Dopravné správy

Pražské metro A čeká víkendová výluka

Na trase A pražského metra bude kvůli napojování nového úseku o víkendu přerušen provoz. Výluka se týká trasy mezi stanicemi Dejvická a Můstek. Mezi stanicemi Můstek a Náměstí Míru pak bude metro jezdit kyvadlově pouze po jedné koleji. ČTK to dnes sdělil mluvčí dopravního podniku (DPP) Jiří Štábl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kandidáti na primátora Bratislavy o doprave

V utorok 4. novembra 2014 sa v KC Dunaj uskutočnila verejná diskusia s tromi najhorúcejšími kandidátmi na primátora Bratislavy – Milanom Ftáčnikom, Milanom Kňažkom a Ivom Nesrovnalom. Pod taktovkou moderátora Štefana Hríba diskutovali na rôzne témy a nevyhli sa ani doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Slovenské vlaky zdarma platí i pro občany ČR

České děti, studenti a penzisté mohou od 17. listopadu cestovat zdarma vlakem na Slovensku. Bezplatné cestování zavedené levicovou vládou Roberta Fica pro tyto skupiny totiž platí nejen pro Slováky, ale i pro obyvatele všech členských zemí Evropské unie. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Petícia odmieta vlaky zadarmo

Internetovú petíciu proti bezplatným vlakom pre študentov a dôchodcov podpísalo za 48 hodín už 10-tisíc ľudí. Organizátori chcú zbierať podpisy aj pod tlačené petičné hárky a začať plánujú v pondelok 10. novembra o 10.00 h pred Hlavnou stanicou v Bratislave. Informoval o tom Tomáš Smutný, predseda združenia Nová Generácia, ktorá je organizátorom petície.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Karlovarská karta funguje na systému z Plzně

Odbavovací systém s elektronickými peněženkami a předplatními jízdenkami nahranými na kartách začal zavádět karlovarský dopravní podnik. Z Plzně převzal již hotový systém. Zatímco však Plzeňská karta slouží v rozrůstajícím se krajském dopravním systému, Karlovarská karta bude prozatím fungovat pouze v městských autobusech.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vynovený rušeň Eg 6 sa predstaví verejnosti

Do Bratislavy sa po rekonštrukcii v piatok 7. novembra 2014 vráti elektrický rušeň Ganz Eg 6, ktorý v minulosti jazdil na trati tzv. Viedenskej električky. Rušeň bol v roku 2011 odkúpený Klubom priateľov mestskej hromadnej a regionálnej dopravy z jeho posledného pôsobiska v Rakúsku a následne sa podrobil v Topoľčanoch rekonštrukcii na výstavný exponát.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Škoda představila v Bratislavě novou tramvaj

V Bratislavě byla dnes slavnostně představena a uvedena do zkušebního provozu nejnovější tramvaj z dílen plzeňské Škodovky. Jedná se o první tramvaj ForCity Plus v obousměrné variantě.

„Jsem velmi rád, že první z generace tramvají ForCity Plus byla dnes představena právě v Bratislavě. K této metropoli mám velmi vřelý a osobní vztah. I proto pevně věřím, že se nová tramvaj ze Škody Transportation bude líbit především bratislavským obyvatelům. Kromě moderního designu jim nabídne především komfortní a bezpečné cestování, dostatek místa, přehledný audiovizuální a informační systém a v neposlední řadě také klimatizované prostory. Moc bych si přál, aby se tramvaje ze Škodovky staly nedílnou součástí podoby slovenského hlavního města,“ říká Josef Bernard, generální ředitel Škoda Transportation.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě.

Názory kandidátov na primátora Košíc na MHD

Už o dva týždne budú košičania opäť voliť svojho primátora. Prinášame Vám prezentáciu ich postojov v oblasti verejnej dopravy, ktoré plánujú vo svojej funkcií presadzovať. Redakcia iMHD.sk oslovila všetkych kandidátov. Na naše otázky zareagovali kandidáti Rudolf Bauer (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS, OĽANO), Jozef Holečko (nezávislý) a Boris Urbančík (TIP). Kandidáti, ktorých odpovede sme nezverejnili, nám svoje odpovede doposiaľ nezaslali. Reakcie kandidátov v prípade dodatočného doručenia aktualizujeme.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura chce konkurovat ČD railjetům

Autobusový dopravce Student Agency se rozhodl posílit linku z Prahy do Vídně. K současným osmi spojům přes Brno přidá další tři vedené přes Jihlavu a Znojmo. To se tak dočká od 15. prosince prvních spojů největšího dálkového autobusového dopravce v Česku. Cesta z Prahy do Vídně se zkrátí o půl hodiny ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate v Liptovskom Hrádku

