Dopravné správy

Električka do bratislavskej Dúbravky mešká

Obyvatelia bratislavskej Dúbravky sa pôvodne mali dostať do mesta električkou už v piatok 14. novembra, Dopravný podnik Bratislava (DPB) však informoval, že trať ešte nespojazdnia. Argumentuje tým, že termín sa nepodarilo spoločnosti Metrostav, ktorá električkovú trať opravuje, dodržať. Trať do Dúbravky bola dlho v havarijnom stave a vozidlá ňou museli jazdiť zníženou rýchlosťou, len päť kilometrov za hodinu. Nové koľaje teraz dostáva úsek od Hanulovej k ulici Pri kríži.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Personální zemětřesení ve vedení ČD

Den po svém zvolení začalo nové představenstvo Českých drah s vyhazovy některých manažerů. Ve funkcích skončili dva náměstci odvolaného ředitele Daniela Kurucze. Firma to vysvětluje tím, že se rozšířilo představenstvo a kompetence náměstků převzali noví členové vedení. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR sa chystajú na nápor cestujúcich

Častejšie upratovanie železničných staníc či posilnenie hliadok polície - aj takéto opatrenia sú, ak to bude potrebné, pripravené prijať Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Po tom, ako sa 17. novembra zavedie vo vlakoch cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov, bude totiž viac cestujúcich aj na staniciach. Tie majú ako správca infraštruktúry na starosti práve ŽSR.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Hala pražského „hlaváku“ se dočká nové střechy

Zastřešení příjezdové haly pražského hlavního nádraží opraví za téměř 470 milionů korun sdružení společností Metrostav a Prominecon CZ. Nový plášť nad železničními nástupišti by měl být hotový do května 2017, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Celou zprávu najdete na této stránce.

MÁV-Start kúpi nové prímestské jednotky

Maďarská železničná spoločnosť pre osobnú dopravu MÁV-Start bude môcť kúpiť s využitím fondov Európskej únie (EÚ) ďalších 21 nových elektrických vlakových súprav pre budapeštiansku prímestskú dopravu. Podľa [...] informácie agentúry MTI o tom nedávno rozhodla maďarská vláda. Osobné vlaky začnú premávať od konca budúceho roka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na trať z Jablonce do Tanvaldu se vrátily vlaky

Na rekonstruovanou železniční trať z Jablonce nad Nisou do Tanvaldu se [...] po několikaměsíční výluce vrátily vlaky. Cestování je díky výměně kolejí pohodlnější, ve stanicích a některých vlakových zastávkách čekají na cestující nová nástupiště ve výšce podlahy vozu a díky tomu bezbariérový přístup. Samozřejmostí je nové osvětlení a orientační prvky pro nevidomé a slabozraké ... 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nepovolený prechod cez koľajisko v Pezinku

Na žel.stanici sa vyskytuje už celé roky jeden problém a to je nepovolený prechod cez koľajisko medzi ulicou Za dráhou a budovou žel. stanice. Pri výstavbe novej trate sa vybudoval podchod,ktorý je vedený len smerom na stanicu a do centra. Prečo sa nevybudoval podchod aj na druhú stranu k spomínanej ulici,keď tá sa tiež celá nanovo budovala. Ako máme my ľudia z tých dvoch bytoviek a dvoch rodinných domov prechádzať na druhú stranu koľajiska? Policajti tu stoja takmer denne a otáčajú previnilcov nazad. Riadnou cestou je to takmer kilometrová obkluka cez podchod namiesto 200 metrovej skratky. Plánuje sa tu aj výstavba menších bytových jednotiek. Ako sa ľudia dostanú na stanicu keď budú bývať len 100 metrov od nej,ale bez možnosti prechodu na druhú stranu.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ministr dopravy tak dlouho vyhazoval, až došlo i na něj

Ministr dopravy Antonín Prachař ve vládě končí. Dnes dopoledne nabídl předsednictvu hnutí ANO rezignaci na svou funkci, to ji přijalo. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš vzápětí navrhl, aby se novým ministrem stal ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok. Pokud Prachařovu demisi, kterou mu musí předat premiér, přijme prezident, půjde o druhou změnu v Sobotkově vládě.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kandidáti na primátora Žiliny o MHD

V sobotu 15. novembra 2014 si budú obyvatelia všetkých miest a obcí na Slovensku voliť svojho primátora. O primátorskú stoličku v Žiline sa uchádza 10 kandidátov - Martin Barčík (Sieť, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, Most-Híd, OKS), Peter Belinský (KDH), Štefan Comorek (nezávislý), súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), Róbert Kašša (nezávislý), Eva Lajčiaková (PD), Peter Ondák (nezávislý), Zdenka Radolcová (nezávislá), Igor Ryban (nezávislý) a bývalý primátor Ján Slota (KSNS).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Cyklohráček byl úspěšný, vyjede i na Mikuláše

Dětský výletní vlak Cyklohráček, který jezdil od jara do podzimu z Prahy do Slaného kolem hradu Okoř a románské rotundy na Budči, svezl letos rekordních 10 809 cestujících a přepravil 1 169 jízdních kol. Byl v provozu do 28. října a byla to úplně první sezona, kdy ČD a ROPID vypravily speciálně přestavěný vlak na velké pojízdné hřiště pro děti na trať kolem Okoře. Zájem o svezení Cyklohráčkem nakonec předčil očekávání všech, kteří projekt připravovali.

