Dopravné správy

Padesátiletá lanovka na Klínovec dojezdila

Víc než čtvrtstoletí života spojil s jáchymovskou lanovkou značky Transporta provozovatel Petr Šolc. Na rozloučenou rozdával jejím posledním pasažérům pamětní pohlednice, na kterých lanovce děkoval za bezmála padesát let provozu. Když v neděli odpoledne Transportu naposledy vypnul, s Klínovcem se rozloučil stejně jako ona.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Podmienky bezplatného cestovania na TEŽ

Od 17. novembra 2014 sa vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zavádza bezplatné cestovanie pre niektoré kategórie cestujúcich. Bezplatné cestovanie sa týka aj vlakov Tatranských elektrických železníc (TEŽ) na tratiach 182, 183 a 184.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Plzeň urychlí přestavbu tramvajových tratí

Po půlročních rekonstrukcích se 23. listopadu s předstihem vrátí tramvaje na plzeňském náměstí a v přilehlých ulicích na své původní koleje. Největší dopravní omezení v centru Plzně za posledních 25 let má úplně skončit v prosinci. [...] Stavby se tak zrychlí o čtyři měsíce hlavně kvůli tomu, že se Plzeň stane v příštím roce Evropským hlavním městem kultury, a už od ledna mají do města začít proudit tisíce turistů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkou na Hlavnú stanicu od 10.11.2014

Dopravný podnik plánuje od pondelka 10. novembra 2014 obnoviť električkovú dopravu do Dúbravky dočasne aj na Hlavnú stanicu. Zatiaľ čo v dúbravská trať by mala byť zrekonštruovaná do finálneho stavu, v prípade električkovej trate na Hlavnú stanicu bude opravený iba úsek Kýčerského (zastávka Žilinská) - Hlavná stanica. Na zvyšnom úseku po Radlinského ulicu budú električky jazdiť po pôvodnej trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skončí JLV ve vlacích ČD?

Hledá se nový dodavatel občerstvení do vlaků. České dráhy v lednu vypíšou soutěž na cateringovou firmu, která bude nabízet jídlo v gastrovagonech či obcházet cestující s minibarem. Už 55 let tuto nesmírně sledovanou službu provozuje firma JLV – dříve Jídelní a lůžkové vozy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Výluka TEŽ v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy

Vo štvrtok 30. októbra 2014 v čase od 8.00 do 14.00 bude prebiehať traťová výluka na Tatranskej elektrickej železnici v úseku Starý Smokovec - Vyšné Hágy. Električky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Středočechy potrápí četné výluky

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) chystá v následujících týdnech několik výluk, které ovlivní provoz na železnici ve středních Čechách. Cestující by měli počítat například s výlukami na tratích Praha - Kladno - Rakovník, Praha - Vrané nad Vltavou - Dobříš, Praha - Mladá Boleslav - Turnov, Praha - Kralupy nad Vltavou nebo Beroun - Rakovník.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlaky zadarmo prinesú množstvo problémov

Cestovanie vlakmi zadarmo pre 2,5 milióna slovenských dôchodcov, študentov aj žiakov vláda síce odobrila, v skutočnosti túto výhodu nemusia pocítiť všetci. Pri kúpe lístka bude totiž dopravca uprednostňovať platiacich cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko tvrdí, že z kapacitných dôvodov a s ohľadom na kvalitu a bezpečnosť prepravy bude pre ľudí s nárokom cestovať bezplatne určená len časť miest v rýchlikoch.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

MHD nad zlato? V Dubaji ano a doslova

Čtyři kilogramy zlata plánují úřady ve Spojených arabských emirátech rozdělit mezi občany, kteří budou v příštích dnech cestovat v Dubaji městskou hromadnou dopravou. Cílem akce je přesvědčit lidi, aby nejezdili do práce autem. Dubaj patří k místům s největším množstvím vozů na jednoho obyvatele.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Aká je na Slovensku dostupnosť železničnej dopravy

Pozdravujem, chcem vás poprosiť o odpovede na moje otázky: - koľko percent miest a obcí krajiny ma priamy prístup k železnici, - aké je ďalšie rozdelenie miest a obcí podľa dostupnosti železnice - napr. v okruhu 15, 20, 40 kilometrov.

