Dopravné správy

Vodička ignorovala červenú na priecestí

Vážna nehoda sa stala v stredu večer na železničnom priecestí v žilinskej mestskej časti Bytčica. Tridsaťštyriročná vodička Octavie, ktorá mala v aute dve malé deti, vošla na koľajnice napriek tomu, že už svietilo červené svetlo.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC prodává provozuschopné tratě

Mezi Čížkovicemi a Obrnicemi na Mostecku už několik let nejezdí vlaky. Bezmála 36 kilometrů dlouhá trasa je jednou z pěti osiřelých železničních cest, které nabídne stát k prodeji. Cena je 136 milionů korun. Je to poprvé, kdy budou k mání funkční trati.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako sa dotýka bezplatná preprava prevádzky ŽSR

Chcem sa opýtať na jednu otázku v súvilsosti s bezplatnou prepravou (na konkrétne prepravné otázky mi odpovedali na ZSSK) - či sa dotkne bezplatná preprava aj prevádzky na ŽSR, konkrétne v dopravnej prevádzke železničnej dopravnej cesty a či ŽSR nejakým spôsobom reflektuje túto situáciu (napríklad problém priepustnosti pre väčší počet vlakov a podobne).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Bezplatné cestování vlaky Slováky zaujalo

Zavedení bezplatného cestování vlakem pro děti, studenty a důchodce na Slovensku veřejnost zaujalo. V pondělí, kdy toto opatření vstoupilo v platnost, státní železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vydal pasažérům 48.000 jízdenek na cestování vlakem zdarma. To odpovídá téměř polovině z celkového počtu jízdenek, které ZSSK v ten den vystavila.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 46. týždeň

Uplynulý týždeň na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) sa zaznamenali 5 smrteľných prípadov zrážky vlaku s civilnou osobou. Pracovníci PZ SR nahlásili usmrtenú ženu na trati Bratislava-Nové Mesto – Podunajské Biskupice, ktorá bola zrazená osobným vlakom. V Bernolákove zrazil rýchlik muža, ktorý sa pohyboval v priechodnom priereze 2. staničnej koľaje a zraneniam podľahol. Tretí prípad sa odohral na trati Bratislava Hlavná stanica – Odbočka Močiar, kde vlak zrazil muža, ktorý náhle vstúpil do koľaje.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeňský kraj chce ušetřit rušením vlaků

Plzeňský kraj v příštím roce sníží o několik set tisíc kilometrů rozsah dotované železniční základní dopravní obslužnosti, posílí naopak dotovanou autobusovou dopravu. Kraj se k snížení počtu dotovaných kilometrů na železnici rozhodl kvůli úsporám i přes nesouhlas některých obcí. Celkově tak hejtmanství příští rok ušetří na dotované veřejné dopravě asi 30 milionů korun, za vlaky a autobusy zaplatí celkem přes 800 milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Večerné výluky električiek v Karlovej Vsi a Dúbravke

Počas realizácie opravy geometrickej polohy koľají strojnou podbíjačkou bude od 21. do 30. novembra 2014 počas večerov vylúčená premávka električiek liniek 4, 5 a 9 v úseku Tunel - Karlova Ves - Dúbravka a zabezpečená bude náhradná autobusová doprava linkou X5.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy vypraví denně 64 vlaků navíc

České dráhy v novém jízdním řádu, který začne platit 14. prosince, vypraví denně v průměru 6789 vlaků. Proti loňsku je to růst o 64 spojů. Cena jízdenek se zvýší zhruba o procento, na trasách do 50 kilometrů zůstane stejná. Na setkání s novináři o tom informoval představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu Michal Štěpán.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR kupujú dve diagnostické vozidlá za 25 miliónov

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú nakúpiť dve diagnostické vozidlá na koľaje za odhadovanú cenu 25 miliónov eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na zákazku už vyhlásili súťaž, o ktorej informovali vo vestníku verejného obstarávania. Jedno vozidlo má byť určené na meranie a diagnostikovanie geometrických parametrov koľaje, stavu koľajníc a súčastí železničného zvršku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura si „líznul“ superlokomotivy Vectron

České a slovenské železnice se brzy dočkají nové série lokomotiv. Nejmodernější stroje od Siemensu, které nesou označení Vectron, budou tahat žluté vlaky Regiojetu. Společnost podnikatele Radima Jančury je získá z Rakouska na operativní leasing.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električková trať v Dúbravke je spackaná

Mesto na štvrtý pokus sprevádzkovalo „modernizovanú“ električkovú trať v Dúbravke za 8,3 mil. €. Namiesto využitia eurofondov na výrazné zlepšenie električkovej dopravy sa však staronová trať stala symbolom ignorovania menej mobilných cestujúcich, nezapracovania pripomienok občanov, zhoršovania verejného priestoru a tiež násilného určovania termínu odovzdania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Utrácení“ za dopravní stavby vázne

