Dopravné správy

20 rokov trolejbusov v Žiline

V pondelok 17. novembra 2014 [uplynulo] už 20 rokov od spustenia prevádzky s cestujúcimi na prvej trolejbusovej trati v Žiline - trati z Kvačalovej ulice v Závodí cez centrum mesta a Predmestskú ulicu na Ulicu Matice slovenskej na sídlisku Vlčince.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Adventní jízdní řády pražské MHD

rámci pražské MHD začnou od soboty 6. prosince o víkendech platit vánoční jízdní řády. Zkráceny budou intervaly metra, tramvají i autobusů. ČTK to [...] sdělil mluvčí organizace Ropid Filip Drápal. Vánoční jízdní řády budou platit o všech víkendech až do neděle 21. prosince.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Pozvánka na výstavu 100 rokov Viedenskej električky

Od 16. novembra 2014 do 6. januára 2015 je v Múzeu dopravy na Šancovej ul. 1/a inštalovaná výstava k stému výročiu Viedenskej električky. Návštevníci výstavy si môžu v rámci expozície pozrieť aj zrekonštruovaný rušeň Ganz Eg 6, ktorý vozil vlaky na našom úseku trate elektrickej lokálnej železnice Bratislava - Viedeň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

O maximálních rychlostech na tratích SŽDC

Rychlosti vyšší než 100 kilometrů v hodině jsou na tuzemské železnici možné pouze na hlavní tazích. Na regionálních tratích je stále v řadě případů pro vlaky limitní rychlostí šedesátka. Důvodem je stav infrastruktury, vysoký sklon, příkré zatáčky nebo absence moderního zabezpečovacího zařízení, uvedl Radek Trejtnar z odboru traťového hospodářství Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tri spoločnosti sa na trati Praha - Košice neuživia

Na trati medzi Prahou a Košicami v súčasnosti vozí cestujúcich najlacnejšie spoločnosť RegioJet. Informuje o tom portál iDNES.cz. Konkurencia však donútila znížiť cenu cestovných lístkov aj České dráhy (ČD). Cestovné lístky štátneho dopravcu na Slovensku zlacnia až o štvrtinu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda uspěla v Budapešti

Konsorcium firem Škoda Electric a Solaris dodá do maďarského hlavního města 24 nových trolejbusů. Plzeňská Škodovka zajistí dodávku kompletní elektrovýzbroje a také finální montáž vozidel. Součástí kontraktu je i opce na dalších 84 trolejbusů, celková hodnota kontraktu tak může být až 1,7 miliardy korun.

Více informací k tomuto tématu naleznete v přiložené tiskové zprávě.

Miestenka ako bonus k dlhšej jazde vlakom ZSSK

Bratislava 17. novembra (TASR) - Cestovné lístky na diaľkové vnútroštátne vlaky za 10 eur a viac majú od dnešného dňa v cene priamo započítanú aj miestenku. Rovnako je miestenka zarátaná v cene aj pre všetky lístky do prvej vlakovej triedy.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nový ministr dopravy bude jmenován 4. prosince

Dan Ťok se stane ministrem dopravy 4. prosince. Informoval o tom po dnešní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem s tím, že právě na toto datum Hrad plánuje jeho jmenování. Šéf stavební firmy Skanska střídá ve funkci Antonína Prachaře, který několik měsíců čelil výhradám za způsobem vedení úřadu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako štartovali vlaky zadarmo

Cestovať bezplatne vlakom môže od 17. novembra viac ako 2,5 milióna Slovákov. Za lístok do vlaku totiž nemusia platiť žiaci, študenti, starobní penzisti a tí, ktorí poberajú invalidný, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok. Vláda odštartovala sociálne opatrenie na podporu železničnej dopravy symbolicky v deň 25. výročia začiatku nežnej revolúcie, ktorá priniesla pád komunistického systému v Československu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Keře místo zásněžek kolem tratí

Železničáři, kteří jsou často kritizováni za nešetrné kácení kolem tratí, začínají svou reputaci napravovat v Kraji Vysočina. Letos zde rozjeli pilotní projekt za více než dva miliony korun, v jehož rámci vysázejí v dosahu kolejí devět tisíc keřů a stovky stromků. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate v Trenčíne

Dobrý deň prajem, chcel by som sa spýtať, či mesto kontroluje alebo monitoruje priebeh a kvalitu prác na momentálne najväčšej investičnej akcii v meste - tzv. "modernizácii železničnej trate". Chcem upozorniť na stav a kvalitu prác na rekonštrukcii a dostavbe priestorov železničnej stanice. Konkrétne doporučujem každému súdnemu človeku, aby sa išiel osobne presvedčiť, ako sa šafári s vynaloženými investíciami pri realizácii podchodov k nástupištiam a hlavne nového podchodu od železničnej stanice s vyústením na Hodžovu ulicu.

