Dopravné správy

Historický tramvajový vlečňák se vrátí na koleje

Členové libereckého Boveraclubu, kteří zachraňují historické tramvaje, si dali závazek: při příležitosti zahájení provozu na opravené trati mezi Libercem a Jabloncem příští rok v dubnu hodlají představit další zrenovované historické vozidlo. Je jím vlečný vůz z roku 1932, zvaný Plecháč.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Prečo Slovensku nehrozí traťová rýchlosť 200 km/h

Prečo v úsekoch s nenáročným terénom nie sú železničné trate rekonštruované na rýchlosť 200 km/h, ale len 160, keď finančná náročnosť je vyššia len o jednotky percent ? Oplocovanie takýchto tratí by nemal byt problém, keďže vstup do koľajiska mimo vyhradených miest je predsa pre osoby bez povolenia protizákonný už desaťročia. Modernizované trate by mali byt v staniciach a zastávkach medzi traťovými koľajami z bezpečnostných dôvodov osadene plotom presahujúcim dĺžku nástupíšť min. 500 - 700 m z dôvodu fyzického zabránenia prechádzania koľajiska neoprávnenými osobami, ku ktorému denne dochádza (najmä na zastávkach), a to aj napriek existencii podchodov či nadchodov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Otazníky kolem jízdného v pražské MHD

Pokud se vyplní sliby vznikající „pražské vlády“ ANO, Trojkoalice a ČSSD, mohli by cestující v městské hromadné dopravě v metropoli výrazně ušetřit na ročním jízdném - úspora by měla činit 1100 korun. Lidé proto váhají, zda si do té doby mají „lítačku“ kupovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v prešovskej MHD

Od 10. novembra 2014 dochádza k viacerým zmenám v prešovskej MHD. Zavádza sa obsluha MHD na Terchovskej a Vodárenskej ulici. Presmeruje sa sem linka 22, ktorá bude premávať v novej trase Terchovská - Súľovská - Ku Brezinám - Slávičia - Pod Kamennou baňou - Mestská hala - Škultétyho - Čierny most - Grešova / Veľká pošta - Hollého - Nemocnica - Vodárenská - Hviezdna. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Zuřivá bitka o kus kolejnice

Policie stíhá pětatřicetiletého muže z Mostu, který okradl a zbil svého známého tak, že skončil v nemocnici. Příčinou byl spor o peníze za železo, které napadený muž odnesl do sběrny. Vozením železa do šrotu se oba muži živili. Útočník policii řekl, že mu jeho třicetiletý známý ze západních Čech ukradl kus kolejnice a odnesl ho do sběru místo něj.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kde bude mať RegioJet pokladne?

Chcem sa spýtať či dopravca RegioJet a.s. požiadal o prenájom v žel.staniciach Trnava,Trenčín a Považská Bystrica aby mohol predávať na stanici cestovné doklady (poprípade či požiadal o pokladne alebo o zákaznicke cesntrum).

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Ministerstvo stoplo stavbu lanovky na Hraničník

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zamítlo výstavbu kontroverzní lanovky na šumavský vrch Hraničník. V závěrečném posudku vlivu na životní prostředí, takzvaném procesu EIA, vydalo nesouhlasné stanovisko ke všem čtyřem navrženým variantám projektu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavu čakajú večerné výluky električiek

Počas realizácie opravy geometrickej polohy koľají strojnou podbíjačkou bude od 15. do 28. novembra 2014 počas večerov vylúčená premávka električiek liniek 4, 5 a 9 v úseku Tunel - Karlova Ves - Dúbravka a zabezpečená bude náhradná autobusová doprava linkou X5.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávka strojvůdců DB skončila předčasně

Jedna z nejdelších stávek na německé železnici skončila. Strojvůdci největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) obnovili práci dnes v 18 hodin našeho času, přesto ale i v neděli bude provoz pouze částečný a vyjede jen asi 60 procent plánovaných vlaků. Podle informací Českých drah (ČD) zůstanou v neděli v platnosti i omezení pro vlaky na trati mezi Prahou a Berlínem. Plný provoz chtějí DB obnovit v pondělí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový audiovizuálny informačný systém v žst. Šaľa

Hlasový a vizuálny informačný systém (HAVIS) pre cestujúcu verejnosť v nesamostatnej železničnej stanici Šaľa bol nainštalovaný dňa 23.10.2014 v zmysle Zmluvy o dielo 1100041000/2014/5400/024, ktorej účinnosť nadobudla dňa 26.7.2014. Momentálne prebieha skúšobná prevádzka systému, počas ktorej sa vykoná zaškolenie obsluhujúcich a udržujúcich pracovníkov a vyladia sa drobné nedostatky. Kompletizuje sa technická dokumentácia skutočného vyhotovenia a revízne správy. Následne budú zahájené technické prehliadky a preberacie konanie.

