Dopravné správy

Rekonštrukcia Starého mosta naberá meškanie

Prestavbu Starého mosta v Bratislave spolu s prvou časťou električkovej trate do Petržalky chcú ukončiť o dva mesiace neskôr, ako sa pôvodne plánovalo. Pôvodne hlavné mesto plánovalo ukončiť práce už koncom augusta 2015. Okrem Starého mosta, petržalskej a staromestskej strany Dunaja sa pracuje aj na Štúrovej ulici v Starom Meste, kde je už od začiatku roka úplne vylúčená doprava.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Kdo vlastně je kandidát na ministra dopravy

Dan Ťok předal vedení stavební firmy Skanska a nejspíš bude novým ministrem dopravy. Přes formální konec v čele známé společnosti je jeho střet zájmů zřejmý. Třeba i proto, že Skanska letos získala nejvíc veřejných zakázek, v součtu za pět miliard korun. Po kritizovaném Antonínu Prachařovi (ANO) bude resort dopravy řídit uznávaný manažer, jehož jmenování však provází velký rozpor.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zvyšuje od 17. novembra kapacitu vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko zvyšuje v súvislosti so spustením bezplatnej prepravy vybraných skupín cestujúcich kapacitu vlakov. Od pondelka začne premávať denne 11 nových diaľkových vlakov a k vlakom v regionálnej doprave pripoja desiatky ďalších vozňov. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosť Slovensko Jana Morháčová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

25. výročí revoluce připomene i pražský DP

Do oslav 25. výročí sametové revoluce se zapojí i pražský dopravní podnik. Cestujícím připomene, jak v metropoli v revolučních dnech fungovala hromadná doprava. Po Praze bude jezdit souprava metra polepená revolučními hesly, původní tramvaj pak bude stát na Národní třídě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nárok na bezplatné vlaky má asi 2,5 milióna ľudí

Cieľom bezplatnej prepravy vo vlakoch, ktorú môžu žiaci, študenti a dôchodcovia využívať od pondelka 17. novembra, je podľa ministerstva dopravy najmä pomôcť sociálne najohrozenejším skupinám obyvateľstva. Právo na cestovanie po železnici zadarmo nemajú ekonomicky aktívni výsluhoví dôchodcovia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co plánuje kandidát na ministra dopravy

Hlavním úkolem pro nového ministra dopravy bude stabilizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které se potýká s personální nestabilitou. Na setkání s novináři to řekl kandidát za hnutí ANO a dlouholetý šéf stavební společnosti Skanska Dan Ťok. Zároveň uvedl, že už má pro jednotlivé posty v oboru vybrané vlastní kandidáty, konkrétní jména ale zatím neuvedl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK navýši kapacitu vlakov o 12 tisíc miest

Vlakové spoje predĺžené o desiatky vozňov v regionálnej doprave a 11 nových diaľkových vlakov denne bude realitou od pondelka 17. novembra. Železničná spoločnosť Slovensko zvyšuje kapacitu vlakov v súvislosti so spustením bezplatnej prepravy vybraných skupín cestujúcich. Denne tak pribudne v diaľkovej doprave takmer 7 tisíc a v prímestskej doprave necelých 5 tisíc miest na sedenie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD zlevní jízdenky na Slovensko

Na trati mezi Prahou a Košicemi jezdí dosud nejlevněji společnost RegioJet. Konkurence ovšem donutila zlevnit i České dráhy. Jízdenky na Slovensko u státního dopravce zlevní až o čtvrtinu. S cenami navíc ještě zamává Leo Express, který dosud ceník nezveřejnil. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšia možnosť registrácie na vlaky zadarmo

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) rozširuje možnosti registrácie cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu vlakom. Priamo v piatich najväčších železničných staniciach Slovenska a dvoch obchodných centrách otvorila mobilné infopulty pre registráciu vybraných skupín cestujúcich pre cestovanie bezplatne. Pulty sú označené ako „Registrácia - Bezplatná preprava“ kde zabezpečujú registráciu dvaja až štyria pracovníci.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

RegioJet si pronajal lokomotivy z Rakouska

Soukromý železniční dopravce RegioJet rozšíří flotilu svých devíti elektrických lokomotiv. Od soboty začíná jezdit s první lokomotivou Siemens Vectron, další dvě mají přijet v příštích týdnech. Dopravce je zatím bude používat hlavně na trati Bratislava - Košice, první měsíc je bude testovat v Česku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nitra aj Nitriansky kraj odmietajú Jančuru

