Dopravné správy

Je přednější ochrana dřevin nebo lidí ve vlacích?

Správa železniční dopravní cesty vykácela pás stromů a křovin podél trati v Dačicích. Podle místního odboru životního prostředí zcela bez povolení. Zahájí s ní proto řízení, ve kterém může dostat pokutu až milion korun. Správce trati se brání, hrozilo podle něj, že stromy spadnou do kolejiště. S postupem ale nesouhlasí ani Česká inspekce životního prostředí. Správci tratí proto tento postup celorepublikově zakázala.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kandidáti na post primátora Prešova o MHD

15. novembra 2014 si Prešovčania zvolia svojho primátora. Spravili sme medzi kandidátmi anketu a opýtali sme sa na otázky:
1.Vnímate mestskú hromadnú dopravu ako sociálnu službu, alebo ako všeobecnú službu pre občanov – teda aj pre tých, ktorí majú osobné automobily?
2.Čo považujete ako najdôležitejšie pre mestskú hromadnú dopravu? Je to pre Vás najmä rozsah dopravy (intervaly, rozšírenie v rámci mesta, ...), techniku (autobusy a trolejbusy, informačný systém pre cestujúcich), či spoľahlivosť?
3.Ste naklonený k rozširovaniu ekologickej trolejbusovej dopravy, či iných druhov ekologickej dopravy? Naplánované sú trolejbusové trate napríklad na Rusínskej ulici (pre skrátenie vzdialenosti zo Sekčova do mesta), či na Šváby.
4.Podporujete myšlienku integrovanej dopravy? Chystáte sa spolupracovať pri jej založení?
5.Chcete zvyšovať počet parkovacích miest? Táto cesta vedie k ďalšiemu odlivu ľudí z mestskej hromadnej dopravy, ktorá následne môže strácať na kvalite.

Odpovede nájdete na tejto stránke.

Jančura a slovenské „vlaky zadarmo“

Slovenští studenti a důchodci nebudou od 17. listopadu ve vlaku platit. Rozhodla o tom slovenská vláda s tím, že ministerstvo dopravy bude stoprocentní slevu kompenzovat. O slevu se chce přihlásit i soukromý dopravce RegioJet. Majitel firmy Radim Jančura opírá chystaný postup o právní posudky, které si nechal vypracovat. Pokud firmě stát jízdné nevrátí, je připravena se soudit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

O modernizácii žst. Liptovský Hrádok

Chcel by som vás poprosiť o info k modernizácii železničnej trate v Liptovskom Hrádku. Zaujímalo by ma, či je súčasťou prác, ako vynútená investícia aj vybudovanie podjazdu z cesty I/18 na sídlisko Belanská štvrť. Modernizácia počíta aj s nový nadjazdom ponad železnicu, ktorým vedie cesta I/18. O aký druh mosta pôjde. So starým sa už teda nepočíta, asanuje sa, ale ako ? Tiež by zaujímal časový horizont prác. Kedy sa asi začne, alebo v akom štádiu je príprava a kedy skonči. Predpokladám, že asanácii nadjazdu predchádza vybudovanie podjazdu, keďže v Liptovskom Hrádku je jedinou spojnicou medzi severom a juhom mesta.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

SŽDC zveřejňuje nový jízdní řád pozdě

Správa železniční dopravní cesty se chystá v pondělí zveřejnit nový jízdní řád, který začne platit v prosinci. Dopravci a cestující přitom nešetří kritikou, podle nich měl být jízdní řád oficiálně publikován mnohem dříve. „Nejen, že si cestující nemůže vyhledat spojení, jak vlaky před Vánocemi pojedou, ale ani si nemůže v předstihu zakoupit jízdenku s platnosti od 14. prosince u žádného z českých dopravců. Prodejní systémy jízdenek jsou totiž provázány s jízdním řádem,“ rozčiluje se šéf Svazu cestujících ve veřejné dopravě Miroslav Vyka.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK zrejme nezvládne štart bezplatných vlakov

Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) nezvládne situáciu s bezplatnou prepravou vo vlakoch od 17. novembra. Myslí si to odborníčka na železničnú dopravu Desana Mertinková. Štátny vlakový osobný prepravca sa podľa nej síce bude snažiť pridať vozne, ale objednávka na viac vlakov platí až od 14. decembra, teda od účinnosti nového cestovného poriadku 2014/2015.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nová stanice Ústí n.O. začne sloužit 16. listopadu

Nové železniční nádraží v Ústí nad Orlicí bude pro cestující otevřeno 16. listopadu. Objekt vybudovala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) jako součást projektu modernizace železničního uzlu Ústí nad Orlicí. ČTK o tom informoval mluvčí SŽDC Marek Illiaš. Původní nádražní budova uprostřed kolejiště zatím nemá jasné využití.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR chcú dobudovať stanicu Žilina-Teplička

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú dobudovať protihlukové opatrenia a doplniť železničnú infraštruktúru na stanici Žilina-Teplička. Náklady na práce odhadujú vo výške 5,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Na zákazku už železničiari vypísali súťaž, o ktorej informovali vo vestníku verejného obstarávania.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Začala modernizace trati z Chebu na hranici

Zvýšení rychlosti, kultury i bezpečnosti vlakové dopravy přinese [...] zahájená modernizace desetikilometrové trati z Chebu na státní hranice s Německem. Stavba podpořená evropskou dotací přijde na 360 milionů korun. Klasické soupravy tam budou po dokončení v květnu 2015 jezdit rychlostí 120 km/h. Až německá strana dokončí elektrifikaci až do Marktredwitzu,budou moci vlaky s naklápěcími skříněmi v úseku jezdit až 160 km/h.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Redakce VLAKY.NET připravila ze slavnostního zahájení stavby vlastní reportáž, která vyjde zítra.

