Dopravné správy

SŽDC „okradla“ Ředitelství vodních cest

Z peněz, které byly určeny na modernizaci vodních cest a přístavů, se v Kolíně opravil železniční most a nádraží. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Finance měly jít na rozvoj vodní dopravy a zvýšení jejího podílu na nákladní dopravě, který je zatím minimální.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Škoda zmodernizuje 32 trolejbusov v Bostone

Plzeňská Škoda Electric zmodernizuje 32 kĺbových trolejbusov v americkom Bostone. Hodnota zákazky na roky 2015 a 2016 je zhruba 100 miliónov českých korún. Podnik tak nadviazal na svoju významnú dodávku trolejbusov z rokov 2004 až 2005, keď spoločne s firmou Neoplan USA vyrobil tieto vozidlá pre Boston, povedal Karel Majer, riaditeľ divízie Trolejbusy spoločnosti Škoda Electric.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

SŽDC vylepšuje trať Liberec - Tanvald

Skalní masivy, těžký a členitý horský terén i hustá zástavba ztěžují rekonstrukci dopravní cesty z Liberce do Tanvaldu. Správa železniční dopravní cesty (SŽDP) ji chce dokončit do září 2015. Na první část stavby, a to mezi Jabloncem a Smržovkou, se vlaky vrátí už za pár dnů. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Integrovaná zastávka Blumentál sa neosvedčila

Integrovaná zastávka MHD Blumentál v Bratislave za dva mesiace svojho fungovania zrejme nepriniesla želaný efekt. Cestujúci i vodiči áut si na nový typ zastávky zvykajú pomaly. Zastávka Blumentál zjednotila všetky okolité zastávky a spoločne tu zastavujú autobusy aj električky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Petice lokálku do Jemnice nespasila

Trať mezi Jemnicí a Moravskými Budějovicemi zůstane bez pravidelných jízd motoráčků další rok. I přes protesty místních, kteří pod petici nasbírali 1739 podpisů. „Trať je neperspektivní, pravidelné vlaky na ní nezajistíme, bude k vám častěji jezdit autobus.“ Tak by se dala stručně shrnout reakce ředitele krajského úřadu Zdeňka Kadlece na petici, kterou hejtmanství obdrželo od naštvaných obyvatel Jemnicka a od řady dalších lidí, kteří mají tento kout Vysočiny rádi nebo tam jezdí za příbuznými. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

New York vraj má najbezpečnejšie metro pre ženy

Najbezpečnejším metrom na svete pre ženy je podzemná doprava v americkom New Yorku. Vyplýva to z výsledkov prieskumu britskej spoločnosti YouGov zverejnených v piatok portálom denníka Daily Telegraph. Prieskum na vzorke viac ako 6500 žien a odborníkov na ženské práva pýtal a zisťoval názory na podmienky cestovania v 15 najväčších hlavných mestách sveta a v New Yorku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Na německé železnici hrozí další stávka

V železniční společnosti Deutsche Bahn se možná schyluje k další stávce. Jednání mezi vedením dopravce a strojvůdci o pracovních podmínkách zkrachovala. Odborový svaz strojvůdců (GDL) odpoledne pohrozil vyvoláním dalších stávek, žádný přesný termín protestní akce ale zatím nezveřejnil. Podle informací deníku Bild zvažují strojvůdci protest, který by trval téměř čtyři dny, konkrétně 91 hodin.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sa chystá na bezplatné cestovanie

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) zaviedla desiatky opatrení, aby pri bezplatnej preprave študentov a dôchodcov vo vlakoch od 17. novembra nevznikli problémy. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka tlačového odboru spoločnosti Jana Morháčová, firma zvyšuje kapacitu personálu aj vlakov a od začiatku tohto [už minulého] týždňa trvá registrácia a vydávanie preukazov cez pokladne na bezplatnú prepravu. Počet miest pre neplatiacich cestujúcich v rýchlikoch bude obmedzený a lístok s nulovou hodnotou bude platiť pre určitý spoj.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

České dráhy chystají věrnostní program

O deset procent zlevnily na měsíc a půl České dráhy většinu svých jízdenek nakupovaných přes jejich e-shop. Dočasná akce je předzvěstí velkých změn, které dráhy chystají zavést od prosince. Velkou novinkou má být například spuštění vlastního věrnostního programu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

