na bezplatnú prepravu predstavovali 43 % z celkovo predaných lístkov," vyčíslila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začal boj o cestující mezi Prahou a Košicemi

Ještě včera stálo na přepážce Leo Expressu na pražském hlavním nádraží upozornění, že jízdenky lze koupit pouze na období do 13. prosince. Kdo plánoval cestu na později, měl smůlu, obvyklý předprodej na tři měsíce dopředu nefungoval.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia stanice v Trenčíne terčom kritiky

Rekonštrukcia hlavnej železničnej stanice v Trenčíne sa v týchto dňoch stala terčom kritiky. Železnice o probléme vedia a podľa slov hovorkyne situáciu riešia priamo na stavbe. Práce na podchode na hlavnej železničnej stanici ľudia kritizujú. Pracovníci podľa nich nedodržiavajú postupy, používajú zlé materiály a samotná práca je podľa nich neprofesionálna. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Obrana zájmů pracovníků DB nebo válka odborů?

Na německé železnici hrozí v předvánočním období další stávky. Odborový svaz EVG, který zastupuje většinu zaměstnanců největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB), dnes podle televize n-tv pohrozil zastavením práce, pokud firma nesplní jeho požadavky na zvýšení mezd o šest procent. Svaz EVG také chce zabránit tomu, aby v rámci koncernu posílil na jeho úkor konkurenční odborový svaz strojvůdců (GDL).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zrušia trať Spišské Vlachy - Spišské Podhradie?

Dobrý deň, dostala sa ku mne informácia, že trať č.187 ŽSR Spišské Vlachy - Spišské Podhradie je navrhnutá na zrušenie. Je táto informácia pravdivá?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Do centra Plzně se vrátily tramvaje

Cestování plzeňskými tramvajemi je od neděle snazší a rychlejší. Linky číslo 1 a 2 se totiž po několikaměsíční výluce, kterou si vyžádala rekonstrukce kolejí, vrátily na své původní trasy. Jedinou změnou je, že ještě několik měsíců nebude fungovat zastávka tramvají U Zvonu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zaujímavosti z veľtrhu Czechbus 2014

Po štvrtý rok sa Priemyselný palác na výstavisku v pražských Holešoviciach na veľtrhu Czechbus zaplnil novými i historickými autobusmi a elektrobusmi, dodávateľmi ich súčastí, servisnými firmami a dopravcami. Oproti minulému roku sa jeho plocha rozšírila aj do ľavého krídla paláca a tak pojala ešte viac vystavovateľov. Tento rok mu sa niesol opäť v znamení premiér, ktoré sa objavili už na veľtrhoch IAA v Hannoveri a TransExpo v poľských Kielcoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

NTM vede nesmyslné tažení proti železničním fandům

Národní technické muzeum začalo stahovat své historické železniční exponáty do centrálního depozitáře v Chomutově. Tvrdou ránu představuje krok pro menší expozice, které udržují nadšenecké spolky, jako je muzeum v jaroměřské výtopně či čachrovské muzeum drezin. Exponáty zapůjčené od NTM představovaly zlaté hřeby, bez kterých místní muzea nebudou zdaleka tak zajímavá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rusko by chcelo vybudovať VRT do Pekingu

Moskva sa usiluje ešte viac posilniť svoje väzby s druhou najväčšou ekonomikou sveta po úspechu s podpisom dohody o dodávkach plynu do Číny, ktoré prekročia aj jeho vývoz do Európy. Informovala o tom agentúra Bloomberg. Ruské železnice teraz plánujú postaviť medzi Moskvou a Pekingom trať pre rýchlovlaky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda Electric vyrobila jubilejní 14 000. trolejbus

Plzeňská Škodovka dnes slavnostně představila čtrnácti tisící trolejbus, který vyrobila za celou dobu své historie. Škoda Electric je v současnosti největším evropským výrobcem těchto ekologických vozidel. Jubileum připadlo na trolejbus, který je součástí rekordního kontraktu na 125 vozidel do lotyšské Rigy.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

DP Bratislava testuje nový „duobus“

V polovici novembra dopravný podnik sprevádzkoval ďalší nový typ vozidla vo svojom vozidlovom parku, tentoraz šlo o trolejbus Škoda 30 TrDG s pomocným pohonom. Tento „duobus“ vtedy nahradil na linke 33 kĺbový trolejbus Škoda 25 Tr s pomocným pohonom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MAGLEV poprvé svezl cestující rychlostí přes 500 km/h

První stovku šťastlivců minulý týden svezl v Japonsku rychlostí přes 500 kilometrů za hodinu zkušební maglev Šinkansen. Nejmodernější rychlovlak se vydal na trasu dlouhou 43 kilometrů mezi městy Uenohara a Fuefuki. Osmidenní zkušební provoz na palubě rychlovlaku si v prosinci užije 2400 cestujících, kteří byli vybráni pomocí losování. Zájem o tento nezapomenutelný zážitek projevilo celkem 30 tisíc lidí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bezplatné cestovanie vlakom otvára problémy

Bezplatné cestovanie vlakmi sa bude od decembra tohto roku vzťahovať aj na vdovy či siroty po bývalých vojakoch, policajtoch alebo hasičoch. Kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) totiž odsúhlasil doplnenie k Návrhu na realizáciu opatrení finančného, ekonomického a sociálneho balíčka vlády v železničnej osobnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

VRT napříč ČR chtějí plánovat dva zájemci

Do kontroverzního a notně opožděného tendru na vypracování studie k vysokorychlostním tratím se řádně přihlásila dvě uskupení. „Třetí nabídka byla doručena po termínu,“ sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Podle zjištění serveru E15.cz chtějí zakázku, která rozhodne o budoucnosti rychlotratí na českém území, získat AFCityplan ve sdružení s Metroprojektem a Sudop Praha se společností Mott MacDonald CZ.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemeckí železničiari hrozia superštrajkom

Po bezvýslednom treťom kole tarifných rokovaní medzi železničiarskou odborovou organizáciou EVG a spoločnosťou Deutsche Bahn odborári pritvrdili. Pohrozili obrovským štrajkom, ktorý by mohol zákazníkov železníc práve pred Vianocami výrazne zasiahnuť. Informoval o tom denník Handelsblatt.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet prý přestal v ČR prodělávat

Provoz RegioJetu přestal být v Česku prodělečný, za posledních šest měsíců si žluté vlaky vydělaly na provoz i odpisy. Uvedl to Radim Jančura, majitel společnosti Student Agency, kam RegioJet patří. Do mírné ztráty podle Jančury Regiojet stále tlačí účetní operace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový bratislavský primátor plánuje mestské vlaky

Nový bratislavský primátor IVO NESROVNAL sa chce dohodnúť s pravicou v meste aj Smerom vo vláde. Sľubuje vypovedať zmluvu na prestavbu okolia hlavnej stanice a eurofondy na mestské vlaky. 
Krátko potom, ako Milan Ftáčnik uznal vaše víťazstvo, ste mu telefonovali. Čo ste si povedali?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Jak ochránit řidiče a revizory MHD před agresory?

Tři podobné incidenty řešili v uplynulém týdnu pracovníci brněnského dopravního podniku. Ve středu ráno černý pasažér vykloubil palec revizorovi, předtím jiný agresor napadl řidiče noční linky a způsobil mu otřes mozku. V Modřicích způsobil opilec stotisícovou škodu na autobusu. 

Celou zprávu najdete na této stránce.