Český dopravca RegioJet plánuje na Slovensku zaviesť vnútroštátnu autobusovú linku. Tá by mala jazdiť z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice bez dotácií od štátu. Na prevádzkovanie spoja však dopravca zatiaľ nemá licenciu. Radim Jančura, šéf spoločnosti Student Agency, pod ktorú RegioJet patrí, hovorí o možnom zneužití postavenia Úradu primátora Nitry a zneužití postavenia Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý vydal negatívne stanovisko k vydaniu licencie pre dopravcu RegioJet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha hledá náhradu za „žabotlamy“

Pražský organizátor veřejné dopravy Ropid začal vymýšlet, jaké vlaky by mohly nahradit půl století staré pantografové jednotky na příměstských tratích. Vlaky, železniční veřejností přezdívané žabotlamy, totiž už dávno neodpovídají požadavkům na cestování ve 21. století. Současně s Dráhami chystá i rekonstrukci patrových vozů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nová petícia vlaky zadarmo podporuje

Petíciu na podporu bezplatného cestovania vo vlakoch v SR spustil v stredu na internetovej stránke Peticie.com poslanec za Smer-SD Anton Martvoň. [...] Občania, ktorí petíciu podpíšu, plne podporujú vládou zavedenú bezplatnú prepravu cestujúcich v SR vo vozňoch 2. triedy v regionálnych a v diaľkových vlakoch realizovaných na objednávku štátu. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Prachař resort dopravy nezvládal

Bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) si myslí, že odchod Antonína Prachaře (ANO) z funkce je úlevou pro všechny, včetně Prachaře samotného. Ředitele Skansky Dana Ťoka, kterého ANO navrhuje jako nového ministra, příliš hodnotit nechtěl. Silničnímu hospodářství ale podle Stanjury Ťok rozumí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Trolejbus Škoda 30 TrDG v skúšobnej prevádzke DPB

Do skúšobnej prevádzky s cestujúcimi bol od 12. novembra 2014 uvedený prvý trolejbus Škoda 30 TrDG #6101. Vozidlo je vybavené prídavným diesel-elektrickým agregátom, ktorý mu umožňuje jazdu aj mimo trolejového vedenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Od zítřka začne sloužit nové nádraží v Ústí nad Orlicí

Od neděle začne cestujícím ve zkušebním provozu sloužit nová nádražní budova v Ústí nad Orlicí. Stavba nového nádraží je v Česku v posledních letech přitom výjimečná, v minulosti vznikly v Chocni nebo v Přerově. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravních cesty (SŽDC) Marek Illiaš. Stavba budovy v Ústí nad Orlicí vyšla správu železnic na 7,5 milionu korun.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Jančura sa posťažoval na Bratislavský kraj

Český dopravca RegioJet by chcel na Slovensku zaviesť aj vnútroštátnu autobusovú linku. Jazdiť plánuje z Bratislavy cez Nitru do Banskej Bystrice bez dotácií od štátu. Na prevádzkovanie takéhoto spoja ale zatiaľ nemá licenciu. Šéf spoločnosti Student Agency, pod ktorú RegioJet patrí, Radim Jančura tvrdí, že licenciu mala jeho spoločnosť dostať od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) do 60 [dní] od požiadania o ňu, teda do 27. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Končící ministr dopravy prodloužil režijky

Končící ministr dopravy Antonín Prachař zajistil více než sto tisícům lidí velmi výhodné cestování vlaky na další tři roky. Doplácet na něj budou České dráhy. S odboráři se dohodl na tom, že režijní průkazy pro neomezené cestování budou stát maximálně tisíc korun ročně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tragický štvrtok na koľajniciach

Na úseku medzi železničnými stanicami Bratislava Nové mesto a Bratislava Podunajské Biskupice vo štvrtok ráno zomrela žena po zrážke s osobným vlakom. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa bratislavskej polície Karina Považanová, neznáma žena utrpela devastačné zranenia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo dopravy se otevře veřejnosti

U příležitosti 25. výročí listopadových událostí v roce 1989 bude opět zpřístupněna budova Ministerstva dopravy v Praze. Ta sloužila původně Ministerstvu železnic, během totality v ní sídlil Ústřední výbor Komunistické strany Československa. Zájemci si ji budou moci prohlédnout v pondělí 17. listopadu 2014 od 10.00 do 16.00 hodin.

Celou zprávu najdete na této stránce.