„Viedenská“ zastávka v Bratislave je nebezpečná

Nová integrovaná zastávka električiek a autobusov na Radlinského ulici mala priniesť zvýšenie bezpečnosti cestujúcich, zlepšenie podmienok pri prestupovaní a skrátenie jazdného času niektorých liniek. Po dvoch mesiacoch prevádzky už možno konštatovať, že sa tieto ciele podarilo naplniť len čiastočne a v niektorých obdobiach dokonca došlo k zhoršeniu existujúcej situácie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

V liberecké tramvaji bezkontaktně

Cestující v městské hromadné dopravě v Liberci mohou od soboty platit za jízdenky v tramvaji bezkontaktní platební kartou. Nový systém, podobný těm, které používají k odbavení cestujících v Londýně nebo Chicagu, představil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou už v září. Zatím byl ale jen ve zkušebním provozu a testovali ho řidiči a revizoři dopravního podniku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

EK priklepla SR vyše 4,5 mld na dopravu a IT

Európska komisia (EK) [...] schválila ako jeden z prvých desiatich operačných programov na čerpanie eurofondov od roku 2014 v rámci celej Európy práve Operačný program Integrovaná infraštruktúra. Prostredníctvom neho sa budú môcť v najbližších rokoch čerpať peniaze z fondov Európskej únie na dopravu a rozvoj informačnej spoločnosti na Slovensku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Změny ve vedení ČD Cargo

Předseda představenstva nákladního dopravce ČD Cargo Oldřich Mazánek končí. Ve funkci byl přes rok. Ministr dopravy Antonín Prachař nad Mazánkem ještě donedávna držel ochrannou ruku. V minulých dnech ho však tvrdě kritizoval ministr financí Andrej Babiš. Firmu povede Ivan Bednárik.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Priecestia a ich zabezpečenie

Koľko je na Slovensku železničných priecestí? Z toho je aký počet zabezpečených a aký nezabezpečených priecestí? Koľko nehôd na železničných priecestiach evidujete doteraz v tomto roku a koľko za rok 2013?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Co s velkou bankovkou na malém nádraží?

České dráhy chtějí na malých nádražích, kde nemají v pokladně dostatek hotovosti, na velké bankovky vracet poukazy na peníze. Cestující si je budou moci vybrat na stanicích, kde na rozměnění mít budou. „Nemáte menší?“ ptá se podrážděně pokladní na jednom malém středočeském vlakovém nádraží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zajímavé je, že v článku ani v diskusi k němu (do chvíle přípravy této zprávy) nepadla zmínka o tom, že in-kartou ČD lze uhradit jízdné bez problémů všude.

V Banskej Bystrici pokračujú opravy zastávok MHD

Od štvrtka 30. októbra 2014 začala II. etapa rekonštrukcie zastávok Národná a Štadlerovo nábrežie. Dotknuté zastávky budú zrušené pre všetky mestské a prímestské linky, ktoré tieto zastávky obsluhujú (1, 2, 4, 6, 7, 8, 21, 22, 26, 34, 41, 97, 601451, 601454, 601455, 601463).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do sci-fi jménem VRT zasahuje ÚOHS

Příprava vysokorychlostních tratí v Česku ještě ani nezačala, a už skončila u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Konkrétně jde o zakázku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na zpracování studie, která zhodnotí možnosti vedení rychlotratí a jejich národohospodářský přínos.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Majú ŽSR treminál na prečerpávanie PHM?

Prajem pekný deň, majú a kde ŽSR funkčný terminál na prečerpávanie minerálnych olejov – nafty a automobilového benzínu z vagónových cisterien do auto cisterien? Je možné na území SR- železnici SR prečerpávanie minerálnych olejov – nafty a automobilového benzínu z vagónov do auto cisterien za dodržania ochrany životného prostredia- pri neporušení všeobecne záväzných predpisov?

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Bude mít Hradec Králové MHD zdarma?

Lidé v Hradci Králové se mohou dočkat jedné linky MHD zcela zdarma, bezplatného jízdného pro seniory, ale i slevy pro všechny obyvatele města. To vše plánuje zavést nové vedení města. Estonskému Tallinu či Frýdku-Místku, kde je MHD úplně zadarmo, se zřejmě Hradec jen tak nevyrovná, avšak po éře zdražování může už v příštím roce přijít úplně opačný trend.

Celou zprávu najdete na této stránce.

SR môže prísť o stovky miliónov za tender ŽSR

Slovensku hrozí žaloba z Bruselu pre sporný priebeh tendra na modernizáciu železničnej trate Zlatovce - Trenčianska Teplá. Európska komisia v tejto súvislosti otvorila konanie vo veci porušenia právnych predpisov, potvrdila Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku pre stredajšie vydanie denníka Hospodárske noviny (HN).

Celú správu nájdete na tejto stránke.