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Budějovický DP chystá inovace

Českobudějovický dopravní podnik chystá nákup pěti nových vozidel, která nabídnou větší komfort. Změní se názvy některých zastávek a nová vznikne v Nemanické ulici. Tři kloubové autobusy a dva trolejbusy začnou v příštím roce vozit cestující českobudějovickou hromadnou dopravou. Oproti těm současným budou mít několik vylepšení, především klimatizaci v celém prostoru vozidla.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Problémy Doprastavu pokračujú

Stavebná spoločnosť Doprastav, a.s. musí prepracovať záverečný návrh svojho reštrukturalizačného plánu. Päťčlenný veriteľský výbor na základe pripomienok dvoch svojich členov, Eximbanky SR a VÚB, a.s., totiž na štvrtom zasadnutí rozhodol o vrátení návrhu reštrukturalizačného plánu dlžníkovi na prepracovanie.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Německá „Včelka Mája“ brázdí pražské koleje

Je žlutočerná a v Německu jí neřeknou jinak než Biene Maja - Včelka Mája. Řeč je o tramvaji, která se už měsíc prohání po pražských tramvajových tratích. Tramvaj zde totiž prošla generální opravou a už brzy se vrátí zpět do německého Srausbergu nedaleko Berlína. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Cestovanie zadarmo nesmie platiť iba vo vlakoch

Bezplatnú prepravu vybraných skupín ľudí vo vlakoch považuje advokát Viliam Karas za zlučiteľnú s pravidlami Európskej únie o poskytovaní štátnej pomoci. Opatrenie, ktoré začne platiť 17. novembra, podľa neho spĺňa požiadavku sociálnej pomoci osobám ako sú študenti, dôchodcovia či zamestnanci. "Dôležité je, aby sa zľavy dali uplatniť plošne, bez ohľadu na poskytovateľa prepravných služieb," uviedol Karas pre agentúru SITA.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražská koalice se shodla na stavbě metra D

Jednou z priorit pražské koalice je dostavba metra D. "Dostavba je nyní brána jako celek z Písnice na Náměstí míru," vysvětlil člen vyjednávacího týmu ČSSD a ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík s tím, že tato varianta řeší i problém Nuselského mostu. "Nebude to žádná výhybka, ale samostatná trasa D," dodal v pořadu Interview ČT.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Platnosť košickej mestskej karty sa predlžuje

Seniorské mestské karty budú mať neobmedzenú platnosť. Ich držitelia – seniori (68 rokov a viac), ich budú môcť využívať s podmienkou, že kartu minimálne raz ročne priložia k čítaciemu zariadeniu. Pokiaľ dôjde k poškodeniu seniorskej karty, jej držiteľ musí za vydanie novej zaplatiť plnú sumu. Po novom bude všetkým držiteľom mestskej karty automaticky predĺžená životnosť o ďalšie dva roky.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Boj o havířovské nádraží pokračuje

Sdružení Důl architektury, které tři roky bojuje za záchranu nádraží v Havířově, svolává na příští týden protestní demonstraci před ministerstvem kultury. Reaguje na druhé rozhodnutí úřadu, že budova postavená v bruselském stylu, jejíž kvality stvrdila řada uznávaných odborníků, nepatří mezi kulturní památky. Ministerstvo tvrdí, že stavba není dost cenná a že by její ochranou došlo ke zmaření finančně zajištěného záměru vybudovat nový terminál.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Váhostav je v reštrukturalizácii

Veritelia Váhostavu-SK už môžu prihlasovať svoje pohľadávky v rámci reštrukturalizácie tejto stavebnej spoločnosti. Ozdravný proces jej povolil Okresný súd Bratislava I., rozhodnutie bolo včera zverejnené v Obchodnom vestníku. Na prihlasovanie majú teraz veritelia zákonnú lehotu 30 dní, presná výška prihlásených pohľadávok bude známa až po jej uplynutí. Podľa hovorcu Váhostavu Tomáša Halána sa firma žiadosťou o reštrukturalizáciu chcela vyhnúť konkurzu.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Záchranáři čelili útoku sarinem na pražské metro

Co by se stalo, kdyby stanici pražského metra zamořili teroristé toxickým plynem? Při cvičení inspirovaném útokem v 90. letech v tokijském metru to zjišťovali hasiči, záchranáři, pracovníci dopravního podniku stejně jako policisté a vojáci. Podle organizátora cvičení, ředitele odboru Integrovaného záchranného systému (IZS) Davida Vratislavského se cvičení neobešlo bez komplikací, naopak ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz či náčelník armádního generálního štábu Petr Pavel byli s výsledkem spokojeni.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Medzi Popradom a Starým Smokovcom nepôjdu vlaky

Z dôvodu traťovej výluky bude v dňoch 27. - 29. októbra 2014 denne v čase od 8.20 do 13.20 vylúčená premávka Tatranských elektrických železníc v úseku medzi Popradom a Starým Smokovcom. Všetky vlaky budú v tomto úseku nahradené autobusovou dopravou.

Celú správu nájdete na tejto stránke.