Podrobnosti najdete ve společné tiskové zprávě ČD a ROPID.

Nové procesy verejného obstarávania ŽSR za 45. týždeň

Informácia o začatých procesoch verejného obstarávania ŽSR za 45. týždeň 2014: Železnice Slovenskej republiky v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a interného predpisu v uplynulom 45. týždni 2014 vyhlásili výberové konania na ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nejkrásnější nádraží je v Brně

Cenu za nejkrásnější tuzemské nádraží letos získalo nádraží v Brně-Chrlicích. V anketě Asociace Entente Florale - Souznění přesvědčilo nejvíce lidí. Loni zvítězilo nádraží v Rynolticích na Liberecku. Zvláštní cenu za pohádkové nádraží letos získala zastávka Třebestovice na Nymbursku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O obsluhe Hlavnej stanice električkami

Po opätovnom sprevádzkovaní električkovej trate sa objavili pripomienky cestujúcich k počtu električkových liniek jazdiacich na Hlavnú stanicu. Keďže diskusie na tému počtu liniek často skĺznu do neodbornej, ba až politickej roviny, prinášame odborný pohľad na túto tému.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vlaky ČD na adventní trhy do Vídně a Drážďan

České dráhy připravily atraktivní nabídku pro cestující, kteří během adventu plánují jednodenní výlet do Vídně a Drážďan. V období od 27. listopadu do 23. prosince 2014 můžou do těchto oblíbených měst vyrazit s výhodnými jízdenkami ČD TIP Advent – z Prahy do Drážďan za cca 453 Kč (16 EUR) nebo z Prahy do Vídně za cca 821 Kč (29 EUR). Jízdenky jsou zpáteční a platí ve 2. třídě vybraných vlaků EuroCity, resp. od 14. prosince ve vlacích railjet. ČD TIP do Vídně je možné koupit také v kombinaci s dokladem na vídeňskou MHD.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Ukončení rekonstrukce mostu v Týnci nad Sázavou

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila stavbu s názvem Rekonstrukce mostu v km 9,531 Čerčany – Skochovice. Most převádí jednokolejnou neelektrifikovanou železniční trať přes řeku Sázavu v Týnci nad Sázavou. Jeho rekonstrukce byla spolufinancovaná z Fondu soudržnosti Evropské unie v rámci Operačního programu Doprava.

Více se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 45. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali minulý týždeň 1 smrteľný prípad zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati Hronská Dúbrava – Žiar nad Hronom zrazil a usmrtil osobný vlak muža, v tomto prípade išlo o samovraždu. V ŽST Malacky nahlásila polícia výpravcovi pokus o samovraždu, na danom úseku bola znížená rýchlosť vlakov . Policajná hliadka podozrivú osobu nenašla. Podobné situácie sa taktiež odohrali na trati Žilina – Kysucké Nové Mesto a v ŽST Bernolákovo, avšak v týchto prípadoch sa podarilo osoby zadržať privolanou policajnou hliadkou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bývalý šéf ČD nešel na ruku ministrovi

Odvolaný šéf Českých drah Daniel Kurucz se domnívá, že za jeho koncem stojí hlavně problémy v komunikaci s ministrem dopravy Antonínem Prachařem. "Pan ministr bohužel nepochopil, že jsme akciová společnost a ne státní organizace," říká v rozhovoru. Změny ve společnosti podle něj budou na konci roku zajímat ratingovou agenturu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na Hlavnú stanicu opäť jazdí električka

Po troch rokoch včera začala na bratislavskú Hlavnú stanicu opäť jazdiť električka. Pre havarijný stav trate električkovú dopravu odstavili ešte v novembri 2011 a po desiatich týždňoch opráv prevádzku spustili dnes. Na stanicu od rána jazdia dve električkové linky, autobus X13 zatiaľ nerušia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Agenti STB za nehodu Balt-Orient expresu nemohli

Před 25 lety otřásla Československem nehoda mezinárodního rychlíku Balt-Orient expres 372. Ve stanici mezi Lovosicemi a Terezínem tehdy zemřelo šest lidí a dalších 58 utrpělo zranění. O neštěstí informovaly i hlavní zprávy, což bylo za bývalého režimu poněkud neobvyklé. Lidé z tragédie vinili vládnoucí komunistickou stranu, už za týden ale měli lidé jiné starosti a na neštěstí zapomněli.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zvládne ZSSK nápor cestujúcich po 17. novembri?

Vláda rozhodla, že možnosť bezplatne cestovať vlakom dostanú od 17. novembra žiaci, študenti, starobní penzisti a tí, ktorí poberajú invalidný, vdovský, vdovecký a sirotský dôchodok. Celkovo to predstavuje 2,5 milióna Slovákov. Šéf štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko Pavol Gábor, že očakávaný nápor cestujúcich sa spoločnosť bude snažiť zvládnuť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.