RegioJet bude na trase Košice – Praha zdražovať

Súkromný železničný prepravca RegioJet sa chystá zdražovať. Po vyše mesiaci, odkedy začal prevádzkovať vlakové spojenie medzi Prahou a Košicami, plánuje zdvihnúť ceny o viac ako 100 percent. Cestujúci však zdražovanie pocítia len v piatok a nedeľu. Uviedol to šéf spoločnosti Radim Jančura v rozhovore pre časopis Týždeň.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Gastronomický souboj na kolejích

O zákazníka na železnici soupeří čeští dopravci čím dál víc přes jídlo a pití. České dráhy, RegioJet i Leo Express se předhánějí cenami i pestrostí nabídek. Lidovky.cz srovnaly vybrané položky v menu. V jídelních vozech a kupé se dá dnes najíst jako v dobré restauraci.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislava predstaví prvú nízkopodlažnú električku

Do Bratislavy bude 2. novembra 2014 dodaná prvá nízkopodlažná obojsmerná električka Škoda 30T ForCity Plus. Verejnosti ju zástupcovia Dopravného podniku Bratislava a hlavného mesta predstavia vo štvrtok 6. novembra 2014 na Námestí Ľudovíta Štúra v čase medzi 10:30 a 14:00.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražané čekají na levnější MHD

Lidé po volbách netrpělivě čekají na splnění slibu budoucí vládnoucí koalice. Zástupci stran se dohodli, že roční jízdné bude stát o tisíc korun méně. Kritici se ale obávají, že přepravcům tento krok přinese nižší tržby a magistrát jim bude muset zvýšit dotace.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Americká bomba zastavila vlaky v Maďarsku

Úrady v stredomaďarskom meste Szolnok museli v piatok pozastaviť železničnú dopravu pre objavenie nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny. Bombu americkej výroby vážiacu pol tony našli pri koľajniciach neďaleko mosta nad riekou Tisa. Zariadenie previezli do vojenského zariadenia a následne dopravu na úseku mohli obnoviť.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Co nového v CZ LOKO

Co je nového v provozovnách CZ LOKO, a.s., se můžete dočíst ve šestadvacátém čísle informačního zpravodaje společnosti přímo na naší stránce.

Súd zastavil konkurz Váhostavu

Konkurzné konanie na majetok zadlženej stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) je zastavené. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I zverejneného v piatok v Obchodnom vestníku. Predchádzali tomu rozhodnutia súdu o začatí reštrukturalizačného konania voči firme na jej návrh z 2. októbra a následne o povolení jej reštrukturalizácie zo 17. októbra.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Dvojí metr na kočárky a invalidní vozíky v tramvaji

V ostravské MHD začali uplatňovat nová pravidla. V celé tramvaji smí být maximálně jeden invalidní vozík nebo jeden kočárek. Dopravní podnik se hájí tím, že toto omezení je napsáno v technickém průkazu tramvají a on je musí dodržovat. Proto upravil i přepravní řád.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémový podchod na stanici v Žiline

Problém sa týka podchodu na železničnej stanici v Žiline. V tomto podchode je stále problém s vodou, ktorá sa zdržuje na jednom mieste v strede, kvapká zo stropu. Podchod je často kvôli vode páskou ohradený. Okrem toho tu nie je žiadny prístup pre mamičky s kočíkmi. Zaujíma ma, kto vypracoval projekt, koľko podchod stál? Kedy sa presne prerábal? Aká firma ho prerábala?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Kauza havířovského nádraží pokračuje

Odpůrci demolice havířovského nádraží, které je podle předních architektů a historiků vzácnou ukázkou takzvaného bruselského stylu, demonstrovali před budovu ministerstva kultury. Na Maltézském náměstí se sešlo nejméně dvě stě protestujících, někteří s transparenty a hesly jako Vážíme si historie nebo Poslouchejte odborníky, ne investory. Ministerstvo kultury totiž uvedlo jako jeden z důvodů, proč nezařadit budovu do seznamu památek, zmařenou investici havířovského magistrátu a Českých drah, které chtějí nádraží zbourat a postavit nový dopravní terminál za 200 milionů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Na opravu priecestia chýbajú prostriedky

Chcel by som sa opýtať či je v pláne na rok 2015 rekonštrukcia žel. priecestia na nákladisku Zlaté Moravce-závody. Jedná sa o dosť frekventované železničné priecestie, ktoré je v havarijnom stave, čo sa týka prechodu. Nebolo by dobré toto priecestie zrekonštruovať obdobnou metodou, aká sa uskutočnila v mesiaci oktober 2014 (10. - 16.10.2014). Jedná sa o traťovú koľaj zo smeru Zlaté Moravce do Kozároviec a cestu 2/511 v smere Zlaté Moravce ul. Továrenská - Topoľčianky - Skýcov.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.