Chcel by som vás poprosiť o info k modernizácii železničnej trate v Liptovskom Hrádku. Zaujímalo by ma, či je súčasťou prác, ako vynútená investícia aj vybudovanie podjazdu z cesty I/18 na sídlisko Belanská štvrť. Modernizácia počíta aj s nový nadjazdom ponad železnicu, ktorým vedie cesta I/18. O aký druh mosta pôjde. So starým sa už teda nepočíta, asanuje sa, ale ako ? Tiež by zaujímal časový horizont prác. Kedy sa asi začne, alebo v akom štádiu je príprava a kedy skonči. Predpokladám, že asanácii nadjazdu predchádza vybudovanie podjazdu, keďže v Liptovskom Hrádku je jedinou spojnicou medzi severom a juhom mesta.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Za vlaky zdarma zaplatí Slováci dvakrát

Zhruba 2,5 milionu důchodců, studentů a dětí školou povinných se bude moci už za pár dní – od 17. listopadu – po Slovensku vozit vlaky zdarma. Vláda za tento rozmar zaplatí drahám zhruba 13 milionů eur ročně. Minimálně stejnou sumu však zaplatí krajské samosprávy, které budou nuceny jako objednavatelé dopravy hradit ztráty z ušlých zisků autobusovým dopravcům.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ďalšie sci-fi z košickej MHD

Ako iste všetci cítite, v týchto chvíľach vrcholí predvolebný rok. Je to obdobie plné farebných zmien, moderných ekologických inovácií a skvelých rozhodnutí v prospech občana (doposiaľ sa nám však nepodarilo zistiť, ktorého občana). Každým dňom prichádzajú nové a nové pozitívne správy. Košičania sa už nevedia dočkať a odpočítavajú posledné dni a hodiny, aby mohli opäť s radosťou ísť voliť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

LEO Express spouští linku do Krakova

LEO Express zahájí v pátek 7. listopadu provoz nové linky mezi Prahou a Krakovem. Dopravce nabídne cestujícím přepravu vlakem z Prahy do Bohumína a odtud návazným autobusem až do Krakova. Obojí na jednu jízdenku a pod značkou LEO Express.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako 2,5 milióna Slovákov zviesť vlakom zadarmo

Vláda iba prednedávnom odklepla študentom a dôchodcom vlaky zadarmo, no už teraz sa črtajú prvé problémy. V dôsledku veľkého záujmu sa dnes špekuluje, že nie všetci zvýhodnení si svoje miesto vo vlaku nájdu. Je dokonca možné, že železnice zavedú kvóty a cestovanie zadarmo pre niektorých nešťastníkov rýchlo skončí!

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co přinese nový jízdní řád SŽDC

Nový jízdní řád přinese prodloužení na trase mezi Prahou a Ostravou o úsek do slovenských Košic a rovněž prodloužení spojení z Prahy do Vídně o úsek do Štýrského Hradce. Naopak se cestující nedočkají náhrady za zrušený noční vlak Excelsior, kterou ještě v létě prosazoval ministr dopravy Antonín Prachař. Změny řádu platné od 14. prosince zveřejnila na svých internetových stránkách Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nemeckí rušňovodiči chystajú štvordňový štrajk

Odborová organizácia zastupujúca nemeckých rušňovodičov zvolala svojich členov na štvordňový štrajk počas ostrého sporu so štátnou železničnou spoločnosťou Deutsche Bahn ohľadne kolektívnej zmluvy. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra AP.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvoumilionová pokuta za bezpečnost tratí?

Správě železniční dopravní cesty hrozí až dvoumilionová pokuta za nezákonné kácení stromů. Podle České inspekce životního prostředí porušovali železničáři zákon o ochraně přírody. Správa železnic se hájí bezpečností železniční dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električka Škoda 30T ForCity Plus je v Bratislave

Prvá nová nízkopodlažná električka je už v Bratislave. [...] Obojsmernú električku s názvom Škoda 30T ForCity Plus budú najprv testovať. Verejnosti bude predstavená už tento týždeň. TASR o tom informovala vedúca odboru marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Podaří se ministrovi vyhodit šéfa ČD?

Pátým a posledním členem představenstva Českých drah by se měl podle informací E15.cz stát Ludvík Urban. Ten od května zastává v národním dopravci nově zřízenou funkci náměstka pro regionální integraci, předtím byl ředitelem krajského centra ČD ve Zlíně.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Súťaž na nové rušne pre ZSSK má problém

V súťaži štátneho dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na nákup rušňov za 72 miliónov eur sú námietky. TASR to potvrdil hovorca Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Ján Mažgút. "V predmetnej súťaži úrad eviduje námietky. Do ukončenia konania o námietkach respektíve do právoplatnosti rozhodnutia ÚVO neposkytuje žiadne bližšie informácie," konštatoval Mažgút.

Celú správu nájdete na tejto stránke.