Celú otázku a odpoveď na ňu nájdete na tejto stránke.

Jízdenky budějovické MHD budou chráněny jako bankovky

Bezpečné a chráněné jako bankovky, až tak přísné požadavky budou splňovat nové jízdenky pro českobudějovický dopravní podnik. Cestující je začnou používat už v prvním čtvrtletí příštího roku. Dřívějším problémům s kvalitou některých kusů má být úplný konec. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Fajčenie na Hlavnej stanici nie je vecou ŽSR

Dobrý deň, chcela by som vás upozorniť na neprijateľnú situáciu na hlavnej stanici v Bratislave, kde deň čo deň pracovníci železníc a prevádzok stanice fajčia v zadnom vchode priamo vo dverách a tým pádom nie je pre mňa nijako možné vyhnúť sa dymu. Žiaden zákaz fajčenia pri zadnom vchode nalepený nie je - je tento vchod považovaný za nejakú "fajčiareň" a je teda táto aktivita na tomto mieste v súlade so zákonom o ochrane nefajčiarov? Pri ostatných vchodoch fajčia ľudia priamo pod vylepeným zákazom a napriek vysokej koncentrácii polície v budove a okolí sa s tým nič nerobí. Ako sa mám ja ako tehotná žena dostať na stanicu a z nej, aby som nebola priamo ohrozovaná cigaretovým dymom?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Chebské nádraží se dočká rekonstrukce

Přívětivější pro cestující, ale i mnohem bezpečnější by mohlo být chebské nádraží po rekonstrukci. Změní se například vstup na nástupiště. Ten zčásti obstarají výtahy. Projekt, který by mělo na jaře schvalovat Ministerstvo dopravy, předpokládá i opravu peronů, kolejí, výhybek a zabezpečovacího zařízení. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Operačný program EÚ a ŽSR

Prosím Vás o odpovede na nasledujúce otázky. Európska komisia Slovensku schválila operačný program OPII.

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

V Dubaji začala jezdit nevšední tramvaj

Dubaj, 12.11.2014: V Dubaji jezdí ode dneška tramvaj vybavená i luxusním vagonem pro ty, kdo si připlatí. Jezdit bude 19 hodin denně od soboty do čtvrtka, v ranní špičce v desetiminutových intervalech. Dnes ráno její provoz zahájil korunní princ šajch Hamdán bin Muhammad bin Rašíd Maktúm.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O prácach v traťovom úseku Hlavná stanica - Lamač

Skončili sa už výluky, resp. obmedzenie dopravy na úseku Bratislava Hl. st. - Lamač, prípadne kedy skončia? Ak neskončili v plánovanom termíne, tak prečo?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Vykolejené vagony demolovaly trať i nástupiště

Poslední dva vagony nákladního vlaku se při jízdě v Přibyslavi dostaly mimo koleje, souprava dál pokračovala v cestě. Vykolejené vagony určené k přepravě automobilů táhla pak téměř další tři kilometry do Ronova nad Sázavou. Jejich jízdou mimo trať vznikly škody za minimálně šest milionů korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet autobusovú licenciu stále nemá

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) tvrdí, že nezmenil svoj postoj k vydaniu dopravnej licencie pre spoločnosť RegioJet na prevádzku diaľkovej autobusovej linky Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. "Ani prvé stanovisko NSK k návrhu cestovného poriadku dopravcu zo 7. októbra nebolo súhlasné. Preto Bratislavský samosprávny kraj opätovne požiadal Nitriansky kraj o vyjadrenie," informovala agentúru SITA hovorkyňa predsedu Nitrianskeho kraja Oľga Prekopová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Premiér souhlasí s kandidátem na ministra dopravy

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) souhlasí s kandidaturou Dana Ťoka na ministra dopravy. Řekli to po jejich sobotním setkání. Ťok dnes rozptýlil obavy premiéra z možného střetu zájmů, který vyplývá ze skutečnosti, že až doposud řídil významnou stavební firmu Skanska. Shodli se rovněž na hlavních úkolech, které před novým ministrem stojí. Ťoka, který má ve funkci nahradit Antonína Prachaře, navrhlo hnutí ANO.

Celou zprávu najdete na této stránce.