Dopravné správy

Záměr vlády zvýšit mýtné rozzlobil Jančuru

Od ledna 2015 vzrostou v Česku sazby mýtného. Vláda schválila jejich zvýšení pro kamiony o desetinu a pro autobusy až o 30 procent. Zachována zůstane také zdvojnásobená sazba pro jízdy kamionů v pátek odpoledne, kterou se pokoušel zrušit ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Podle dopravců se zvýšení ceny mýtného promítne v cenách jízdného i dopravovaného zboží.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Je nové trnavské nástupište predražené?

Nový čas dnes informuje s odvolaním sa na Igora Matoviča, rekonštrukcia jedného nástupišťa na stanici v Trnave stála 6,5 mil. eur. Ide podľa neho o neuveriteľne predraženú zákazku, lebo jej hodnota je len desatina z ceny. Práce vykonala firma Twexo Partner. Nástupište má dĺžku tristo mestrov, takže na štvorcový meter by to malo byť 3-tisíc eur... Sú tieto informácie reálne? Zahŕňa uvedená cena 6,5 mil. eur len rekonštrukciu jedného nástupišťa? Čo môžete k tomu uviesť? Ak áno, prečo je potom tá cena taká vysoká? Čo obnova nástupišťa zahŕňala? Prečo práce vykonávala práve firma Texo Partner? Vybrali ste ju v klasickom verejnom obstarávaní (na základe akej zmluvy, kedy, za akých podmienok, koľko bolo ponúk a v akej výške, aká bola predpokladaná cena prác)? Pre porovnanie, v akom rozpätí sa pohybovali ceny iných už rekonštruovaných nástupíšť v porovnateľných mestách, napríklad v Trenčíne, či Piešťanoch, alebo v Novom Meste nad Váhom?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Mobilní aplikace ČD „Můj vlak“ usnadňuje cestování

České dráhy připravily speciální aplikaci „Můj vlak“ pro chytré mobilní telefony a tablety s operačními systémy Android a iOS. Aplikace umožní komplexní odbavení cestujících Českých drah. Kromě běžných funkcí jako je hledání spojení nebo nákup jízdenek v ní cestující najdou palubní portál s průběžnými informacemi o jízdě vlaku, přestupech ve stanicích nebo o výlukách a mimořádnostech na tratích. Výhodou aplikace je také možnost hledání jízdních řádů off-line, a to včetně spojení do zahraničí. Aplikaci je možné ode dneška zdarma stáhnout v Google Play a App Store.

Podrobnosti najdete v přiložené tiskové zprávě.

Nehody a mimoriadnosti na tratiach ŽSR za 43. týždeň

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom týždni 1 smrteľný prípad zrážky vlaku s civilnou osobou, ktorý sa odohral v piatok v podvečerných hodinách na trati Žilina – odbočka Váh. V tomto prípade išlo o samovraždu, žena si ľahla do koľajiska tesne pred prichádzajúcim vlakom.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ing. Chrdle popáté zvolen generálním ředitelem AŽD

Na valné hromadě společnosti AŽD Praha, která se uskutečnila v pátek 24. října, proběhla volba statutárních orgánů a generálního ředitele. Tím byl znovu zvolen stávající ředitel Zdeněk Chrdle, který je také jednatelem společnosti spolu s Romanem Juříkem a Danielou Veselou. Do dozorčí rady byli zvoleni František Formánek, Miroslav Kozák a Petr Rott.

 

Zdeněk Chrdle, který je generálním ředitelem společnosti AŽD Praha od roku 2003, obhájil post na další tři roky. Ve volbě získal 24 hlasů z celkových šestadvaceti. „Velmi si vážím důvěry spolumajitelů společnosti a děkuji za ni. Udělám vše pro to, aby si naše společnost udržela postavení na našem trhu a dále se našimi kvalitními technologiemi rozšiřovala do zahraničí.“

Více informací najdete v přiložené tiskové zprávě.

Začala sa registrácia na bezplatné cestovanie vlakom

Deti, študenti, dôchodcovia, ktorí získali nárok na bezplatné lístky na vlak, sa [...] môžu začať registrovať v pokladniciach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Registrácia na počkanie je možná v tých pokladniciach, ktoré sú označené ako KVC – Komplexné vybavenie cestujúcich. Podrobný zoznam železničných staníc, v ktorých sa takéto pokladne nachádzajú, je zverejnený na webovej stránke ZSSK.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Jančura požene slovenskou vládu k soudu

Soukromý dopravce RegioJet bude na Slovensku od 17. listopadu dávat studentům a důchodcům stoprocentní slevu na komerčních spojích. Bude však od ministerstva dopravy požadovat kompenzaci stejně jako státní dopravce. Slovenská vláda se totiž rozhodla, že od 17. listopadu budou jezdit tito lidé dotovanými vlaky zdarma.

Celou zprávu najdete na této stránce.

15 miliónov Slovákov vraj presadne do vlakov

Vlaky pre študentov a dôchodcov zadarmo a tiež výraznejšie zľavy pre pracujúcich odlákajú z regionálnych autobusov približne 15 miliónov cestujúcich. Taký je odhad Zväzu autobusovej dopravy (ZAD), podľa ktorého takýto krok prinesie samosprávnym krajom výpadok tržieb vo výške 15,8 milióna eur. Autobusári preto žiadajú od štátu finančnú kompenzáciu týchto strát, aby sa nemuseli rušiť spoje či zvyšovať cestovné.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

„Ministrem dopravy“ EU je Slovinka

Europoslanci minulý týden schválili složení nové Evropské komise, kterou vede Jean-Claude Juncker. Komisi nyní musí formálně potvrdit hlavy států a vlád členských zemí EU. Následně se bude moci 1. listopadu 2014 ujmout funkcí na pětileté funkční období. Za dopravu bude odpovědná zástupkyně Slovinska Violeta Bulc, která nahradila původně nominovaného Slováka Maroše Šefčoviče.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podmienky bezplatného cestovania vlakom