Celé vyjadrenie nájdete na tejto stránke.

Trať do Berouna přes Rudnou zmodernizuje AŽD

Trať mezi Prahou a Berounem přes Rudnou zrekonstruuje za téměř 641 milionů korun konsorcium firem vedené společností AŽD Praha. Informoval o tom mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Jakub Ptačinský. Jednokolejná trať má sloužit pro odklon železniční dopravy z koridorové trati vedoucí z pražského Smíchova přes Dobřichovice a Beroun dále na Plzeň a do Německa.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK si prenajme od ČD staré vagóny

České dráhy rozhodli, že sa budú postupne zbavovať jedného zo suvenírov socializmu: tridsať rokov starých vagónov východonemeckej výroby, známych vďaka tradičným koženkovým sedačkám. Vedenie dráh o nich povedalo, že už „nie sú dôstojné pre 21. storočie“. Pred vyradením však vagóny nájdu ešte uplatnenie na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stát chce vytlačit soukromníky z tratě Praha - Ostrava

Soukromí dopravci na železnici se obávají, že je stát chce vytlačit z linky Praha - Ostrava. Poukazují na text připravovaného zákona o zavádějícího regulační úřad v železniční dopravě, uvedl deník Dnes. Podle něj by mohl stát omezit dopravu provozovanou na komerční riziko tam, kde ohrožuje vlaky provozované ve veřejném závazku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Začína veľká obnova bratislavských električiek

Vo štvrtok 6. novembra 2014 sa na Námestí Ľ. Štúra uskutočnilo slávnostné predstavenie prvej bratislavskej nízkopodlažnej električky Škoda 30T ForCity Plus za účasti predstaviteľov výrobcu, mesta, ministerstva dopravy, DPB, médií a širokej verejnosti. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Penta začala s demolicí na Masarykově nádraží

Investorská společnost Penta začala s demolicí domu bývalé celnice na pražském Masarykově nádraží. Demolice souvisí s připravovanou výstavbou administrativních budov. ČTK to řekl mluvčí společnosti Martin Danko. Podle Českých drah jde o objekt, který už dopravce dlouhodobě nevyužívá.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kam sa nedostanete ani vlakom zadarmo

Bezplatné vlaky pre študentov alebo dôchodcov nútia štát pridávať nové spoje. Od decembra grafikon počíta s miernym posilnením vlakovej dopravy. To sa však už nebude týkať viac než tridsiatky tratí, na ktorých železnice v uplynulých rokoch zastavili premávku. Návrh nového cestovného poriadku nepočíta s obnovením dopravy na žiadnej z nich.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Stávku strojvůdců DB soud nezastavil

Německý soud odmítl pokus německých drah Deutsche Bahn končit právní cestou stávku strojvůdců, která od středy ochromuje zemi a má trvat ještě celý víkend a v pondělí. Místo vlaků jezdí víc autobusů a aut, takže jsou velká německá města ochromena kolonami. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 44. týždeň

Uplynulý týždeň na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) bol mimoriadne tragický, zaznamenalo sa až 6 smrteľných prípadov zrážky vlaku s civilnou osobou. Na trati Kostoľany nad Hornádom – Košice zrazil IC vlak 37-ročného muža, ktorý vstúpil do koľajiska pred práve prichádzajúci vlak, teda išlo evidentne o samovraždu. Podobný prípad sa stal na trati Palárikovo – Tvrdošovce, kde EC vlak zrazil a usmrtil ženu, ktorá tiež náhle vstúpila do koľajiska. Na trati Košice – Barca bol ohlásený pokus o samovraždu, preto bola rýchlosť vlakov obmedzená na 30 km/h. Policajnou hliadkou bola osoba následne zadržaná.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V Quebeku smetl sesuv půdy nákladní vlak

V kanadském Quebeku ve čtvrtek vykolejil nákladní vlak těžařské společnosti Rio Tinto Iron Ore. Soupravu zřejmě smetl sesuv půdy a lokomotiva sjela ze srázu do řeky. Strojvedoucí, který byl jediným člověkem ve vlaku, se pohřešuje, uvedla agentura Reuters.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Štrajk strojvodcov DB paralyzuje Nemecko

Štvordňový štrajk strojvodcov nemeckých štátnych železníc, považovaný za najdlhší v nemeckej histórii, postihol od štvrtka osobnú dopravu a hrozí narušením osláv pri príležitosti pádu Berlínskeho múru. Štrajk odborového zväzu GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer - Odborový zväz nemeckých rušňovodičov), ktorý má 20 000 členov, zasiahol tak medzimestskú, ako aj regionálnu dopravu a potrvá až do pondelka.

Celú správu nájdete na tejto stránke.