V dopravě se letos nepodaří vyčerpat zhruba 14 miliard korun. Vyplývá to z předběžného odhadu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), který rozděluje peníze pro stavby a opravy silnic, železnic a vodních cest. Přestože celkové čerpání peněz zhruba odpovídá loňským výsledkům, je efektivní zejména v oblasti oprav a rekonstrukcí infrastruktury, které se platí ze státního rozpočtu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V prvý deň cestovalo vlakmi zadarmo 48 000 ľudí

V prvý deň bezplatnej železničnej dopravy vydala štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) 48.000 nulových lístkov. Celkovo pritom dopravca v priebehu 17. novembra predal cestujúcim 104.000 cestovných lístkov. "Z celkového počtu bezplatných lístkov bolo 71 % pre študentov," vyčíslila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. Z nich len malú časť tvorili študentské mesačníky, zvyšok boli jednorazové lístky na konkrétnu cestu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

AŽD zmodernizuje hlavní nádraží v Bělehradě

Společnost AŽD Praha podepsala smlouvu na dodávku a instalaci zabezpečovacího zařízení pro stanici Bělehrad-Centrum, Prokop – hlavní železniční stanici ve městě Bělehrad, Republika Srbsko. Celková hodnota kontraktu činí 4,2 mil €.

V tendru vyhlášeném Železnicemi Srbska zvítězilo konsorcium šesti firem, které se svou nejnižší nabídkou 25,773 mil € porazilo další konkurenty. V čele tohoto konsorcia, jehož členem je i AŽD Praha, stojí největší srbská stavební a technologická společnost Energoprojekt Holding.

„Srbský trh je velmi komplikovaný a trpí nedostatkem peněžních prostředků pro investice většího významu. Přesto se o něj uchází všechny velké konkurenční společnosti. O to více nás těší úspěch, kterého jsme vítězstvím v tomto tendru dosáhli,“ říká ředitel Zahraničního obchodu a marketingu AŽD Praha Petr Žatecký.

Další informace najdete v přiložené tiskové zprávě.

Dlhý rad na vlaky zdarma je zbytočný

Je utorok, približne 12.00 hod. Cestovanie bezplatne chce využiť aj vysokoškoláčka z Trnavskej univerzity Lenka Gardianová. Ráno pricestovala do Bratislavy z Považskej Bystrice, na obed sa plánovala vrátiť. Namiesto hladkého vybavenia na Hlavnej stanici v Bratislave ju čakal dlhý rad. „Keď sa naň dívam, reálne uvažujem, či si radšej nepôjdem kúpiť do pokladnice normálny lístok,“ konštatovala pre HN Gardianová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V kauze Opencard se angažuje už i sněmovna

Ze sněmovní komise pro pražskou kartu opencard vzejdou dvě trestní oznámení. Komise uložila předsedovi Bronislavu Schwarzovi (ANO), aby je podal na policii a dozorovou státní zástupkyni Dagmar Máchovou pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Železničný sv. Mikuláš už v nedeľu 30. novembra

Nadšenci z košického Klubu historických koľajových [vozidiel] už finišujú na príprave mimoriadneho mikulášskeho vláčika. Na cestu z Košíc do Prešova a späť vyrazí už v nedeľu 30. novembra. Okrem rodičov s deťmi povezie železničný sv. Mikuláš aj anjelov a čerta, ktorý na východ Slovenska tradične príde až z Ostravy. Novinkou je, že tradičná červená súprava sa v tomto roku opäť rozrastie o ďalší historický exemplár. Viac v priloženej tlačovej správe.

DP Ostrava zrušil nesmyslné nařízení

Dopravní podnik Ostrava [...] dovolil, aby ve vozech městské hromadné dopravy mohl tak jako v mnoha jiných městech cestovat zároveň rodič s dětským kočárkem a invalida na vozíku. Podle dosavadního nařízení, které někteří řidiči dodržovali striktně a jiní méně důsledně, nemohl člověk odkázaný na vozík v Ostravě nastoupit do tramvaje, pokud tam již byl kočárek a naopak. Dopravce se rozhodl pro změnu po vlně kritiky, že je to nesmyslně přísné nařízení.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK mala z náporu cestujúcich veľké obavy

Ministerstvo dopravy bude pri kontrole štandardov vlakov a kvalitatívnych parametrov zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme zohľadňovať stav vozidiel. Ide o vozne nasadené do prevádzky pre zvládnutie zvýšenej frekvencie cestujúcich po zavedení bezplatnej prepravy žiakov, študentov a dôchodcov od 17. novembra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co přináší nový jízdní řád

České dráhy od poloviny prosince zdraží jízdenky v průměru o jedno procento. V novém jízdním řádu nabídnou více vlaků než dosud, navíc přibudou úplně nové kategorie vlaků nazvaná Rx. Dopravce slibuje větší komfort. „Zaměřujeme se na vyšší kvalitu cestování pro všechny skupiny zákazníků,“ řekl člen představenstva Českých drah Michal Štěpán při prezentaci nového jízdního řádu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

VLAKY.NET přinesou tradiční vlastní souhrnný článek o novém jízdním řádu až proběhnou tiskové konference v jednotlivých krajích, které tu dnešní ústřední pravidelně následují.