Na základe rozhodnutia vlády SR bude od 17. novembra 2014 vo všetkých štátom dotovaných vlakoch dopravcov Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a RegioJet preprava bezplatná pre:

  • deti do 15 rokov;
  • žiakov / študentov do 26 rokov;
  • poberateľov dôchodku do 62 rokov;
  • občanov od 62 rokov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava tratě Liberec - Tanvald slavnostně zahájena

Kolejové úpravy na téměř 28 kilometrech, výstavba nových nástupišť a modernizace sdělovací a zabezpečovací techniky. To vše přinese Rekonstrukce železniční trati Liberec – Tanvald, kterou dnes slavnostně zahájila Správa železniční dopravní cesty v restauraci Petřín v Jablonci nad Nisou.

Více informací podává tisková zpráva.

O obnove vozidlového parku DP Bratislava

Dopravný podnik Bratislava v ostatnom čase prízvukuje obnovu vozidlového parku, a tá sa stala aj súčasťou kampane pred novembrovými komunálnymi voľbami. Keďže však do premávky s cestujúcimi bol doteraz zaradený len zlomok z vozidiel – 22 zo 120 nových trolejbusov, 1 zo 100 nových autobusov a žiadna z nových električiek –, opýtali sme sa DPB, kedy sa cestujúci budú môcť odviezť ďalšími novými vozidlami.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Štít pro ražbu nejdelšího tunelu SŽDC připlul po Labi

Po 1400 kilometrů dlouhé a 14 dnů trvající plavbě dorazily do přístavu v severočeských Lovosicích hlavní a nejdůležitější části nového razicího stroje TBM. Tento štít, který má průměr řezné hlavy téměř 10 metrů, použije Metrostav na ražby nejdelšího českého železničního tunelu Ejpovice na trase mezi Rokycany a Plzní. Bude to poprvé, co se tato moderní technologie, jejíž předností je bezpečnost a minimalizace rušivých zásahů na povrchu, použije při výstavbě tunelů pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC).

Celou zprávu najdete na této stránce.

Autobusári kritizujú vlaky zadarmo

Zväz autobusovej dopravy (ZAD) považuje rozhodnutie vlády o zavedení bezplatnej prepravy žiakov, študentov a dôchodcov vlakmi od 17. novembra za nesystémový krok. Nezohľadňuje totiž autobusovú dopravu, ktorá má dominantné postavenie v regionálnej verejnej doprave s podielom 85 percentným výkonov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Vedení ČD Cargo čeká vyhazov

Další velkou státní firmu čeká výměna vedení. Po více než roce má opustit post předsedy představenstva nákladního dopravce ČD Cargo Oldřich Mazánek. Plánovanou změnu v čele podniku potvrdily MF DNES tři vysoce postavené zdroje z Ministerstva dopravy a­ Českých drah.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košická MHD počas jesenných školských prázdnin

Počas jesenných školských prázdnin bude MHD premávať nasledovne: Štvrtok 30. októbra 2014 a piatok 31. októbra 2014 sú dňami jesenných školských prázdnin. Linky MHD budú v tento deň premávať podľa cestovných poriadkov platných pre "Pracovné dni (školské prázdniny)". Ak linka nemá v cestovnom poriadku uvedené odchody spojov v režime školských prázdnin, linka bude premávať podľa bežných cestovných poriadkov ako v pracovné dni. 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Strojvůdkyně, řidičky tramvají, autobusů ...

Letos v srpnu řídilo v hlavním městě tramvaje 198 řidiček a 1146 řidičů, žen tedy bylo 14,73 procenta. Dalších pět žen nyní absolvuje spolu se 14 muži kurz na řídiče tramvaje. Na dotaz Novinek to uvedla mluvčí pražského dopravního podniku (DPP) Aneta Řehková.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Počiatek plánuje liberalizovať ďalšie trate

Nastal čas na liberalizáciu ďalších železničných tratí a rezort dopravy predostrie v najbližšom čase plán, ako si ju v nadchádzajúcich rokoch predstavuje. Vyhlásil to tento týždeň šéf rezortu dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). V súčasnosti je v rukách súkromného dopravcu iba jediná trať na Slovensku, a to úsek medzi Bratislavou a Komárnom. Vlaky na nej vypravuje s dotáciou od štátu dopravca RegioJet. "Plán je, že by sme v budúcom roku poskytli do súťaží určitú sadu tratí," uviedol Počiatek. Konkrétnejší teraz ešte nechcel byť, ale ministerstvo podľa jeho slov pripravuje indikatívny plán súťaží na ďalšie trate.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Výpravčí sbírá čepice svých kolegů z ciziny

Unikátní sbírka služebních čepic výpravčích na železnici je k vidění v nádražní budově v Jablonném v Podještědí. Shromáždila ji Květa Slabá, zdejší výpravčí a nádražačka každičkým coulem. Posbírala čepice výpravčích z Francie, Španělska, Turecka a dalších zemí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Tekvicová sobota na Detskej železnici

Prvá novembrová sobota (1.11.) má na Košickej detskej historickej železnici už tradične prívlastok TEKVICOVÁ. Ponúkne celodenný program plný tekvíc, strašidiel, špeciálnu výzdobu i dobrú náladu. Novinkou bude literárny stan kníhkupectva Artforum, v ktorom sa bude podávať guláš a toasty s halloweenskou nátierkou. Chýbať nebude ani železničiarsky čaj na zahriatie.

Viac sa o programe dočítate v priloženej tlačovej správe.